Hoe Hendrikje uit de geldstress kwam

Hendrikje en man - geldstress

De 59-jarige Hendrikje en haar man hadden jaren geleden geldstress door flinke schulden. Ze werkten hard om het af te lossen. Sindsdien hebben ze geen schulden meer gehad, maar dat was niet zonder slag of stoot. Toen hun beide werkgevers een faillissement in de ogen keken, leek het weer mis te gaan. Maar… ondanks dat Hendrikje haar baan verloor, hebben ze het toch gered. Lees hier haar inspirerende verhaal!

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

In het begin van onze start van de relatie hadden we schulden. Deze bestond uit een forse studieschuld, een lening voor een vrij nieuwe auto en een belastingschuld. Daarnaast stonden we maximaal rood op de bank.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

In totaal was die omgerekend  in huidig geld € 30.000. Dat was best veel dat voor die tijd (jaren tachtig).

Kun je kort uitleggen hoe je schulden ontstaan waren? Wat ging er mis?

Ik had een studie gevolgd waar geen werk in te krijgen was. Om mezelf om te scholen hadden we een auto nodig. Mijn werkgever had destijds geen belastingafdracht gedaan en ik stond genoteerd als zelfstandige. Dat leverde een belastingschuld op. Tot slot had mijn partner tijdens zijn studie gewerkt en was toen vergeten de belastingpapieren in te vullen. Daardoor kreeg ook hij een belastingschuld.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

Al die aanslagen kwamen maar binnen en we hadden geen reservegeld meer was. Toen kwam ik maximaal rood te staan. Ik kreeg stress van iedere blauwe enveloppe. Daar wilde ik zo snel mogelijk vanaf!

Welke stappen heb je toen gezet?

Ik heb contact opgenomen met alle schuldeisers. Ook heb ik me verdiept in hoe het allemaal werkt met de belastingen. Daarnaast heb ik een budget gemaakt en daar hebben we ons ook heel strak aangehouden. 

We hebben echt een verandering in levensstijl doorgevoerd door heel sober te leven. Dat was een grote stap.

Kreeg je er ook hulp?

Mijn vader hielp me met de belastingaanslagen door uitleg te geven, verder hebben we het allemaal zelf gedaan.

Had je een aflosplan gemaakt? Lukte het je altijd om je daaraan te houden?

Ja, zeker. En we hebben ons ook altijd aan het aflosplan gehouden. We hadden liever gaten in de schoenen, dan iets niet aflossen.

Vond je het moeilijk om zo in de schulden te zitten?

Ja, geestelijk vond ik het zwaar. Het was heel stressvol ook om van week tot week te leven. Ik heb er heel wat nachten wakker van gelegen.

Hoe is je situatie nu?

Ben je helemaal uit te schulden nu?

Ja, we zijn helemaal uit de schulden nu. Maar die periode heeft toch een stuk het leven bepaald zowel positief als negatief. Elke keer als we krap zitten, hebben we weer geldstress. Maar we hebben er ook veel van geleerd.

Heb je het gevierd toen je uit de schulden was destijds?

Nee we hebben het toen niet gevierd. Wel  herdenken we het ieder jaar op tweede kerstdag. Dan eten we stamppot zonder vlees. Dan vieren we, dat we niet meer zo krap zitten.  Het kerstgeld, dat we zouden kunnen besteden, gaat altijd naar mensen die nog wel in zo’n situatie zitten.

Heb je je gedrag en/of bestedingspatroon veranderd sinds je geen schulden meer hebt?

Ja, na die tijd heb ik altijd hoe klein dan ook reservepotjes gehad.  Liever iets kapot in huis dan de pot aanspreken als die klein is. Ik moet mijn situatie kunnen overzien. Ik wilde en wil echt geen stress meer hebben van het geld. Toen een paar jaar geleden van alles in één maand kapot ging, merkte ik hoe diep dat zat. We hebben toen ook gewacht met dingen te vervangen.

Is het sindsdien altijd goed gegaan met jullie geldzaken? Of heb je vaker geldstress gehad?

Een aantal jaar geleden kwamen we voor de situatie te staan dat de onze beide werkgevers economische problemen hadden. Er dreigden zelfs faillissementen. Hier zijn we erg van geschrokken. Toen het weer wat rustiger werd bij mijn werkgever, werd mijn functie opgeheven en werd ik boventallig verklaard. In die tijd kwam het stressgevoel van vroeger terug.

Ik heb toen heel goed geanalyseerd waar ik last van had. Ik ben toen weer een opleiding gaan doen en heb weer werk gevonden.  Ook zijn we toen weer heel het huishouden nagelopen om duidelijk te krijgen wat onze prioriteiten zijn. We hebben de uitgaves in het huishouden drastisch beperkt.

Opletten wat er nodig is

We letten sindsdien weer veel meer op wat nodig is. Op dat moment hebben we besloten om extra te gaan sparen, en onze energiekosten omlaag te brengen. We gaan hiervoor ook zonnepanelen laten installeren. Ook hebben we een plan gemaakt om extra af te lossen op de hypotheek. Dit is ons goed gelukt.

We houden dusdanig veel over dat mijn man nu eerder is gestopt met werken, toen hij dreigde zijn baan te verliezen. Hij kon kiezen om met vervroegd pensioen te gaan. Dat vonden we beter in plaats van dat hele drama en de stresss rondom behoud van het werk nog aan te gaan.

Een echte luxe

Het is echt een luxe dat dat kon. Onze hypotheek is over een paar jaar volledig afgelost. Op dit moment zijn de lasten nog € 86 per maand, de hypotheeksom is nu nog maar € 37.000. Het volgende doel is in aantocht: dat is  namelijk sparen voor mij om ook eerder te stoppen met werken.

Ik denk als we dat doel behaald hebben wel degelijk het gaan vieren. Hoe weten we nog niet…….

Tot slot

Heb je tot slot nog tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Ja, hierbij mijn tips:

  • Zorg dat je de kennis krijg over hoe je uit de schuld komt.
  • Let op wat voor jou daadwerkelijk belangrijk is en pas je prioriteiten hier op aan.
  • Zorg voor goedkope recepten, kijk ook wat je kan krijgen bij een boer, of uit de natuur, of door eten te ruilen.
  • Kijk hoe je je vaste lasten omlaag kan brengen.
  • Zorg voor reservepotjes hoe klein ook.
  • Betaal aan jezelf in het begin van de maand. Stel een dagbudget in en hou deze bij, probeer ook te kijken of je van het dagbudget kan sparen.
  • Maak je doel visueel door bijvoorbeeld een centimeter te gebruiken en bij iedere 100 euro aflossing een centimeter er af te knippen.
  • Schrijf op hoeveel het kost als je eten weggooit en hou dit bij. Hierdoor ga je steeds minder weggooien. Vorig jaar was dit bij mij nog € 30 in totaal. Zo zonde vond ik dat!
  • Wees vooral heel creatief met aanbieden van diensten of goederen om zo elkaar te steunen.

Bedankt!

Hartelijk bedankt voor je openhartige verhaal Hendrikje! Wat een prachtig en krachtig voorbeeld voor anderen! En hele goede tips ook. Heel fijn dat je dit hebt willen delen.

* Hendrikje is een fictieve naam. Alle verdere informatie in dit interview is volledig naar waarheid opgeschreven.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: