Hoe leer je jezelf goede geldgewoonten aan?

goede gewoonten

Voor mijn blog lees ik heel veel. Een leuk artikel dat ik tegenkwam heette Top 10 Habits of Frugal People. Volgens de schrijfster hebben zuinige mensen (“frugal people” zoals het zo mooi in het Engels heet), een aantal goede gewoonten. Het inspireerde me om daar eens over na te denken. Wat zijn nou goede gewoonten die je jezelf zou kunnen aanleren om goed met geld om te gaan?

Kun je jezelf andere gewoonten aanleren?

Ja, dat kan. Tenminste, daar geloof ik sterk in. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar het kan wel degelijk. Het is een kwestie van besluiten en dan heel vaak vallen en weer opstaan.

Een tijdje terug schreef ik dat ik vroeger altijd mijn sleutels kwijt was. Tegenwoordig is dat nooit meer zo. Dat komt omdat ik op een dag heel bewust mijn sleutels op een vaste plek ben gaan leggen. (Hier zeg ik trouwens niet mee dat ik ze nooit meer vergeet – mocht de buurman meelezen). 🙂 Het heeft wel een paar jaar geduurd, maar… het is me gelukt.

Verander je verhaal

Het is eigenlijk een kwestie van je verhaal veranderen. En dat kan zomaar gebeuren. Ooit viel ik 10 kilo af. En tijdens mijn zwangerschap kwam ik het dubbele aan. Toen ik daarover mekkerde tegen een vriendin, en zei dat ik eigenlijk altijd wilde eten, draaide ze het prachtig om. Ze zei: “maar jij kunt wel heel goed afvallen.” En toen dacht ik: “Inderdaad! Ik kan dat!” En viel weer behoorlijk wat af. Ineens kostte het veel minder moeite om me aan mijn dieet te houden.

Nu kan ik dus ook heel goed aankomen. 🙂 Het wordt tijd dat ik weer eens met die vriendin afspreek geloof ik.

Eigenlijk kan ik heel goed sparen!

Met geldzaken kun je ook je verhaal veranderen. Je kunt tegen jezelf blijven volhouden dat je nou eenmaal een gat in je hand hebt. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Als je nu besluit: “eigenlijk kan ik heel goed sparen” en daar heel hard mee aan de slag gaat…. Dan lukt het je ook. Misschien niet constant, maar wel een stuk beter dan als je maar tegen jezelf blijft roepen dat je een gat in je hand hebt.

Woorden én daden!

Geen woorden maar daden, zeggen mensen vaak. Soms… moeten je woorden je daden vooruit gaan. Ik ben goed met geld! Zeg dat maar tegen jezelf. Het werkt. Probeer het nog maar eens als je morgen in de supermarkt staat en twijfelt of je wel of niet die lekkere kaas/ijsjes/wijn/nootjes/verzin het maar mee wil nemen. “Ik ben goed met geld!” Wedden dat ze niet in je karretje belanden?

Vijf goede gewoonten

En nu we vast hebben gesteld dat ook jij heel goed met geld om kunt gaan, is het tijd voor die goede gewoonten die we onszelf verder aan gaan leren. Nu ben ik het niet helemaal eens met het voorbeeld, dus ik geef er mijn eigen draai aan. Mocht je nog meer gewoonten zoeken, lees dan vooral ook het artikel waar mijn inspiratie vandaan kwam.

Gewoonte 1: maak een budgetafspraak met jezelf

“Ik wil niet teveel geld uitgeven” is veel moeilijker vast te houden dan “Ik geef maximaal € 50 uit”. Of je dit nu een budget noemt of een uitdaging maakt op zich niet uit. Het gaat erom dat je voor jezelf de regels duidelijk maakt.

Gewoonte 2: betaal jezelf eerst

Zodra je salaris en andere inkomsten (toeslagen bijvoorbeeld) binnen komen: haal eerst je spaargeld eraf. Laat alleen genoeg op je betaalrekening staan voor je vaste lasten en je budget. Dan houd je veel meer over dan wanneer je het andersom doet (eerst alles uitgeven en het restje sparen).

Gewoonte 3: breng je doelen in kaart

Door goed na te denken waarom je geld wil sparen, is het makkelijker om het vol te houden. “Nu iets lekkers kopen” of “over een jaar genoeg geld voor een vakantie”.

Gewoonte 4: breng jezelf niet in de verleiding

Neem een Nee-Nee-sticker, meld je af voor reclamepost en zeg alle nieuwsbrieven op. Ga wandelen in plaats van window shoppen. Door jezelf niet in verleiding te brengen, kun je een hoop geld besparen.

Gewoonte 5: probeer niets te verspillen

Door alleen spullen te kopen die je nodig hebt, en niet teveel boodschappen te doen, houd je meer geld over. En het is nog beter voor het milieu ook. 🙂

Ik moet wel eerlijk toegeven dat dit voor ons wel een uitdaging blijft. Spullen niet kopen, dat gaat wel goed. Maar we zijn niet zo heel goed in het precies kopen wat we opeten. Ik moet toch wat vaker de blog van Adrianne lezen wat dat betreft. 🙂

Probeer het een maand!

Er is een, inmiddels al als onjuist bewezen, theorie dat je iets 21 dagen moet volhouden om er een gewoonte van te maken. Graag houd ik die theorie wel in stand. 🙂 Het werkt namelijk naar mijn idee vaak wel om jezelf een korte uitdaging te geven om in ieder geval te proberen om iets vol te houden.

Wij deden ooit een challenge om een maand geen vlees te eten. Ik kon me niet voorstellen dat het ons zou lukken, aangezien we echte carnivoren waren. Dat was ergens in 2013, en sindsdien hebben we nooit meer vlees gekocht…

Dus: ga ervoor en probeer het een maand! Ook al is vandaag misschien niet de dag waarop je salaris gestort is: maak vast geld over naar je spaarrekening. En schrijf je doelen op. You can do it! Yes you can! Ik geloof in je. Echt!

Welke gewoonte heb jij jezelf aangeleerd om goed met geld om te gaan? 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: