goedkoopste supermarkt

Hoe vind je de goedkoopste supermarkt? de 2017-editie!

Afgelopen juli zocht ik uit wat voor ons de goedkoopste supermarkt was. Op basis van onze meest gekochte artikelen kwam ik tot de conclusie dat dat de Jumbo was. De reden: die verkoopt de meest goedkope biologische producten. En wij kopen veel biologische producten, vandaar.

Tijd voor een update!

Dit bericht is tot op de dag van vandaag nog altijd mijn meest gelezen blog. In deze oorspronkelijk post missen echter een paar cruciale onderdelen:

 • ik heb alleen Jumbo en Albert Heijn met elkaar vergeleken. De reden daartoe is dat die supermarkten:
  • bij mij in de buurt zijn
  • hun prijzen online hebben staan, en dus makkelijk te vergelijken zijn
  • landelijk zijn
 • ik heb alleen mijn eigen favoriete producten met elkaar vergeleken. Dat is ook logisch, aangezien mijn punt juist is dat het voor iedereen anders is. Toch is dat wel wat vertekenend, omdat ik de goedkoopste keuze niet mee heb genomen.

Tijd voor een update dus!

Een nieuwe vergelijking!

In deze blog vergelijk ik dezelfde producten als de vorige keer. Het principe dat het voor iedereen anders is blijft namelijk staan. Hiermee geef ik de methode weer hoe je dat zelf kunt doen. Ik neem nu echter wel meer supermarkten mee voor de volledigheid.

Andere gezinnen doen ook mee

In de komende weken bespreek ik echter ook de boodschappenlijstjes van een aantal lezers. Zo krijgen we een beter overzicht van de goedkoopste supermarkt voor uiteenlopende gezinnen met uiteenlopende smaken en keuzes! Ook meedoen? Stuur me je boodschappenlijstje (van je weekboodschappen) en de bon!

Hoe werkt het?

Om te weten wat voor jou de goedkoopste supermarkt is, maak je een lijstje van de 20 producten die je het meest koopt. En vervolgens reken je uit bij welke supermarkt je die producten het goedkoopst kan krijgen. Dat is de supermarkt die voor jou over het algemeen het goedkoopst uit zal vallen.

In ons geval bestaat het lijstje uit de volgende producten:

 • biologische melk
 • biologische yoghurt
 • biologisch fruit:
  • appels
  • bananen
 • brood (maar dat kopen we nog steeds bij de bakker, dus dat telt niet)
 • biologische groenten:
  • tomaten:
   • cherry’s voor in de broodtrommels
   • trostomaten om mee te koken
  • biologische komkommers
  • biologische paprika
   • meestal een gewone om mee te koken
   • en een zakje puntpaprika’s om zo op te snoepen
 • broodbeleg:
  • 30+-kaas
  • pure pindakaas (biologisch, zonder suiker)
  • biologische jam
  • honing (biologisch, uit zo’n knijpfles)
  • biologische worst voor op brood voor de kinderen (lang verhaal kort: wij eten vegetarisch, maar geven de kinderen wel af en toe vlees op brood)
  • halvarine (de biologische variant lusten we niet)
 • biologische eieren
 • biologische havermout
 • diepvriesfruit (meestal frambozen)
 • vleesvervangers (bij voorkeur van de vegetarische slager)
 • pasta

Natuurlijk kopen we nog wel meer producten, maar dit is onze top 20 van meest gekochte producten. Dat is trouwens niet veel veranderd sinds vorig jaar.

De vergelijking

Jumbo en Albert Heijn zijn nog steeds de twee grootste supermarkten van Nederland, met beide een landelijke dekking. Ook Lidl en Aldi zijn landelijk. Die heb ik nu ook meegenomen. Gewoon door erheen te gaan en met pen en papier de prijzen op te schrijven. 🙂

Karla, een lid van mijn Facebook-bespaartips-groep heeft ook meegeholpen, door de prijzen van de Dirk op te zoeken en door te mailen. Bedankt Karla!

Tot slot heb ik nog Hoogvliet meegenomen, omdat die hier ook redelijk in de buurt is, en daar de prijzen van online te vinden zijn.

Problemen bij het vergelijken

Het lastige met vergelijkingen uitvoeren is dat je alleen producten wil vergelijken die ook echt hetzelfde zijn. Als ik normaal biologische producten koop, doe ik dat voor de vergelijking dus ook. Maar… vooral Lidl heeft weinig biologische producten. Bij Lidl kon ik dan ook maar 7 producten van mijn lijstje vinden. Bij Aldi en Hoogvliet ging dat wel beter, maar ook daar hebben ze niet alles wat wij vaak kopen. Zo hadden ze bij Hoogvliet maar 13 van de gewenste 17 biologische producten.

De oplossing

Ik heb de goedkoopste producten groen gemaakt en per winkel het aantal groene balkjes opgeteld. De winkel met de meeste groene balkjes is voor ons het goedkoopst en handigst om naar toe te gaan.

Het resultaat

Het resultaat ziet er als volgt uit:

Goedkoopste supermarkt 2017

 

Toelichting

Groen is de laagste prijs, rood is de hoogste prijs.

Alleen Albert Heijn en Jumbo hadden alle producten die ik op mijn lijstje had staan. Daarom staat alleen daar het eindtotaal onder. Van die twee is Jumbo nog steeds de goedkoopste (op de eieren na).

De conclusie: de goedkoopste supermarkt van 2017!

De uitkomsten verbaasden me wel een beetje! Hoogvliet is voor veel producten echt veel goedkoper dan Jumbo en Albert Heijn. En hoewel ze niet alles hebben, komen ze wel het dichtst in de buurt.

Als ik naar één supermarkt zou gaan, zou Hoogvliet dus de beste zijn.

De Dirk verbaasde me ook. Ook die claimt altijd de goedkoopste te zijn. Die is eigenlijk alleen maar het goedkoopst voor de melk. En voor een aantal andere producten is deze supermarkt juist de duurste. Vooral de appels en tomaten zijn er duur.

De keuze tussen goedkoop en gewenst

Het grote probleem met de Hoogvliet voor ons is dat ze gewoon te weinig biologische producten hebben. Dat is voor ons wel heel belangrijk. In ieder geval belangrijker dan geld besparen, anders zou ik ook wel overal gewoon de basic variant kopen. En sowieso goedkoper uit zijn. 🙂

Een combinatie is het best

Er is eigenlijk geen winnaar aan te wijzen. De goedkoopste heeft niet alles, de meest volledige is overall genomen een paar euro duurder dan de goedkoopste. Een combinatie van twee supermarkten is voor ons dan ook het best. Als het gaat om de beste prijzen is dat een combinatie van Hoogvliet en Aldi. Als ik echter alle gewenste producten wil kopen, is de keuze voor Jumbo en Aldi het best. Dat komt goed uit, want die zijn ook het dichtste bij.

Volgende week

Volgende week kijk ik naar de goedkoopste supermarkt als je de goedkoopste producten kiest. Ik ben heel benieuwd!

Wat is jouw belangrijkste argument bij het uitkiezen van je supermarkt? De prijs, de kwaliteit, of het type producten?

 

This Article Has 23 Comments
 1. Edith/ Melike schreef:

  Hoi Sjoukje.

  Ik probeer zoveel mogelijk basic te blijven. Vroeger gebruikte ik heel veel kant en klare zakjes, totdat ik me ging verdiepen in de E- nummers. Niet alleen vanwege de slechte dingen die in ons voedsel zitten maar ook omdat ik moslim geworden ben en uit ben gaan zoeken wat we wel en niet mogen eten.
  Ik moet zeggen dit is best lastig.
  Wij zijn vaak al duurder uit omdat het vlees Helal moet zijn en dat is vaak duurder dan het vlees wat je zo in de supermarkt kunt kopen.
  Kaas eten wij ook alleen maar met microbieel stremsel en is ook al duurder dan de supermarktkaas.
  Verder veel dingen uit de Turkse winkel, duurder omdat het geimporteerd wordt.
  De overige dingen die ik dan ik de normale supermarkten haal probeer ik dan zo goedkoop mogelijk te scoren om toch nog een beetje rond te kunnen komen van onze WAO.
  Dit lukt de ene maand beter dan de andere maand.
  Biologisch zit er voor ons helaas helemaal niet in.

  Groetjes Edith

 2. Koen 10100.nl schreef:

  Interssant onderzoek. Bij ons speelt de beschikbaarheid van een supermarkt mee. We hebben een Albert Heijn en Aldi in de buurt. Daar zijn we in 3 minuten. Jumbo en Lidl zijn al snel 25 minuten enkele reis met de auto en dat doen we dan niet zo snel. De besparing wordt dan ook al snel kleiner door kosten van benzine. Als we er langs komen dan doen we daar onze boodschappen daar ook wel eens.

 3. Liesbeth schreef:

  Hoi.

  Ik heb laatst mijn kassabon van de lidl vergeleken met de jumbo (online) . De jumbo was 10 euro duurder

 4. Tanja schreef:

  Mijn belangrijkste argument voor het kiezen van een supermarkt was mijn portemonnee. Hoe uitgebreider de supermarkt hoe meer verleidingen er zijn voor ons tenminste. Op de gedeelde eerste plaats komt de kwaliteit van de producten. Op de tweede plaats is voor mij ook de afstand belangrijk, waar ik woon zijn AH, Lidl en Jumbo bij elkaar in een winkelcentrum. Ik geloof wel dat als je veel biologische producten wil gebruiken je keuze moeilijker wordt bij het kiezen.

  Wij doen onze boodschappen bij de Lidl en zijn daardoor gemiddeld 20 tot 30 euro goedkoper uit dan bij de Jumbo waar we eerst kwamen.

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…Hoe ben ik begonnen met het inrichten van mijn administratie (deel 2)My Profile

 5. Jolanda schreef:

  eerst vond ik de Hoogvliet een nare super maar nu ik mijn loopie heb gevonden worden we vrienden. Ook drogisterij-artikelen zoals wattenschijfjes en staafjes zijn aanzienlijk goedkoper daar! Het zijn maar centjes maar toch! Ze zijn ook prettiger dan die harde schijfjes bij de Lidl.

 6. Consuminderen schreef:

  wat heeft Lidl veel niet. Aldi heeft wel notenpasta bio maar geen bio pindakaas. Bio is niet leidend. Over tien jaar ziet de wereld er weer anders uit.
  Consuminderen onlangs geplaatst…Feestelijke crocussen voor een habbekratsMy Profile

 7. Zaanstad schreef:

  Wat je bij de afweging ook mee moet nemen zijn de acties. AH is daar echt het beste in. Qua producten, maar ook qua pannen, messen, efteling. Natuurlijk alleen als je t nodig hebt, maar dat scheelt veel! Daarbij doet bij mij het winkelgenot ook veel. En voor mij is dat bij de AH echt het best. Vroeger kocht ik veel bij aldi maar als ik er nu ben schrik ik van sommige prijzen. Bio koop ik zelden. De extra milieubelasting vd verpakking daarbij en de hoeveelheden (minder slechtere “hulpmiddelen”) wegen mijns inziens niet op tegen gewoon. Google daar eens op.
  Alleen als t echt lekkerder is koop ik wel bio. En dat is eigenlijk alleen kipvlees wat niet door n saus gaat.

  • Het gaat mij met name om de bestrijdingsmiddelen bij de groenten en fruit en om de onnodige antibiotica bij het niet-biologische vlees. Daarnaast: als steeds meer mensen biologisch kopen, gaat het argument van de milieubelasting ook niet meer op. Maar goed, iedereen is daar vrij in.

   En wat aanbiedingen betreft: daar heb je groot gelijk in. Daar is AH echt veel beter in. Daar houd ik bij mijn boodschappen ook wel rekening mee inderdaad. Maar niet met mijn vaste lijstje.

   • Zaanstad schreef:

    Ik doel ook op de bestrijdingsmiddelen. Google eens op aflevering van keuringsdienst v waarde hierover. Ik was echt verbaasd over de hoeveelheden die gebruikt worden op bio.

 8. Esmee schreef:

  Geldt de meest rustige supermarkt ook?! Haha! Ik doe sinds kort ook heel bewust boodschappen.. een lijstje voor de hele week. Het bespaart tijd en geld van steeds kleine boodschapjes doen. Merk dat het ook een sport wordt om binnen mijn budget te blijven. Dus ik let wel op aanbiedingen, maar ik vind het ook heel fijn als ik een uur rondloop in de supermarkt, dat het fijn winkelen is. De AH is superdruk met botsende karretjes enzo.. en de vomar bij ons vlakbij heel rustig. Dat ik bijna denk, hoe kan deze winkel open blijven..
  Leuke blog! groetjes Esmee
  Esmee onlangs geplaatst…5x Wat maakt klussen juist leuk?!My Profile

 9. Erg interessant artikel en ik ga het ook zeker hier thuis toepassen. Ons voordeel is dat de tweeling inmiddels uit de pampers is want dat was toch wel een van de grootste kostenposten.

 10. roelina schreef:

  Super leuk artikel! Ik ga de anderen uit deze ‘serie’ ook even lezen. Ikzelf ga ook altijd naar de Jumbo én de Aldi. Vanwege inderdaad de ruime keuze aan goede, betaalbare bioproducten maar ook omdat deze 2 in mijn ogen echt goedkoper zijn. En aan jouw lijstje te zien, klopt dat mooi.
  roelina onlangs geplaatst…Babyschoenen voor de eerste stapjes, waar let je op?My Profile

 11. Jeetje! Goed om dit eens zo te lezen. Wij gaan zelf ook het meeste naar de Jumbo en omdat de AH er recht tegenover zit ga ik daar voor enkele soorten fruit en vegetarisch vlees die ze dan weer bij de Jumbo niet hebben. Voor de rest gaan wij heel erg veel naar de Aldi! Al bij al doe ik het dus zeker niet slecht!
  Joandi Loes Tholen onlangs geplaatst…Even voorstellen, gastblogger Sylvia!My Profile

 12. laura schreef:

  Ik let zelf niet echt op de ingredienten van producten, maar als ik er wel op let dan kijk ik vooral naar E-nummers en bij kauwgum vermijd ik aspartaam want dat is erg slecht voor je

 13. irma schreef:

  Interessant om zo te zien! Het beste zou dus zijn om boodschappen bij diverse winkels te doen..
  irma onlangs geplaatst…Voor welke badkleding ga jij deze zomer?My Profile

 14. Kyara schreef:

  Interessant onderzoek! Persoonlijk vind ik de Jumbo het fijnste om mijn boodschappen te doen!
  Kyara onlangs geplaatst…Hoe krijg je meer volgers op social media?My Profile

 15. Ik vind de afstand ook zeker belangrijk en er moeten voldoende ruime parkeerplaatsen zijn. Ik heb een grote bak en ik ben geen held in parkeren haha. Hier gaan we meestal naar de Lidl.
  Nathalie – Volgmama onlangs geplaatst…Diy | Broodtrommeltjes vullen met het thema PasenMy Profile

 16. Lydia schreef:

  De prijspeiling van de Consumentenbond vind ik trouwens ook altijd wel helpend. Zij vergelijken zowel huismerken als A-merken. Voor mij zijn de belangrijkste argumenten dat de prijzen goed zijn en dat het dichtbij is. Maar ook dat ik voor bijna al mijn boodschappen daar kan slagen, ik heb een hekel aan verschillende supermarkten aflopen. Ook vind ik het fijn wanneer de winkel niet al te groot is en een niet al te diep assortiment heeft. Ik wil niet moeten kiezen tussen 15 soorten ketchup, dat levert mij alleen maar keuzestress op…. suf hé? 😉
  Ik heb je blog nog maar net ontdekt en ben enthousiast over je manier van schrijven, leuk!

 17. Tiffany schreef:

  Bij mij gaat het er vooral om of het dichtbij is en de kwaliteit-prijs verhouding van de merken. Verder misschien minder belangrijk voor anderen, maar ik vind het ook fijner om naar een supermarkt te gaan waar alles lekker overzichtelijk is.
  Tiffany onlangs geplaatst…The Floral Embroidery Trend For Spring 2017My Profile

 18. kim schreef:

  Sjemig, ik snap wel dat dit het best gelezen artikel all time is. Althans de oude versie. Waarschijnlijk ga je daar met gemak overheen met deze. Ik heb hem met veel interesse gelezen. Wij hebben hier in de buurt een AH en een Lidl. Eerlijk? De goedkoopste items bij AH vallen voor mij in het niet. Zo had ik bijvoorbeeld ossenworst meegenomen van de AH. Smaakloos!! Die van de lidl daarin tegen, ik kan mijn vingers erbij op eten. Zo ook met een TIG aantal andere producten van AH die voor mij wegvallen. Lidl blijft favoriet.
  kim onlangs geplaatst…Email adres voor je kleintje(s) hun 18e verjaardagMy Profile

 19. Sonja schreef:

  Ik heb vandaag weer boodschappen gehaald bij AH. De 99ct actie is weer bezig, Bv twee slavinken voor 99ct, Vandaag had ik zelfs 2 heerlijke chocolademuffins voor 99ct… Wat ook helpt is onderop de schappen kijken, de duurdere producten liggen op ooghoogte, de goedkopere onderin. Ah is bij mij om de hoek en ik kom er graag eens per week en geef nooit meer uit dan wat ik uit kan geven. Groente is daar duur dus haal ik bij de Aldi. Ik heb niet veel te besteden per week maar kom goed rond zo.

 20. marina wendrix schreef:

  Wij kopen veel in de Lidl en Aldi; Hier in Belgiê is geen Jumbo of Hoogvliet. Het meeste haal ik in de Lidl,wel niet biologisch.Ik moet 10 min rijden dan heb ik die winkels dicht bij elkaar en ook een carrefour waar ik soya en lactose vrije producten haal. In de Lidl hebben ze dikwijls goede aanbiedingen en dan doe ik mijn voorraad in.

Geef een reactie