Hoe vind je de goedkoopste supermarkt? de 2017-editie!

goedkoopste supermarkt

Afgelopen juli zocht ik uit wat voor ons de goedkoopste supermarkt was. Op basis van onze meest gekochte artikelen kwam ik tot de conclusie dat dat de Jumbo was. De reden: die verkoopt de meest goedkope biologische producten. En wij kopen veel biologische producten, vandaar.

Tijd voor een update!

Dit bericht is tot op de dag van vandaag nog altijd mijn meest gelezen blog. In deze oorspronkelijk post missen echter een paar cruciale onderdelen:

 • ik heb alleen Jumbo en Albert Heijn met elkaar vergeleken. De reden daartoe is dat die supermarkten:
  • bij mij in de buurt zijn
  • hun prijzen online hebben staan, en dus makkelijk te vergelijken zijn
  • landelijk zijn
 • ik heb alleen mijn eigen favoriete producten met elkaar vergeleken. Dat is ook logisch, aangezien mijn punt juist is dat het voor iedereen anders is. Toch is dat wel wat vertekenend, omdat ik de goedkoopste keuze niet mee heb genomen.

Tijd voor een update dus!

Een nieuwe vergelijking!

In deze blog vergelijk ik dezelfde producten als de vorige keer. Het principe dat het voor iedereen anders is blijft namelijk staan. Hiermee geef ik de methode weer hoe je dat zelf kunt doen. Ik neem nu echter wel meer supermarkten mee voor de volledigheid.

Andere gezinnen doen ook mee

In de komende weken bespreek ik echter ook de boodschappenlijstjes van een aantal lezers. Zo krijgen we een beter overzicht van de goedkoopste supermarkt voor uiteenlopende gezinnen met uiteenlopende smaken en keuzes! Ook meedoen? Stuur me je boodschappenlijstje (van je weekboodschappen) en de bon!

Hoe werkt het?

Om te weten wat voor jou de goedkoopste supermarkt is, maak je een lijstje van de 20 producten die je het meest koopt. En vervolgens reken je uit bij welke supermarkt je die producten het goedkoopst kan krijgen. Dat is de supermarkt die voor jou over het algemeen het goedkoopst uit zal vallen.

In ons geval bestaat het lijstje uit de volgende producten:

 • biologische melk
 • biologische yoghurt
 • biologisch fruit:
  • appels
  • bananen
 • brood (maar dat kopen we nog steeds bij de bakker, dus dat telt niet)
 • biologische groenten:
  • tomaten:
   • cherry’s voor in de broodtrommels
   • trostomaten om mee te koken
  • biologische komkommers
  • biologische paprika
   • meestal een gewone om mee te koken
   • en een zakje puntpaprika’s om zo op te snoepen
 • broodbeleg:
  • 30+-kaas
  • pure pindakaas (biologisch, zonder suiker)
  • biologische jam
  • honing (biologisch, uit zo’n knijpfles)
  • biologische worst voor op brood voor de kinderen (lang verhaal kort: wij eten vegetarisch, maar geven de kinderen wel af en toe vlees op brood)
  • halvarine (de biologische variant lusten we niet)
 • biologische eieren
 • biologische havermout
 • diepvriesfruit (meestal frambozen)
 • vleesvervangers (bij voorkeur van de vegetarische slager)
 • pasta

Natuurlijk kopen we nog wel meer producten, maar dit is onze top 20 van meest gekochte producten. Dat is trouwens niet veel veranderd sinds vorig jaar.

De vergelijking

Jumbo en Albert Heijn zijn nog steeds de twee grootste supermarkten van Nederland, met beide een landelijke dekking. Ook Lidl en Aldi zijn landelijk. Die heb ik nu ook meegenomen. Gewoon door erheen te gaan en met pen en papier de prijzen op te schrijven. 🙂

Karla, een lid van mijn Facebook-bespaartips-groep heeft ook meegeholpen, door de prijzen van de Dirk op te zoeken en door te mailen. Bedankt Karla!

Tot slot heb ik nog Hoogvliet meegenomen, omdat die hier ook redelijk in de buurt is, en daar de prijzen van online te vinden zijn.

Problemen bij het vergelijken

Het lastige met vergelijkingen uitvoeren is dat je alleen producten wil vergelijken die ook echt hetzelfde zijn. Als ik normaal biologische producten koop, doe ik dat voor de vergelijking dus ook. Maar… vooral Lidl heeft weinig biologische producten. Bij Lidl kon ik dan ook maar 7 producten van mijn lijstje vinden. Bij Aldi en Hoogvliet ging dat wel beter, maar ook daar hebben ze niet alles wat wij vaak kopen. Zo hadden ze bij Hoogvliet maar 13 van de gewenste 17 biologische producten.

De oplossing

Ik heb de goedkoopste producten groen gemaakt en per winkel het aantal groene balkjes opgeteld. De winkel met de meeste groene balkjes is voor ons het goedkoopst en handigst om naar toe te gaan.

Het resultaat

Het resultaat ziet er als volgt uit:

Goedkoopste supermarkt 2017

 

Toelichting

Groen is de laagste prijs, rood is de hoogste prijs.

Alleen Albert Heijn en Jumbo hadden alle producten die ik op mijn lijstje had staan. Daarom staat alleen daar het eindtotaal onder. Van die twee is Jumbo nog steeds de goedkoopste (op de eieren na).

De conclusie: de goedkoopste supermarkt van 2017!

De uitkomsten verbaasden me wel een beetje! Hoogvliet is voor veel producten echt veel goedkoper dan Jumbo en Albert Heijn. En hoewel ze niet alles hebben, komen ze wel het dichtst in de buurt.

Als ik naar één supermarkt zou gaan, zou Hoogvliet dus de beste zijn.

De Dirk verbaasde me ook. Ook die claimt altijd de goedkoopste te zijn. Die is eigenlijk alleen maar het goedkoopst voor de melk. En voor een aantal andere producten is deze supermarkt juist de duurste. Vooral de appels en tomaten zijn er duur.

De keuze tussen goedkoop en gewenst

Het grote probleem met de Hoogvliet voor ons is dat ze gewoon te weinig biologische producten hebben. Dat is voor ons wel heel belangrijk. In ieder geval belangrijker dan geld besparen, anders zou ik ook wel overal gewoon de basic variant kopen. En sowieso goedkoper uit zijn. 🙂

Een combinatie is het best

Er is eigenlijk geen winnaar aan te wijzen. De goedkoopste heeft niet alles, de meest volledige is overall genomen een paar euro duurder dan de goedkoopste. Een combinatie van twee supermarkten is voor ons dan ook het best. Als het gaat om de beste prijzen is dat een combinatie van Hoogvliet en Aldi. Als ik echter alle gewenste producten wil kopen, is de keuze voor Jumbo en Aldi het best. Dat komt goed uit, want die zijn ook het dichtste bij.

Volgende week

Volgende week kijk ik naar de goedkoopste supermarkt als je de goedkoopste producten kiest. Ik ben heel benieuwd!

Wat is jouw belangrijkste argument bij het uitkiezen van je supermarkt? De prijs, de kwaliteit, of het type producten?

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: