goedkoopste supermarkt

Hoe vind je de goedkoopste supermarkt?

Wat de goedkoopste supermarkt is, verschilt voor iedereen. Toen ik een paar weken geleden schreef over de halvering van ons boodschappenbudget, kreeg ik daarom een heleboel reacties over onze keuze van supermarkt. Voor ons was het echt een wereld van verschil toen we overstapten van de ene naar de andere supermarkt. Onze keuze, de Jumbo, is echter lang niet voor al mijn lezers de goedkoopste supermarkt.

Door de reacties eens goed door te nemen, en er met mensen over te praten, bedacht ik me een goede reden waarom dat het geval zou kunnen zijn: iedereen koopt andere dingen, en iedereen heeft een ander boodschappenritme. Het is dus voor iedereen verschillend welke supermarkt de goedkoopste supermarkt is.

Zo heeft Jumbo over het algemeen hele scherpe prijzen, en zijn daar de A-merken meestal goedkoper dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Maar… Jumbo heeft nauwelijks aanbiedingen. Albert Heijn daarentegen heeft altijd een heleboel acties lopen. Als je vooral die actieproducten koopt, zou je natuurlijk goedkoper uit kunnen zijn dan dat je bij Jumbo bent. Ten zij je, net als ik vroeger snel geneigd was om te doen, die actieproducten naast je geplande boodschappen koopt…

De Aldi was vroeger altijd een echte discounter, en heeft nog altijd de naam het goedkoopst te zijn, net als Lidl overigens. De laatste jaren zijn beide zaken echt aan een opmars bezig, en zijn ze eigenlijk in lang niet alles meer de voordeligste keus. En dan heb je tegenwoordig ook nog nieuwe sterren aan het firmament, zoals PicNic die ook claimt het goedkoopst te zijn (maar het voor ons zeker niet altijd is).

Hoe ben je het voordeligst uit?

Nu zou je natuurlijk elke week eerst kunnen kunnen kijken wat de aanbiedingen overal zijn. Daarbij zou je trouwens dan ook de drogisten mee moet nemen als het gaat om producten als wasmiddelen, tandpasta, et cetera. Dan kun je op basis daarvan je boodschappenlijstje samenstellen. En dan vervolgens al die winkels langs voor de beste prijzen. Kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Dat is leuk, als je met pensioen bent en niet zoveel hobby’s hebt (ik ken die mensen niet overigens, alle pensionado’s die ik ken hebben eerder teveel hobby’s, maar dat is een heel ander probleem). In ieder geval ken ik niet zoveel mensen die zoveel tijd willen en kunnen vrijmaken, dat ze dit elke week kunnen doen.

Je zou eigenlijk een app moeten hebben, waarin je al je boodschappen in voert, en die je dan een lijstje geeft met wat je waar moet bestellen. En het dan ook nog voor je bestelt. En bij die verschillende winkels ophaalt en bij je thuisbrengt. Gratis. Dat zou mooi zijn. Back to reality. 🙂

Hoe vind je nu de goedkoopste supermarkt voor jou?

Ik las ooit (in een boek van Brian Tracy) de volgende tip: maak eerst een lijstje van de 20 producten die je het meest koopt. Reken dan uit bij welke supermarkt je die producten het goedkoopst kan krijgen. Dat leek me een mooi aanvalsplan.

Onze 20 meest gekochte producten zijn:

 • biologische melk
 • biologisch fruit:
  • appels
  • bananen
  • en een derde soort van wat er die week in de aanbieding is
 • brood (maar dat kopen we bij de bakker, dus dat telt niet)
 • biologische groenten:
  • tomaten:
   • cherry’s voor in de broodtrommels
   • trostomaten om mee te koken
  • biologische komkommers
  • biologische paprika
   • meestal een gewone om mee te koken
   • en een zakje puntpaprika’s om zo op te snoepen
  • afhankelijk van wat we gepland hebben nog iets anders. Courgette, aubergine, andijvie, you name it.
 • broodbeleg:
  • 30+-kaas
  • pure pindakaas (zonder toegevoegde suiker)
  • biologische jam
  • honing
  • biologische worst voor op brood voor de kinderen (lang verhaal kort: wij eten vegetarisch, maar geven de kinderen wel af en toe vlees op brood)
  • halvarine (de biologische variant lusten we niet)
 • biologische eieren
 • biologische havermout
 • diepvriesfruit
 • vleesvervangers (bij voorkeur van de vegetarische slager)
 • pasta

Daarnaast kopen we natuurlijk ook nog allerhande andere dingen, maar dit zijn de producten die ik in onze bestellijsten van de afgelopen maanden het meest voorbij heb zien komen.

Even rekenen…

Daarna is het een kwestie van uitrekenen waar alle producten bij elkaar het goedkoopst zijn.

De uitgangspunten

De prijzen van bovenstaande 20 producten heb ik opgezocht voor Jumbo en Albert Heijn. Ik heb deze supermarkten gekozen omdat dit voor ons de keuze is. Als je dit ook wil doen, kun je natuurlijk zoveel supermarkten hieraan toevoegen als je zelf wil. Het gaat per slot van rekening om het kiezen van de goedkoopste supermarkt voor jou.

Bij de Aldi en Lidl komen we ook wel, maar daar hebben ze niet al deze producten (in ieder geval niet biologisch). Daarom heb ik die voor deze oefening even buiten beschouwing heb gelaten.

Ook zijn de producten niet altijd in dezelfde hoeveelheid verkrijgbaar. In dat geval heb ik ze omgerekend naar dezelfde hoeveelheid (daar heb ik een sterretje bij gezet). Even voor de zekerheid: ik heb hier de prijzen geselecteerd van de biologische producten, in de gevallen waarbij ik dat hierboven ook heb vermeld, aangezien dat ook de producten zijn die ik biologisch koop. (Dat is ook gelijk mijn disclaimer natuurlijk: als je zelf niet biologisch eet, krijg je waarschijnlijk een heel ander resultaat.)

Dit alles leverde het volgende resultaat op:

Prijzen AH Jumbo

Wat is nu de goedkoopste supermarkt?

Uit dit snelle onderzoekje blijkt dat de Jumbo voor ons inderdaad de voordeligste supermarkt is. Ik herhaal het nog maar eens: voor ons. Voor anderen is de uitslag waarschijnlijk heel anders.

Wat me ook opviel: het prijsverschil is veel kleiner dan de vorige keer dat ik dit onderzoekje deed. In sommige gevallen scheelt het maar 2 cent per product (waar het twee jaar geleden nog 10 cent was). En als de uitverkoren producten in de aanbieding zijn, is Albert Heijn zelfs goedkoper. Kaas moet ik in ieder geval bij AH halen, zo heb ik nu ontdekt.

Waar gaan we nu boodschappen doen?

Het blijft dus schipperen tussen tijd en budget. En zeker omdat de aanbiedingen ook meetellen, is er ook voor ons niet “een goedkoopste supermarkt”.

Als ik maar naar één supermarkt kan, is het dus zaak om eerst even te kijken of de spullen op mijn lijstje toevallig bij AH in de aanbieding zijn. Dan is dat de voordeligste keus. Als dat niet zo is, dan wint de Jumbo.

Als ik meer tijd heb, kan ik het beste eerst naar de Aldi voor de bekende goedkopere producten, en dan naar de AH voor de kaas en de aanbiedingen. Tot slot naar de Jumbo voor de rest.

In alle gevallen blijft het, uiteindelijk het belangrijkst om een plan te hebben vooraf: wat ga je eten, wat heb je nodig? Alleen als je je aan het lijstje houdt, voorraden inslaat als iets in de aanbieding is, en je tegelijkertijd niet laat verleiden door de extra’s, blijven de besparingen die ik al eerder beschreef overeind.

Wie heeft er nog meer wel eens zo’n vergelijking gemaakt? En brengt dit lijstje iemand ook op andere gedachten?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
goekopesupermarkt1
goedkopesupermarkt2
This Article Has 24 Comments
 1. Lonneke schreef:

  Ik heb jarenlang uit noodzaak een excel bestandje bijgehouden wat waar het goedkoopste was.
  Dus heel veel van de AH basic, Lidl en de goedkoopste merken van de Hoogvliet, niks biologisch (behalve vanilleyoghurt, die is toch veel lekkerder als het smaakje niet chemisch is).
  De AH zit bij ons in het dorp en ik werk daar dus ik krijg ook personeelskorting.
  De Hoogvliet is met een heleboel dingen het goedkoopst en vaak is het ook lekkerder, maar die zit een dorp verderop, evenals de Lidl.
  Omdat de nood erg hoog was deed ik het ook nog eens allemaal op de fiets: 2 fietstassen, een tas op het zitje voorop, een tas hangend aan het kinderzitje achterop en ook nog een op het zitje zelf en een rugtas.
  Zo deed ik 1x in de week €60-€80 boodschappen in het dorp verderop op de fiets.
  Nu we het wat ruimer hebben doe ik het nog steeds maar dan met de auto en meer voorraad per keer meenemen zodat we minder vaak hoeven.
  De allergoedkoopste dingen zijn toch nooit in de aanbieding dus daar hoef ik niet op te letten met de voorraad, maar ik let wel op andere aanbiedingen (die biologische yoghurt bijvoorbeeld. En het groente en fruit natuurlijk)

 2. meergeldminderstress schreef:

  Ja, ik kocht ook altijd alles bij de Hoogvliet, toen ik nog studeerde. Helaas zit die niet bij mijn in de buurt, anders had ik die ook wel meegenomen in mijn vergelijking.
  Wel zwaar hoor, elke week je weekboodschappen op de fiets! Fijn dat dat nu niet meer hoeft zeg.

 3. Wij zijn sinds kort aan het kijken of de Lidl nu goedkoper uit pakt voor ons, of dat het toch de Aldi is. Wij kopen vrijwel alleen maar basic producten. Voorheen deden we alleen boodschappen bij de Aldi en daarnaast bijvoorbeeld de Brinta en de groenten & fruit bij de AH.
  Nu zit er echter een groenteboer naast onze AH, waardoor we die boodschappen tegenwoordig daar doen. Enkel als we een keer nog sla nodig hebben, gaan we naar de AH. Het is trouwens verrassend hoeveel voordeliger de specialist is ten opzichte van de supermarkt. Dat viel me echt tegen, dat supermarkten zo duur zijn op groenten & fruit.

  Een voorbeeld waren aardbeien van 500 gram, voor 0,99 bij de groenteboer. Daar durft de AH rustig 2,99 voor te vragen..

 4. Mama Tinus schreef:

  Leuke tool, die lijst van 20. Ik vind het ook altijd grappig om te lezen/horen dat mensen bij Jumbo voordeliger uit zijn dan AH want herken het niet zo direct.
  Voor onszelf vind ik het lastig vergelijken omdat ik een aantal huismerkproducten van bepaalde winkels het lekkerst vind. Uiteindelijk doen we de boodschappen bij AH en beetje Lidl en bekijk ik wel de aanbiedingen van alle supers in de buurt voor specifieke producten.
  Toch zou ik graag nog wat meer besparen op onze boodschappen maar heb de beste manier nog niet echt gevonden.

 5. meergeldminderstress schreef:

  Het doel van dit bericht is ook om te bekijken waar je zelf het goedkoopst uit bent, niet om te bewijzen dat Jumbo goedkoper is voor iedereen dan AH. Overigens vraag ik me het wel af, zeker als je Aldi en Lidl ook meeneemt. Dan moet je helaas wel naar de winkels toe natuurlijk, zij hebben niet van die mooie apps waarin je het ter plekke op kunt zoeken. Bij Jumbo hebben ze overigens ook een heleboel basic-producten, alleen zijn die minder goed herkenbaar omdat het niet 1 lijn is.
  Mijn probleem met AH is overigens ook wel een beetje dat ik daar veel te veel verleiding heb om andere dingen te kopen. Ik geloof best dat als je dat niet doet, je heel goedkoop uit kunt zijn.

 6. Suzanne schreef:

  In het verleden heb ik een tijdje Lidl en AH gecombineerd. Toen later de nood tijdelijk wat hoger was heb ik alleen AH gedaan, maar dan met weekmenu’s gebaseerd op aanbiedingen en veel basics. Heel goed te doen. Lidl was toen ook zeker niet met alles goedkoper, integendeel. Soms moest je goed opletten. Ook vond ik een nadeel dat bij Lidl de verpakkingen veel groter waren waardoor je teveel had voor 2. Weggooien is ook zonde natuurlijk.

  Inmiddels winkel ik altijd bij AH en hoef ik niet zo op te letten. Wat mijn boodschappen wat duurder maakt zijn vooral de lactosevrije zuivel en glutenvrije ontbijtdingetjes. En ik koop vaak toch wel de lekkerdere (lees: duurdere) varianten van bepaalde producten. Zolang t kan geniet ik er maar van.

 7. Maartje schreef:

  Vrijwel alle boodschappen doen wij bij de AH en af en toe bij de Dirk of LIDL. We kopen veel basic producten dus snap nooit dat mensen de AH duur noemen. We gaan nooit naar de jumbo maar dat is meer omdat deze verder weg is. Hiervoor woonde ik bijna naast de Jumbo en haalden we daar gewoon de C-merken en voor grote aanbiedingen ga ik gerust naar 2/3 verschillende supermarkten om lekker te hamsteren! :p
  Groente en fruit koop ik als ik op zaterdags vrij ben meestal voor de hele week op de markt, dat is pas echt goedkoop.. Ook de biologische kramen!!
  Ik denk inderdaad dat het heel erg afhankelijk is van je behoefte, budget, tijd en waar je fijn bij voelt. Ik vind het leuk om te besparen en alles uit te zoeken, al scheelt het maar een paar cent. Ik ben net student af dus hiervoor was het ook best wel nodig om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.

 8. Armande schreef:

  Ik let er altijd behoorlijk op waar de boodschappen het voordeligst zijn, bij AH ben ik altijd duurder uit.
  Ik heb van de week een blog geschreven over boodschappen in Duitsland. Als je groot inkoopt, is het moeite om ervoor naar Duitsland te rijden.
  De Duitse supermarkten hebben ook een goed aanbod in biologische producten en in lactosevrij en glutenvrij. Die laatste 2 dingen heb ik nooit nodig maar ik heb uitroepen van verbazing gehoord over de prijs toen ik er met een nederlandse vriendin shopte. 🙂

 9. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik doe meestal mijn boodschappen in een combinatie van Albert Heijn en Aldi.

 10. Fleur schreef:

  Leuk om die vergelijking te zien. Zo’n app zou inderdaad handig zijn. De laatste tijd laat ik mijn boodschappen eigenlijk altijd door de Jumbo bezorgen, omdat ik altijd nog de avond ervoor kan bestellen (om 23:00 uur ’s avonds oei) en het dan de volgende dag bezorgd wordt én omdat ze vaste, aardige bezorgers hebben. De service vind ik ook goed, als ze en product niet hebben, zoeken ze een alternatief en dat krijg je dan gratis. Maar ik bestel inderdaad altijd de aanbiedingen naast wat ik echt nodig heb, een valkuil voor mij dus.

 11. Goh dat valt best mee. Ik had hete verschil veel groter verwacht!

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja he, ik ook! Het is ook niet het meest representatieve lijstje voor de gemiddelde Nederlander denk ik, maar goed, dat was ook niet het doel.

 12. Yvone schreef:

  Het verschil tussen Jumbo en AH valt me reuze mee. Wij gaan al een tijdje naar de Lidl, maar daar wordt het ook steeds duurder. We zijn ook een paar keer naar de Nettorama geweest, omdat we dachten goedkoper uit te zijn. Dat viel wel mee, eigenlijk is het het goedkoopste voor ons om een deel te kopen bij Lidl en een deel bij Nettorama. Eerlijk gezegd ben ik dan wel geneigd om meer te kopen, dat klinkt misschien raar maar 2 keer in de supermarkt levert mij meer boodschappen op.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, het viel mij ook enorm mee. Het was eerst meer, op biologisch gebied dan. Ja, Lidl wordt inderdaad steeds duurder, dat is mij ook opgevallen. Die zaken zijn natuurlijk ook allemaal verbouwd (of in ieder geval, de vestigingen waar ik wel eens kom wel), en ze hebben het assortiment geüpgrade. Had van mij niet gehoeven…
   Ik geloof ook wel dat het het goedkoopst is om bij verschillende supermarkten te winkelen, maar je hebt gelijk hoor: meerdere supermarkten in, is meerdere keren de verleiding. En dat is dan weer meer boodschappen… Het schijnt ook goed te werken om te proberen om nooit meer dan 20 minuten in een supermarkt te blijven. Dan valt het wel weer mee hoeveel je extra koopt. 🙂

 13. Harriët schreef:

  Grappig die comments. Ik heb juist dat sinds we naar de Jumbo gaan, ik echt wel 5€ minder per week kwijt ben sowieso dan toen we naar de AH gingen. En het ligt natuurlijk ook aan smaak, Jumbo huismerk smaakt weer anders dan AH huismerk en bij ons is de eerste voorkeur. Ik doe sinds kort weekboodschappen en ga dan naar de Lidl voor groenten en fruit, want die blijven toch het langst goed. En ze hebben daar goedkope(re) bio opties, wat ik erg fijn vind.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat hadden wij dus ook, het scheelde echt enorm. Ik moet nodig weer eens naar de Lidl, de laatste keer dat ik er was hadden ze nauwelijks bio-opties. Dank je voor je leuke reactie in ieder geval!

 14. Zaanstad schreef:

  Je zegt dat t makkelijk zou zijn als r een bepaalde tool zou zijn, maar volgens mij kun je een dergelijk iets met sjorpz doen. Zij geven prijzen vd door jou aangegeven supermarkten…..

 15. Bianca Brouwers schreef:

  Erg leuk stukje….Je kijkt eens anders ernaar…iedereen heeft weer hele andere gewoontes. Ook afhankelijk van de mogelijkheden en streven uiteraard. Ik ga op dit moment afwisselend naar Nettorama, Jumbo, Lidl, een turkse winkel, Dirk. Ik probeer overal het voordeligste vandaan te halen. Ik kom regelmatig langs alle winkels vanwege mijn werk (met de fiets)..dus dan neem ik meteen wat mooie aanbiedingen mee…

 16. Sandra schreef:

  Op de markt en bij de boer scheelt ook. En bij Aldi en Lidl hebben ze steeds meer bio!

 17. Jacqueline schreef:

  Ik mis in het rijtje de Nettorama. Die kan soms erg scherp geprijsd zijn. Wij gaan meestal naar de Lidl, Jumbo en Nettorama. Groente probeer ik op de markt te kopen maar de groente bij de Nettorama of Lidl zijn vaak goedkoper.

Geef een reactie