Hoe vind je de goedkoopste supermarkt?

goedkoopste supermarkt

Wat de goedkoopste supermarkt is, verschilt voor iedereen. Toen ik een paar weken geleden schreef over de halvering van ons boodschappenbudget, kreeg ik daarom een heleboel reacties over onze keuze van supermarkt. Voor ons was het echt een wereld van verschil toen we overstapten van de ene naar de andere supermarkt. Onze keuze, de Jumbo, is echter lang niet voor al mijn lezers de goedkoopste supermarkt.

Door de reacties eens goed door te nemen, en er met mensen over te praten, bedacht ik me een goede reden waarom dat het geval zou kunnen zijn: iedereen koopt andere dingen, en iedereen heeft een ander boodschappenritme. Het is dus voor iedereen verschillend welke supermarkt de goedkoopste supermarkt is.

Zo heeft Jumbo over het algemeen hele scherpe prijzen, en zijn daar de A-merken meestal goedkoper dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Maar… Jumbo heeft nauwelijks aanbiedingen. Albert Heijn daarentegen heeft altijd een heleboel acties lopen. Als je vooral die actieproducten koopt, zou je natuurlijk goedkoper uit kunnen zijn dan dat je bij Jumbo bent. Ten zij je, net als ik vroeger snel geneigd was om te doen, die actieproducten naast je geplande boodschappen koopt…

De Aldi was vroeger altijd een echte discounter, en heeft nog altijd de naam het goedkoopst te zijn, net als Lidl overigens. De laatste jaren zijn beide zaken echt aan een opmars bezig, en zijn ze eigenlijk in lang niet alles meer de voordeligste keus. En dan heb je tegenwoordig ook nog nieuwe sterren aan het firmament, zoals PicNic die ook claimt het goedkoopst te zijn (maar het voor ons zeker niet altijd is).

Hoe ben je het voordeligst uit?

Nu zou je natuurlijk elke week eerst kunnen kunnen kijken wat de aanbiedingen overal zijn. Daarbij zou je trouwens dan ook de drogisten mee moet nemen als het gaat om producten als wasmiddelen, tandpasta, et cetera. Dan kun je op basis daarvan je boodschappenlijstje samenstellen. En dan vervolgens al die winkels langs voor de beste prijzen. Kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Dat is leuk, als je met pensioen bent en niet zoveel hobby’s hebt (ik ken die mensen niet overigens, alle pensionado’s die ik ken hebben eerder teveel hobby’s, maar dat is een heel ander probleem). In ieder geval ken ik niet zoveel mensen die zoveel tijd willen en kunnen vrijmaken, dat ze dit elke week kunnen doen.

Je zou eigenlijk een app moeten hebben, waarin je al je boodschappen in voert, en die je dan een lijstje geeft met wat je waar moet bestellen. En het dan ook nog voor je bestelt. En bij die verschillende winkels ophaalt en bij je thuisbrengt. Gratis. Dat zou mooi zijn. Back to reality. 🙂

Hoe vind je nu de goedkoopste supermarkt voor jou?

Ik las ooit (in een boek van Brian Tracy) de volgende tip: maak eerst een lijstje van de 20 producten die je het meest koopt. Reken dan uit bij welke supermarkt je die producten het goedkoopst kan krijgen. Dat leek me een mooi aanvalsplan.

Onze 20 meest gekochte producten zijn:

 • biologische melk
 • biologisch fruit:
  • appels
  • bananen
  • en een derde soort van wat er die week in de aanbieding is
 • brood (maar dat kopen we bij de bakker, dus dat telt niet)
 • biologische groenten:
  • tomaten:
   • cherry’s voor in de broodtrommels
   • trostomaten om mee te koken
  • biologische komkommers
  • biologische paprika
   • meestal een gewone om mee te koken
   • en een zakje puntpaprika’s om zo op te snoepen
  • afhankelijk van wat we gepland hebben nog iets anders. Courgette, aubergine, andijvie, you name it.
 • broodbeleg:
  • 30+-kaas
  • pure pindakaas (zonder toegevoegde suiker)
  • biologische jam
  • honing
  • biologische worst voor op brood voor de kinderen (lang verhaal kort: wij eten vegetarisch, maar geven de kinderen wel af en toe vlees op brood)
  • halvarine (de biologische variant lusten we niet)
 • biologische eieren
 • biologische havermout
 • diepvriesfruit
 • vleesvervangers (bij voorkeur van de vegetarische slager)
 • pasta

Daarnaast kopen we natuurlijk ook nog allerhande andere dingen, maar dit zijn de producten die ik in onze bestellijsten van de afgelopen maanden het meest voorbij heb zien komen.

Even rekenen…

Daarna is het een kwestie van uitrekenen waar alle producten bij elkaar het goedkoopst zijn.

De uitgangspunten

De prijzen van bovenstaande 20 producten heb ik opgezocht voor Jumbo en Albert Heijn. Ik heb deze supermarkten gekozen omdat dit voor ons de keuze is. Als je dit ook wil doen, kun je natuurlijk zoveel supermarkten hieraan toevoegen als je zelf wil. Het gaat per slot van rekening om het kiezen van de goedkoopste supermarkt voor jou.

Bij de Aldi en Lidl komen we ook wel, maar daar hebben ze niet al deze producten (in ieder geval niet biologisch). Daarom heb ik die voor deze oefening even buiten beschouwing heb gelaten.

Ook zijn de producten niet altijd in dezelfde hoeveelheid verkrijgbaar. In dat geval heb ik ze omgerekend naar dezelfde hoeveelheid (daar heb ik een sterretje bij gezet). Even voor de zekerheid: ik heb hier de prijzen geselecteerd van de biologische producten, in de gevallen waarbij ik dat hierboven ook heb vermeld, aangezien dat ook de producten zijn die ik biologisch koop. (Dat is ook gelijk mijn disclaimer natuurlijk: als je zelf niet biologisch eet, krijg je waarschijnlijk een heel ander resultaat.)

Dit alles leverde het volgende resultaat op:

Prijzen AH Jumbo

Wat is nu de goedkoopste supermarkt?

Uit dit snelle onderzoekje blijkt dat de Jumbo voor ons inderdaad de voordeligste supermarkt is. Ik herhaal het nog maar eens: voor ons. Voor anderen is de uitslag waarschijnlijk heel anders.

Wat me ook opviel: het prijsverschil is veel kleiner dan de vorige keer dat ik dit onderzoekje deed. In sommige gevallen scheelt het maar 2 cent per product (waar het twee jaar geleden nog 10 cent was). En als de uitverkoren producten in de aanbieding zijn, is Albert Heijn zelfs goedkoper. Kaas moet ik in ieder geval bij AH halen, zo heb ik nu ontdekt.

Waar gaan we nu boodschappen doen?

Het blijft dus schipperen tussen tijd en budget. En zeker omdat de aanbiedingen ook meetellen, is er ook voor ons niet “een goedkoopste supermarkt”.

Als ik maar naar Ă©Ă©n supermarkt kan, is het dus zaak om eerst even te kijken of de spullen op mijn lijstje toevallig bij AH in de aanbieding zijn. Dan is dat de voordeligste keus. Als dat niet zo is, dan wint de Jumbo.

Als ik meer tijd heb, kan ik het beste eerst naar de Aldi voor de bekende goedkopere producten, en dan naar de AH voor de kaas en de aanbiedingen. Tot slot naar de Jumbo voor de rest.

In alle gevallen blijft het, uiteindelijk het belangrijkst om een plan te hebben vooraf: wat ga je eten, wat heb je nodig? Alleen als je je aan het lijstje houdt, voorraden inslaat als iets in de aanbieding is, en je tegelijkertijd niet laat verleiden door de extra’s, blijven de besparingen die ik al eerder beschreef overeind.

Wie heeft er nog meer wel eens zo’n vergelijking gemaakt? En brengt dit lijstje iemand ook op andere gedachten?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
goekopesupermarkt1
goedkopesupermarkt2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: