zomer - gratis dagjes uit

Gratis dagjes uit (en een obsessie voor pannenkoeken)

Toen ik klein was, leek de zomervakantie eeuwig lang te duren. Ik weet dat het toen ook al zes weken was, maar voor mijn gevoel was het echt maandenlang. Dat kwam misschien wel omdat we veel verschillende dingen deden altijd: op vakantie, uit logeren, dagjes uit. Mijn kinderen geef ik graag dezelfde fijne herinneringen mee aan de zomer.  Na de toch altijd duurder dan geplande zomervakantie willen we alleen liever niet al te veel geld meer uitgeven. Daarom vandaag een lijstje met 10 tips voor leuke goedkope, of zelfs gratis, dagjes uit!

GeitjesTip1: Bijzondere kinderboerderijen

Kinderboerderij ’t Geertje in Zoeterwoude vind ik echt een aanrader, vooral als je kinderen hebt, tot een jaar of 6. Er zijn allerhande dieren, en vooral heel, heel veel witte geiten. Kinderen mogen de grote geiten brokjes geven, en de kleine geitjes melk (dat moet je allebei wel eerst kopen overigens). Mijn kinderen vinden dat elke keer weer leuk, dus we gaan er deze zomer zeker weer een keertje heen. Je kunt er een ijsje kopen (zelfgemaakt, van eigen melk!), en ook een pannenkoek eten in het restaurantje. Ook kun je er in de buurt heel leuk wandelen, of als je helemaal actief wil doen: een bootje huren.

Andere leuke kinderboerderijen zijn:

Voor een hele lijst van leuke kinderboerderijen ga je naar de site van Dagje uit. Daar vind je allerhande tips voor gratis dagjes uit.

Tip 2: Duinwandelingen

Uit onze kranen komt het duinwater van Dunea. Dat klinkt altijd heel mooi, water uit de duinen. Eerlijk gezegd had ik er nooit over nagedacht wat dat precies betekende, maar het leek me dat het water was dat in de duinen werd weggepompt. Toen wij laatst in Meijendel waren, het gebied waar het water gezuiverd wordt, bleek dat toch een wat suffe veronderstelling. Zoveel water is er helemaal niet spontaan in de duinen, dat het heel Den Haag en omstreken van fris drinkwater kan voorzien… Het wordt dus uit de Maas gepompt en in de duinen gezuiverd. Weer wat geleerd. Goed, ik dwaal af.

Omgeving Den Haag

In die duinen van Dunea kun je dus heerlijk wandelen en spelen. Sinds dit jaar is er een speciaal Monkeybos. Dat is een bos waarin kinderen (en grote mensen die zich graag kind voelen) heerlijk kunnen klimmen. Je kunt er ook hutten bouwen van losliggende takken, en aan een kabelbaantje heen en weer zwaaien. Mijn zoon is er ook wel eens met een kinderfeestje geweest: dat was een enorm succes.
Na afloop kan je ook hier een pannenkoek eten (dat is wel een thema in mijn tips merk ik, maar dus niet gratis. Zelf boterhammen meenemen kan natuurlijk ook.)

Omgeving Amsterdam

Ook in de omgeving van Amsterdam kun je heel mooi wandelen in het waterzuiveringsgebied. Ook daar ben ik wel eens geweest.

Nog een aanrader in hetzelfde kader is het klimduin in Schoorl. Geen waterzuivering, maar wel een heleboel zand. En zo lees ik nu: het breedste duingebied van Nederland. Zo zo. Wat ik hier leuk aan vind, is dat de kinderen er heerlijk kunnen klimmen, terwijl wij dan lekker op een terrasje zitten (zie je, daar is die pannenkoek alweer). En je kunt ook hier weer heel leuk in de omgeving wandelen.

Als je meer in het oosten of zuiden van het land woont, heb je niet zoveel aan de bovenstaande tips. Gelukkig is daar dan ook tip 3.

Tip 3: Blotevoetenpaden

Een blotevoetenpad bewandelen staat op onze zomerbucketlist dit jaar. Nooit gedaan, maar wel vaak over gehoord: heerlijk met je blote voeten wandelen over een pad in de natuur (vandaar de naam) :-). Ben benieuwd of het er dit jaar van gaat komen! Voor wie het ook wil proberen: de top 10 van alle vieze voeten-paden in Nederland en België. Als tip staat erbij dat je voor kinderen schone kleren mee moet nemen. Dat klinkt toch als een heerlijk dagje uit!

vliegtuig - dagjes uitTip 4: Vliegtuigen kijken

Voor iedereen die helemaal niet zit te wachten op al die natuur: ga een lekker dagje naar Schiphol en omgeving. Op het panoramaterras kun je allerhande vliegtuigen van heel dichtbij zien opstijgen en landen. Ook kun je in een vliegtuig klimmen, om eens te zien hoe die er van binnen uit ziet (een Fokker 100, zo leer ik net).

Op Schiphol zelf kun je natuurlijk ook pannenkoeken eten (lijkt me zo, nooit gedaan), maar als je toch geld aan eten wil uitgeven, ga dan een paar kilometer verderop naar het Restaurant boven de weg (A4 bij Hoofddorp). De La Place die erin zit, is gelukkig nog altijd open. Als kind vond ik dit restaurant altijd een hele belevenis (ik kwam uit een dorp, dat verklaart het misschien), maar ook mijn kinderen vinden het eigenlijk ook heel leuk, zo boven de langs racende auto’s te eten.

Rotterdamse havenTip 5: De Rotterdamse havens

In hetzelfde kader, maar dan op het water: een dagje naar Futureland op de Maasvlakte. Op de website staat de volgende aankondiging: “Meer weten over het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein of het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa?” Hoewel dit niet echt iets is waar ik nu per se meer over wil weten, gok ik dat de stoerdere helft van mijn gezin hier heel enthousiast van gaat worden. Ik zet het op de lijst. Nu maar hopen dat ze er ook pannenkoeken hebben.

 

Tip 5: Aapjes kijken

Vorig jaar hadden we een kortingsbon voor de Apenheul. Heel leuk, maar het was een kostbaar uitstapje (parkeerplaats, toch nog steeds behoorlijke prijzige toegangsbewijzen, en dure horeca). Hier blijkt een gratis alternatief voor te zijn: de apeneilanden van Stichting AAP in Almere. Daar worden apen opgevangen die een naar leven gehad hebben. En dit is gratis toegankelijk voor publiek. Dat gaat zeker op onze lijst voor dit jaar!

Tip 6: Archeon

“Dat is niet gratis, en ze hebben er ook geen pannenkoeken!” denk je nu. Klopt, tenzij je, zoals wij, een museumjaarkaart hebt (ok, nog altijd geen pannenkoeken, sorry). Sinds 1 juli mag je hier met je museumjaarkaart gratis naar binnen. Handig, handig, zeker als je een kind hebt dat dol is op geschiedenisverhalen (ook die hebben we!).

Tip 7: Verkeerstuin Amersfoort

In de meeste pretparken waar wij met onze kinderen geweest zijn, blijven ze altijd het langst hangen bij de auto’s. En nu lees ik dat er in Amersfoort een verkeerstuin is, waar je gratis in kunt, voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Met skelters! Wat een ontzettend leuk idee! Dat gaat ook op de lijst.

Tip 8: Het strand

Wij wonen in Den Haag, op nog geen 10 minuten fietsen van het strand. Voor ons voelt een dagje strand dan ook niet echt helemaal meer als een dagje uit, maar meer als een activiteit die we er even tussendoor proppen, op woensdagavond of zo. Maar het is natuurlijk wel echt een dagje uit voor alle mensen die niet zo verwend zijn op strandgebied. Zeker als je een plekje zoekt waar je niet constant over een strandtent struikelt. Als je bijvoorbeeld tussen Den Haag Kijkduin en Monster je auto parkeert, en een stuk door de duinen wandelt, kom je op een eindeloos mooi strand, zonder andere mensen (en geldtrekkers). Lekker je eigen picknickmand mee en je kunt er de hele dag tegenaan. (En om in mijn andere thema te blijven, na afloop kun je natuurlijk even naar Kijkduin rijden. Pannenkoeken genoeg.)

Tip 9: Fietsen op de Veluwe

Op de Veluwe kun je gratis witte fietsen pakken en heerlijk door het bos rijden. Zeker als het een wat minder warme dag is (zoals eigenlijk elke dag deze zomer…), is dat een prima dagje uit, zowel met als zonder kinderen. Je kunt ook naar het Kröller-Muller fietsen, voor wat culturele afwisseling (of als het ineens gaat regenen).

pannenkoeken - gratis dagjes uitTip 10: Lekker thuis

De definitie van een dagje uit is natuurlijk dat je niet thuis blijft. Toch staat deze er als tip tussen. Je kunt namelijk ook thuis “een dagje uit” plannen. Bijvoorbeeld door in de tuin te picknicken en zelfs kamperen (als je een tuin hebt). Zoek je kampeerspullen op, zet de tent op in de tuin, gasstelletje erbij voor de authentieke kampeerdiner-ervaring en het is ineens een heel ander soort dag geworden.

Mocht het regenen, dan kun je dat soort gekke dingen natuurlijk ook op zolder doen of zelfs in de woonkamer doen (dan zou ik dat gasstelletje overigens niet in actie laten komen, maar dat hoef ik er vast niet bij te zeggen). In de vakantie komen onze kinderen regelmatig bij ons op de kamer logeren. Matrassen op de grond, extra lang voorlezen en keten maar. Met een beetje fantasie kun je hele dagen vullen op deze manier. Het kost niets (extra) en … pannenkoeken zijn altijd binnen handbereik.

Ook tips voor leuke gratis dagjes uit?

Het maken van deze lijst heeft mij een hoop inspiratie gegeven voor die nu nog eindeloos lijkende zomervakantie. Hij is vast om voor we het doorhebben!

Wie heeft er nog meer leuke tips voor goedkope of gratis dagjes uit? (Met of zonder pannenkoeken…)

This Article Has 13 Comments
 1. Greet schreef:

  Pannekoeken….
  Tip1:Maak pannenkoeken als lunch voor onderweg. Ook koude pannenkoeken zijn lekker, en zo voorkom je dat je wat lekkers aan een veel te duur kraampje moet kopen.
  Tip2: Pannenkoekenbeslag alvast klaarmaken voor je vertrekt, en gewoon thuis pannenkoeken bakken na je dagje uit.
  Tip3: Ook lekker, pannenkoeken met fruit erin. Eet het als een wrap (eventueel aluminiumfolie eromheen)
  Tip4: Pannenkoeken zijn prima in te vriezen, dus als je wat beslag over hebt kan je een paar pannenkoeken voor in de vriezer(dagje uit) maken.

 2. Marie schreef:

  Hè dat wist ik niet van het Argeon! Super! Gaan we ook doen!

 3. doortjesblog schreef:

  Leuke tips! Schiphol is hier erg favoriet. En de pannenkoeken zijn er super leuk (bij het panorama restaurant) daar kunnen kinderen op een knop drukken en dat schreeuwt er een keiharde stem (ik waarschuw je even) door het restaurant; IK WIL EEN PANNENKOEK!! geweldig is dat! Het zijn wel dure pannenkoeken, maar ja, op schiphol is niks echt goedkoop 😉

  Stichting Aap is echt leuk! Soms zijn er weinig apen te zien, dat is het nadeel! Het is hier vlakbij, maar kinderen kunnen er ook leuk spelen dus wij gaan er regelmatig naar toe. We hebben daar (op de kemphaan) zelfs onze trouwfoto’s gemaakt….

  • meergeldminderstress schreef:

   Oh wat leuk, van jullie trouwfoto’s! Ik ben er heel benieuwd naar, we gaan er deze zomer hopelijk nog heen.
   Die pannenkoeken hebben we nog nooit gedaan, vanwege de prijs, maar dot gaan de kinderen zeker leuk vinden. Misschien toch een keer doen 🙂

 4. Mom4life schreef:

  Als je in den haag woont, vergeet dan niet om vliegtuigen te kijken bij
  ‘The Hague-Rotterdam AirPort’!
  De vliegtuigen kun je van veel dichterbij bekijken, parkeren is aanzienlijk goedkoper (en soms zelfs gratis).

  Mom4life
  http://www.life4mama.blogspot.nl

 5. Maai schreef:

  Yes, leuke tips. Een aantal heb ik er ook op staan, die verkeerstuin lijkt me ook leuk. En dank je wel voor het noemen van mijn blog 🙂

 6. Lydia schreef:

  Ik vind de speeldernis in Rotterdam altijd een leuk dagje uit, zeker tot een jaar of 12/14. Een “speeltuin” maar meer een stukje groene wildernis waar kids heerlijk kunnen rommelen. http://www.speeldernis.nl/index.php/speeltuin/openingstijden-entreeprijzen/

 7. Marie schreef:

  Het belevenissenbos in lelystad! Ons favoriete dagje uit!in zo verre gratis dat je een eigen bijdrag e geeft in een donaties a l s je wegga a t. Wij zijn jaar donateurs.

 8. M schreef:

  Vissen, gewoon in n sloot met een hengeltje. Of spelerij en uitvinderij in Dieren, kost wel 14€ boven 4 jr. Ze hebben ook n spel op de site.

Geef een reactie