Het geldgevoel van… Angela

het geldgevoel van Angela

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Vandaag het geldgevoel van Angela, 26 jaar. Zij is alleenstaand en heeft altijd veel gewerkt en gespaard. Daardoor had zij op haar 25e genoeg gespaard om alleen een hoekwoning te kunnen kopen. Had ze niet gespaard, dan zou ze alleen een appartement kunnen kopen. Hoe haar relatie met geld is? Lees verder…

Verdien je genoeg geld?

Ik werk fulltime en onregelmatig als verpleegkundige in de thuiszorg. Het is geen vetpot maar ik vind mijn werk leuk en kan mijn vaste lasten ermee betalen. Dat is het belangrijkste. Maar de grote verantwoordelijkheid die je draagt als verpleegkundige, de onregelmatigheid en de enorme werkdruk, die zie ik je helaas te weinig  terug in salaris. Maar ik heb een goede band heb met mijn cliënten.  Daardoor doe ik dit beroep met veel liefde en plezier en dat dit mij meer waard is dan geld.

Maak je gebruik van een budget?

Ja ik heb een begroting gemaakt met hoeveel ik per maand waaraan kan besteden. De vaste lasten gaan natuurlijk altijd voor en er gebeuren natuurlijk ook dingen onvoorzien. Nu heeft mijn auto een waterprobleem dus dat gaat me extra kosten. Dat moet ik van mijn spaargeld betalen.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Dat je altijd keuzes moet maken.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Dat ik echt bewust zie waar mijn geld heen gaat aangezien ik mijn uitgaven bij houd. Als je op aanbiedingen let en genoeg voorraad pakt tot de nieuwe aanbieding dat je dan veel bespaard hebt. Dan heb jij je geld zelf meer waard hebt gemaakt. Bijvoorbeeld de deodorant die ik gebruik, kost als hij meestal € 3. Als er een goede aanbieding is dan krijg ik hem voor € 1 dus heb je voor hetzelfde geld 3 deodorant in plaats van 1.

Heb je spaargeld?

Ja gelukkig wel! Dat moet je ook zeker hebben voor onvoorziene uitgaven, maar er zit nu veel spaargeld in mijn huis.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes? Of alles op 1 grote hoop?

Ik heb eigenlijk alles op 1 hoop dan zie je in 1 oogopslag hoeveel ik heb.

Leen je ook wel eens geld? Hoe en wanneer betaal je dat terug?

Vroeger heb ik dat nooit gedaan. Ik heb ook nog nooit rood gestaan. Nu heb ik een bedrag geleend bij mijn ouders voor mijn huis. Zo kon ik een hoekwoning kopen in plaats van een tussenwoning. Mijn ouders stelden dit zelf voor, want zij vonden dat ik dan langer vooruit kon met mijn woning. Ze weten dat ik het toch terugbetaal. Ik ben al maandelijks aan het afbetalen en zij wonen tijdelijk bij mij in. Ze hebben hun oude huis verkocht en hun nieuwe huis wordt nu gebouwd.

Waar geef je veel geld aan uit?

Nu gaat het grootste deel van mijn salaris naar mijn hypotheek en de maandelijkse aflossing naar mijn ouders toe. Het doel is eind dit jaar iets minder dan de helft afgelost te hebben op de lening van mijn ouders. Ik kan me verder niet permitteren om nu aan dingen teveel uit te geven. Ik merk wel dat ik aan decoratie nu wel regelmatig wat uit geef. Maar dat heb ik dan nu ook voor meerdere jaren. Zoals thema decoratie als bijvoorbeeld carnaval, Pasen, lente, zomer, herfst, winter, en kerst. Sfeer in huis maken vind ik belangrijk.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven? Waarom lukt dat nu nog niet?

Aan uitjes zou ik wel wat meer geld aan willen uitgeven. Dat lukt nu nog niet omdat ik mijn ouders zo snel mogelijk wil afbetalen.

Spaar je ook voor later?

Ja ook maar ben nog jong, dus spaar nu eerst voor dingen die ik nog wil toevoegen aan mijn huis.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Als eerste wil ik de lening die ik heb bij mijn ouders voor het huis dan helemaal afbetalen. (Nu betaal ik maandelijks al een bedrag terug naast mijn gewone hypotheek).

Als tweede  wil ik graag nog de gang beneden en 3 kamers gestuct hebben. Dit wil ik doen als mijn ouders naar hun eigen huis verhuizen. Dan heb ik minder meubels in de slaapkamers staan en dus is makkelijker voor een stukadoor.

Voor de verder rest zou ik graag de achtertuin aanpakken en een overkapping plaatsen en kunstgras en nieuwe tegels.

Als ik dan toch zo een mooi bedrag zou winnen, dan zou een nieuwe auto ook erg fijn zijn.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Aan mijn ouders betaal ik al maandelijks een bedrag terug. Als ik vakantiegeld krijg en eindejaarsuitkering gaat dat bedrag ook richting hun, want wil deze lening zo snel mogelijk afbetaald hebben.

Ik gok dit bedrag binnen 3/3,5 jaar wel afbetaald te hebben. Dan krijg ik automatisch ook weer meer ruimte om te sparen voor de andere wensen te bereiken.

Ik vind het heel belangrijk is om te genieten van de dingen die ik wel al heb en de rest komt wel stapje voor stapje.

Bedankt Angela!

Bedankt voor het delen van je geldgevoel Angela

Heb jij op jonge leeftijd al veel kunnen sparen voor je hypotheek

Henla Vreeken

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.