Het geldgevoel van… Annet

Het silhouette van een moeder en drie kinderen die richting de zonsondergang lopen

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Vandaag is het geldgevoel van Annet aan de beurt. Zij is getrouwd en moeder van 3 schatten van kinderen. Zij heeft een meisje van 4 jaar, een jongen 3 jaar en nog meisje van 1 jaar. Ze is door omstandigheden thuisblijfmoeder maar heeft de wens om te gaan werken.

Hoe is je relatie met geld?

Ik hou van cijfertjes en administratie doen, dus ik vind het inderdaad wel leuk. Ik praat niet direct veel over geld maar als het ter sprake komt zwijg ik ook niet hoe ik dingen doe.

Verdien je genoeg geld?

Ik ben soort van thuisblijfmama. Mijn man werkt 38 uur en heeft rare diensten. Soms van 12 uur op één dag. Hij werkt 's nachts en overdag, en slaapt daardoor ook vaak overdag. Wat het voor mij lastig maakt om te gaan werken. Ik werk sinds kort paar uurtjes op de dag dat mijn man vrij is. Ik zou heel graag meer willen werken en ben al lang op zoek, maar er niets te vinden in combinatie met de kinderen en werk van mijn man. Voor het werk wat ik doe verdien ik prima maar om goed rond te kunnen komen zou meer verdienen heel fijn zijn.

Maak je gebruik van een budget?

 Ja ik maak gebruik van een budget voor boodschappen. Max € 300,- per maand maar als mogelijk is minder! Dat is voor alles. Luiers, eten en drinken, wasmiddel, verzorgingsproducten. Met opletten lukt dat goed. Meestal hou ik gemiddeld zo'n 40 euro over. Wij drinken bewust geen frisdrank of iets maar alleen water. Sap of frisdrank is een extraatje. Dat geld ook voor koek snoep chips enz. De reden is dat we anders niet goed kunnen rondkomen. De kinderen groeien dus hebben regelmatig kleding nodig. Dat doe ik van boodschappengeld wat overblijft, en iets van overige rekening.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Dat je makkelijk geld uitgeeft als je steeds met pin betaalt. En ook als je geen budget stelt. En wat nog lastiger is: geld raakt ook een keer op! En dat gaat jammer genoeg heel rap.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Om zo zuinig mogelijk te doen maar als er ruimte is om hele leuke dingen voor weinig geld te kopen. Eigenlijk dus de waarde wat ik krijg voor het geld te maximaliseren.

Heb je spaargeld?

Ja een klein beetje probeer ik elke maand te sparen voor opleiding van de kinderen later. Maar vooral ook voor onderhoud aan het huis, en zwemles voor de kinderen. Wat is dat veel geld zeg!

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

 Ik heb 1 spaarrekening waar ik echt niet aan kom, alleen in geval van grote nood. Verder heb ik alles verdeeld in kleine potjes. Zwemles, onderhoud huis, kosten auto, klussen, eigen risico zorgverzekering en een potje voor wat over blijft van boodschappen.

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Ik heb standaard ingepland staan om een vast bedrag te sparen per maand. Maar als er een onverwachte uitgave moet komen moet het daarvan af.

Leen je ook wel eens geld?

Nee ik leen geen geld. Ik heb altijd in m'n hoofd geld lenen kost geld. En je krijgt er alleen maar ellende van. Dan maar liever nog zelf honger hebben.

Waar geef je veel geld aan uit?

Het meeste geld gaat naar de hypotheek. Ik vind het veel te veel. Het is € 800,- en dat is de helft van het salaris. Verdere grote uitgaven zijn de boodschappen € 300,- en zorgverzekering € 265,- Dat zijn uitgaven die'moeten'dus weinig aan te veranderen.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Aan kleding. Nu kunnen mijn man en ik geen kleding kopen en dat zou ik wel willen. Als er geld beschikbaar is gaat dat naar kleding voor de kinderen. Zij groeien wij niet. Dat zou wel lukken bij meer inkomsten.

En waar zou je juist op willen besparen?

Op boodschappen en benzine. Boodschappen probeer ik al zo goedkoop mogelijk. Benzine halen wij bewust in België wat aardig wat scheelt met Nederland. Tanken gelijk jerrycan vol zodat we keer minder hoeven te rijden naar België (wat dus weer bespaart op benzine) en verder gaan we zoveel mogelijk lopend of op de fiets doen.

Spaar je ook voor later?

We sparen voor opleiding voor de kinderen. Met 3 kinderen vrij kort op elkaar heb je straks ook achter elkaar opleidingen te betalen.

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Ik kijk eerst hoeveel ik waarvoor nodig heb en dan verdeel ik het te sparen bedrag over de doelen.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Eerst iets leuks voor de kinderen kopen, dan ons huis isoleren (kan je weer besparen daarna), op vakantie gaan (dat doen we nooit). Dan nog een deel aan een bevriend gezin geven wat het financieel niet makkelijk heeft en de rest op de spaarrekening. En verder gewoon leven zoals nu. Geld maakt niet gelukkig maar het maakt het leven wel een stukje makkelijker en met minder zorgen.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Sparen, bezuinigen en dankbaar zijn voor alles wat je hebt 

Bedankt Annet!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Annet! 

Koop jij ook sneller iets voor jezelf als voor je kinderen?

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: