Het geldgevoel van… Astrid

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Astrid (46) jaar woont samen met haar man. Zelf heeft zij een Wajong uitkering en verdient geen geld. Zij vertelt hoe zij zich goed kunnen redden. Astrid blogt zelf op Mijn Essentialia over het zoeken naar de essentie in alledaagse beslissingen en geldzaken.

Hoe is je relatie met geld?

Ik vind geld leuk. Altijd al gevonden. Ik praat er ook graag over en dat vinden mensen een beetje raar, maar vaak gaan ze dan toch vragen stellen over algemene geldzaken of dingen die hun direct raken. In het ergste geval negeren ze het verder gewoon, dus dan komt het niet tot een gespreksonderwerp. Andere keren leeft het helemaal op. Het is maar wie je tegenkomt. 

Verdien je genoeg geld?

Ik verdien geen geld. Ik heb een Wajong uitkering. Dat is vaak in het nieuws dus je zal er wel van gehoord hebben. Ik heb een gedeeltelijke uitkering, wat inhoudt dat ik er niet zelf van kan leven. Mijn man heeft een volledige baan en dat loopt helemaal goed. Zo kom ik niet tekort. 

Meer verdienen zit er niet in. Vandaar die Wajong. Met chronische beperkingen van jongs af aan is dat gewoon niet realistisch. Ik heb jaren gevonden dat ik wel iets zou moeten kunnen gaan doen om geld te verdienen, maar ik heb er nooit een passende oplossing voor gevonden.

Het draait altijd maar om werk werk werk, of het nou realistisch is of niet. Dus na vele jaren werd het mij duidelijk dat ik daar niets aan kon veranderen. Het feit dat ik niet kon werken niet, en ook het feit dat de wereld dat van mij eist niet.

Maak je gebruik van een budget?

Zeker. Van wazig doen over de financiën word ik gestrest en van budgetteren word ik rustig.

Wij hebben een huishoudbudget dat bestaat uit sub-budgetten, oftewel potjes. We hebben er één voor de vaste lasten, één voor de huishoudelijke uitgaven, één voor het sparen voor de volgende auto, één voor het sparen voor verbouwingen aan het huis en één voor het vervangen van dingen die stuk gaan in huis, zoals witgoed.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Gezamenlijke dingen met anderen afspreken. Bijvoorbeeld als iemand niet letterlijk is over geld. Die keren dat als ze “het gaat ongeveer €50 worden” gezegd hebben, het uiteindelijk dichter bij de €100 blijkt te zijn. Als ze dan vinden dat dat hetzelfde is, dan kan ik daar niet mee werken.

Inmiddels let ik er al wel op dat ik doorvraag bij schattingen van anderen. Ik ga er daarna alsnog vanuit dat er zeker 25% bovenop komt, want dat is wat de ervaring mij geleerd heeft. Toen ik nog van mijn zeer krappe uitkering alles moest doen, was dat een groot probleem. Nu heb ik buffers om van alles op te vangen.

Maar het blijft niet leuk als mensen sjoemelen met bedragen. Daar kan ik wel eens behoorlijk kwaad over worden.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Dat het de stress in het leven vermindert als alles op een rijtje staat en het een systeem is dat tegen een stootje kan. Dat doe ik voornamelijk door alle vaste lasten via automatische overschrijvingen te laten gaan, zodat we daar geen omkijken naar hebben.

Verder baken ik potjes af, en voer ik buffers in op de verschillende plekken. Dat vult dan 'ongezien' of in ieder geval stressvrij aan. Ik ben absoluut een stresskip, dus er hoeft maar wat uit de rails te lopen en ik zie alle beren op de weg. 

Door de geldzaken zo te regelen dat alles ondervangen is, ook als ik door omstandigheden 3 maanden geen enkele administratie kan doen, geeft heerlijke rust. Ik maak me daarom ook zelden zorgen over geld, ook als er een buffer op is. Nou oké, die is op. Dus die zal eerst moeten aanvullen, voordat er weer ruimte is daar. Er is dus niet meteen nood aan de man want voor nood hebben we ook een potje met buffer, en dat is echt fijn. 

Waar spaar je voor?

De nieuwe tweedehandse auto in de toekomst en verbouwingen in huis, zoals de badkamer en een dakkapel. Dat zijn potjes buiten de buffers voor uitgaven voor bijvoorbeeld nieuw witgoed of hoge medische rekeningen om.

Verder sparen we voor de duurdere uitstapjes en vakanties. 

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

Ik heb meerdere potjes met spaargeld, van groot tot klein. Daarmee kan je voor elk doel een bepaald budget stellen waar je naar streeft, en is het geld voor dat doel afgebakend. Het moet daarna een actieve beslissing worden om het voor iets anders te gebruiken. Als dat nodig is, dan kan dat natuurlijk. Het blijft allemaal ons geld, hoeveel keren we het ook in stukjes verdelen.

Maar dit geeft duidelijkheid en hoeft niet alsmaar herberekend te worden om te zien hoeveel we te besteden hebben. Als er één pot is waar alles altijd vanaf moet, dan moet je voortdurend mentaal bijhouden wat er allemaal nog moet gebeuren. Bijhouden hoeveel dat kost en hoe lang je daarvoor aan het sparen bent. Ik zou niet weten hoe je dat op de lange termijn stressvrij kan houden. 

Spaar je regelmatig?

Dat valt bij ons onder de vaste lasten. We gebruiken het Amerikaanse principe van “pay yourself first.” Daarbij wordt het spaargeld meteen overgeschreven naar de juiste spaarrekening, zodat we er niet elke maand iets over hoeven te beslissen. Eenmaal besluiten en daarna laten lopen.

Als er iets verandert in de situatie, dan kunnen we het aanpassen. Hooguit dat we daar éénmaal per jaar mee bezig zijn per spaardoel. Bijvoorbeeld we hebben in de afgelopen 8 jaar 2 keer het vaste lasten budget aangepast met €50 per maand omhoog. Dus dat valt best mee. 

De vaste lasten zijn nagenoeg altijd gelijk, en die klimmen langzaam. Het verbruik is dus niet bijzonder veel veranderd, en het indexeert waarschijnlijk mee met de inflatie of de schommelingen in de energiemarkt. 

Leen je ook wel eens geld?

Nauwelijks. Ik betaal het zo snel mogelijk terug. Vaak per overschrijving, maar ook cash, afhankelijk van de persoon en de situatie. 

Waar geef je veel geld aan uit?

Ervaringen, technologie en vakantie. Ik denk dat het niet te veel is, en het is afgestemd op wat we kunnen besteden.

We houden van fijne computer spullen, maar zijn geen gadget fanaten of zo. Daarom jagen we niet het nieuwste na, wat qua technologie snel duur kan worden. We hebben bijvoorbeeld een mooie TV gekocht, en die staat er nu alweer 6 jaar.Daar zijn we er nog steeds erg blij mee. 

Als er wat stuk gaat dan gaan we een nieuwe kopen, afgestemd op waar we het voor willen gebruiken. Als we minder geld over hebben, kunnen we natuurlijk geen dure vakantie plannen. 

Aangezien we alle twee geen gat in ons hand hebben, valt het allemaal wel mee. Wat ook betekent dat we dure vakanties zelden doen en vaker goedkoop weggaan, door bij vrienden te logeren of een weekendje weg. 

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Verre reizen. We zouden nog een keer naar Japan willen. Dat zeggen we nu al zeker 7 jaar en we hebben nog niets gepland. Ik denk dat dat €3000 per persoon gaat kosten. Mijn man wil dan ook gelijk álles doen, en dat trek ik eigenlijk niet. Ik kan niet heel Japan in één reis proppen. Dus naast het geld komen we er nog niet uit.

Het wordt iets van €800 voor de vlucht en het leven is daar even duur als in Amsterdam. Dus gaat het lastig worden om dat op een houtje te doen.

En zelfs al lukt dat, dan is de vraag of dat wel de juiste besteding van onze tijd, moeite en geld is, omdat het wel duidelijk is dat we zo'n verre reis zelden gaan maken. Dus misschien kan het voor €1500 per persoon, maar wordt dat leuk? Dan kunnen we alleen eten, rondlopen en de metro nemen, want het geld zal opgaan aan overnachtingen, OV en eten.

De Japan Rail kaart waar je heel Japan mee door kan met de trein kost €500 per persoon. Veel geld, maar dan kan je dus heel veel zien en dat is ook de moeite waard. Een auto huren zou evenveel geld kosten en geeft weer andere mogelijkheden. Dus als we de stad uit willen, dan is zo'n uitgave wel zeker. 

En dan hebben we nog geen Onsen (natuurbad) uitgezocht of gekeken naar wat entreegelden zijn voor het culturele toerisme. Dan is er ook nog het betere Japanse eten buiten de kramen op de straathoek, wat we ook zeker willen doen.

Het tikt snel aan, waaruit blijkt dat €3000 een realistische inschatting is als je nog wat wilt doen en niet alleen er zijn. Zo komen we dus niet op vakantie naar Japan!

En waar zou je juist op willen besparen?

Kleding en eten. Ik koop al heel veel tweedehands, maar ik ben net 2 maten geslonken door een medisch dieet. Daardoor past de helft van mijn kleding niet meer. Ik moest ineens onderbroeken, T-shirts, beha's, en broeken kopen. Dat ging dus niet zwaar gefaseerd.
Ik hou mijn goede kleding maar voor wanneer het dieet afgebroken kan worden, want dan ga ik vast ooit wel weer naar mijn oude gewicht.

En dan het eten. Medisch moet alles bio en dat is natuurlijk geweldig, maar dat is ook heel duur. Er is dan niet veel meer bij van wachten op de aanbiedingen in de supermarkt, helaas. Dus het etensbudget moest gewoon rekken.

Het mooie van kleding is dat je maar een X hoeveelheid nodig hebt. Dus als je dat hebt, dan ben je voorlopig klaar. Tot het volgende seizoen aanbreekt, of tot je van maat verandert. Dus dat is bereikt denk ik, maar het kostte bovenop de medische kosten onverwacht ook geld (en tijd en moeite).

Wat het eten betreft vind ik dat het cruciaal voor je gezondheid is, dus wat moet dat moet. Hoeft het niet meer, dan kijken we gewoon wat we kunnen terugschakelen. Ik denk alleen niet dat ik ooit nog een kip koop die niet op zijn minst heeft mogen scharrelen, maar dat zullen we tegen die tijd wel bekijken. 

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

 1. De hypotheek afbetalen en kijken of we ergens anders beter kunnen wonen. Dus eventueel verhuizen. 
 2. Spontaan naar Japan op vakantie, alles op het menu zetten wat we graag willen doen zonder mijzelf over de kop te draaien. 
 3. Geld vastleggen voor een extra pensioen, aangezien ik geen pensioen opbouw. 
 4. Wat geld uitdelen aan de familie. 
 5. Er eens voor gaan zitten om te zien wat we met de rest van het geld gaan doen.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

 1. De hypotheek betalen wij een beetje versneld af door de belastingteruggave elk jaar als extra aflossing te gebruiken. Dat scheelt maandelijkse kosten en rente op de lange termijn. We hebben in 3,5 jaar al behoorlijke vooruitgang geboekt daarmee en daar wordt vooral mijn man erg blij van. Hij vindt zo'n hypotheek toch wel een grote last, ook al past het prima binnen zijn inkomen. 
 2. Over Japan wordt nog nagedacht, dus het staat wel op het menu. We hebben alleen nog geen gedetailleerd plan. 
 3. Mijn man bouwt pensioen op, maar ik niet. Het zij zo. 
 4. We zijn scheutig met cadeautjes voor de kinderen van mijn Engelse schoonzus. Al probeer ik het wel zinnig te houden. Met drie kinderen waar elke keer zo'n vier jaar tussen zit, hebben ze een heel huis vol met speelgoed. Ik voel mij er niet toe geroepen om die berg te vergroten. 

  Als er iets gegeven kan worden wat echt bijdraagt aan hun leven, dan doen we dat. Zo hebben we de oudste vorig jaar een laptop gegeven, omdat ze naar de middelbare school ging en er geen geld was voor een laptop. We geven voornamelijk kleine dingetjes voor verjaardagen en kerst waar ze samen mee kunnen spelen. Verder leg ik de nadruk op ervaringen, zoals een jaarkaart voor het plaatselijke speelpark. 
 5. Het is altijd goed om eens in de zoveel tijd te gaan zitten om samen te bekijken wat onze plannen zijn met het geld dat binnenkomt. 

Bedankt!

Bedankt Astrid dat je je geldgevoel met ons wilde delen. Wat fijn dat jullie ondanks jouw uitkering jullie geldzaken zo goed geregeld hebben.

Is het ook jouw ervaring dat als je met mensen iets afspreekt over een bedrag dat het uiteindelijk een stuk duurder blijkt te zijn?

Vrouw die geld in een rode spaarpot stopt. Gemaakt door TunedIn by Westend61 / Shutterstock

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: