Het geldgevoel van… Esther

geldgevoel van esther

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Esther (44) woont samen met haar zoon van 19 en hun 3 katten. Zij komt structureel geld te kort.

Hoe is je relatie met geld? 

Ik heb een haat/liefde verhouding met geld. Ik praat er niet heel graag over, maar soms kan het gewoon niet anders.

Verdien je genoeg geld? Of kom je altijd te kort?

Ik werk 26 uur in een winkel, verdien niet bijster veel. Het was de bedoeling dat ik een eigen bedrijfje naast mijn huidige baan op ging starten. Maar doordat ik altijd in de min sta, kan ik niet investeren en komt het bedrijfje daardoor ook niet goed van de grond helaas.

Eigenlijk kom ik structureel geld te kort. Daarom zou ik graag meer willen verdienen zodat ik uit het rood kom en met een gerust hart de maand door kan komen. Ik heb wel eens overwogen om een andere baan te zoeken, maar op mijn leeftijd is dat sowieso heel moeilijk. Bovendien verlies ik dan mijn vaste contract.

Maak je gebruik van een budget?

Ik probeer me aan een budget te houden. Het budget voor de wekelijkse boodschappen (kattenvoer en dergelijke niet meegerekend) ligt rond de €25 /€30 voor 2 personen. De ene week geef ik iets minder uit en de andere week iets meer, afhankelijk van wat er nodig is. Wat ik overhoud de ene week gaat mee naar de volgende week. Waarom ik me aan een budget wil houden, is om zo min mogelijk te pinnen en "losse boodschapjes" te doen.

Mijn doel is om uit het rood te komen en te blijven! Ik ben - nadat mijn zoon 18 werd - minder gaan werken. Ik kwam uit een burn out en besloot om minder te gaan werken zodat ik iets voor mezelf kon opstarten naast mijn baan. Daardoor ben ik erg achteruit gegaan in de vaste inkomsten.  

Door nu streng op een budget te gaan leven hoop ik weer uit het rood te komen en te blijven.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Ik vind omgaan met geld heel lastig. Het geeft me echt stress en zorgen. Ook al weet ik dat sommige mensen het nog moeilijker hebben. Ik ben erg bang dat ik uiteindelijk mijn huur en zorgverzekering niet meer kan betalen. Dat gaat tot nu toe gelukkig nog goed. Ook ben ik bang dat we niet goed meer kunnen eten.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

ik vind geld eigenlijk, op dit moment, helemaal niet leuk. Het geeft me te veel stress.

Heb je spaargeld?

Nee helaas niet. Ik probeer echt te sparen, maar soms heb ik mijn spaargeld dan weer nodig om de maand door te komen. Daardoor blijft er helaas geen spaargeld over.

Waar spaar je voor (als dat wel zou lukken)?

Als ik zou kunnen sparen, dan zou dit voor een korte vakantie zijn en om mijn creditcard te kunnen aflossen.

Zou je dan je spaargeld verdelen over verschillende potjes? Of alles op 1 grote hoop?

Normaal gesproken gaat het op 1 hoop op de spaarrekening, maar ik heb ook een spaarpotje in huis. In het potje stop ik het geld wat aan het einde van de maand cash overblijft.

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Voorheen spaarde ik automatisch €75 per maand. Ik heb dit helaas even stop moeten zetten. Ik spaar nu alleen wat er cash overblijft.

Leen je ook wel eens geld?

Nee nooit, ik wil absoluut niet lenen!

Waar geef je veel geld aan uit?

Op dit moment is mijn hoogste kostenpost de vaste lasten zoals zorgverzekering, huur en dergelijke. 

Voorheen spendeerde ik ook veel geld aan "losse boodschappen" en pinnen, maar daar heb ik nu een stokje voor gestoken. De vaste lasten zijn verder prima.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Ik zou wat ruimer in mijn budget voor de boodschappen willen zitten, zodat ik niet hoef te beknibbelen op eten.

En waar zou je juist op willen besparen?

Verzekeringen en de losse extra aankopen. Ik heb onlangs vaste donaties, enkele verzekeringen en abonnementen al opgezegd. De losse extra aankopen, zoals bijvoorbeeld kleding, doe ik voorlopig niet. Ik kan naaien en heb nog een hoop lappen stoffen liggen, dus ik kan prima zelf rokjes / jurkjes e.d naaien als iets nieuws wil. 

Mijn zoon werkt en koopt zijn eigen kleding. Hij betaalt ook een beetje huur. Door nu streng naar mijn uitgaven te kijken, door een kasboek bij te houden en op budget te leven, hoop ik uiteindelijk weer in rustiger vaarwater terecht te komen.

Spaar je ook voor later?

Dat zou een droom zijn. Op dit moment zit dat er niet in.

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Als ik kon kon sparen zou ik dat ook bijhouden in mijn kasboek. Dan kan je precies bijhouden hoeveel je waarvoor moet sparen.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Als eerste zou ik mijn creditcard afbetalen en doorknippen. Dan als ik uit de rode cijfers ben voorkomen dat ik ooit nog rood mag staan. Ik zou een groot deel op mijn spaarrekening zetten. 

En daarnaast zou ik mijn rijbewijs halen en een klein oldtimer autootje aanschaffen. En ook een reis boeken met mijn zoon. Het lijkt me ook leuk om een Tiny house te laten bouwen. Ik zou wel gewoon door blijven werken.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Door voorlopig even niet op vakantie te gaan in iedere geval 😉 en al het extra's wat binnenkomt te gebruiken voor de afbetaling en uit het rood komen. 

Als me dat gelukt is, ga ik sparen voor een rijbewijs en een Tiny house.

Bedankt!

Bedankt Esther voor het delen van jouw geldgevoel! Ik hoop dat je bedrijf toch van de grond gaat komen zodat je daar wat extra inkomsten uit kunt halen.

Heb jij ook structureel geld te kort of dit gehad? Wat is/was jouw oplossing hiervoor?​​​

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com. Afbeelding van een kat liggend op de schoot van zijn baasje gemaakt door Africa Studio / Shutterstock

Henla Vreeken

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.