Het geldgevoel van… Jitske

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel.

Vandaag is het de beurt aan Jitske (39). Ze heeft net een prille nieuwe relatie, maar dat heeft op dit moment nog geen invloed op haar lange termijn financiën.

Hoe is je relatie met geld? Praat je er graag over?

Ik heb altijd best een goede relatie gehad met geld in die zin dat ik er eigenlijk altijd genoeg van heb en ook relatief gemakkelijk geld spaar. Maar ik ben pas sinds ongeveer anderhalf jaar veel bewuster met geld bezig en denk er daardoor ook meer over na.

Ik lees er ook graag blogs over - zoals de jouwe! (Dank je Jitske! 🙂 ) 

En ik merk dat ik er daardoor ook meer over ben gaan praten. Voorheen deed ik dat eigenlijk nooit.

Verdien je genoeg geld?

Ik heb altijd genoeg geld al sinds ik voor het eerst zakgeld kreeg. Ik ben zo iemand die eigenlijk altijd wel wat geld over heeft. Ook toen ik student was en ik mijn geld nog verdiende met bollenpellen.

Vraag me niet hoe ik dat doe. Ik heb kennelijk weinig behoeftes. Ik heb nooit dure hobby's gehad en de enige dure spullen die ik heb komen uit de buitensportwinkel. Daar zit toch echt een limiet aan hoeveel peperdure lichtgewicht tenten een mens nodig heeft :).

Sinds eind vorig jaar kon ik eindelijk meer gaan werken en dus ook meer verdienen. Dat wilde ik al een tijdje, maar kon niet door een vacaturestop.

Ik zou wel graag een hoger salaris willen hebben dan ik nu heb.

Al 12,5 jaar in dienst bij de Rijksoverheid

Ik ben nu 12,5 jaar in dienst bij de overheid, en heb net mijn "gefeliciteerd-u-hebt-een-ambtsjubileum"-brief gehad. Inmiddels overweeg ik sterk om over te stappen naar de private sector. Met name omdat ik de bureaucratie, het gebrek aan doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden en het ontzettend slechte personeelsbeleid zat ben.
Ik weet dat mensen met mijn kennis en expertise in de marktsector meer kunnen verdienen. Dat is toch ook wel aantrekkelijk, gelet op mijn lange termijn plannen.

Maak je gebruik van een budget?

Nu maak ik nog geen gebruik van een budget, maar ik overweeg wel het in te voeren. Tot nog toe kom ik eigenlijk altijd heel goed uit kwam met mijn geld. Nooit tekort gekomen, en ik kon ook gemakkelijk wat kon sparen.

Maar ik denk dat ik er wel mee ga beginnen, omdat ik op de lange termijn graag eerder wil kunnen stoppen met werken. Wil dat binnen enigszins afzienbare tijd lukken dan moet mijn spaarpercentage toch echt wel omhoog.

Meer leren over budgetteren? Begin hier

Wat ik nu doe om relatief zuinig te blijven is:

  • Meestal kiezen voor een zuinig soort vakantie (wandelen / langlaufen / iets vergelijkbaars met vrienden binnen Europa) en af en toe een reis begeleiden voor een gratis vakantie. Ik houd ook van verre reizen, maar dat doe ik dus bewust niet ieder jaar.
    Ik houd wel van VEEL vakantie. Mijn verlofdagen zijn altijd op, maar door het soort vakantie waar ik voor kies blijft het financieel redelijk binnen de perken.
  • Een limiet te stellen aan de outdoor dingen die ik aanschaf. Ik mag van mezelf 1 duur outdoor ding per jaar kopen, tenzij er echt iets stuk gaat wat onmiddellijk vervanging nodig heeft.
    En dan nog is dit een categorie waar ik denk ik nog wel de nodige bezuinigingsruimte heb. Ook kleine aanschaffen tikken aan!
  • Vegetarisch te eten en daarbij te kiezen voor groenten die het milieu niet te erg belasten. Dat zijn doorgaans seizoensgroenten en dat is dus ook goedkoper.
  • Een maaltijdplanning te maken en maar 1x per week boodschappen te doen met een lijstje.
  • Lunch en tussendoortjes mee te nemen naar mijn werk, zodat ik niets in de kantine hoef te kopen. Dat lukt me eigenlijk altijd als ik van huis vertrek, maar mijn nieuwe vriend is niet zo goed in dingen in huis hebben. Dus bij hem vertrek ik meestal met lege handen.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Sinds ik wat bewuster om ga met mijn geld ben ik driftig bezig met niet nodeloos geld uitgeven aan kleine dingen. Zoals een lekkere kop koffie of een snack op het station.

Dat lukt doorgaans best aardig, maar zodra ik het druk heb is dit de eerste valkuil waar ik toch weer in trap. En al die kleine dingetjes tikken uiteindelijk toch best aan. Verder vind ik het eigenlijk best leuk om met mijn geld bezig te zijn.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Ik heb de afgelopen jaren het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek helemaal afgelost. Dat getal steeds naar beneden zien gaan was heel bevredigend. Zeker toen mijn huis (tijdens de crisisjaren) onder water stond.

Verder vind ik het leuk om blogs over geld te lezen, te bedenken wat er allemaal nog beter kan en vooral na te denken over wat ik allemaal zou doen als ik niet meer zou hoeven te werken. Of in elk geval: veel minder zou hoeven te werken.

Heb je spaargeld?

Op dit moment heb ik niet zo heel veel spaargeld, maar € 1900. Dat komt omdat ik net het laatste stuk van mijn aflossingsvrije hypotheekdeel heb weggewerkt en net terug ben van een half jaar op wandelreis door Amerika. 

Normaliter heb ik een buffer van zes maanden uitgaven op mijn spaarrekening staan. Verder heb ik aandelen en obligaties (2 indexfondsen) ter waarde van iets meer dan € 20.000.

Waar spaar je voor?

Tot voor kort spaarde ik voor de wandelreis en het aflossen van mijn hypotheek, maar dat hoeft dus niet meer. Op dit moment ben ik bezig met het aanvullen van mijn buffer. 

Verder maak ik minimaal € 500 per maand over naar mijn beleggingen. Dit deed ik ook toen ik op reis was.

Op de korte termijn wil ik mijn hypotheek oversluiten, dat kan sinds dit jaar boetevrij omdat de rentevaste termijn is afgelopen. Daar verwacht ik kosten aan, waarvoor ik dus moet sparen.

En verder?

Verder wil ik mijn badkamer graag laten renoveren, ook dat zal spaargeld kosten. 

Als de buffer is aangevuld, de hypotheek is overgesloten en de badkamer spic en span is gaan verder alle ballen op hetzij verder aflossen, hetzij meer investeren met het oog op eerder kunnen stoppen met werken.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes? Of alles op 1 grote hoop?

Ik heb mijn spaargeld op 1 grote hoop. Het dient meestal alleen als buffer. Als ik een concreet spaardoel heb zijn dat er hooguit 1 of 2.

Mijn vakanties, waar veel mensen een potje voor maken, zijn doorgaans zo goedkoop dat ze uit de lopende uitgaven kunnen.

Spaar je regelmatig?

Ik investeer momenteel zoals gezegd € 500 per maand, aan het begin van de maand. Dat deed ik ook al voor ik meer ging werken en dus meer ging verdienen. 

Momenteel gaat er meteen na mijn salarisbetaling ook € 1000 naar mijn spaarrekening, tot mijn buffer is aangevuld en ik mijn spaardoelen bereikt heb. Daarna ga ik vermoedelijk mijn investeringen ophogen.

Leen je ook wel eens geld?

Ja, ik heb een hypotheek. Buiten dat heb ik sinds mijn studietijd geen geld meer geleend anders dan dat iemand in de kroeg voorschiet en ik dat de volgende dag meteen terug betaal. 

Tijdens mijn studie heb ik bij geleend bij mijn studiefinanciering en ik heb daarna nog twee jaar doorgestudeerd in het buitenland. Daarvoor had ik geld van mijn ouders geleend. Dat heb ik zodra ik een baan kreeg binnen anderhalf jaar terug betaald. Ik woonde toen antikraak in een kantoorpand, dus dat ging supersnel met sparen.

Waar geef je veel geld aan uit?

Mijn zwakte is mijn grootste hobby: alles wat met wandelen en andere buitensporten te maken heeft. Ik vind dat ik teveel geld uit geef aan outdoorspullen. Ik moet er echt op letten dat ik niet allemaal gave dingen koop die ik strikt genomen niet nodig heb.

En ik ben er heel goed in mezelf ervan te overtuigen dat ik iets wel nodig heb terwijl dat eigenlijk niet zo is. Hier wil ik in de toekomst echt beter op gaan letten, want met mijn andere uitgaven lukt het me wel om zuinig te zijn.

Hetzelfde geldt voor de kleine dingen die optellen

Voor mij is dat een kop koffie iets lekkers op mijn werk of op het station. Het is gemakkelijk in de gewoonte te vervallen om elke dag een lekkere kop koffie te kopen, maar dat wil ik niet. Want als ik bij elkaar optel wat dat kost, dan blijkt al gauw dat ik daar ook van op vakantie kan. 

Aan vakanties zelf geef ik graag geld uit, doordat ik meestal ga wandelen kan het niet al te duur worden. Maar ook als dat het wel wordt, heb ik daar nooit spijt van.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Ik wil graag meer investeren voor later, maar moet toch echt eerst even de buffer aanvullen. En die badkamer wil ik ook echt nu laten doen, want nu kan ik er zelf zeker weten nog van genieten. Als ik een andere baan zou vinden, dan moet ik mogelijk ook verhuizen. Dan wil ik mijn huis gaan verhuren. Vandaar dat badkamer op orde sowieso een goed idee is, maar dan is de lol dus voor de huurder.

Ik verwacht in de tweede helft van dit jaar wel het te investeren bedrag te kunnen ophogen.

En waar zou je juist op willen besparen?

Outdoorspullen! Daar moet ik echt maar eens met een budget gaan werken denk ik.

Verder denk ik dat ik ook nog wel meer op de boodschappen zou kunnen besparen door prijsbewuster in te kopen en vaker de moeite te nemen om eerst langs de Lidl te fietsen.

Koffie en lekkere dingen op het station en mijn werk blijft ook een aandachtspunt. Het helpt als ik lunch en snacks mee van huis neem. Ik ben van plan om te zorgen dat dat bij mijn nieuwe vriend ook gaat kunnen - al moet ik daar dan zelf de boodschappen voor mee nemen.

Spaar je ook voor later?

Zeker! Ik investeer in indexfondsen (aandelen en obligaties) voor later, want dat levert op de lange termijn veel meer rendement op.

En ik heb in mijn huis geïnvesteerd door mijn hypotheek versneld af te lossen. Of ik dat blijf doen zal afhangen van hoe hoog de rente is op mijn nieuwe hypotheek.

Verder heb ik een paar kleine investeringen via crowdfunding in leuke horeca in mijn buurt, maar dat zie ik meer als liefdadigheid. Hetzelfde geldt voor mijn vakantiegeld van twee jaar terug, dat ik heb geïnvesteerd via www.lendahand.com (dat is mesofinanciering voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden).

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Ik wil altijd een buffer hebben van zes maanden x mijn uitgaven + wat lucht. Dat komt voor mij neer op zo'n € 10.000. Als ik dat niet meer heb, zoals nu, dan spaar ik tot ik het wel heb, en gooi ik al het geld wat overblijft aan het einde van de maand in principe daarheen. Verder spaar ik alleen extra als ik een concreet spaardoel heb (zoals die badkamer, of een grote reis die ik wil maken). Tot slot ben ik overgestapt van sparen op investeren.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Mijn hele hypotheek aflossen, gewoon vanwege het idee, en de rest investeren. Waarschijnlijk deels in vastgoed (dit huis verhuren en iets anders kopen) en de rest in aandelen en obligaties. Dan zou ik meteen nooit meer hoeven te werken voor geld.

Meer lezen over je hypotheek aflossen? Lees ook Je hypotheek aflossen of pensioen opbouwen, wat zou jij kiezen?

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Nog beter op mijn uitgaven letten. Hopelijk als ik een andere baan vind meer gaan verdienen. En verder is mijn doel niet om zo spoedig mogelijk helemaal te kunnen stoppen met werken, maar wel om zoveel opzij gezet te hebben dat ik niet tot mijn 70e door hoef.

Ik vind 55 wel een mooie leeftijd om helemaal niet meer te hoeven, en zou voor die tijd al graag maar een deel van de tijd willen hoeven werken.

Dus sparen, sparen, sparen - en kijken of ik meer kan gaan verdienen.

Verder wil ik dit jaar ook gaan bijklussen. Dus ik ga eens kijken of ik mijn huis via AirBNB een deel van de tijd kan verhuren, en ik heb nog wat andere ideeën voor bijklussen in gedachten.

Bedankt!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Jitske. Wat heb je het allemaal goed uitgewerkt! Ik hoop dat het je lukt, stoppen met 55! Veel succes met verder sparen en investeren. 

Investeer jij ook voor later? Of overweeg je dat te doen? Hoe doe jij dat? Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen!

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com. De afbeelding is niet Jitske zelf, maar een vrouw die een trailpad door het bos loopt met herfstbladeren op de achtergrond. Een herfst outdoor activiteit. Gemaakt door Maridav / Shutterstock

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: