Het geldgevoel van… Mariska

vrouw meet muntjes - het geldgevoel van

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Vanaf vandaag lees je hier elke dinsdag een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Mariska is de eerste die haar verhaal vertelt! Ooit zat ze in de WSNP als gevolg van slechte afspraken met haar ex. Nu ze volledig uit de schulden is, kijkt ze op een veel blijere manier naar haar portemonnee. Ze woont met haar twee dochters in een huurhuis en is 46 jaar.

Praat je graag over geld?

Vroeger niet, maar tegenwoordig vind ik het prima om er over te praten.

Hoe komt dat, dat je er vroeger niet graag over praatte?

Toen had ik schulden, en vond ik het heel vervelend. Nu ik goed met mijn geld om kan gaan, is het natuurlijk veel leuker om over te praten.

Verdien je ook genoeg geld?

Nou… Nu even niet. Ik ben sinds drie weken werkeloos. Ik zou heel graag weer een normaal salaris krijgen.

Maak je gebruik van een budget? Zo ja: hoe en waarom? Zo nee: hoe doe je het dan? (en waarom)?

Ja, ik heb ooit in de WSNP gezeten en ook toen heb ik geleerd om te sparen. Een buffer is zo nodig! Ik droeg elke maand zelf mijn geld af naar de bewindvoerder en betaalde zelf mijn vaste lasten! Ik wist precies wat ik te besteden had.

Dat is best bijzonder heb ik gemerkt. Vraag 10 mensen in je eigen omgeving naar hun geld, en veel mensen weten niet wat ze maandelijks kwijt zijn aan de energienota, huur/hypotheek of andere abonnementen! Dat vind ik echt schrikbarend!

Ik ben in de schulden terecht gekomen door een verkeerde ex en doordat ik werkeloos werd. Dat ik nu weer werkeloos ben, was wel even slikken. Maar ik heb vertrouwen in de huidige economie en ik heb een buffer! En daar ben ik nu heel blij mee.

Meer lezen over mensen die uit de schulden zijn gekomen? Lees de rubriek En toen ging de knop om

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Tegenwoordig eigenlijk niets meer.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Het leukste vind ik, dat je met de juiste stappen, leuke dingen kunt doen. Of je nu veel of weinig geld hebt, als je het goed plant, kun je veel meer dan je denkt.

Heb je spaargeld?

Ja, zeker, ik heb een mooi buffertje.

Ook een buffertje opbouwen? Doe mee met mijn grote spaarchallenge

Hoe heb je dat bij elkaar gespaard?

Ik spaar automatisch. Elke maand stort ik een vast bedrag van € 50. En ik maak gebruik van pinsparen. Elke keer als ik iets pin, gaat er 5% daarvan naar mijn spaarrekening. Als ik bijvoorbeeld € 10 pin als ik boodschappen doe, dan gaat er 50 cent naar mijn spaarrekening. Al die kleine bedragen bij elkaar, lopen mooi op.

Hoeveel wil je sparen?

Mijn uitgangspunt is dat ik altijd minimaal 10% van mijn jaarinkomen spaar. Als dat lukt, ben ik blij.

Waar geef je veel geld aan uit?

Het meeste geld geef ik uit aan saaie dingen eerlijk gezegd. Het grootste deel van mijn inkomen gaat op aan de huur en aan de andere vaste lasten.

Besparen op je vaste lasten? Deze tips helpen!

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Als ik meer geld zou hebben, dan zou ik meer geld aan kleding voor mezelf uit willen geven. Daar heb ik altijd moeite mee, om geld aan mezelf uit te geven.

En waar zou je juist minder geld aan uit willen geven?

Ik wilde altijd besparen op sigaretten. En… dat is me gelukt! Eind juli 2017 ben ik gestopt, en sindsdien gaat het goed. Dat heeft me al zoveel extra bespaard!

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Oh, als ik een miljoen zou winnen… Dan zou ik graag andere mensen willen helpen! Daar zou ik zoveel moois mee kunnen doen!

Ook zou ik een ander huis kopen. En ik zou nog wat geld wegzetten voor mijn 2 meiden.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Hahaha, een miljoen sparen, dat gaat niet gebeuren. Met een modaal inkomen, zoveel sparen tijdens je leven? Dat vind ik ook echt zonde! Je kunt het ook niet meenemen je kist in, dus ik geef het liever uit, zodat ik wel leuk kan blijven leven!

Mariska, bedankt!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel!

Het geldgevoel van Mariska2
*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: