Het geldgevoel van… Renee

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Deze week is het Renee die over haar geldgevoel vertelt. Zij is alleenstaand en woont samen met haar zoon. Zij moet rondkomen van een bedrag onder de armoede grens, maar heeft toch spaargeld achter de hand.

Hoe is je relatie met geld?

Mijn relatie met geld is prima, ik heb er niet echt een mening over verder. Ik zal het niet als gespreksonderwerp aankaarten, maar ik wil er best over praten.

Verdien je genoeg geld?

Ik verdien onder de officiële armoedegrens van € 990, maar ik kom rond. Uiteraard wil ik graag meer gaan verdienen, maar zolang mijn zoon nog op de basisschool zit is dit prima.

Ik kom rond en ik heb genoeg tijd voor mijn zoon en andere verantwoordelijkheden in mijn leven, zonder stress. En dat is waardevoller dan geld 🙂 

Maak je gebruik van een budget?

Ik heb een weekbudget om mijn uitgaven inzichtelijk te houden en binnen het redelijke. 

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Het karakter wat je moet tonen als je weinig te besteden hebt. In een wereld gevuld met de mooiste en lekkerste producten die je je maar kan wensen, is een lege portemonnee soms gewoon enorm lastig!

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Van rondkomen met weinig heb ik een sport gemaakt. Mijn leven heb ik erop aangepast. Ik heb veel plezier in het proces en heb er ontzettend veel van kunnen leren over mezelf. 

Ik heb de beruchte armoedeval gemaakt van een dubbel modaal inkomen naar de bijstand en zo'n grote stap terug is niet altijd even makkelijk om mee te dealen.

Heb je spaargeld?

Ja ik heb spaargeld. Ik voldoe niet aan de NIBUD norm van € 3700,- maar ik ben ruim over de helft!

Waar spaar je voor?

Ik spaar voor als er iets kapot gaat. Voor een reis naar Noorwegen en Lanzarote.
Een telescoop, nieuwe gympen, een fiets en drumstel voor mijn zoon. Dat soort dingen!

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

Alles op één spaarrekening waar ik naar kijk als ik iets zou willen. 

Ik heb geen zin om me druk te maken om mijn geld als ik er niet iets specifieks mee wil doen. Daarom houd ik niet bij wat ik wanneer en waarvoor kan uitgeven. Ik weet dat ik geld over hou dus dat er altijd opties zijn. 

Elke maand zet ik een bedrag opzij op die spaarrekening.

Leen je ook wel eens geld?

Dat heb ik in het verleden wel gedaan. Ik ben niet van plan om ooit nog geld te lenen voor consumptie, tenzij het een hypotheek betreft. 

Het gevoel wat het geeft als je terug moet betalen maar het niet kan, wil ik nooit meer hoeven voelen. 

Waar geef je veel geld aan uit?

Aan roken. Ik ben wel overgestapt van tabak naar elektrisch roken wat veel geld scheelt, maar helemaal stoppen zit er ook nog niet in. Wie weet in de toekomst!

Waar zou je op willen besparen?

Ik zou willen besparen op mijn mobiele telefoon. Eind dit jaar loopt mijn contract af .
Ik ben van plan om een refurbished telefoon te kopen. Dat samen met een SIM only abonnement met onbeperkt bellen en genoeg internet onderweg voor spotify en whatsapp. 

Spaar je ook voor later?

Ik bouw via mijn werk pensioen op. Dat vind ik wel een fijne gedachte gezien de transformatie die we als maatschappij doormaken en er veel onzekerheden zijn over zaken als zorg en AOW.

Ik maak me er niet druk om, maar het is een geruststelling dat ik wat geld automatisch opzij zet voor later!

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Dat bepaal ik niet. Mijn salaris is variabel door wisselende uren en toeslagen, daarvan gebruik ik wat ik nodig heb en wat overblijft staat op mijn rekening.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Ik zou eerst mijn spaardoelen verwezenlijken en nog wat extra reizen en daarna zou ik een sociale onderneming starten en wat wensen van vrienden en familie in vervulling laten gaan.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Doorsparen haha! 

Bedankt Renee!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Renee. Wat super dat je van zo weinig geld rond kunt komen en ook nog geld over houdt om te sparen!

Zijn er meer mensen die met weinig inkomen toch geld kunnen sparen? Heb je tips voor anderen die dat niet lukt?

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com. De afbeelding is niet van Renee en haar zoon.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: