blije-muur-happiness-project

Hoe word je gelukkig? Het happiness project gaat van start!

Afgelopen week kondigde ik het al aan, ik ga twee nieuwe thema’s lanceren op mijn blog. Beiden hebben te maken met het overkoepelende thema van mijn blog: meer geld, minder stress. Vandaag deel 1: Mijn happiness project! Zeker omdat het verminderen van stress wat onderbelicht is gebleven op mijn blog tot nu toe. En omdat gelukkig zijn uiteindelijk het belangrijkst is.

The happiness project – de achtergrond

Gretchen Rubin startte haar Happiness project jaren geleden omdat ze zich realiseerde dat haar leven teveel langs haar heen ging. Op een dag dacht ze ineens: “Is dit het nou? is dit nou het leven dat ik ga leiden?” Ze was op zich niet ongelukkig, maar dacht ook nooit na over gelukkig zijn. En ze wilde deze tijd niet langer als vanzelfsprekend beschouwen. Het leek haar heel naar om aan het eind van haar leven terug te kijken en te denken: “wat was ik toen gelukkig, en had ik me dat maar gerealiseerd!” (The Happiness project, bladzijde 11). Ze besloot een heel jaar te besteden aan gelukkiger worden. In het boek The Happiness project en op haar blog beschrijft ze dit jaar.

Uitgangspunten, lijstjes en structuur

Gretchen is – net als ik (vandaar mijn enthousiasme voor haar project waarschijnlijk) – nogal gesteld op lijstjes en structuur. Daarom begint ze haar happiness jaar niet zo maar zonder slag of stoot. Eerst doet ze onderzoek en leest ze stapels boeken over geluk. Ook stelt ze een aantal uitgangspunten op.

Goede voornemens

Elke maand krijgt een eigen focus, waarin ze een van haar voornemens centraal stelt. Aan het eind van de maand houdt ze vast wat ze geleerd heeft, en gaat ze verder met de volgende. In december probeert ze zich dus aan al haar 12 voornemens te houden. Voorbeelden hiervan zijn: “pep je energie op” (januari), “denk aan liefde” (februari) en “neem spelen serieus” (mei).

Geboden

Op basis van haar voornemens komt ze tot een lijst met afspraken of principes voor zichzelf op. Deze zouden haar moeten helpen om zich aan haar voornemens te houden. Voorbeelden hiervan zijn: “wees jezelf”, “gedraag je zoals je je graag zou voelen” en “doe het nu”,

Secrets of adulthood

Dit is een lijst met lessen die ze geleerd heeft in de loop der jaren, die het leven makkelijker maken. Voorbeelden hiervan zijn: “neem een trui mee” en “je hoeft niet overal goed in te zijn”.

Kleine veranderingen

Haar voornemens zijn niet heel wereldschokkend, of radicaal. Ze zijn er op gericht om kleine veranderingen door te voeren, zodat haar dagelijks leven leuker wordt, en ze zich meer bewust kan worden van haar geluk.

Enkele jaren later heeft ze opnieuw een happiness project gedaan. Dit traject heeft ze beschreven in het boek Happier at home. Hierin richt ze zich vooral op kleine stappen om het leven thuis nog leuker te maken. Ook dit boek heb ik gelezen, en ook hieruit neem ik tips mee voor mijn project.

Mijn Happiness Project

Waarom wil ik een happiness project starten?

Mijn eigen happiness project start ik om iets andere redenen dan Gretchen Rubin, al zijn ze wel aan elkaar verwant. Mijn leven is het afgelopen jaar behoorlijk veranderd. Ik ben nu een stuk gelukkiger dan voorheen, in loondienst. Ik heb veel meer vrijheid (teveel?) maar tegelijkertijd ook wel heel veel nieuwe onzekerheden. En die maken het genieten van die vrijheid soms ook wel wat lastig. 🙂 Ik ben dus op zoek naar een nieuw evenwicht, dat leidt tot minder stress. Ook wil ik graag op de lange termijn gelukkig blijven met deze keuze. Dit happiness project, en zeker het formuleren van de uitgangspunten, helpt met het structureren van de stappen die ik daarin wil zetten.

Wat ga ik doen?

De komende 12 maanden ga ik net als Gretchen elke maand een goed voornemen oppakken. Uiteindelijk moeten die leiden tot het invullen van mijn doelen (zoals maandag al geformuleerd). – Behalve die apen dan. Dat blijft een uitdaging… En tot meer dagelijks geluk natuurlijk!

Hoe ga ik dit doen?

Vandaag publiceer ik op mijn blog mijn goede voornemens. Ik heb niet zoveel “secrets of adulthood“, maar het lijkt me wel leuk om die onderweg te gaan verzamelen. Daar wil ik op mijn blog dan ook regelmatig op terugkomen.

Mijn 12 goede voornemens

Net als Gretchen formuleer ik mijn goede voornemens per maand. Dat doe ik nu in eerste instantie in steekwoorden. De precieze uitwerking hiervan volgt elke maand in een uitgebreide blog.

 • Januari: Focus
 • Februari: Gezondheid
 • Maart: Warmte & gezelligheid
 • April: Gezin & familie
 • Mei: Vrije tijd
 • Juni: Loslaten
 • Juli: Buiten de grenzen
 • Augustus: Toekomst
 • September: Leren
 • Oktober: Geld (dat moet er toch een keer van komen) 🙂
 • November: Anderen
 • December: Evalueren

Dit is het voorstel. Ik denk dat ik dit nog wel wat finetune in de komende tijd. Of misschien ook wel in de maand waarin een bepaald onderwerp aan de beurt is. Dat is het fijne van je eigen happiness project starten: alles mag. 🙂

Doe je ook mee?

Ik nodig iedereen van harte uit om zich aan te sluiten hierbij! Voor de gelegenheid heb ik een nieuwe Facebook-groep aangemaakt. Daar kun je lid van worden. Ik deel hier regelmatig mijn vorderingen en nodig ook iedereen uit om zijn of haar eigen voornemens te delen. We kunnen hier ook gezellig doorpraten over wat werkt en wat niet en hoe het gaat.

Wat vinden jullie ervan? Tips? Ideeën? Heeft iemand er al ervaring mee? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

This Article Has 21 Comments
 1. Project Lonica schreef:

  Ha, ik ga je happiness project met interesse volgen! In feite is Project Lonica ook een zoektocht naar geluk, dus ik verwacht dat ik er ook meer over ga bloggen.

 2. financieelonafhankelijkblog.nl schreef:

  Ik ben benieuwd naar je blogs over dit onderwerp, leuk om te volgen!

 3. Consuminderen schreef:

  In NL is iedereen al ‘hartstikke’. gelukkig. Zag ik op de oudejaarsconference op YouTube. Nog gelukkiger worden?

 4. Batboy schreef:

  Wat een leuk idee! Maar ik denk dat ik daar juist gestrest van word als ik zie dat ik elke maand iets ‘moet’. Denk wel dat ik het misschien toch ga proberen…

 5. Gewoon Vlijtig schreef:

  Ik heb mijzelf al aangemeld en ga je project volgen.

 6. Anna schreef:

  Ha Leuk! Zou zo maar mijn lijstje kunnen zijn! Ik ga meedoen! Alleen niet op facebook want een van de dingen die mij gelukkiger maakt (en helpt focussen) is geen facebook meer hebben 😉

 7. […] week kondigde ik het al enthousiast aan: in navolging van Gretchen Rubin organiseer ik een Happiness project op mijn blog dit jaar. (Het hele jaar?? Ja, ja, het is een jaarproject!). Elke maand krijgt zijn eigen thema, […]

 8. Ester schreef:

  Wat een ongelofelijk leuke blogs. Ik heb je van de week op Facebook gevonden en was vanavond een avondje blogs van jou aan het lezen zoals ik vroeger met een tijdschrift op de bank zat. Je statistieken vond ik ook leuk om te lezen omdat ik een nieuwe site aan het bouwen ben en nu af en toe al blog. Veel succes, ik blijf je volgen.

 9. […] een beetje vergeten welke er nu aan de beurt zou zijn. (Ja, dat begint lekker, bij maand 2). ? Gelukkig heb ik ze in een blog gezet, handig, handig. En het thema van februari is… Gezondheid. Daar ben ik eerlijk gezegd wel aan […]

 10. […] de eerste schooldag extra bijzonder te maken. Nu ben ik dol op dat soort dingen, zeker sinds ik het happiness-project van Gretchen Rubin […]

 11. […] onderdeel van mijn happiness project heb ik me er deze maand op toegelegd om meer slaap te pakken. Dat is om uiteenlopende redenen goed […]

 12. […] mijn leven een stuk relaxter is geworden sinds ik voor mezelf werk – en al helemaal sinds ik dagelijks schrijf over meer geld en minder stress – heb ik toch nog vaak stressmomenten.  Als ik het echt heel […]

Geef een reactie