Hoe gaat het met je voornemens? Nieuwe focus in februari!

februari jaarplan - ideeën

De eerste 5 dagen van 2018 draaide het op Meer geld, minder stress om het maken van een jaarplan. Met zijn allen gingen we aan de slag! Op dag 1 brachten we de doelen in kaart. Op dag 2 dachten we na over drempels en hobbels die we tegen zouden komen bij het nastreven van die doelen. Daarna, op dag 3 maakten we een concreet actieplan, op basis van de eerstvolgende stap. En op dag 4 berekenden we alle geldzaken: we maakten een begroting voor het hele jaar. Op dag 5 tot slot zorgden we ervoor dat we ons ook daadwerkelijk aan al die mooie plannen gingen houden.

Inmiddels zijn we een maand verder. Tijd om voor de eerste keer de balans op te maken dus! En… tijd voor focus.

Denk je nu: hè wat jammer dat ik dat gemist heb! Je kunt je jaarplan ook gewoon in februari starten. Dan maak je een plan voor 11 maanden in plaats van voor 12. Of… je laat jouw jaar van februari tot februari lopen. Kan best! Lees hier meer over het jaarplan.

Eerst even terugkijken & bijwerken!

In januari zaten we allemaal helemaal vol met enthousiaste voornemens. Toch? Maar… hoe is dat nu, een maand later? Natuurlijk, als je mee hebt gedaan met mijn jaarplan, dan was je in ieder geval voorbereid op de hobbels van het leven. Alleen zelfs dan kun je niet alles voorspellen natuurlijk. En daar sta je dan, met die lekke band in de regen. Of met natte voeten omdat het water uit je toch heus niet zo oude wasmachine gutst. En houd je dan nog maar eens aan al die mooie afspraken.

Daarom is het goed om elke maand even pas op de plaats te maken en je plannen nog eens goed door te nemen. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? En… wat gebeurde er waar je helemaal niet op gerekend had? En nog belangrijker: wat deed je toen?Stap 1: je doelen onder de loep

Eerst kijk je eens naar je doelen. Is je top 3 nog steeds het belangrijkst? Hoe ver ben je gekomen? Was je ambitieus genoeg, of heb je jezelf stiekem al ingehaald? Of… had je toch wat meer verwacht? Wat is in zo’n geval wel realistisch voor de komende tijd?

Stap 2: drempels en hobbels in kaart

Kun je nog nieuwe drempels en hobbels bedenken, nu je een maandje verder bent? Zijn dingen niet gebeurd of juist wel die alles in een ander daglicht doen staan?

Stap 3: de nieuwe acties

Wat zijn nu de eerstvolgende acties om je doelen te behalen?

En… heb je regelmatig nieuwe acties geformuleerd?

Stap 4: de centen

Tot slot je financiën! Het leukste stukje vind ik altijd. 🙂

Hoe ging het?! Heb je je uitgaven bijgehouden in je overzicht? zo ja: Goed zo!! Zo nee: dan kun je dat nu mooi even doen. (En ja, ik moet het nu ook even bijwerken.) 😉

En je budget zelf, hoe ging dat? Heb je je eraan kunnen houden? Zo ja: goed zo!!

Zo nee: hoe kun je je budget zo verbouwen dat je je volgende maand wel aan je budget wel kunt houden? Zijn er posten die misschien toch wat meer geld nodig hebben? En waar kun je dat vandaan halen? Kun je bijvoorbeeld je kledingbudget omlaag gooien om wat meer over te hebben voor je boodschappen? Of andersom? Waar zit de ruimte?

De plannen voor februari: focus op besparen!

Als je alles door hebt genomen, weet je waar je valkuilen zitten. En kun je je gaan richten op je doelen voor februari. Schrijf ze weer op en ga er mee aan de slag!

Ik wil voorstellen om deze maand de focus op besparen te leggen.

Na de eerste stappen richting een sluitend budget is februari namelijk de ultieme maand voor extra besparingen. Drie redenen:

  • je bent al wat meer gewend aan een budget dan vorige maand
  • het is een korte maand. Je hoeft maar 4 weken te rekenen, in plaats van 4,5 of 5. 🙂
  • het wordt koud en nat. Lekker thuis blijven dus! Want thuis geef je over het algemeen minder uit dan buiten.
Hoe gaan we dat doen?

De eerste stap is het maken van een budget voor februari, op basis van de geleerde lessen uit januari. Als je mee hebt gedaan met het jaarplan, dan kun je dat doen in je eigen spreadsheet. Anders kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de handige spreadsheet uit mijn blog over budgetteren.

Geef jezelf een uitdaging!

Als je – net als ik – februari tot bespaarmaand wil benoemen, leg je zelf dan een uitdagend budget op. Maak alle categorieën net wat kleiner dan je normaal zou doen. Geef je normaal gesproken elke maand € 100 uit aan eten en drinken buiten de deur? In februari ga je voor € 75.

Hulp nodig hierbij? Doe mee met mijn no-spend-challenge en ik help je op weg!

Breng je vaste lasten terug

Neem je vaste lasten eens door en kijk waar je op kunt besparen. Zijn er abonnementen die je eigenlijk niet nodig hebt? Kun je mogelijk onderhandelen met je kabelmaatschappij voor een ander tarief? Of heb je misschien onnodige verzekeringen die je op kunt zeggen?

Heb je geen idee of je teveel betaalt voor je verzekeringen? Doe dan mijn mini-cursus Verzeker je goed. Dan leg ik je precies uit waar je op moet letten en wat je echt nodig hebt. Daarmee kun je honderden euro’s aan premie besparen. En… voorkom je dat je onderverzekerd bent. Klik hier om verder te lezen over deze leuke mini-cursus. 

Bespaar op je boodschappen

Beter letten op je uitgaven in de supermarkt is vaak een relatief makkelijke manier om wat extra geld te besparen. Doe bijvoorbeeld eens online boodschappen als je dat normaal gesproken niet doet. Zeker voor de impuls-kopers is dat vaak een slimme bespaartruc.

En… evalueer ook regelmatig je boodschappen. Daar kun je mijn handige (gratis!) boodschappenlijstje voor gebruiken. Dan ontdek je al gauw waar het lek zit.

Boodschappenlijstje

Lekker weer aan de slag!

Nu je plannen zijn bijgewerkt, kunnen we weer lekker verder aan de slag. Mocht januari toch wat lastig zijn geweest, raak dan niet ontmoedigd. Het is bijna lente (ok, na die koude dagen die er nu nog aankomen…). En je hebt in ieder geval nog meer dan genoeg tijd om weer in het gareel te komen, het jaar is nog lang.

Maak februari de maand waarin je echt op stoom komt. Veel succes!

PS: Of… maak februari je startmaand, mocht je nog niet begonnen zijn. Kijk hier hoe je alsnog op deze leuke trein kunt springen!
Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.