“Hoe 1000 spullen ons huis verlieten” – Opruimtips van een ervaringsdeskundige

opgeruimde kledingkast - opruimtips - Meer geld, minder stress

Eén van mijn belangrijkste jaardoelen voor 2019 is het echt opruimen van ons huis. Dat is - net als bij veel mensen - al jaren een doel. En al jaren lukt dat niet. Een onderdeel van het probleem hierbij is eigenlijk dat het oppervlakkig gezien ook niet zo'n probleem is. Want laten we eerlijk zijn... Echt een troep is het hier niet. Zo wordt er in ieder geval wekelijks schoongemaakt (door iemand die weet hoe dat moet, zijnde niet ik). En als er spontaan mensen voor de deur staan, hoeven we ons niet achter de gordijnen te verstoppen in de hoop dat ze denken dat we niet thuis zijn. Maar om nou te zeggen dat de organisatie van ons huishouden een geoliede machine is... Nee.

Tijd voor actie!

Nu het jaar weer net vers begonnen is, leek het me een mooi moment om nu eens echt te beginnen. Mijn wekelijkse power hour is helemaal bestemd voor opruimen. Maar wat? Waar begin je? Ik zocht raad bij ervaringsdeskundigen. Mensen die net als ik van hun troep af wilden, én het al gedaan hebben. Eentje daarvan is Miranda. Zij geeft op mijn Facebookgroep heel regelmatig tips aan mensen die meer willen opruimen. En daar wilde ze best een blog over schrijven. Daarom hierbij de ervaring van Miranda.

De aanleiding: de verhuizing

Mijn man en ik verhuisden eind 2016 naar ons nieuwe huis. We pakten de verhuiswagen in. Alles bij elkaar was een hele vrachtwagen vol! Met z'n tweetjes... Ik schrok er van! Zoveel? Dat leek me echt niet nodig.

Toch kregen al deze spullen weer een plek in ons nieuwe huis. Het paste allemaal prima aangezien ons nieuwe huis twee keer zo groot was als ons oude huis. De kamers waren zo gevuld en er was nog best wat ruimte over. Op de zolder, in de kelder, in de kasten, er waren zoveel mogelijkheden.

Ik kon er niet van genieten

Na een jaar klussen merkte ik dat ik niet echt kon genieten van ons huis. Waarom niet?!? We hebben een prachtige tuin en echt een fantastisch huis en toch jeukte er iets. Toen ik eens rondliep in ons paleisje, ontdekte ik het al snel. 

Onuitgepakte dozen. Volle (kleding)kasten. Niet wetende wat daar allemaal in zat. Ik realiseerde me dat daar echt iets aan moest gebeuren. Maar hoe?!?

Het doel

Geïnspireerd door anderen stelde ik mijzelf een doel: ik wilde dat 1000 spullen eind 2018 ons huis verlaten hadden.

Dat klinkt veel, maar het moest gaan lukken! Ik hecht weinig waarde aan materiele spullen, dat scheelde in ieder geval.

Mijn opruimtips

Als eerste maakte ik een lijstje. In overleg met mijn man schreef ik wat absoluut niet weg mocht. Dat was veel minder dan we vooraf dachten. Een mooi startpunt! Daarna ging ik echt aan de slag.

Tip 1: Deel je huis op in vlakken 

Ik deelde ons huis op in vlakken. Elk vlak werd een onderdeel van mijn opruimplan. Dat maakte het een stuk overzichtelijker, en minder overweldigend.

Tip 2: Gebruik meerdere dozen

Net als je op tv vaak ziet, maakte ik meerdere dozen:

  • 1 voor de kringloop (voor spullen die naar mijn idee nog wel verkoopbaar waren)
  • 1 voor de weggeefhoek/ruilwinkel (voor de overige spullen waarvan ik dacht dat mensen er nog wel wat aan zouden hebben)
  • 1 doos voor de container.

Daarmee gewapend ging ik vlak voor vlak af. Zodra een doos vol was, zette ik deze in de auto (of leegde ik hem in de container). 

Doordat de spullen dan direct weg waren, zag ik snel resultaat. En dat motiveerde me enorm.  

Tip 3: Kijk kritisch

Bij alles dat ik doornam, keek ik echt kritisch. Ik hield alleen kleding die ik echt graag droeg. En ik keek ook naar de aantallen. Toen ik mijn keukenkastjes doornam, vroeg ik me vaak af: heb je er echt zoveel nodig? Kunnen we niet met minder dan 10 schilmesjes? En hoe vaak gebruiken we nou 15 koffiekopjes? Zo ging het snel. 

opgeruimde kledingkast - opruimtips - Meer geld, minder stress

Kast met kleding - beeld afkomstig van Shutterstock / luanateutzi

Tip 4: Niet gemist? Weg ermee

Na een jaar hadden we nog altijd onuitgepakte verhuisdozen staan. De spullen erin waren al een jaar "verstopt". We wisten daarom niet precies meer wat erin zat, maar wel dat we het niet gemist hadden. Weg ermee dus!. 

Tip 5: Neem niets aan

Wat ook veel hielp bij het opruimen van ons huis was dat ik geen gratis spullen meer mee nam. Je kent ze wel, al dat reclame materiaal wat je overal aangeboden krijgt. Als je dat gewoon laat liggen, scheelt dat echt heel veel extra "meuk". 

Het is een heel proces

Als je het zo naleest, lijkt het misschien heel makkelijk. Toch is dat niet zo, het was echt een heel proces. Zo gingen er op sommige dagen heel veel spullen weg. Maar er waren ook dagen dat ik weleens weer iets terug uit de doos voor de kringloop pakte...

Toch verlieten uiteindelijk heel veel spullen ons huis. Ik werd steeds iets rustiger. Ons huis voelde lichter en minder bedrukkend. En mijn hoofd raakte leger.

Het eindresultaat

Of ik de 1000 heb gehaald? Vast en zeker, ik heb het niet geteld. Het feit dat ik kritisch naar onze spullen keek en ons huis steeds leger en dus lichter werd, leverde mij veel meer op dan het feit dat er daadwerkelijk 1000 spullen ons huis verlieten."

Hartelijk bedankt Miranda!

Hartelijk bedankt voor je goede opruimtips Miranda! Ik ga er mee aan de slag.

Hoe is het met jouw huis gesteld? Doe jij ook mee met opruimen?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: