weekgeld

Hoeveel weekgeld moet je pinnen? Nieuwe rubriek: De vraag van de week!

“Hoeveel weekgeld moet je pinnen?” “Hoe kan ik elke maand sparen zonder eraan te komen?” “Wie heeft er een goede tip voor een goedkope zonvakantie?” “Hoe kan ik mijn schuld wegwerken?” “Waar zou ik nog meer op kunnen besparen?” Zomaar wat vragen die de afgelopen weken op mijn Facebookgroep Meer geld minder stress – Bespaartips zijn gesteld.

Gezien het aantal reacties dat op deze vragen kwam, was het duidelijk dat deze onderwerpen leven onder mijn lezers! Het leek me daarom leuk om de leukste vraag van de week ook hier op de blog te behandelen. Oftewel… een nieuwe rubriek! Of het echt wekelijks wordt, weet ik nog niet, want soms gaan dingen wel eens anders. (Maar om nou de rubriek de vraag van wanneer het uitkomt te noemen is ook zo wat hè). 🙂

De vraag van deze week: hoeveel weekgeld moet je pinnen?

De achtergrond van de vraag

De vraag werd gesteld als reactie op het idee om elke week een vast bedrag te pinnen om daar alles mee te betalen. Het is één van de stokpaardjes van Dave Ramsey: de Amerikaanse aflossingsgoeroe. Als je alles cash betaalt, geef je minder geld uit, is zijn veronderstelling.

Duidelijk hoeveel je nog hebt

Het grote voordeel is dat het heel visueel is hoeveel geld je nog over hebt voor die week. Op = op. Als je € 50 hebt, en je geeft € 30 uit, heb je nog  € 20. Niets meer en niets minder.

Werkt dat echt?

Of het voor jou ook werkt, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van hoe streng je voor jezelf bent. Als je na het pinnen daadwerkelijk je pinpas thuis laat, werkt het wel denk ik. Zeker als je een realistisch weekbudget voor jezelf stelt. En niet ineens alles online gaat bestellen.

Doe ik het ook?

Nee. 🙂 Maar dat heeft een andere reden. Ik voel me altijd heel rijk als ik cash geld in mijn zak heb, en heb dan juist vaker de neiging om het uit te geven. Ik ben een stuk zuiniger als ik alles pin. Ook daarbij geldt dan natuurlijk op is op. Maar dan brandt het geld niet zo in mijn zak. Daarover hieronder meer.

Is het een aanrader?

Ja, als jij graag precies ziet hoeveel geld je nog hebt. Ik denk dat dit voor de meeste mensen wel heel goed werkt. Zeker als ze daarna ook niet meer kunnen pinnen.

Nee, als je altijd de neiging hebt om losgeld uit je zak te werken. Overigens stel ik nog steeds wel een grens hoeveel ik mag pinnen. Ik pin het alleen niet vooraf. Ik pin het op het moment dat ik het nodig heb. En ook bij mij geldt daarna: op is op.

Het antwoord op de vraag: hoeveel weekgeld moet je pinnen?

Dan de vraag zelf: als je geld pint, wat is dan een goed bedrag? Nou, € 100. Zo. Klaar. 🙂

Haha, nee, zo werkt dat natuurlijk niet. Het zou wel fijn zijn als er een one size fits all-bedrag was, maar dat dat niet zo is, zal niemand verbazen. De vraag is dus eigenlijk: hoeveel geld zou ik moeten pinnen?

Waar moet je rekening mee houden bij het bepalen van jouw weekbedrag?

Er zijn twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden:

 • Hoeveel geld komt er binnen?
 • Wat wil je er mee kopen?

Eerst in, dan uit?

Voor sommige mensen is dit misschien een open deur, maar toch wordt die eerste stap vaak over geslagen. Vaak kijken mensen namelijk eerst naar wat ze willen kopen of nodig hebben en houden het daarbij. Nou ja, tenzij je meer dan genoeg geld hebt, dan hoeft het natuurlijk niet. Maar goed, dan lees je dit waarschijnlijk ook niet. 🙂

Meer lezen hierover? Lees mijn serie Budgetteren kun je leren.

Wat koop je ervoor?

Als je weet wat je ongeveer te besteden hebt, kun je nadenken over wat je er allemaal van wil betalen. Het is in ieder geval bedoeld voor je variabele lasten. Je vaste laten kun je beter gewoon van je bankrekening betalen. Maar ook dan kun je nog verder onderscheid maken. Is het alleen voor boodschappen? Of ook voor andere losse bedragen?

 • Kapper?
 • Kopje koffie tussendoor?
 • Uit eten?
 • Kleding?
 • Cadeautjes?
 • Andere huishoudelijke uitgaven?

Wat je er toe rekent, is heel persoonlijk. Daar moet je zelf een beslissing in nemen.

Een totaalbedrag of een bedrag per onderdeel

Je zou per onderdeel een vast bedrag kunnen pinnen en je zou een totaalbedrag voor alles kunnen pinnen. Dave Ramsey heeft een heel enveloppensysteem, waarbij je per onderdeel een eigen bedrag pint en in een envelop stopt.

Je kunt ook gewoon alle posten optellen en dat totaalbedrag pinnen.

Wat is nou een normaal bedrag?

Dan natuurlijk nog de hamvraag: wat is nou een normaal bedrag?

Als het om boodschappen gaat (inclusief schoonmaak- en wasmiddelen), zou je uit kunnen gaan van zo’n € 25 per volwassene per week. Voor kleine kinderen (tot een jaar of 10?) kun je iets minder rekenen. En voor pubers iets meer. Bijvoorbeeld € 15 tot € 17,50 per kind (tot een jaar of 10) per week en € 30 per kind (van ongeveer 10 tot 18 jaar)  per week.

Groter gezin? Minder per persoon nodig

Met hoe meer mensen je bent, hoe minder je per persoon nodig hebt. Zo heeft iemand alleen waarschijnlijk wel minimaal € 35 per week nodig en  twee volwassenen samen iets van € 60 terwijl een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen onder de 10 toe kan met een bedrag van € 85. En een gezin met 3 kinderen waarschijnlijk ook wel met € 95.

Groter is goedkoper

De reden daartoe is dat grote verpakkingen vaak goedkoper zijn dan kleine verpakkingen. En dat je nu eenmaal vaak niet precies kan kopen wat je nodig hebt. Wij eten bijvoorbeeld wel eens falafel-balletjes (we eten vegetarisch). Toen we met zijn tweeën waren, kochten we 1 verpakking en aten die met zijn tweeën leeg. Nu we met zijn vieren zijn, kopen we nog steeds 1 verpakking en krijgen we er allemaal wat minder per persoon. Zo gaat dat met veel dingen.

Natuurlijk zijn er ook wel producten die nu veel harder gaan dan vroeger. De kinderen eten meer brood, pap en yoghurt dan wij, maar daarvan zijn de grote verpakkingen een stuk goedkoper dan de kleine verpakkingen. Netto zijn we aan deze producten dus niet veel meer geld gaan uitgeven.

Schoonmaakproducten

Ook met schoonmaakproducten werkt het zo. Als je de wc met meer mensen gebruikt, zul je die vaker schoon moeten maken, dan wanneer je hem alleen gebruikt. Maar het is niet zo dat je dat vier keer zo vaak doet als je met vier mensen bent. En zo geldt dat natuurlijk voor meer dingen.

En de andere onderdelen?

Wil je dat je ook je kapperskosten van dit bedrag betaalt: reken dan uit wat je hier op jaarbasis aan uitgeeft, deel het door 52 en voeg dat toe aan je budget. Zo kun je dat ook voor je andere rubrieken doen.

Zo geven wij elke maand gemiddeld € 50 aan cadeaus uit. Dat zou dus betekenen dat we elke week zo’n € 11 aan mijn boodschappenbudget toe zou kunnen voegen.

Dat doe ik niet, omdat ik dat niet handig vind. Ik schrijf liever gewoon € 50 voor de maand op, en haal het daar vanaf als ik een cadeautje koop. Je zou ook elke maand € 50 kunnen pinnen hiervoor en het bedrag in een envelop kunnen stoppen. Zodra je dan een cadeautje koopt, haal je het daaruit.

Pinnen hoeft niet, opschrijven kan ook

Als je nou net als ik bent, en los geld je juist motiveert om meer uit te geven, dan kun je hier nog steeds gebruik van maken. Ik zei het hierboven al: ik schrijf vooraf op hoeveel we uit mogen geven. De rest van de week houd ik bij wat we besteed hebben. En alles wat er over is, blijft gewoon op mijn rekening staan. Daarmee leef ik dus zuiniger dan wanneer ik het zou pinnen als weekbedrag.

Natuurlijk loop ik wel het risico dat ik alsnog meer geld uit geef, omdat ik wel meer kan pinnen. Toch gebeurt dat bij ons eigenlijk niet. Als jij daar nou wel last van hebt, kun je het ook anders aanpakken. Een tweede rekening openen bijvoorbeeld en daar elke maandag precies het bedrag op zetten dat jij nodig hebt per week.

Een weekbudget werkt voor iedereen

Misschien een wat controversiële stelling, maar ik ben er van overtuigd dat een weekbudget voor iedereen werkt. Zolang je maar rekening houdt met je inkomsten en er niet overheen gaat, zal het voor jou ook geld besparen. Probeer het maar uit!

Hopelijk heb ik hiermee antwoord gegeven op de vraag hoeveel jij zou moeten pinnen (of opschrijven – daar wil ik vanaf zijn). 🙂

Veel succes!

Ook een vraag?

Stel hem hieronder. Of op Facebook natuurlijk. 🙂 Dan krijg je niet alleen mijn antwoord maar ook van allerhande lezers. Doe er je voordeel mee!

Heb jij ook vast weekbedrag? Hoeveel wil jij maximaal uitgeven aan boodschappen? Vertel het me hieronder!

 

This Article Has 12 Comments
 1. K schreef:

  Hi, ik heb nog wel een vraag voor de lezers. Besparen zie ik veel tips over voorbij komen. Maar hoe gaan de bespaarders om met dingen die duurder worden/veranderingen in je leven? Wij krijgen bijvoorbeeld een derde kindje, hier moet je ook voor sparen, zoals je voor de andere 2 al doet. Ziggo wordt duurder, bankkosten gaan omhoog. Sparen jullie dan minder of bespaar je op iets anders?

  Groetjes K.

  • Chris schreef:

   Hoi K,

   Een bekend probleem, kosten stijgen en eigenlijk willen we ook meer besparen. (extra aflossen) Vorig jaar een veel consuminder blogs afgestruind en een aantal zaken uitgevoerd waardoor we nu ongeveer 200 tot 300 euro per maand meer besparen.

   De belangrijkste tip die ik je kan geven: Kom uit je confort zone en bekijk al je kosten extra kritisch. Maak een afweging over de prijs/kwaliteits verhouding die jij noodzakelijk vindt en ga vooral rondshoppen en vergelijken indien je denkt dat het beter kan.

   In de meeste gevallen laten we ons leiden door martketing, gemakzucht en angst voor veranderingen in plaats van weloverwogen en doorgerekende besluiten.

   Enkele voorbeelden:

   – Verzekeringen kritisch bekijken, alleen verzekeren wat je niet met de financiële buffer kan opvangen. Wij hebben rechtsbijstand en tandarts verzekering geschrapt omdat we deze kunnen opvangen. Overstappen en opdelen kan helpen, maar houd inboedel en opstal van dezelfde maatschappij, anders blijven ze bij problemen aan je woning naar elkaar verwijzen. (Ervaringsdeskundige)
   – losse mobiel (gaat 3 tot 4 jaar mee) en los abonnement. Bekijk wat je voor bundel echt nodig hebt, niet wat men je probeert aan te smeren.
   – TV abo geschrapt, internet een jaar vastgezet voor meer korting, bij de laatste prijsverhoging vorige maand net zolang aan de telefoon zitten zeuren tot we een prijsverlaging kregen. Onderhandelen helpt!!
   – Ieder jaar overstappen naar een andere energieleverancier.
   – Van ANWB naar Routemobiel indien auto jonger dan 12 jaar. Waarom extra betalen voor een tijdschrift en kampeerwinkel?
   – Auto in onderhoud bij een ervaren “mannetje” ipv dealer. Waarom €90,-/uur betalen voor een leerling monteur die alleen een computer uitleest en vervangt ipv repareert? OK, gechargeerd, maar denk eens na over de grote panden op premium locatie waar de gemiddelde autodealer over beschikt, wie betaald deze panden….

   Succes!

   • Hetty schreef:

    Al die dingen kun je natuurlijk ook maar één keer doen. Nou behalve overstappen van energieleverancier natuurlijk. Ik ben wel benieuwd of dat dan wel altijd voldoende oplevert om de gestegen kosten op te vangen. Ik heb het idee dat de kosten, vooral van huur en bv. ziektekosten (premie voor de verzekering en eigen bijdrage, plus alles wat er ineens niet meer onder valt) harder stijgen dan de lonen. Dan heb je het voor één keer opgelost, maar wat doen je dan het volgende jaar of als er weer wat verandert?

 2. Het kan voor veel mensen een uitkomst zijn om een vast weekbedrag te pinnen. Ik ben helaas hetzelfde als jou, cash geld brand in mijn zaak. Daarom pin ik liever. Maar ik stel wel een budget per week vast.

 3. Ik heb een vast maandbedrag dat ik dan weer opdeel tussen het aantal weken. Ik pin aan het begin van de nieuwe maand altijd en dan neem ik daar elke week een deel van. Op is op aan het eind van de maand.

 4. Doortje schreef:

  Wij schrijven alles op in ons kasboek, dus zo hebben we een mooi overzicht, geld pinnen doen we niet, want inderdaad… wij geven het dan veel makkelijker uit, haha!

 5. Vlijtig Liesje schreef:

  Handige vuistregel. Ik zou dan uitkomen op 175 per week aan boodschappen. Dat vind ik best veel, en ik probeer daar ook beslist ver onder te blijven.

 6. Lydia schreef:

  Ik vind het echt zó grappig die verschillen! Ik heb tijden lang jouw manier geprobeerd maar dan vergat ik mijn kasboekje weer netjes bij te houden, was ik geld “kwijt” en pinde ik meer dan ik vooraf had gebudgetteerd. Nu pin ik vast bedrag en gaat het betalen met cash veel beter. Ik zit alleen nog wel op te hoog weekbedrag naar mijn zin… dat is nog een volgend stapje om dat langzaam omlaag te brengen.

 7. […] Hoeveel weekgeld moet je pinnen? Nieuwe rubriek: De vraag van de week! […]

 8. […] eens met het vaststellen van een realistisch weekbudget. Zodra je weet wat je uit wil geven, kun je aan de slag met het naar beneden brengen van het […]

Geef een reactie