hygge

Hygge: oftewel geluk op zijn Deens

Begin dit jaar heb ik 2017 tot mijn Happiness-jaar benoemd. Dit jaar werk ik aan mijn geluk! Elke maand heb ik een thema gegeven waar ik extra aandacht aan besteed. Maand 3 is de maand van warmte en gezelligheid, zo had ik bedacht. Daar ben ik ook wel aan toe, zo na die gezondheidsacties en het harde werken van afgelopen maand. En als er iets warmte en gezelligheid zegt, dan is het wel Hygge. Toch?

Hygge? Wat is nou weer Hygge?

Nadat ik het woord al een paar keer in tijdschriften tegen was gekomen, dacht ik dus dat Hygge gezelligheid betekende. Nu klopt dat ook wel een beetje, heb ik inmiddels begrepen, maar het is veel meer dan dat. Hygge is een Deense manier van leven die zich richt op het vinden van geluk in de kleine dingen van het leven, aldus Marie Søderberg in haar boek genaamd (je voelt hem al aankomen): Hygge. In dit boek interviewt Marie Denen over wat Hygge voor hen betekent, en ook waarom het zo belangrijk voor hen is. En belangrijk, dat is het zeker. Alle Denen kennen Hygge, en doen er ook enthousiast aan.

In een tweede boek dat ik over dit onderwerp las (met net zo’n rake titel), Hygge van Meik Wiking (moeten jullie nu ook aan Mike de Viking denken?), las ik ongeveer hetzelfde. Hygge is het fijne gevoel dat je krijg als je in je huispak (ok, dat is mijn invulling – een casual outfit dan maar) bij kaarslicht lekker op de bank zit, maar ook als je met een klein clubje vrienden iets leuks doet. Het gaat om quality time, genieten, lekker eten en vooral veel kaarslicht.

Wat is het verschil met gezelligheid?

Hygge kaarsenEén van de eerste dingen die je in beide (verder overigens best verschillende) boeken leest, is dat het woord Hygge niet te vertalen is. En vervolgens staan er dan allerhande voorbeelden in die ik zou vertalen met gezelligheid. Daar begon ik me al een beetje over op te vreten, maar gelukkig gaat Meik er in zijn boek al snel op in. Sterker nog, hij heeft er zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd. Want, zo schrijft hij, Hygge doet sterk denken aan Gezelligheid. Ook dat woord is moeilijk te vertalen in andere talen, en duidt op een vorm van quality time met anderen. Het grote verschil: Hygge is meer gericht op een klein gezelschap, en gezelligheid kan ook met een grotere groep zijn.

Of dat nou echt helemaal precies het verschil is, dat weet ik niet. Ik vind het vaak juist in kleine groepjes heel gezellig. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het verschil zit hem daarnaast vooral in kaarslicht. Denen verstoken iets van 6 keer zoveel kaarsen als andere Europeanen, als ik het goed onthouden heb.

Op zich maakt het ook niet uit, over gezelligheid heb ik geen speciaal boek nu, en over Hygge wel.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Hygge?

De belangrijkste kenmerken van Hygge die ik in de boeken tegen kom, doen me denken aan een knusse winteravond:

 • kaarslicht
 • dekentjes en lekkere warme sokken
 • warme chocolademelk (en eigenlijk heel veel koffie, maar dat drink ik niet, dus ik ga voor de next best thing)
 • comfortfood
 • mooie boeken
 • handwerken of iets anders met je handen maken
 • broodjes bakken
 • speciale lampen met hetzelfde lichteffect als kaarsen
 • houten meubels
 • knusse hoekjes met kussens
 • haardvuur
 • het licht van de zonsondergang (bij de fotografen onder ons ook wel bekend als “magic hour”)

Een beetje een uiteenlopend lijstje misschien, maar het geeft wel een beeld waar ik spontaan blij van word.

Wat kunnen we hiermee?

Of eigenlijk in het bijzonder: wat ga ik hiermee doen in mijn maand van warmte en gezelligheid? In ieder geval veel chocolademelk drinken denk ik. 🙂 Nee hoor, dat zou zonde zijn van mijn stappen in mijn gezondheidsmaand. En kaarsjes branden, dat ga ik ook niet doen. Zeker niet nadat Meik in hoofdstuk 1 al vertelde dat kaarsen in huis branden eigenlijk nog slechter voor je longen is dan een pakje sigaretten per week roken… (Of zoiets. Maar dat klinkt dan weer niet heel Hygge, als je het mij vraagt).

Elvendeurtjes - Hygge

Elvendeurtjes in onze achtertuin (zoals ze er drie jaar geleden uitzagen)

Wat gaan we wel doen…

 • Broodjes bakken! Dit weekend! Met het recept van Eline.
 • Vrienden uitnodigen en lekker samen eten.
 • Zo meteen samen Floortje naar het einde van de wereld kijken, met een dekentje op de bank.
 • Met mijn dochtertje nieuwe elvendeurtjes maken op onze schuur (zie foto). Daar schrijf ik binnenkort nog een keer over.
 • Het Hygge-book van Marie Søderberg nog een keer lezen. Gewoon omdat het zo’n mooi boek is. En ik het heel hygge voor kerst gekregen heb.

Hygge in de praktijk

Terwijl ik de inleiding van dit stuk aan het schrijven was, was mijn vijfjarige alleen beneden. Het was bijna etenstijd. Toen ik beneden kwam, had ze de tafel vast gedekt. 4 bordjes met een beschuitje, 4 papieren bekertjes met limonade en allerhande beleg stonden op tafel. “Het is feest!” riep ze trots.

Ik schoof de geplande pan soep weer terug de koelkast in, hakte een komkommer in stukjes en zette die naast de hagelslag. “Het eten is klaar!” riepen we toen samen tegen de rest van ons gezin. Het was met recht een Hygge start van de maand en een fijne afsluiting van de dag.

Had jij al eens van Hygge gehoord? Wat vind je ervan? Wat is jouw favoriete onderdeel?

This Article Has 14 Comments
 1. Project Lonica schreef:

  Wat een mooi woord! Sinds Borgen ben ik fan van de Deense taal 🙂
  Project Lonica onlangs geplaatst…Het ethische dilemma van beleggenMy Profile

 2. Jantine schreef:

  Ik heb er al van gehoord ja. En al ben ik er nog steeds niet helemaal uit wat nou echt het verschil is met ‘gezelligheid’, vind ik het wel een leuk fenomeen. Het hele weer blij zijn met kleine dingen en daar geluk uit halen, warmte, bewustzijn … Dat dat weer steeds meer in het zicht komt, in plaats van het ‘groot, groter, grootst’ vind ik fantastisch.
  Jantine onlangs geplaatst…Opruimen, inpakken en regelenMy Profile

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ja, ik had er net een boekreview over geschreven voor Huisvlijt, die nog niet live staat overigens. Leuk dat het onderwerp hier ook voorbij komt : )
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Top 10 ongezonde toevoegingen in jouw etenMy Profile

 4. Tanja schreef:

  Leuk onderwerp is dit, komt op veel blogs voorbij. Ik had er al van gehoord omdat ik de hygge sjaal ben gaan haken in een CAL (crochet a long) met Scheepjeswol. Misschien een ideetje voor op de bank?
  Heel leuk en heel ontspannend om te doen:
  http://www.scheepjes.com/nl/cal/scheepjes-cals/scheepjes-cal-2017/informatie/

  groetjes
  Tanja
  Tanja onlangs geplaatst…3 tips om sparen vol te kunnen houdenMy Profile

 5. Helga schreef:

  Ik zie ook inderdaad steeds meer ‘hygge’ voorbij komen, maar kende ook eerst de CAL. Moet me er toch maar eens in verdiepen en het boek aanschaffen, want zo te horen past het perfect bij me. Nicole, wanneer komt je recensie online? 😉
  En wat heerlijk geschreven over die feestelijk gedekte tafel van je dochter. Zo hoort het te zijn toch?
  Helga onlangs geplaatst…Voorjaarsschoonmaak 25 dagen ChallengeMy Profile

 6. Noa schreef:

  Je kan ook kaarsjes maken van sojawas, veel minder schadelijk en heel snel gedaan…

 7. Anita Willems schreef:

  Ik ben dol op kneuterigheid! Een tijdje terug zag ik zo’n hygge boek in de winkel liggen en het kaft trok me meteen. Maar sinds ik bewuster omga met geld enzo, reageer ik niet meer zo snel op impulsen en kon het boek laten liggen 🙂
  Anita Willems onlangs geplaatst…Je pc, tablet of smartfoon laten opschonen voordat je ‘m verkooptMy Profile

 8. Kelly schreef:

  Ik kende dit woord helemaal nog niet maar het klinkt heel gezellig allemaal 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Niet mee mogen op schoolreisjeMy Profile

 9. […] Kelly op Hygge: oftewel geluk op zijn Deens […]

Geef een reactie