Hygge: oftewel geluk op zijn Deens

hygge

Begin dit jaar heb ik 2017 tot mijn Happiness-jaar benoemd. Dit jaar werk ik aan mijn geluk! Elke maand heb ik een thema gegeven waar ik extra aandacht aan besteed. Maand 3 is de maand van warmte en gezelligheid, zo had ik bedacht. Daar ben ik ook wel aan toe, zo na die gezondheidsacties en het harde werken van afgelopen maand. En als er iets warmte en gezelligheid zegt, dan is het wel Hygge. Toch?

Hygge? Wat is nou weer Hygge?

Nadat ik het woord al een paar keer in tijdschriften tegen was gekomen, dacht ik dus dat Hygge gezelligheid betekende. Nu klopt dat ook wel een beetje, heb ik inmiddels begrepen, maar het is veel meer dan dat. Hygge is een Deense manier van leven die zich richt op het vinden van geluk in de kleine dingen van het leven, aldus Marie Søderberg in haar boek genaamd (je voelt hem al aankomen): Hygge. In dit boek interviewt Marie Denen over wat Hygge voor hen betekent, en ook waarom het zo belangrijk voor hen is. En belangrijk, dat is het zeker. Alle Denen kennen Hygge, en doen er ook enthousiast aan.

In een tweede boek dat ik over dit onderwerp las (met net zo’n rake titel), Hygge van Meik Wiking (moeten jullie nu ook aan Mike de Viking denken?), las ik ongeveer hetzelfde. Hygge is het fijne gevoel dat je krijg als je in je huispak (ok, dat is mijn invulling – een casual outfit dan maar) bij kaarslicht lekker op de bank zit, maar ook als je met een klein clubje vrienden iets leuks doet. Het gaat om quality time, genieten, lekker eten en vooral veel kaarslicht.

Wat is het verschil met gezelligheid?

Hygge kaarsenEén van de eerste dingen die je in beide (verder overigens best verschillende) boeken leest, is dat het woord Hygge niet te vertalen is. En vervolgens staan er dan allerhande voorbeelden in die ik zou vertalen met gezelligheid. Daar begon ik me al een beetje over op te vreten, maar gelukkig gaat Meik er in zijn boek al snel op in. Sterker nog, hij heeft er zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd. Want, zo schrijft hij, Hygge doet sterk denken aan Gezelligheid. Ook dat woord is moeilijk te vertalen in andere talen, en duidt op een vorm van quality time met anderen. Het grote verschil: Hygge is meer gericht op een klein gezelschap, en gezelligheid kan ook met een grotere groep zijn.

Of dat nou echt helemaal precies het verschil is, dat weet ik niet. Ik vind het vaak juist in kleine groepjes heel gezellig. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het verschil zit hem daarnaast vooral in kaarslicht. Denen verstoken iets van 6 keer zoveel kaarsen als andere Europeanen, als ik het goed onthouden heb.

Op zich maakt het ook niet uit, over gezelligheid heb ik geen speciaal boek nu, en over Hygge wel.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Hygge?

De belangrijkste kenmerken van Hygge die ik in de boeken tegen kom, doen me denken aan een knusse winteravond:

 • kaarslicht
 • dekentjes en lekkere warme sokken
 • warme chocolademelk (en eigenlijk heel veel koffie, maar dat drink ik niet, dus ik ga voor de next best thing)
 • comfortfood
 • mooie boeken
 • handwerken of iets anders met je handen maken
 • broodjes bakken
 • speciale lampen met hetzelfde lichteffect als kaarsen
 • houten meubels
 • knusse hoekjes met kussens
 • haardvuur
 • het licht van de zonsondergang (bij de fotografen onder ons ook wel bekend als “magic hour”)

Een beetje een uiteenlopend lijstje misschien, maar het geeft wel een beeld waar ik spontaan blij van word.

Wat kunnen we hiermee?

Of eigenlijk in het bijzonder: wat ga ik hiermee doen in mijn maand van warmte en gezelligheid? In ieder geval veel chocolademelk drinken denk ik. 🙂 Nee hoor, dat zou zonde zijn van mijn stappen in mijn gezondheidsmaand. En kaarsjes branden, dat ga ik ook niet doen. Zeker niet nadat Meik in hoofdstuk 1 al vertelde dat kaarsen in huis branden eigenlijk nog slechter voor je longen is dan een pakje sigaretten per week roken… (Of zoiets. Maar dat klinkt dan weer niet heel Hygge, als je het mij vraagt).

Elvendeurtjes - Hygge

Elvendeurtjes in onze achtertuin (zoals ze er drie jaar geleden uitzagen)

Wat gaan we wel doen…

 • Vrienden uitnodigen en lekker samen eten.
 • Zo meteen samen Floortje naar het einde van de wereld kijken, met een dekentje op de bank.
 • Met mijn dochtertje nieuwe elvendeurtjes maken op onze schuur (zie foto). Daar schrijf ik binnenkort nog een keer over.
 • Het Hygge-book van Marie Søderberg nog een keer lezen. Gewoon omdat het zo’n mooi boek is. En ik het heel hygge voor kerst gekregen heb.

Hygge in de praktijk

Terwijl ik de inleiding van dit stuk aan het schrijven was, was mijn vijfjarige alleen beneden. Het was bijna etenstijd. Toen ik beneden kwam, had ze de tafel vast gedekt. 4 bordjes met een beschuitje, 4 papieren bekertjes met limonade en allerhande beleg stonden op tafel. “Het is feest!” riep ze trots.

Ik schoof de geplande pan soep weer terug de koelkast in, hakte een komkommer in stukjes en zette die naast de hagelslag. “Het eten is klaar!” riepen we toen samen tegen de rest van ons gezin. Het was met recht een Hygge start van de maand en een fijne afsluiting van de dag.

Had jij al eens van Hygge gehoord? Wat vind je ervan? Wat is jouw favoriete onderdeel?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: