Hoe zorg je dat je je aan je doelen houdt? Deel het!

“Als jij dit weekend de was opvouwt, dan help ik je” bood mijn zevenjarige zoon lief aan. “En zo niet, dan moet je het later in de week zelf doen.” Er zijn van die momenten dat je jezelf hoort praten… Je begrijpt, zondagochtend zaten we gezellig op mijn bed samen sokken te rollen. Ik was sowieso natuurlijk van plan geweest om de was op te vouwen. Maar ik vraag me af of ik dat gedaan had, als ik het niet hardop tegen mijn kinderen gezegd had. Als je iets belooft, moet je het doen, per slot van rekening.

Vorige week schreef ik al over het bedenken van concrete doelen. In deze blog ga ik in op de beste manieren om je aan je doelen te houden.

Schrijf ze op

Je kunt wel doelen bedenken, maar zolang je het niet opschrijft, is het zo weg. Er is zo’n bekend onderzoek, dat in veel timemanagementboeken wordt aangehaald. Het gaat over een groep mensen die in de jaren 60 afstudeerde. Toen ze deze mensen 30 jaar later opzochten, bleken alleen de mensen die hun doelen op hadden geschreven echt succes te hebben in hun leven.

Nu hoorde ik pas dat dat onderzoeksverhaal een broodje-aap-verhaal is, het is nooit echt uitgevoerd. Waarom haal ik het dan toch aan? Ik geloof er stiekem toch wel in. Het is gewoon makkelijker je aan doelen te houden als je ze op papier hebt staan. Sowieso omdat je ze dan zelf waarschijnlijk terugleest, en ze vanzelf duidelijker worden.

Hulp nodig bij het in kaart brengen én behalen van je doelen? Doe mee met mijn jaarplan! Je kunt op elk gewenst moment beginnen. Klik hier om je op te geven.

Vertel het iemand (ook wel paniek in de wijk genoemd)

En zoals hierboven al aangekondigd, wat nog beter werkt, is het tegen andere mensen zeggen. Als je dat doet, komen ze er altijd op de meest lastige momenten op terug. Dat geldt voor mijn zoon, maar ook voor de eindredacteur van ons wijkkrantje, zo heb ik gemerkt.

Afgelopen april gaf ik een interview over een cursus die ik organiseer (meer geld, minder stress, natuurlijk). Daarin zei ik optimistisch dat de lezers meer informatie konden vinden op mijn blog. Hoewel het al jaren mijn plan was om een blog te beginnen, had ik de stap tot daadwerkelijk publiceren nooit gezet. De losse opmerking tijdens het interview was ik eigenlijk een beetje vergeten, tot de eindredacteur me begin juni lichtelijk in paniek belde. Het blad lag al bij de drukker, en de daarin genoemde url van mijn blog deed het niet!

Ik had nog 5 dagen om mijn blog live te krijgen. Nou, dat is dus gelukt. 🙂 En nu is dit alweer stukje zoveel. Als ik dat niet tegen de interviewer had gezegd, was ik misschien nooit echt begonnen.

Maak je doelen concreet

Door je doelen heel concreet te maken, wordt het makkelijker om je eraan te houden. Geef ze een harde deadline, en een exact bedrag (als het om een financieel doel gaat). In ieder geval iets dat je objectief kunt meten, zodat je precies weet waar je naar toe werkt.

Het is makkelijker om te zeggen: ik wil 10 kilo afvallen, dan ik wil er fitter en slanker uitzien. En zo werkt: “ik wil mijn hypotheek afgelost hebben” ook beter dan “ik wil financieel vrij zijn”.

Maak een actieplan

Heb je al nagedacht over hoe je je doel wil bereiken? Welke stappen moet je precies zetten? Door het precies in kaart te brengen, wordt het een stuk makkelijker.

Stel je voor hoe je je voelt als je je doel bereikt hebt

Toch een dipje in je motivatie bereikt? Stel je dan eens voor hoe je je voelt als je je doel bereikt hebt. Hoe ga je het vieren? Wat verandert er dan allemaal? Wat mag je weer van jezelf wat je nu niet mag? Lekker een stukje chocola eten, als je die 10 kilo bent afgevallen? Een mooie vakantie boeken, als je je schuld hebt afbetaald?

Ok, misschien zijn dit niet de beste ideeën, het is ook weer niet de bedoeling dat je direct weer onderuit gaat natuurlijk. Maar je snapt het punt, het is leuk om na te denken wat je gaat doen als je je doel bereikt hebt. Dat motiveert mij altijd weer.

Zet je doelen online

En als last resort kun je nog mijn methode gebruiken: ze online zetten, zodat de hele wereld op de hoogte is. Vorige week heb ik hier mijn eigen doelen dan ook uitgebreid bekend gemaakt. Daarmee is het direct een stuk makkelijker geworden om me eraan te houden dus. Ik gok overigens wel dat niemand van jullie me in paniek zal bellen als we onze hypotheek niet in 10 jaar hebben afgelost. Het is echter mijn eer te na om het nu niet te proberen. Alleen die marathon hè… dat gaat nog wel even duren. 🙂

Wat zijn jouw doelen? Schrijf ze hieronder op, dan houd ik je eraan!

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
deel je doelen
haal je doelen

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: