Hoe een oplossing voor keuzestress direct je gezondheid verbetert (met recept voor zelfgemaakte deo!)

Keuzestress in de drogist

Keuzestress is één van de problemen van onze welvaartsmaatschappij. Er is zoveel te kiezen! En juist dat zorgt ervoor dat we nog meer geld uitgeven, dan we zouden moeten doen, aldus vaste gastblogger Eline. Daarom schreef ze een blog over omgaan met keuzestress op gebied van persoonlijke verzorging.

Als ik het Kruidvat in loop, raak ik altijd heel erg gestresst. Het is er zó nauw dat ‘Kruidvat-proof’ werkelijk een norm is voor jonge moeders als ze een kinderwagen kiezen. Gelukkig heb ik sinds mijn tweede kind het dragen ontdekt, zo’n draagdoek is geschikt voor alle soorten terreinen.

Maar naast de te smalle gangpaden is er ook een overweldigende hoeveelheid producten. Daartussen moeten kiezen zorgt daarom ook voor stress bij mij: keuzestress. Wat als het andere merk toch beter is? En wat als ik mijn huid of haar niet goed heb geanalyseerd en ik eigenlijk een ander variant moet hebben? Of wat als…?

Gedachtenexperiment

Een gedachtenexperiment:  je loopt de drogist in omdat je iets zoekt om jezelf te wassen.

 • Ongeveer 1/3 van de winkel bestaat uit allerhande soorten zeep

Er is shampoo en bodywash maar er is natuurlijk nog veel meer: badzout/scrub/tabletten/olieën in duizenden soorten, merken en geuren. Welk gangpad moet je hebben?

 • Je wilt je haren wassen

Oke, nu sta je voor de kamerbrede schappen met shampoo. Allemaal merken, allemaal varianten, hoe ga je verder?

 • Je bent geen man

Jammer, anders had je nog maar hoeven kiezen uit ongeveer 30 varianten shampoo. Als vrouw zijnde moet je nog veel meer stappen door.

 • Heb je geverfd haar?
 • Is je haar snel vet?
 • Heb je droog haar?
 • Blond haar?
 • Krullen?
 • Ga je voor extra glans of vind je biologisch belangrijker?
 • Wil je 10 euro besteden aan een fles of liever 1 euro?

Meerdere versies van hetzelfde of juist helemaal niets

Oorspronkelijk viel ik het gat in van meerdere versies van hetzelfde. Want misschien was het andere toch beter, of rook die wat lekkerder.

In een latere fase kwam ik juist met niets naar huis. Ik had vast nog wel ergens een restje dat ik kon aanlengen met water. En dan is het verspilling om een nieuwe te kopen, toch?

Keuzestress zorgt voor hogere uitgaven

Een geheim van geld besparen is zorgen voor minder stress. Althans, zo werkt het bij mij. Als ik gestresst ben, ga ik mijzelf namelijk verwennen, wat die oorzaak van stress ook is. Dat gebeurt ook bij de keuzestress. En dus zeker in het Kruidvat.

En dan kies ik dus toch voor de duurdere optie ‘omdat ik het verdien’. Of ik kom met meer varianten of producten thuis dan ik gepland had.

De oplossing gevonden

Gelukkig weet ik tegenwoordig wat ik belangrijk vind en kan ik beter keuzes maken. En dat helpt.

Ik vind het belangrijk dat mijn shampoo relatief goedkoop is, lang mee gaat, én biologisch is. Dat vind ik heel belangrijk bij al mijn beautyproducten.

Ik koop dus alleen maar producten die aan die standaard voldoen. Daarmee verminder ik direct al een heleboel opties, en verminder ik de stress ook, waardoor ik ook niet geneigd ben om teveel te kopen.

Op zoek naar alternatieven voor andere verzorgingsproducten

Ook voor andere verzorgingsproducten heb ik de keuzestress getackeld door eens goed te bekijken wat ik nu belangrijk vind.

In geval van bijvoorbeeld deodorant en dagcrème moet ik er in ieder geval tegen kunnen. En het moet natuurlijk ook budgetvriendelijk zijn, en niet al te slecht voor het milieu.

Nu ben ik erg allergisch aangelegd en kan ik niet goed tegen parfum. Vooral bij deodorant is dat lang een probleem geweest, omdat ik juist hard moest zoeken naar alternatieven.

Mijn zoektocht naar de juiste deo

Een tijdlang heb ik zo’n deo gebruikt die je maar één keer per week hoefde te gebruiken. Helaas was dat niet alleen duur, maar het werkte ook niet goed. Dus ging ik toch weer aan de gang met rollers. Toen zou de puimsteen (zowel recht op de huid raspen als een steen in een flesje water) de oplossing zijn. Ook wat was niet bestand tegen mijn mate van actief zijn.

Ik heb alleen een fiets en doe daar alles op. Ik fiets gemakkelijk twee uur per dag en wil dan ook nog een beetje fris aankomen bij school, vriendinnen of meer zakelijke afspraken. Daarnaast loop ik regelmatig hard. Iedere keer bleef ik daarom terugkomen op rollers die er voor zorgde dat ik jeuk en uitslag had omdat de rest niet werkte. Tot iemand mij drie jaar terug wees op een recept dat zij en haar man al jaren met tevredenheid gebruikte. Hij werkte in de bouw als stratenmaker en was er tevreden over. Dan zou ik dat met mijn huismoeder-gefiets ook wel moeten redden, toch?

Mijn recept voor zelfgemaakte deodorant

Dit recept is budgetvriendelijk, vrij van allerlei aluminium of parabenen of wat er ook voor troep in deodorant zit tegenwoordig.

Ingrediënten

 • Kokosolie
 • Baking soda (zuiveringszout)
 • Maïzena

Je mengt de kokosolie, baking soda (zuiveringszout) en maïzena in de verhouding 1:1:1.

De eerste keer gebruikte ik kleine hoeveelheden van 1 lepel om het eens te proberen. Tegenwoordig vul ik een grote pot zodat ik het maar één keer per jaar hoef te maken. Ik weet nu toch al dat ik dit wil blijven gebruiken.

Zelf maak ik het zonder parfum, maar je kunt er altijd wat druppels van een etherische olie aan toevoegen als je dat lekkerder vindt. Een vriendin die ik heb mogen inspireren met dit recept, heeft de kokosolie door cacaoboter vervangen. Dat vindt zij fijner smeren en dat werkt voor haar net zo goed. Het is net als met recepten voor eten, je kan het aanpassen aan je eigen smaak!

In hippe ecologische (web)shops word deze deodorant ook verkocht in kleine blikjes, met wat kleurstof en een leuk geurtje er aan. Als je dus geen zin hebt om het zelf te maken kan je daar altijd voor kiezen.

Ook voor dagcrème geldt: Houd het simpel

Nu ik gekozen heb voor biologisch en budget qua shampoo en deodorant wilde ik ook een simpele budgetoplossing voor mijn crème. SPF en anti-rimpel en al die keuzes, die laat ik liever aan mij voorbij gaan. Ik ben gegaan voor de simpelste oplossing die ik kon vinden.

Met mijn allergieën kan ik namelijk verschrikkelijke reacties krijgen op dagcrème. Rode vlekken, branderig gevoel, jeuk en alles wat een crème niet zou moeten doen. Ik had ooit eindelijk een fijne, goedkope variant van het Kruidvat gevonden, tot ze die na een jaar uit de handel namen. Het schap heb ik toen leeggehaald, maar na nog een jaar moest ik echt weer op zoek naar iets anders.Ik had namelijk al een pot kokosolie in mijn kast staan. Nu is dat dus niet alleen geweldig voor koekjes, deodorant en babybillen, maar ook voor je gezicht! Sommige vrouwen gebruiken het als make-up reiniger, maar ik draag zelden make-up.

Mijn oplossing: kokosolie

Ik was mijn gezicht met water en een washandje  en smeer het daarna in met een beetje kokosolie.  Sommige vrouwen krijgen dan een te vette huid en die raden argan-olie aan. Weer andere zweren bij bijenwas. Maar de boodschap blijft hetzelfde. Houd het simpel: invetten doe je met vet en dat hoeft maar 1 ingrediënt te hebben.

Scrub hoeft niets te kosten

En als je dan toch bezig bent: Gooi dan die scrubcrèmes ook de deur uit. Daarvoor hoef je niets meer te betalen als je een ruwe washand gebruikt. Geen microplastic in de oceaan en geen getwijfel voor de schappen, gewoon je washandjes aan de lucht laten drogen!

Keuzestress getackeld

Biologische budgetshampoo, kokosolie, bakingsoda, maïzena en een washand. Dat is eigenlijk alles wat ik gebruik voor de verzorging van mijn haar en huid. Ik houd het simpel, zo heb ik minder stress qua keuzes minder allergische reacties en houd ik meer geld over. Soms kan het zo makkelijk zijn.

Wat zijn jou budget beauty geheimen? Maak jij ook wel eens iets zelf? 

Ter info: Dit  is de shampoo die ik haal. Ik heb fijn, blond haar dat niet snel vet word maar wel uitgedroogde punten heeft. Deze shampoo is vrij van parabenen, sulfieten en andere ellende. Het is 2 euro per fles en ik doe er ongeveer 4 maanden mee, omdat het mijn haar mild reinigt en ik er dus maar 2 keer per week mee hoef te wassen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: