Is ’s nachts wassen echt voordeliger? Ik zocht het voor je uit!

Kun je besparen door 's nachts te wassen?

Soms hoor ik wel eens een bespaartip, waarvan ik direct weet: ja, goeie! Dat moet ik echt direct gaan doen. Abonnementen opzeggen bijvoorbeeld. Of slimmer boodschappen doen. Maar van de meeste bespaartips die voorbij komen: pff, wat een moeite! Die moeten echt wel wat opleveren, voor ik ze daadwerkelijk invoer.

Zelf wasmiddel maken bijvoorbeeld. Dat bespaart best veel, zeker als je veel wasmiddel nodig hebt. Maar als je net als ik letterlijk 5 jaar doet met een 10-literfles die je in de aanbieding gekocht hebt… Dan heb je daar helemaal geen zin in. 🙂 (En dat terwijl ik weet dat het eigenlijk nauwelijks moeite kost, maar dat geheel terzijde).

En water besparen, dat rekende ik vorig jaar al eens uit. Ik vind dat je altijd water moet besparen, als dat kan, uit milieu-oogpunt. Maar voor het geld hoef je het echt niet te doen…

En? Kun je besparen door ’s nachts te wassen?

Een mooie tip die ook vaak voorbij komt, is om ’s nachts te wassen, om zo te besparen op elektriciteitskosten. Toen ik ooit aan mijn energieleverancier vroeg of dat nou echt zin had, kreeg ik een ontgoochelende antwoord. Nee. Sterker nog, ze adviseerden ons om direct met terugwerkende kracht over te stappen op enkeltarief. Dan bespaarden we nog meer.

Gebruik maken van het daltarief heeft voor ons geen zin, met name omdat we in Zuid-Holland wonen. In Limburg zou het nog wel kunnen, maar hier niet. De reden: het tijdstip van het nachttarief is hier heel laat, het gaat pas om 11 uur in. In Limburg gaat het al om 9 uur in, dat zijn toch net nog wat tv/laptop-uurtjes extra.

Een tweede reden is dat het verschil tussen dag- en nachtstroom tegenwoordig meestal minder dan 2 cent is. En het verschil tussen daltarief en enkeltarief nog minder.

Bovendien – en dat realiseert bijna niemand zich – zijn de vastrechtkosten van nachtstroom soms ook hoger. Met andere woorden: als je dubbelstroom hebt, betaal je in dat geval al meer aan vaste kosten, of je het nu gebruikt of niet. Overigens kwam ik dit in mijn voorbeelden nergens tegen, maar het komt wel voor.

Altijd maar ’s nachts die wasmachine en droger laten draaien, dat is gewoon best irritant. En de afwasmachine helemaal, aangezien ik overdag meestal thuis ben. Daarom leek het me leuk om eens uit te rekenen wat het nu precies scheelt, zodat ik een pasklaar antwoord heb als weer iemand met die tip komt. En zodat jij ook weet of je vanavond laat nog snel die wasmachine vol moet gooien, of toch gewoon lekker tot morgenmiddag kan wachten.

Even een rekenvoorbeeld

Op Gaslicht.com kun je zien wat de kosten per jaar zijn voor jouw situatie. Ik ga even uit van onze eigen situatie. Wij verbruiken relatief weinig stroom voor een gezin met 2 kinderen: zo’n 2500 kWh per jaar. (Gemiddeld is dat rond de 4000 kWh, voor een gezin met 2 kinderen, aldus het Nibud.)

De goedkoopste (groene) aanbieder voor ons – volgens Gaslicht.com – heeft de volgende tarieven:

 • Dubbel tarief:
  • Normaaltarief: 17,26 cent
  • Daltarief: 15,93 cent
 • Enkel tarief: 16,67 cent
 • Vastrechtkosten: € 39,93

Meestal verbruiken wij overdag meer stroom dan ’s nachts. Volgens onze energierekening hebben we afgelopen jaar overdag zo’n 1500 kWh verbruikt en ’s nachts 1000.

Dat zou natuurlijk wel anders zijn als we ons heel netjes aan het advies hadden gehouden om alleen ’s nachts te wassen, te drogen en af te wassen (met onze vaatwasser. Niet met de hand, hahaha). Als we nou heel erg ons best deden, zou de verhouding misschien wel andersom zijn: overdag 1000 kWh en ’s nacht 1500.

Voor  beide gevallen reken ik het even uit, met behulp van de gegevens van Gaslicht.com.

Situatie 1: dubbeltarief, veel overdag, weinig ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (1500 kWh) = 1500 x 0,1726 = € 258,90
 • Stroomkosten ’s nachts (1000 kWh) = 1000 x 0,1593 = € 159,30
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 458,13.

Situatie 2: dubbeltarief, weinig overdag, veel ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (1000 kWh) = 1000 x 0,1726 = € 172,60
 • Stroomkosten ’s nachts (1500 kWh) = 1500 x 0,1593 = € 238,95
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 451,48.

Door zoveel mogelijk ’s nachts te wassen en zo kan ik dus zo’n € 7 per jaar besparen.

Situatie 3: enkeltarief

Bij enkeltarief maakt het niet uit of ik ’s nachts of overdag was.

 • Stroomkosten (2500 kWh) = 2500 x 0,1667 = € 416,75
 • Vastrechtkosten = € 39,93

Hier zijn de totale kosten: € 456,68.

De verschillen zijn bijzonder klein

Al met al zijn de verschillen heel klein, zeker als je ook die enkele meter mee neemt.

Nog een rekenvoorbeeld

Nu gebruiken wij heel weinig stroom. Als we nou flinke stroomgebruikers zouden zijn, zou het dan nog steeds zo uitpakken? Ik reken het nog een keer uit, voor een gezin dat jaarlijks 4500 kWh verbruikt.

Situatie 1: dubbeltarief, veel overdag, weinig ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (2500 kWh) = 2500 x 0,1726 = € 431,50
 • Stroomkosten ’s nachts (2000 kWh) = 2000 x 0,1593 = € 318,60
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 790,03

Situatie 2: dubbeltarief, weinig overdag, veel ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (2000 kWh) = 2000 x 0,1726 = € 345,20
 • Stroomkosten ’s nachts (2500 kWh) = 2500 x 0,1593 = € 398,25
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 783,38.

Ook hier is de besparing zo’n € 7 per jaar door vooral ’s nachts te wassen.

Situatie 3: enkeltarief

Bij enkeltarief maakt het ook hier weer niet uit wanneer er gewassen wordt.

 • Stroomkosten (4500 kWh) = 4500 x 0,1667 = € 750,15
 • Vastrechtkosten = € 39,93

Hier zijn de totale kosten: € 790,08.

De verschillen blijven heel klein

De conclusie is duidelijk: ja, je kunt besparen door ’s nachts en in het weekend te wassen. Maar… dan moet je dus wel heel consequent zijn en zeker weten dat je ’s nachts meer stroom verbruikt dan ’s nachts. Zeker in Zuid-Holland, waar het daltarief pas om 11 uur ’s avonds in gaat, is dat best een uitdaging.

Al met al denk ik wel dat ik veilig kan constateren dat je door ’s nachts te wassen niet gigantisch veel bespaart. Want zelfs als je ’s nachts 3 keer zoveel energie verbruikt als overdag, is het verschil tussen een dubbele en een enkele meter hooguit € 10. Op jaarbasis.

Eén extra ijsje op een terrasje in de zomer en weg is je winst. 🙂 Nu kun je het natuurlijk ook sparen, en dan tellen alle beetjes. Maar zoveel moeite voor zo weinig jaaropbrengst… Ik zou het echt geen bespaartip durven noemen.

Wat helpt dan wel?

Minder stroom verbruiken. Dat blijft echt de beste tip. Dat blijkt ook al duidelijk uit bovenstaande rekenvoorbeelden. Uit met die tv, die laptop en die telefoon! Ledlampen gebruiken in plaats van spaarlampen. En oja, ook je droger regelmatig schoonmaken. 🙂 Dat is ook een goeie.

En daarnaast: ik schreef het hierboven al, jaarlijks overstappen helpt ook. Veel aanbieders geven namelijk een bonus als je over stapt. Ook nu ontvang je van diverse energieleveranciers maar liefst € 120 korting op je energierekening als je via Gaslicht.com overstapt. Het is het proberen waard.

Meer lezen over energie besparen? Check dit boek!Kun je besparen door 's nachts te wassen?
Kun je besparen door 's nachts te wassen?
Kun je besparen door 's nachts te wassen?
*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: