Kun je besparen door 's nachts te wassen?

Is ’s nachts wassen echt voordeliger? Ik zocht het voor je uit!

Soms hoor ik wel eens een bespaartip, waarvan ik direct weet: ja, goeie! Dat moet ik echt direct gaan doen. Abonnementen opzeggen bijvoorbeeld. Of slimmer boodschappen doen. Maar van de meeste bespaartips die voorbij komen: pff, wat een moeite! Die moeten echt wel wat opleveren, voor ik ze daadwerkelijk invoer.

Zelf wasmiddel maken bijvoorbeeld. Dat bespaart best veel, zeker als je veel wasmiddel nodig hebt. Maar als je net als ik letterlijk 5 jaar doet met een 10-literfles die je in de aanbieding gekocht hebt… Dan heb je daar helemaal geen zin in. 🙂 (En dat terwijl ik weet dat het eigenlijk nauwelijks moeite kost, maar dat geheel terzijde).

En water besparen, dat rekende ik vorig jaar al eens uit. Ik vind dat je altijd water moet besparen, als dat kan, uit milieu-oogpunt. Maar voor het geld hoef je het echt niet te doen…

En? Kun je besparen door ’s nachts te wassen?

Een mooie tip die ook vaak voorbij komt, is om ’s nachts te wassen, om zo te besparen op elektriciteitskosten. Toen ik ooit aan mijn energieleverancier vroeg of dat nou echt zin had, kreeg ik een ontgoochelende antwoord. Nee. Sterker nog, ze adviseerden ons om direct met terugwerkende kracht over te stappen op enkeltarief. Dan bespaarden we nog meer.

Gebruik maken van het daltarief heeft voor ons geen zin, met name omdat we in Zuid-Holland wonen. In Limburg zou het nog wel kunnen, maar hier niet. De reden: het tijdstip van het nachttarief is hier heel laat, het gaat pas om 11 uur in. In Limburg gaat het al om 9 uur in, dat zijn toch net nog wat tv/laptop-uurtjes extra.

Een tweede reden is dat het verschil tussen dag- en nachtstroom tegenwoordig meestal minder dan 2 cent is. En het verschil tussen daltarief en enkeltarief nog minder.

Bovendien – en dat realiseert bijna niemand zich – zijn de vastrechtkosten van nachtstroom soms ook hoger. Met andere woorden: als je dubbelstroom hebt, betaal je in dat geval al meer aan vaste kosten, of je het nu gebruikt of niet. Overigens kwam ik dit in mijn voorbeelden nergens tegen, maar het komt wel voor.

Altijd maar ’s nachts die wasmachine en droger laten draaien, dat is gewoon best irritant. En de afwasmachine helemaal, aangezien ik overdag meestal thuis ben. Daarom leek het me leuk om eens uit te rekenen wat het nu precies scheelt, zodat ik een pasklaar antwoord heb als weer iemand met die tip komt. En zodat jij ook weet of je vanavond laat nog snel die wasmachine vol moet gooien, of toch gewoon lekker tot morgenmiddag kan wachten.

Even een rekenvoorbeeld

Op Gaslicht.com kun je zien wat de kosten per jaar zijn voor jouw situatie. Ik ga even uit van onze eigen situatie. Wij verbruiken relatief weinig stroom voor een gezin met 2 kinderen: zo’n 2500 kWh per jaar. (Gemiddeld is dat rond de 4000 kWh, voor een gezin met 2 kinderen, aldus het Nibud.)

De goedkoopste (groene) aanbieder voor ons – volgens Gaslicht.com – heeft de volgende tarieven:

 • Dubbel tarief:
  • Normaaltarief: 17,26 cent
  • Daltarief: 15,93 cent
 • Enkel tarief: 16,67 cent
 • Vastrechtkosten: € 39,93

Meestal verbruiken wij overdag meer stroom dan ’s nachts. Volgens onze energierekening hebben we afgelopen jaar overdag zo’n 1500 kWh verbruikt en ’s nachts 1000.

Dat zou natuurlijk wel anders zijn als we ons heel netjes aan het advies hadden gehouden om alleen ’s nachts te wassen, te drogen en af te wassen (met onze vaatwasser. Niet met de hand, hahaha). Als we nou heel erg ons best deden, zou de verhouding misschien wel andersom zijn: overdag 1000 kWh en ’s nacht 1500.

Voor  beide gevallen reken ik het even uit, met behulp van de gegevens van Gaslicht.com.

Situatie 1: dubbeltarief, veel overdag, weinig ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (1500 kWh) = 1500 x 0,1726 = € 258,90
 • Stroomkosten ’s nachts (1000 kWh) = 1000 x 0,1593 = € 159,30
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 458,13.

Situatie 2: dubbeltarief, weinig overdag, veel ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (1000 kWh) = 1000 x 0,1726 = € 172,60
 • Stroomkosten ’s nachts (1500 kWh) = 1500 x 0,1593 = € 238,95
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 451,48.

Door zoveel mogelijk ’s nachts te wassen en zo kan ik dus zo’n € 7 per jaar besparen.

Situatie 3: enkeltarief

Bij enkeltarief maakt het niet uit of ik ’s nachts of overdag was.

 • Stroomkosten (2500 kWh) = 2500 x 0,1667 = € 416,75
 • Vastrechtkosten = € 39,93

Hier zijn de totale kosten: € 456,68.

De verschillen zijn bijzonder klein

Al met al zijn de verschillen heel klein, zeker als je ook die enkele meter mee neemt.

Nog een rekenvoorbeeld

Nu gebruiken wij heel weinig stroom. Als we nou flinke stroomgebruikers zouden zijn, zou het dan nog steeds zo uitpakken? Ik reken het nog een keer uit, voor een gezin dat jaarlijks 4500 kWh verbruikt.

Situatie 1: dubbeltarief, veel overdag, weinig ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (2500 kWh) = 2500 x 0,1726 = € 431,50
 • Stroomkosten ’s nachts (2000 kWh) = 2000 x 0,1593 = € 318,60
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 790,03

Situatie 2: dubbeltarief, weinig overdag, veel ’s nachts

 • Stroomkosten overdag (2000 kWh) = 2000 x 0,1726 = € 345,20
 • Stroomkosten ’s nachts (2500 kWh) = 2500 x 0,1593 = € 398,25
 • Vastrechtkosten = € 39,93

De totale kosten zijn dan: € 783,38.

Ook hier is de besparing zo’n € 7 per jaar door vooral ’s nachts te wassen.

Situatie 3: enkeltarief

Bij enkeltarief maakt het ook hier weer niet uit wanneer er gewassen wordt.

 • Stroomkosten (4500 kWh) = 4500 x 0,1667 = € 750,15
 • Vastrechtkosten = € 39,93

Hier zijn de totale kosten: € 790,08.

De verschillen blijven heel klein

De conclusie is duidelijk: ja, je kunt besparen door ’s nachts en in het weekend te wassen. Maar… dan moet je dus wel heel consequent zijn en zeker weten dat je ’s nachts meer stroom verbruikt dan ’s nachts. Zeker in Zuid-Holland, waar het daltarief pas om 11 uur ’s avonds in gaat, is dat best een uitdaging.

Al met al denk ik wel dat ik veilig kan constateren dat je door ’s nachts te wassen niet gigantisch veel bespaart. Want zelfs als je ’s nachts 3 keer zoveel energie verbruikt als overdag, is het verschil tussen een dubbele en een enkele meter hooguit € 10. Op jaarbasis.

Eén extra ijsje op een terrasje in de zomer en weg is je winst. 🙂 Nu kun je het natuurlijk ook sparen, en dan tellen alle beetjes. Maar zoveel moeite voor zo weinig jaaropbrengst… Ik zou het echt geen bespaartip durven noemen.

Wat helpt dan wel?

Minder stroom verbruiken. Dat blijft echt de beste tip. Dat blijkt ook al duidelijk uit bovenstaande rekenvoorbeelden. Uit met die tv, die laptop en die telefoon! Ledlampen gebruiken in plaats van spaarlampen. En oja, ook je droger regelmatig schoonmaken. 🙂 Dat is ook een goeie.

En daarnaast: ik schreef het hierboven al, jaarlijks overstappen helpt ook. Veel aanbieders geven namelijk een bonus als je over stapt. Ook nu ontvang je van diverse energieleveranciers maar liefst € 120 korting op je energierekening als je via Gaslicht.com overstapt. Het is het proberen waard.

Meer lezen over energie besparen? Check dit boek!Kun je besparen door 's nachts te wassen?
Kun je besparen door 's nachts te wassen?
Kun je besparen door 's nachts te wassen?
Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com Ook bevat dit artikel affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag ontvang als jij iets via deze links koopt. Dit kost jou niets extra’s.
This Article Has 23 Comments
 1. adje70 schreef:

  Ik stap vnl over via ippies maar soms ook via euroclix, gewoon waar het meeste voordeel te haslen is. Bij euroclix krijg je een soort rente als je het laat staan en niet opneemt als je bijvoorbeeld bij 1000 bent.
  Als ik via vergelijkingssite ippies bij bijvoorbeeld vandebron uitkom (consumentenbond gaf 9,4 van 10 voor eco) krijg ik 3750 ippies, goed voor 30 euro korting bij bolpuntcom, itunes en nog een paar andere waardebonnen die je kan omwisselen bij de desbetreffende winkel.
  Als je slim bent installeer je de ippies spaarvarken ofzo iets, die als je bij een bij hen aangesloten winkel iets wilt kopen vraagt om activering of niet. Simpel. Dat is er ook voor euroclix.
  Ik doe dat soms ook voor zorgverzekering, inboedel en wa, werkelijk alle abonnementen en dat tikt enorm aan. Als je er dan ook nog eens moet zijn om bijvoorbeeld een itunescard te kopen dan kan dat daar of verzilver je eeen bij ippies opgegeven waardebon (die je moet aanvragen) icm spaarvarken en dan hoppekee weer extrea puntjes.

  • adje70 schreef:

   Als je 3750 ippies krijgt kan je daar of 3000 of 3x 1000 + 1x 500 aan waardebonnen voor krijgen goed voor 35 euro korting.
   Als je denkt dat ze dan te veel over je te weten komen zit je er naast. Facebook volgt je overal, Google volgt je overal en heeft notabene ook nog eens een android telefoon, die 70 % van de mensen hebben. En daarvan weten ze ook alles. Windows 10 weet alles van je en volgt je ook overal.
   Dus doe er iets mee.
   Gelukkig heb ik linux, gratis en geheel naar eigen smaak in te richten met net als Apple een eigen software centrum, waar alle software te halen is en het is allemaal gratis. Inderdaad ook de beste firewall en virusscanner.

  • Sjoukje schreef:

   Het nadeel daarvan vind ik dat je vaak niet de beste deal hebt. En zoveel leveren die ippies of clix niet op om dat goed te maken.

   • adje70 schreef:

    Ik doe het ook niet altijd ik gebruik iets van 7 bronnen excl. ing rentepunten. Die gebruik ik ook nog eens en allerlei spaarprogramma’s bij bepaalde producten. Bijvoorbeeld eurosparen, daar zit veel bij.
    En sinds ik die dure dingen niet meer koop zoals optimel kwark ofzo krijg ik ze van familie, vrienden en kenissen. Zij vinden het te veel gedoe.
    Ik verzamel ze en zet ze 1x per maand om in spaartegoed. Soms 5,00 euro per product enzovoort. Dan gaat het toch snel.
    Alleen zijn er niet vaak leuke aanbiedingen voor een waardebon met name. Ik wil zelf mijn producte uit kiezen niet dat ik van iemand anders afhankelijk ben.

   • adje70 schreef:

    Het is onzin om je dubbele meter om die te moeten laten ombouwen naar een enkele meter.
    Je geeft gewoon in het begin aan dat je een enkele meter hebt , omdat je voor het enkeltarief in aanmerking wilt komen.
    En als je het contract hebt bel je ze, dat je enkeltarief wilde, maar dat je een dubbele meter hebt.
    Dat je huurt en dat je niet wilt opdraaien voor de kosten om er een nieuwe te plaatsen. Terwijhl als je verhuisd, waarschijnlijk hetzelfde probleem ergens anders tegen komt.
    Bij ons werkt dat uitstekend.Ook al vinden ze het soms raar.
    Maar zij geven mij de mogelijkheid 2 meterstanden op te geven en ik krijg alleen enkeltarief.
    Hoppekee.
    Ook weer geregeld.

 2. Marie schreef:

  Fijn dat jij het ook eens goed hebt uitgerekend. Ik wist het al en vertelde het laatst aan iemand die stellig beweerde dat het echt heel veel scheelde. Ik ga echt niet snachts voor die paar Euro per jaar wassen. De was blijft daardoor ook nog eens langer in de machine en dat vind ik niet fijn. Ik wil hem gelijk aan de lijn I. V.m. kreuken. Dat scheelt ook weer strijk.

  • adje70 schreef:

   zelf wasmiddel maken schiet misschien niet metteen op. Maar wat dacht u van zelf handzeep maken in het geval dat u uw handen wast na toiletbezoek ed.
   Ik maak 4 liter handzeep voor een kwartje.

   • Sjoukje schreef:

    Dat is ook een goeie inderdaad.

   • adje70 schreef:

    Handzeep vond ik te dik net als wasmiddel was ook te dik.
    Ik gebruik nu dezelfde formule voor beide.
    40 gram zeep combineer ik met 5 liter water. Dus 5 liter handzeep of wasmiddel voor 25 eurocent. Dan zijn ze uitwisselbaar = minder rompslomp.

    Daar kan zelfs de action niet tegen op.
    0,79/0,89 maar met pompje 1 liter (heel zacht).

    Als je het zelf maakt is zo’n zeepje 300 gram goed voor 7,5 5000ml = 37,5 liter.
    Dat is nog wel te behappen zo’n zeepje i.p.v. 37,5 liter in je mandje.
    Of 15 of 19 x naar de action.

    Mijn handzeep doe ik in een oude jerrycan met pompje die ik bij de ah kocht (webwinkel), erg leuk gaat 2,nogwat liter in. Was douchegel 1,49 voor 2 liter met pompje. Daar kan ik dan meteen 2,5 liter handzeep in kwijt.

  • Sjoukje schreef:

   Graag gedaan 🙂 En precies mijn idee! Voor mij levert het gewoonweg te weinig op, al die moeite voor die 3 euro.

 3. Roelie schreef:

  Het daltarief is ook van toepassing in de weekenden en dat kan dan weer aanmerkelijk schelen. Ik gebruik mijn (af)wasmachine en droger alleen in daluren. Voor 7 uur ’s morgens of in het weekend.

 4. Sterre schreef:

  Ik sluit me bij Roelie aan voor 7 uur de wasmachine en vaatwasser aan en in de weekenden de rest wassen en drogen.
  Daardoor heb ik elk jaar nog geld teruggekregen toch mooi meegenomen!

  Maar even iets anders lang geleden is mijn droogtrommel doorgebrand overdag en ik was er op tijd bij….je zal maar liggen te slapen.

  • Roelie schreef:

   Nooit weggaan wanneer je wasmachine of droger aan staan! Droger staat bekend om zijn brandgevoeligheid en onlangs was mijn wasmachine aanvoerslang aan vervanging toe. Bij de eerste was een paar druppeltjes op de vloer, bij de volgende was al veel meer. ( ik heb geen waterslot) Je moet er niet aan denken hoeveel water er in een minuut uit een leiding kan komen, laat staan 10 minuten…

  • Sjoukje schreef:

   Nou, inderdaad, afschuwelijk idee!

 5. M - TwoPennies schreef:

  Dit scheelt op jaarbasis echt heel weinig. Dan lijkt het me de moeite niet echt waard! Inderdaad kun je dan beter besparen door minder stroom te verbruiken.

  • Roelie schreef:

   Toen ik hier kwam wonen zat er een dubbele meter in , het schijnt dat er een kostenplaatje aan verbonden is wanneer je deze om wilt zetten naar een enkele meter. Dus gebruik ik waar mogelijk het daltarief en let daarnaast op mijn stroom verbruik.

 6. An schreef:

  Bij de ongemakken die ik hier lees met betrekking tot het late uur van aanvang van het nachttarief, wordt een zeer handige oplossing over het hoofd gezien. Gebruik een timer ! Dan kan je bij wijze van spreken met de kippen op stok en toch gebruik maken van het nachttarief. Op die manier kan je ook vermijden dat het wasgoed al te lang in de wasmachine blijft zitten waardoor je meer kreuken en dus meer strijkwerk hebt. Door de timer tegen de ochtend aan te programmeren heb je wel nog nachttarief maar blijft het gewassen goed niet de ganse nacht in de machine zitten.
  Wie zonnepanelen heeft waarbij de tellerstand terugdraait, wast wel beter gewoon tijdens de week en overdag. ’s Nachts draait de teller immers niet achteruit vermits er geen zon is. En het weekend telt jammer genoeg maar twee dagen dus ook minder zonne-uren.

 7. […] Probeer daarnaast korter te douchen. Als je gemiddeld 5 minuten in plaats van 9 minuten doucht, bespaar je veel water en gas. Dat kan tot wel € 80 per jaar opleveren. […]

 8. Hanneke schreef:

  Je hoeft je meter niet om te laten bouwen of te vervangen bij tariefwisselling. Het kost je 1 telefoontje en is voor je leverancier een simpele administratieve handeling waar geen kosten aan verbonden zijn.

Geef een reactie