Kun je besparen op je autoverzekering? Zeker!

Omgevallen auto - kun je besparen op je autoverzekering

Mijn eerste autootje was een Toyota Starlett, zo’n auto die erom bekend stond dat hij voor eeuwig meeging. Hij was op het moment van aankoop al iets van 10 jaar oud, dus dat leek wel te kloppen. En hij was van een oud vrouwtje geweest natuurlijk. Die hem altijd binnen had geparkeerd. En die enorme boxen in de hoedenplank had laten monteren. 🙂 Gelukkig reed hij inderdaad als een zonnetje en we waren zeer gelukkig samen.

Op een dag stapte ik ’s morgens in mijn auto, die om onverklaarbare redenen half op de stoep stond. Zo had ik hem, dacht ik, niet achter gelaten. Ik reed weg en dacht er niet meer over na. Een dag later wilde ik opnieuw vertrekken, toen me ineens opviel dat mijn motorkap niet goed dicht zat. En toen ik hem open probeerde te maken om hem dicht te gooien, kreeg ik hem niet in beweging. Mijn opgetrommelde zwager wierp er één blik op en schoot hard in de lach. “Is het je niet opgevallen dat je auto ook een centimeter of 10 korter is geworden?”

Een flinke deuk…

Aan de rechter voorkant zat een flinke deuk (met verfresten van een andere auto erin) en de motorkap stond bij nader inzien zelfs een beetje omhoog. Dat verklaarde die rare parkeeractie op de stoep… Maar ja, er was geen briefje van een mogelijke schuldige. Toen ik belde met de verzekering, kreeg ik in eerste instantie de deksel op mijn neus. “Sorry mevrouw, uw auto is niet all-risk verzekerd, u heeft alleen een WA-dekking.” Ik had geen idee wat ze bedoelde, maar ik was het er niet mee eens. “Hij stond op de stoep! Ik zat er niet eens in!” 

Gelukkig bleek er toen zoiets te zijn als het Waarborgfonds voor motorverkeer. Die keren uit als er geen dader bekend is (en die ook niet te achterhalen is). “En zonder dat het van uw no-claim af gaat“, meldde de mevrouw van mijn verzekering er enthousiast bij.

No-claim? WA? All-risk? Help! Ik had destijds nog veel te leren over autoverzekeringen… Inmiddels ben ik helemaal bij. En heb ik ook gemerkt dat er over autoverzekeringen veel misverstanden bestaan. Tijd voor een blog hierover dus! 

Wat voor autoverzekeringen zijn er?

Je kunt je auto op verschillende manieren verzekeren:

  • WA -> wettelijke aansprakelijkheid: hiermee ben je verzekerd voor de kosten van de schade die jij veroorzaakt aan een ander. Je verzekert dus eigenlijk niet jezelf, maar de mensen in het verkeer om je heen.
  • WA + casco: hiermee ben je verzekerd voor hetzelfde als bij WA, en daarnaast ook nog voor schade aan je eigen auto door andere oorzaken: brand, storm, hagel, diefstal en ruitbreuk, maar bijvoorbeeld ook botsing met dieren.
  • All risk: hiermee ben je overal voor verzekerd. 
  • Kun je besparen op je autoverzekering?

    Je kunt behoorlijk besparen op je autoverzekering door de juiste af te sluiten. Het is bijvoorbeeld zonde om je all-risk te verzekeren voor een auto die ouder is dan 5 jaar. Dat klinkt misschien wat gek, omdat all risk altijd als een goed idee klinkt. Maar… Je krijgt na een bepaalde tijd niet meer de totale schade uitgekeerd, maar alleen nog de dagwaarde. En daarmee kun je geen vervangende auto terugkopen.

    Daarnaast kun je ook enorm besparen door goed op de voorwaarden van je verzekering te letten. Want als er dan iets gebeurt, is het wel fijn dat je genoeg geld krijgt om het weer op te lossen.

    De ene verzekering is de andere niet

    In de praktijk is het best lastig om autoverzekeringen te vergelijken. De ene keert veel langer de nieuwwaarde uit dan de andere. En bij de ene verzekering heb je een eigen risico, en bij de andere niet. Ook kan het eigen risico nogal eens in hoogte verschillen.

    Een ander punt van aandacht is de keuze voor het schadeherstelbedrijf. Bij de een mag je je auto overal laten repareren. En bij de ander krijg je alleen het volledige bedrag terug als je voor een speciale garage hebt gekozen. Dat kan dus flink in de papieren lopen.

    Dan zijn er ook nog verzekeringen die een verhoogd eigen risico voor jongeren hanteren, als je je kinderen in de auto laat rijden. En… dat geldt ook als jij de verzekering afsluit, niet alleen als zij dat zelf doen. Dit geldt niet voor alle verzekeraars. De mijne heeft het niet. Maar goed, mijn kinderen zijn 6 en 8. Als ik die in mijn auto zou laten rijden, zou ik sowieso niet verzekerd zijn. 😉

    Tot slot zijn er grote verschillen in de no-claim-regelingen.

    Wat houdt no-claim in?

    Elk jaar dat jij schadevrij rijdt, bouw je een jaar op. En daar krijg je korting voor op je autoverzekering. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe meer korting. Dit wordt de no-claim-korting genoemd.

    Deze korting verschilt per verzekeringsmaatschappij. Bij de een ga je omhoog in stappen van 1 jaar. Dan heb je dus elk jaar een schadevrij jaar erbij, en krijg je elk jaar een beetje korting meer. Bij andere ga je natuurlijk evenveel jaren omhoog, maar krijg je de korting in grotere stappen, van bijvoorbeeld 2 jaar of zelfs 5 jaar.

    Wat betekent het als je teruggaat in schadevrije jaren?

    Als je echter wel een schade hebt, die je zelf veroorzaakt hebt, ga je onmiddellijk terug in schadevrije jaren. Meestal is dat gelijk minimaal zo’n 5 jaar, en dus niet 1 jaar.

    Het is zelfs zo dat je negatief kunt uitkomen. Dan krijg je geen bonuskorting, maar een malus-opslag op je premie. Bovendien kun je dan lang niet meer bij alle verzekeringsmaatschappijen terecht voor je nieuwe verzekering.

    Bespaartip: verzeker de auto op naam van degene met de meeste schadevrije jaren

    Je partner mag je auto ook verzekeren. En dan mag je er zelf gewoon in rijden. Het maakt voor de verzekering ook niet uit op wiens naam een auto staat. Check dus bij het afsluiten van een verzekering voor wie het het voordeligst is. En sluit de verzekering af op naam van die persoon.

    No-claim-beschermer: let op het addertje!

    Sommige verzekeringen bieden ook een no-claim-beschermer aan. Dat betekent dat je eens per jaar gewoon schade kunt claimen zonder dat je premie omhoog gaat (je raakt dus je no-claim-korting niet kwijt). Maar… hier zit een stevig addertje onder het gras. Je schadevrije jaren gaan wel gewoon naar beneden. Dus alleen als je bij dezelfde verzekeraar blijft, is dit handig.

    Zodra je overstapt, moet je ineens veel meer premie betalen. Slim van de verzekeraars dus… Het is vooral een klantenbinder, waar je in de praktijk dus niet zoveel aan hebt. 

    Hoe vind je de goedkoopste autoverzekering?

    Ook voor autoverzekeringen kun je terecht bij vergelijkingssites. Ook hier heb ik een sterke voorkeur voor Independer, net als bij de zorgverzekeringen. Daar kun je namelijk alle eisen die je hebt aanvinken, en rolt de beste verzekering er zo uit.

    Mijn eigen autoverzekering loopt bij Aegon. Hier is de dekking heel uitgebreid voor een goede premie. En ze lossen ook razendsnel problemen op zoals wanneer je auto door een onbekende een stukje kleiner is gemaakt. 

    Nooit meer gekke ongelukken gehad?

    Na dat debacle met die Toyota Starlet zou ik willen zeggen dat zo’n suf ongemerkt ongeluk me nooit meer overkomen is. Helaas, helaas. Toen ik mijn huidige auto net een paar weken had, gebeurde exact hetzelfde. Ik stapte in mijn auto en wilde wegrijden, toen me opviel dat mijn rechterspiegel ingeklapt was. Ik opende het raam, klapte mijn spiegel uit, en reed weg. Dat ging wel, maar niet heel soepel, ik vermoedde dat ik een lekke band had. Ik parkeerde de auto aan het einde van de straat en stapte uit om eens goed te kijken. Inderdaad, de band was lek.

    De man van wegsleepdienst keek zorgelijk toen hij bij mijn auto aan kwam. “Dat is een flinke klap geweest mevrouw! Geen gewonden hoop ik?” Ik staarde hem verbaasd aan en draaide me om naar mijn auto. DE HALVE VOORKANT ZAT IN ELKAAR. Volledig gemist. 🙂 Gelukkig zat er deze keer wel een briefje onder de ruitenwisser (ook gemist ja, what can I say).

    Laten we het er maar op houden: ik heb andere talenten. Zoals het uitzoeken van welke verzekeringen je nodig hebt in het leven. En daar… ben ik dan wel weer echt heel goed in.

    *Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

    Sjoukje

    Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

    Click Here to Leave a Comment Below

    Leave a Comment: