leven van 1 euro per dag

Leven van een euro per dag, kan dat? (Met creatieve bespaartips!)

Onze bibliotheek heeft een klein plankje met bespaarboeken. Inmiddels heb ik ze allemaal een keer geleend, en sommige twee keer. Een van die boeken heet: Leven van € 1 per dag. Klinkt als een mooie uitdaging hè. Het boek zelf viel me stiekem een beetje tegen, maar het idee vind ik wel heel mooi. Het gaat over een Engelse dertiger, genaamd Kath, die besluit een jaar lang maximaal 1 pond per dag uit te geven, om zo een geweldig huwelijkscadeau voor haar broer bij elkaar te sparen.

Haar regels zijn simpel:

 • Haar huur telt niet mee.
 • Ze mag niet van anderen profiteren om zo geld te besparen. Alleen haar beste vrienden mogen het weten, om te voorkomen dat mensen haar geld willen geven, of gratis iets laten doen dat normaal niet gratis is.
 • Als ze meer dan een pond moet uitgeven, mag ze wel geld opsparen om dit te bekostigen.
 • Als er iets kapot gaat, kan ze het niet vervangen (tenzij het binnen haar pond past.)

Om het leuk te houden, gaat ze zoveel mogelijk gratis events af. En voor het gemak heeft de uitgever het woord pond overal vervangen voor euro.

Zou het kunnen, leven van een euro per dag?

Nee. Tenminste, ik niet. Ik heb een gezin. En een dure smaak. Op gebied van kaas en pannenkoeken. En kinderwinterjassen in oktober. Maar los daarvan: het is wel een mooi streven! Dus… ik ben nogmaals het boek in gedoken, om te kijken of we er iets uit kunnen halen. De tips vliegen van hot naar her, en lopen uit een van zeer bruikbaar naar “hoe-verzint-ze-het?”. Hierbij een overzicht van de mooiste tips met review!

Tip 1: Ga liften

Kath loopt en fietst bijna alles, maar grotere afstanden gaat ze liften. Is dat een idee?  Eh nee. Geen goed idee in ieder geval.  Het kost veel te veel tijd, en echt veilig is het ook niet. Het is natuurlijk wel een stuk goedkoper dan je eigen auto gebruiken of met het openbaar vervoer gaan.

Tip 2: Koop slim in

Onze hoofdpersoon doet boodschappen in een winkel met prijzen die ik helaas nog nooit gezien heb: koekjes en crackers allebei voor 18 cent per pak, wortels voor 20 cent, bananen voor 30 cent per kilo en kaas voor 1,99 per kilo. En dan ook nog een blik worstje en een quiche die samen 90 cent kosten.

Als we dit niet te letterlijk nemen, is het wel heel inspirerend. De quiche die ze koopt, is over de datum en dus afgeprijsd. De kaas is een aanbieding en de bananen zijn overrijp. Het doet me een beetje denken aan mijn tochtjes naar de markt. Daar heb ik wel eens een kilo (een kilo ja!) bosbessen gehaald voor 99 cent. Ok, slecht voorbeeld, want technisch gesproken hadden we daar geen dag van kunnen eten. Maar… door ze in te vriezen heb ik mijn kinderen nog weken verwend met bosbessen. Dat scheelde zoveel! En vergeet die afbakbroodjes en ander marktbrood niet hè. Daar kun je op de markt vaak zulke goede deals op krijgen. Gooi het in de vriezer en je hebt dagenlang vers brood voor weinig.

Met andere woorden: op gebied van slim inkopen, is er vast nog wel winst te behalen.

Tip 3: Ga op zoek naar verlaten voorwerpen

Als Kath’s fiets gestolen is, blijft ze kijken of ze hem ergens ziet. In haar zoektocht vindt ze een fiets die erop lijkt, en verlaten is. Hij staat niet op slot, de banden zijn lek, en dagen later staat hij er nog. Ze brengt hem naar de politie, en na 6 weken mag ze hem hebben, omdat niemand hem geclaimd heeft.

Ik heb het even opgezocht hoe dat hier werkt. In Nederland dien je gevonden voorwerpen naar de gemeente te brengen. Als iets na een jaar nog niet geclaimd is, mag je het hebben. Een jaar ja. Daar heb je voor zo’n uitdaging niets aan natuurlijk, maar het idee is leuk.

Mocht je iets vinden, dan kun je het ook digitaal registreren. En na een jaar mag je het dus houden. Het kan een strategie zijn. 🙂

Tip 4: Ga verstandig met je eten om

Nadat Kath enorm is aangekomen van al het goedkope maar vette eten, vraagt ze haar vrienden om raad. Die hebben allerhande tips:

 • Voeg geen zout toe als je gedroogde bonen weekt, omdat het dan langer duurt voor ze gaar zijn.
 • Bewaar rode kool op een donkere plek, dan blijft hij langer vers. En gebruik deze kool in recepten waarin je hem langzaam gaart, zoals stoofpotten.
 • Roerbak in een wok, dan heb je weinig olie nodig.
 • Maak soep van restjes groente met een handmixer. (Ik zou voor een staafmixer gaan, maar dat terzijde).
 • Maak smoothies van restjes fruit met veel ijsblokjes en zonder suiker.
 • Geef overbekende gerechten een nieuwe smaak door verschillende kruiden te gebruiken.
 • Met dezelfde ingrediënten kun je uiteenlopende gerechten maken.
 • Bak ui met het vlees mee, dan hoef je geen nieuwe olie te gebruiken.
 • Maak lasagne-saus met melk, water en maizena in plaats van met boter, melk en bloem. Breng het op sma ak met Parmezaanse kaas, mosterd en cayennepeper. Dan smaakt het heerlijk, zonder dat je veel kaas hoeft te gebruiken.
 • Diepvriesgroente en -fruit en blikgroente en -fruit zijn vaak goedkoper dan vers. (Klopt, die tip heb ik ook wel eens gegeven.)
 • Vries eten in zodra het is afgekoeld. Je komt niet in de verleiding alles op te eten als je extra porties direct in de vriezer zet.
 • Bewaar groente apart van fruit om te voorkomen dat ze elkaars rijpingsproces versnellen. Haal ook alles altijd uit plastic zakjes, en stop het in kranten of kartonnen doosjes, dan blijft het langer goed.
 • Zet de oudste spullen vooraan in de kast, zodat je niets weg hoeft te gooien.
 • Eet genoeg tijdens de maaltijd en neem eventueel snacks mee zodat je niet in de verleiding komt om iets tussendoor te kopen.
 • Neem je eigen tassen mee als je boodschappen gaat doen.

Het zijn misschien wat vreemde tips (wat hebben ze met rode kool?), maar eigenlijk zijn ze allemaal wel bruikbaar. Doe er vooral je voordeel mee!

Tip 5: Ga naar gratis evenementen

In Bristol waar onze schrijfster woont, worden uiteenlopende gratis uitjes en bijeenkomsten georganiseerd. Lunchconcerten, lezingen, poëzieavonden, filmvertoningen en meer van dit soort gezelligheden. Daar worden vaak ook lekkere dingen bij geserveerd, ze wordt een echte kenner van allerhande toastjes. Ook volgt ze gratis cursussen die gegeven worden door de gemeente om de gemeenschapszin te versterken.

Nu ben ik nog nooit op een gratis lezing geweest waar toastjes werden geserveerd, maar zeker in onze grote steden is van alles te doen als je geen geld hebt. Mijn kinderen krijgen regelmatig op school allebei een krantje met gratis of bijna gratis activiteiten tijdens de vakantie Elke culturele instelling organiseert wel iets. Er zijn gratis voorstellingen, er kan overal worden geknutseld, muziek worden gemaakt en nog meer van dat soort leuke dingen. Als je googelt op gratis evenement met daarbij je woonplaats kom je vast van alles tegen. Alleen dan niet met toastjes denk ik. Sorry.

En wat gratis cursussen betreft: mijn zoon heeft een jaar op sportles gezeten. Dat werd op donderdag gratis op zijn school gegeven. Het wordt betaald door de gemeente en heeft als doel obesitas onder kinderen tegen te gaan. Hij is niet dik en zit al op voetbal, dus eigenlijk behoort hij niet echt tot de beoogde doelgroep. Maar de groep was nog lang niet vol, en hij vond het ontzettend leuk. Win, win dus.

Tip 6: Geef een maand niets uit

Nadat Kath al een paar weken zo bezig is, wil ze ook nog op vakantie naar Frankrijk. Om de reis en het verblijf te kunnen betalen, geeft ze een hele maand helemaal niets uit. Ze eet wat ze nog in huis heeft en koopt ook niets anders. Nu is helemaal niets kopen meestal niet haalbaar, maar het idee van een no-spend-maand is wel mooi natuurlijk! Deze organiseer ik ook regelmatig op mijn blog. Je kunt je er hier doorlopend voor opgeven. Doe je ook mee?

Tip 7: Spaar al het geld dat je vindt

Elk muntje dat Kath tegenkomt, raapt ze op en spaart ze. In het jaar dat ze dat doet, komt ze meer dan 50 pond tegen. Nu ben ik ook altijd erg enthousiast over gevonden geld, maar zoveel heb ik in mijn hele leven nog niet gevonden (en dat is inclusief het tientje dat ik ooit op de grond in een telefooncel vond als kind – toen had je nog telefooncellen ja – met werkende telefoons.)

Het is echter wel een tip: wie het kleine niet eert… Je weet maar nooit. Zelfs als je het niet uit wil geven, omdat je net als ik niet gelooft dat dit echt zoden aan de dijk zet, is het altijd leuk om een kind een gevonden muntje te geven. Die waarderen het namelijk sowieso altijd.

Tip 8: Organiseer een kledingruil

Als Kath haar kleding zat is, organiseert ze een kledingruil met vriendinnen. Dat is geen natuurlijk geen nieuw, maar wel een goed idee. Ze nodigt al haar vriendinnen bij haar thuis uit, iedereen neemt een zak kleding en iets te eten of drinken mee, en ze kunnen los. Ze zijn allemaal helemaal blij met hun nieuwe outfits, en er blijft zelfs nog een berg over voor de Kringloop.

Zelf ben ik nooit zo goed in dit soort dingen. Ik vrees dat ik ook niet goed genoeg voor mijn kleding zorg om het te kunnen ruilen. Dat geldt ook voor mijn kinderen trouwens… Ik heb ooit een zak merkkleding bij zo’n tweedehandswinkeltje laten keuren. Blijkbaar is het niet de bedoeling dat je kinderen kleding ooit gedragen hebben als je het daar brengt… (“Met originele labeltjes erin brengt het meer op”, zei de dame achter de balie. Dat vond ik een heel gek idee, ik koop kinderkleding meestal om aan te trekken bij mijn kinderen, niet om later te verkopen voor minder dan ik het gekocht heb. Maar goed, ieder zo zijn ding.) Ik denk echter wel dat het een goed idee is, zo’n ruilbeurs. En voor kinderen heb je natuurlijk ook nog Krijgdekleertjes. Ik heb geen ruilpunten meer omdat ik nooit iets terugruil (want zie boven…), maar het is een briljant concept.

Moraal van het verhaal: leven van een euro per dag is blijvend leerzaam

Aan het eind van het jaar is het Kath gelukt. Ze heeft haar regel één keer gebroken, maar dat heeft ze vervolgens ook weer ruimschoots goed gemaakt. Na dat jaar blijft ze heel zuinig. Ze heeft namelijk ook geleerd hoe belangrijk het is om zuinig met materialen om te gaan, ook uit milieuoogpunt. Ook jaren later heeft ze nog altijd moeite met meer dan een euro per dag uit te geven. Al met al was het een heel leerzaam jaar.

Wat denk jij? Zou je het kunnen, leven van een euro per dag? Zou je het willen? Wat zou jij aan moeten passen om dit te kunnen? En zou het jou lukken om dit te doen zonder het iemand te vertellen? 

 

PS: denk je nu, ik ken dit verhaal, maar dat boek heette toch anders?  Klopt. Ik kom hetzelfde verhaal op Bol.com drie keer tegen, onder drie verschillende titels:

 

leven van 1 euro per dag

leven-van-een-euro-per-dagLeven van een euro per dag - 7 bespaartips voor in de keuken

 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com
This Article Has 25 Comments
 1. Marieke schreef:

  Enerzijds deels bruikbare (en daarmee zeker inspirerende!) tips. Anderzijds worden wij steeds bezorgder over de zorgelijke situatie van leveranciers ver weg en dichtbij: boeren die ver onder kostprijs melk leveren, een gigantische hoeveelheid perfecte appels die vernietigd wordt omdat de grens bij Rusland dicht is en vast zo nog veel meer voorbeelden. Een bloemkool van 59 cent in de supermarkt die maandenlang gegroeid is, grond die verzorgd moet worden, de teelt, transport en de winst van de supermarkt in deze prijs; geloof jij er in?

  • meergeldminderstress schreef:

   Daar heb je een heel goed punt te pakken. Dat is ook wel een beetje het dilemma waar ik in de supermarkt altijd mee worstel. Ik kan wel belachelijk goedkope groente kopen, maar of dat nou eerlijk en verstandig is? Dat is voor ons dan ook een van de beweegredenen om biologisch te kopen.

 2. Josephine schreef:

  Ik ben het in Engeland al wel vaker tegenkomen dat je soms zelfs gratis maaltijden in een winkel kun meekrijgen als ze over de datum zijn. En alle supermarkten hebben een clearance shelf, waar producten liggen die bijna op de datum zijn, voor een fractie van de prijs. Zelfs duur vlees! Dat zouden ze in Nederland ook meer mogen doen, wat mij betreft.

  Verder denk ik serieus niet dat ik voor een euro per dag, met gezonde voeding, zou kunnen leven.

  • meergeldminderstress schreef:

   Helemaal mee eens, ik denk dat dat ook niet kan. En ja, dat zouden ze in Nederland ook moeten doen! Dat zou zoveel voedselverspilling tegengaan!

 3. Consuminderen schreef:

  Die tijd ligt achter ons. De inflatie heeft de basis artikelen te duur gemaakt. Ook tweedehands is het nu duurder, die euro moet vermenigvuldigd worden met 2,5 of zo.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, inderdaad. 🙂 Dat dacht ik ook. Als je echter de uitdaging uitgaat om van 2,50 of zelfs van 5 euro per dag te leven, ben je in veel gevallen nog steeds veel minder kwijt dan veel mensen om je heen…

 4. Superheldin.nl schreef:

  Een euro per dag (per persoon), het lijkt me een hele opgave. Ik zou het eerlijk gezegd ook niet willen, al ben ik best wel behoorlijk van het besparen. Volgens mij gaat er in zo’n uitdaging heel veel tijd zitten. Niet in 1 keer alle weekboodschappen kunnen halen, bijvoorbeeld.

  • meergeldminderstress schreef:

   Op zich kan dat wel natuurlijk, als je je euro’s opspaart. Als je maandag tot en met vrijdag niets uitgeeft, kun je zaterdag voor 6 euro boodschappen doen. Dat is natuurlijk nog te weinig, maar dat was haar regel. Dan valt de tijd wel mee. Alhoewel het altijd overal heen moeten lopen ook wel heel veel tijd kost…

 5. Lydia schreef:

  Ik denk dat je met een euro per dag meer aan het overleven bent dan aan het leven. Dit lijkt me namelijk wel een project waar je de hele dag mee zoet bent. Maar als zij er gelukkig mee is, kan ik daar verder niet over oordelen.
  Gelukkig hoeven wij alleen het boek te lezen om haar wijze lessen te leren. Want een maand lang leven van €1 per dag om tot deze inzichten te komen, dat zie ik niet zitten. 🙂

  • meergeldminderstress schreef:

   Nou, inderdaad! Op zich is het wel een mooie oefening, maar het zou ook wat minder rigoureus en wat realistischer kunnen.

 6. Groene Glitter schreef:

  Het zou niets voor mij zijn, maar aan de andere kant.. het is we goed om nieuwe inzichten te krijgen in het ‘goedkoop’ (over)leven. Misschien ga ik het toch een keer lezen, gewoon uit nieuwsgierigheid.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, dat was ook mijn insteek. Ik zou het wel ook uit de bibliotheek lenen als ik jou was, het is het aankoopbedrag niet echt waard.

 7. Carmen schreef:

  Ik denk dat de tips misschien wel haalbaar zijn, maar die 1 euro ga ik lang van me leven niet halen. Komt ook omdat ik een huisdier heb denk ik, en wel van wat lekker eten houd! Maar wel erg bruikbare tips! Heb meteen me even aangemeld voor die facebook groep, altijd handig nu ik op mijzelf woon!

 8. Helena schreef:

  Ik vond dit boek ooit (wel 8 jaar geleden volgensmij)ergens voor 1 euro in een grabbel bak. Ik vond het geweldig. Het vertelt mij, waar een wil is is een weg. Ik vond het toen heel inspirerend

  • meergeldminderstress schreef:

   Nou, dat is het zeker. Ik vind de tips niet altijd even handig toe te passen, maar het idee erachter is natuurlijk super.

 9. Volgmama schreef:

  Ik zou het niet kunnen en niet willen haha. Ik wil ook een beetje genieten maar toch wel aan het milieu denken. Handige tips! Ik ga je ook even volgen, leuke blog heb je!

 10. catharina schreef:

  Het is goed te doen met z’n twee persoon huishouden

 11. catharina schreef:

  Het is goed te doen met twee persoon huishouden

 12. […] zijn. Ik had al eerder van dit boek gehoord, en was weer eens nieuwsgierig nadat ik de blogpost op Meer voor Minder weer langs zag […]

  • Sjoukje schreef:

   Wat leuk dat je naar me linkt! Bedankt daarvoor!
   De naam is alleen iets anders: Meer geld, minder stress 🙂
   Ik vind het ook een inspirerend boek, maar wel wat onrealistisch.

 13. Jantine schreef:

  Ik heb het boek eindelijk ook gelezen. Hoewel het bij mij ook niet heel realistisch overkwam, vond ik het wel lekker weglezen. En het inspireerde toch wat om weer lekker positief naar besparen te kijken.

 14. Monique schreef:

  Bedankt voor je compliment over Krijgdkleertjes 😉
  Groetjes Monique.

Geef een reactie