Hoe gaat het niet-spenden? (Pfff! Wie bedenkt er nou zoiets in de zomer?) ;-)

Brief Lieve Daantje

Een paar weken geleden besloot ik, na veler verzoek in mijn Facebook-groep, dat we in juli weer een fijne no-spend-challenge gingen doen. Gewoon lekker de hand op de knip. Even niets uitgeven aan dingen die niet nodig zijn. Natuurlijk, het is vakantie, dus het moet wel leuk blijven. En tijdens zo’n challenge gaat er natuurlijk altijd van alles mis. Daarom zijn de regels ook niet zo streng: ijsjes mogen gewoon. En noodzakelijke uitgaven, daar laten we ons ook niet door kisten. Maar verder… doen we echt ons best.

Om het iets makkelijker te maken, doen we deze challenge met een buddy. Mijn buddy is Daantje, van Sander en Daantjes Mintgroene blog. Elke maandag schrijft zij mij een brief over haar no-spend-avonturen. En elke zaterdag schrijf ik haar terug.

Lieve Daantje,

Dat valt nog niet mee hè… Zo’n niet-spend-maand zo aan het begin van de zomer. Er is zoveel leuks om geld aan uit te geven. En zo weinig waarin ik het uit mag geven. 🙂

Jouw vraag

Je vroeg me hoe ik gemotiveerd blijf als de nieuwigheid eraf is. Dat is inderdaad lastig, precies om wat ik hierboven ook zeg. Maar… het helpt wel om te weten dat er zoveel mensen mee lezen. 🙂 Nu zo’n beetje iedereen die ik ken er van weet, kan ik toch moeilijk zomaar ineens veel geld gaan uitgeven. 

En wat ook helpt: al die gemotiveerde verhalen van anderen lezen. Nu ik elke dag op Facebook vraag wat de bespaarsuccessen zijn, word ik zo blij van alle resultaten! Dat helpt mij wel. En jou? Ik kan me voorstellen dat jouw eigen successen ook wel extra motiveren. 

 

Mijn uitgaven

Gisteren heb ik me ingeschreven voor een leuk wandel-event aan het eind van het jaar. De kaartjes gingen behoorlijk snel en het leek ons een heel leuk uitje. Toch maar gedaan dus. Nodig? Nee, zeker niet. Maar gelukkig wel onderdeel van ons fun-budget. Dus hier was in voorzien. Alleen… dat betekent wel een uitstapje minder in de rest van deze maand. Tja. 

Verder viel het allemaal mee. Ik heb wel boodschappen gedaan natuurlijk, maar verder niets geks gekocht. En mijn boodschappen kwamen in totaal op € 58. Dat is wel iets meer dan de geplande € 50, maar wel inclusief een grote voorraad havermout (daarvan gaat er hier een kilo per week doorheen) en veel verse groenten die de vriezer in zijn gegaan. Heel netjes dus!

Verder mag ik deze maand nog wat kleren kopen. Echte zomerkleren heb ik nog niet gekocht, maar… ik heb wel een nieuwe spijkerbroek bij de Kringloop gehaald. Afgeprijsd van € 3,50 voor € 1,75. En het leuke was, het oorspronkelijke kaartje hing er nog aan: € 49,95 was hij! Blijkbaar niet de goede maat voor de originele koper, maar… wel precies in mijn maat. Daar was ik echt superblij mee. 

Bijna ingetrapt

Toen ik net op jouw site jouw brief nog eens las, viel mijn oog op een paar sandalen die ik pas voor mijn dochter wilde bestellen. Ze waren afgeprijsd naar € 29,95, maar liefst € 30 minder dan de oorspronkelijke prijs. Bijna had ik ze in mijn winkelmandje gegooid, tot ik me bedacht waarom ik ook alweer op jouw site was. 🙂 Ik heb ze destijds niet gekocht omdat ze ze eigenlijk niet nodig had. En dat is niet veranderd. 🙂 Zo zie je maar hoe snel je er soms toch weer in trapt, al die mooie advertenties. 

Mijn doel

Mijn doel was vooral mijn uitgaven analyseren.  Ik heb de boodschappenbon nog eens goed bekeken. Ja, er zaten wel wat kleine dingen tussen die niet heel noodzakelijk zijn. Hagelslag bijvoorbeeld. Maar het is vakantie hè. En dan mag dat. Toch is het wel leuk om het weer eens goed te bekijken en te zien hoe makkelijk je iets tot noodzaak bestempelt. Heb jij dat ook al eens gedaan? 

 

Extra verdienen

Ik heb nog altijd niets op Marktplaats gezet. Suf, zeker als ik zie hoe goed het bij jou gaat. Morgen nog maar eens proberen. 🙂 

Jouw resultaten

Wat gaaf dat je al € 1000 extra hebt kunnen aflossen op je lening! Ok, een deel kwam natuurlijk vanwege die extra kinderopvangtoeslag. Maar de rest heb je toch maar mooi zelf bij elkaar gespaard. Knap gedaan dus! 

En die popcorn… ach ja. Als je af en toe dat soort dingen gewoon doet, is het een stuk makkelijker om Nee te zeggen tegen grotere misstappen toch? 

De volgende keer

Morgen begint hier de zomervakantie. Dan zullen we dus sneller in de verleiding komen om gekke dingen te gaan doen. Ik heb een plan, dus dat helpt vast. En zo niet… dan app ik je!

Jij ook weer veel succes!

Groet, Sjoukje

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.