ZZP’er Zaterdag met Lonneke van den Berg van Cupcakes op verzoek

Lonneke cupcakes op verzoek

Elke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

fb_img_1442144366212Vandaag is Lonneke van den Berg van Cupcakes op verzoek aan het woord!

Achtergrond

Hoe heet je bedrijf?

Mijn bedrijf heet Cupcakes op verzoek (met als onderschrift: wij maken alles, niets is te gek!). Ik wilde met deze naam duidelijk maken dat mensen alles bij mij kunnen bestellen omdat je met cupcakes en taarten heel veel kanten op kan.

Op mijn flyer geef ik ook een aantal voorbeelden, zoals met vers fruit, eetbare bloemen, met drank of hartige cupcakes. Dat ik ook taarten maak, staat ook op mijn flyer met een uniek voorbeeld: een taart met de Westlandse vlag erop! Ik ben een trotse Westlander en draag dat graag uit. Daarom maak ik ook veel gebruik van Westlandse producten zoals groente en fruit.

Mijn blog heeft dan ook de titel Cupcakes op verzoek in het Westland

img-20150620-wa0003Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Het begon met een workshop cupcakes versieren die een vriendin van ons cadeau kreeg. Ik vond het zo leuk die avond dat ik daar meer mee ben gaan doen. Ik kan daar lekker mijn creativiteit in kwijt. En aangezien mijn hobby’s al jarenlang ‘computeren en tv kijken’ waren, was dit zeer welkom om ook eens echt iets ter ontspanning te doen.

Vervolgens werd er hier in de buurt een open dag georganiseerd waar buurtbewoners aan mee konden doen door hun huis open te stellen met iets leuks. Dat kon een bijzondere verzameling zijn maar ook pannenkoeken bakken of dus in mijn geval; cupcakes versieren. Dat deed ik samen met die ene vriendin. Daar kregen we zoveel leuke reacties op! En ook de vraag of wij dit ook professioneel deden. Daar ben ik toen eens verder over gaan nadenken. Toen wij de overgebleven cupcakes op Facebook-groepen hadden gezet om gratis uit te delen, kwam ook de vraag of ik dit op bestelling deed (en of ik het zoutloos kon maken). Daarmee kreeg ik mijn eerste bestelling binnen!

Opstarten

img_20160724_104415702Sinds wanneer bestaat je bedrijf?

Nadat ik in maart 2015 mijn eerste bestelling had, heb ik 1 april 2015 een Facebook-bedrijfspagina aangemaakt.

In welke fase bevind je bedrijf zich?

Ondertussen ben ik dus al een poosje bezig, maar het is nog wel redelijk hobbymatig.

Ik vind dat ik al mooie dingen kan maken maar dat ik ook zeker nog wat bij te leren heb. Daarom zijn mijn prijzen wat lager dan die van anderen die dit doen. Ik steek regelmatig geld dat ik ermee verdien in het volgen van een workshop.

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Ik ben gewoon begonnen, gaandeweg de spullen verzameld die ik nodig had om bepaalde dingen te maken en heel veel recepten uitgeprobeerd in het begin. Bestellingen kwamen daardoor vanzelf op gang.

Heb je ook nog een andere baan naast je bedrijf?

Ik werk al ruim 16 jaar in een supermarkt, waar ik verantwoordelijk ben voor de diepvriesafdeling. Daar heb ik ook diverse prijzen mee gewonnen, daar ben ik best trots op. Momenteel heb ik een contract van 25 uur, maar sinds onze vestiging terug is bij het moederbedrijf (in plaats van franchise), werk ik ook regelmatig extra.

Ik probeer wel wat tijd vrij te houden rond de vrijdag en zaterdag omdat de meeste bestellingen voor in het weekend gedaan worden.

Hoeveel uur per week werk je aan/in je eigen bedrijf?

Dat is heel verschillend, het ene weekend heb ik 3 taarten en dan wel eens 2 maanden niks. Ik ben in ieder geval per bestelling 3 tot 5 uur bezig.

Heb je al eens eerder een eigen bedrijf gehad?

Ik heb zelf nog niet eerder een bedrijf gehad, maar mijn man is al 12 jaar ondernemer en daar doe ik de administratie voor, ik weet dus wel van het reilen en zeilen van een bedrijf. Hij is muzikant en geeft piano en keyboardlessen. www.robvandenbergmuziekles.nl

Ik zal eens proberen of hij deze vragenlijst ook eens invult ;-). (Noot van de redactie: graag!)

Financiën in kaart

img_20161029_113321902Heb je een bedrijfsbankrekening?

Ja, bij de Rabobank.

Ik heb al mijn rekeningen daar en het maakt niet uit met welke pas ik inlog, ik kan altijd alle rekeningen zien. Voor het overzicht vind ik dat erg prettig. Het betekent echter ook dat ik altijd een pas naast de computer heb liggen en er ook altijd 1 in mijn portemonnee zit, daar ging in het verleden nog wel eens iets mis…

Wat was je jaaromzet in 2016?

Ongeveer €1000, dat is niet veel. Ik heb het geld niet hard nodig, alles wat daarvan op de zakelijke rekening binnenkomt laat ik staan of koop ik ingrediënten van. De meeste mensen betalen het contant.

Ik heb zo’n €500 uitgegeven dit jaar.  €280 daarvan was voor workshops, de rest zijn gewoon ingrediënten of benodigdheden voor het bakken, zoals een nieuw bakblik in een andere vorm dan ik al had.

Hoe regel je je financiën?

De financiën regel ik zelf, de kwartaalaangifte van de BTW ook. Voor de jaarrekening en de (persoonlijke) belastingaangifte hebben wij een boekhouder.

Doe je elk kwartaal BTW-aangifte?

Nu nog wel, maar ik ga bij de belastingdienst aanvragen dit jaarlijks te doen omdat ik (nog) niet zoveel verdien. Voor het bedrijf van mijn man doen we dit ook jaarlijks.

Aandacht voor je bedrijf Cupcakes op verzoek

img_20151217_230623013-collageHoe maak je reclame voor je bedrijf?

Ik heb flyers die ik hier in de buurt heb verspreid en ik heb ook altijd visitekaartjes op zak.
Verder moet ik het erg van mond-op-mond reclame hebben en sleep ik wel eens opdrachten binnen via facebookgroepen, als er word gevraagd om cupcakes of taarten en ik dat zelf nog niet heb gezien taggen mijn vrienden mij en zet ik daar mijn facebookpagina onder.

Ik heb een website maar die verwijst alleen maar door naar mijn blog. Nu ik wat meer dingen gemaakt heb om erop te zetten, wil ik van de website graag een mooi portfolio maken. Dat is een project voor dit jaar. Ik moet het voornamelijk van Facebook hebben, daar zet ik alles direct op!

Op Facebook heb ik momenteel ruim 200 likes. Een aantal van mijn vrienden deelt ook ongeveer alles wat ik erop zet en de uitgebreidere opdrachten zijn altijd erg populair. Ik haal regelmatig de 3000 views. Twitter heb ik niet, laat ik eerst maar eens fatsoenlijk mijn blog en website bijhouden. 😉

Hoe gaat de verkoop?

2015-03-30-22-49-34-collageHoeveel klanten heb je?

Oei, ehm 30 in 2016?

Ik maak best regelmatig wat, voor vaste klanten en voor ‘losse’ klanten maar ook voor onszelf.

Wat voor soort klanten heb je?

In principe zijn het allemaal particulieren maar bedrijven zijn welkom om iets te bestellen 🙂

Wel heb ik al een paar bruiloften gedaan, dat zijn altijd grote opdrachten.

Komen jouw klanten meestal terug?

Ik heb een vaste klantenkring van klanten die regelmatig iets bestellen. De bestellingen die ik via Facebook-groepen binnenhaal zijn meestal eenmalig omdat die echt voor een speciale gelegenheid zijn.

img_20161005_154432537-collageIk probeer in ieder geval altijd kwaliteit te leveren. Als ik niet tevreden ben met een plaatje of figuurtje, begin ik opnieuw. Gelukkig kan dat ook makkelijk met marsepein en fondant, ik hoef daar niks voor weg te gooien.

Ik heb ook wel eens baksels gehad die mislukten, bijvoorbeeld een ingezakte taart of teveel bloem gebruikt waardoor het meer koek was dan cake. (Het was laat en ik moest een recept halveren, dat had ik met alles gedaan behalve de bloem…). Dan begin ik gewoon opnieuw en eten we de mislukkingen zelf op, want de smaak is altijd prima.

Verkoop je meerdere producten?

Dat is dus het leuke hieraan; alles kan! Ik maak voornamelijk ‘naturel’ cupcakes en taarten met vers/diepvries fruit en marsepein of fondant, maar er wordt ook wel eens gevraagd om worteltjestaart, cheesecake of red velvet cake.

Hoe stel je je assortiment samen?

Voor de populaire smaken heb ik de ingrediënten vrijwel altijd in huis, zoals aardbei, chocolade, karamel of gewoon vanille en natuurlijk alle basisingrediënten voor cupcakes en taarten. Zo kan ik meestal de last minute bestellingen zo klaar maken.

Verder heb ik ook op een streekmarkt gestaan waarvoor ik cupcakes met fruit en hartige cupcakes met groente had gemaakt, dat liep heel goed.

Het is inspelen op wat mensen graag willen of ze inspireren juist eens iets heel anders uit te proberen, ik heb in ieder geval ideeën genoeg!

Samenwerken

Werk je samen met iemand anders?

GiraffeIk werk in principe alleen, maar als ik hulp nodig heb kan ik altijd die ene vriendin inschakelen (die doet dit alleen als hobby, ze heeft geen eigen bedrijf). Verder verwacht ik dan mijn middelste zoon, die is nu 9, mij later ook gaat helpen. Hij is net zo creatief als ik en is graag met marsepein bezig (kijk die giraffe! Die heeft hij gemaakt toen we samen op workshop gingen.)

Mijn man is op een hele andere manier creatief, dus die helpt alleen met iets heel simpels. Zo moest ik eens 100 cupcakes maken voor een bruiloft en heb ik hem de rondjes marsepein met water op de cupcakes laten plakken, scheelde toch weer een beetje voor mij.

Ben je lid van een business netwerk?

Nee, dat is ook iets om dit jaar naar te gaan kijken. Ik heb namelijk al wel een ondernemer gesproken die lid is van BNI en iemand met cupcakes en taarten hadden ze nog niet. Dus ik overweeg wel om daar lid te worden.

En de toekomst?

Wat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Ooit een eigen winkel beginnen is wel mijn droom! Ik wil dat zoveel mogelijk met eigen geld doen en het ook nog een poosje uit kunnen zingen als het niet gelijk goed loopt. Dus we sparen nog even door.

img_20160820_110117706

Meer weten?

Wil je meer weten over Lonneke’s bedrijf? Of ook eens haar heerlijke cupcakes of taarten proeven? Kijk dan vooral eens op haar Facebook-pagina.

Bedankt Lonneke, voor je leuke antwoorden!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: