Meer besparen of meer verdienen? Wat werkt beter?

sparen of extra geld verdienen

Op Pinterest kwam ik pas een leuk artikel tegen met een wiskundige kijk op sparen. Nou ja, een echte cijfernerd haalt hier haar/zijn neus vast voor op, maar ik word altijd heel blij van dit soort dingen.

Inkomsten (X) min uitgaven (Y) =spaargeld (Z)

X-Y=Z

Als je inkomen € 3000 is, en je geeft maandelijks € 2800 uit, dan houd je € 200 over. Dat is wat er eigenlijk staat.

Het idee erachter: geld sparen is een kwestie van meer X of minder Y met als gevolg meer Z. Als je meer spaargeld wil, moet je meer verdienen of minder uitgeven. Meer opties zijn er niet. 🙂 Maar wat is nu de beste?

De weg van de minste weerstand

Als het gaat om meer geld sparen, is besparen eigenlijk het eerste waar iedereen aan denkt. Het is ook iets dat je direct kunt doen. Als je vandaag besluit om € 10 minder uit te geven aan je boodschappen, heb je direct € 10 over. En om € 10 te verdienen, moet je meestal veel meer moeite doen. Het lijkt dan ook geen hele ingewikkelde vraag.

En zoals de blogger in het oorspronkelijke artikel ook al heel genuanceerd stelt: “iedereen heeft hier wel een mening en iedereen heeft ongelijk”. 🙂

Het komt omdat we teveel focussen op de uitkomst en te weinig op de som zelf, zo stelt ze. Vandaar die leuke vergelijking.

Wat levert extra besparen je op?

Besparen werkt in ieder geval het snelst. Want elke euro die je in je zak houdt, kun je sparen.

Stel dat je nu alle tips uitvoert uit mijn blog Meer dan 30 kleine bespaartips die samen zeker € 100 per maand opleveren, en dan ook nog je schouders eronder zet, en de tips uit Meer dan 40 nieuwe (!) bespaartips die samen zeker € 1000 per jaar opleveren in de praktijk brengt. Je sluit je energiecontract over. En je zegt je overbodige verzekeringen op.

Dan geef je ineens nog maar € 2500 uit in plaats van € 2800. Joehoe! Elke maand € 500 naar de spaarrekening!

Je krijgt de smaak te pakken, en gaat lekker verder. Je zegt een dure eetafspraak af. En je koopt geen nieuwe broek. Dan houd je nog eens € 125 over die maand! Dat gaat echt heel goed! Nog meer naar de spaarrekening.

En dan…

En dan is de maand voorbij. Je telt je winst op: € 625 gespaard in plaats van € 200. Geweldig resultaat.

Maar… nu wil je nog meer sparen. Want inmiddels heb je een mooi doel voor dat geld. Een gave vakantie. Of een noodbuffer. Aflossing op je hypotheek. Het maakt niet uit. Je hebt een mooi doel in ieder geval.

Volhouden wordt steeds lastiger

Die tweede maand kom je ook nog een heel eind. Je houdt alle bespaartips van vorige maand keurig vol. Alleen die broek heb je nu wel echt nodig. En twee maanden zonder uitstapjes… Dat duurt wel heel lang. Je kijkt welke andere vaste lasten je nog naar beneden kunt brengen. En let extra goed op bij het boodschappen doen.

Maar na die tweede en zeker na de derde maand is de rek er wel uit. Dan zijn alle bespaartips uitgezocht, ingevoerd, toegepast en… misschien alweer de rug toegekeerd. Dan wil je wel weer eens lekker uit eten. En ben je het goed zat om constant overal nee tegen te zeggen.

Dat is het grote nadeel van besparen hè. Op een gegeven moment kun je niet verder schrappen. En zelfs als dat wel kan, dan is het ook  wel eens een keer genoeg. Kun je nagaan als je al een jaar aan het besparen bent. Of nog veel langer.

Bovendien heb je ook niet alles in de hand. Elke keer als je goed op dreef bent, kan het voorkomen dat je toch je portemonnee weer moet trekken. Als de auto geen kuren krijgt, dan loopt de wasmachine wel over. Dat idee.

Wiskundig gezien klopt het ook

Terug naar de cijfers van hierboven. Je kunt nooit meer dan een deel van Y besparen. Zelfs als je alle, maar dan ook alle overbodige kosten schrapt, zul je nooit meer dan een deel van die € 2800 kunnen sparen. Je moet toch eten en wonen per slot van rekening.

Extra geld verdienen misschien?

Tijd voor optie twee: extra geld verdienen. Dat is zo makkelijk nog niet, dat had ik al geconstateerd. En na dik een jaar fulltime bloggen weet ik ook dat het inderdaad behoorlijk lastig kan zijn. Maar… het kan wel! Bijvoorbeeld door meer uren te gaan werken, als je die mogelijkheid hebt. Of door iets nieuws erbij te zoeken.

Meer tips over hoe je meer geld zou kunnen verdienen? Lees Meer geld verdienen? Zo doe je dat!

Het mooie van meer geld verdienen is namelijk dat je op die manier veel meer zou kunnen sparen. Er zit natuurlijk wel een grens aan de hoeveelheid tijd die je in werken kunt stoppen. Maar er zit geen grens op hoeveel extra geld verdienen mogelijk is. The sky is the limit. 🙂

Combineren werkt het best

Er is natuurlijk ook nog een derde optie: de combinatie van beide strategieën. Dan heb je én snel resultaat, en kun je het langer volhouden. Door wel te besparen, maar niet het onderste uit de kan te halen op dat vlak blijft het ook leuk om ermee bezig te zijn. En extra geld verdienen, dat motiveert natuurlijk ook nog eens veel meer.

Mooi voorbeeld uit de praktijk

Al jaren lees ik de Amerikaanse bespaarblog Sixfiguresunder.com, die dit verhaal heel mooi illustreert. Die blog gaat over een gezin, dat diep in de schulden zat. In totaal bijna anderhalve ton! Toen ze begonnen met aflossen, was hun jaarinkomen nog niet eens een derde van wat ze nog aan schuld moesten afbetalen. Het klonk echt als een gebed zonder end. Alhoewel de blog voornamelijk over besparen gaat, is die manier van leven dan ook niet de belangrijkste bijdrage aan het succes geweest.

Het zat hem veel meer in het extra geld, zowel van de blogger zelf als van haar echtgenoot. Hij begon zijn eigen advocatenpraktijk naast zijn fulltime baan als jurist bij de overheid. En zij verdiende oorspronkelijk een paar dollar met haar blog, maar al snel liepen haar inkomsten op tot meer dan $1000 per maand. En toen ging het ineens heel hard met de aflossingen. Binnen 3 jaar waren ze klaar.

Ook voor de minder extreme gevallen

Nu is dit verhaal misschien wel heel extreem. Niet iedereen is ook bereid (of in staat) om er even een tweede fulltime  baan bij te nemen. Maar dat gezegd hebbende, er is vaak wel veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën!

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
extra geld verdienen of meer sparen

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: