Financiële vrijheid

Meer geld, minder stress – het begin

Een leven met meer geld en minder stress, dat lijkt me wel wat. Financiële vrijheid, daar gaat het om. Niet meer afhankelijk zijn van andere mensen, van werkgevers, van belastingteruggaven, enzovoort. Op een dag willen we wakker worden, zonder hypotheek, zonder financiële verplichtingen en zonder druk om te moeten werken. Dat is de droom: een stressvrij bestaan, met tijd en energie voor de echt mooie dingen van het leven. En dat terwijl we nog “relatief” jong zijn, onze gouden jaren nog voor ons liggen.

Mijn zoektocht naar financiële vrijheid

In deze zoektocht naar financiële vrijheid wil ik jullie graag meenemen. Uiteindelijk zijn er drie dingen van belang als je rust wil hebben op financieel gebied:

 • Overzicht creëren
 • Geld besparen
 • Meer geld inbrengen

Daar gaat deze blog over. Ik ga zoeken naar mogelijkheden om meer geld te verdienen en minder uit te geven. En hoe je dat nou het beste bij kunt houden. Alles wat ik daarin tegen kom en ben gekomen, zal ik hier delen.

Tot nu toe

Wat heb ik tot nu toe gedaan om meer geld en minder stress te krijgen:

 • Sjoukje BakkerBudgetten en overzichten gemaakt. Sinds 2013 houd ik nauwkeurig bij waar ons geld heen gaat. Daar komen veel bespaartips die ik nog ga delen vandaan: uit onze eigen dagelijkse praktijk. En veel fouten ook trouwens. Ik heb ook lijstjes met hoe het niet moet, ter afwisseling.
 • Geld gespaard. Samen met mijn partner heb ik duidelijke spaardoelen vastgesteld (variërend van een potje voor een nieuwe auto als de Prius op is en een potje voor verre droomvakanties tot een potje voor het groot onderhoud aan ons huis), en daar een maandelijkse verdeling voor gemaakt. Ok, hier sla ik zelf mogelijk wat in door, met mijn 11 spaarrekeningen, maar het helpt wel bij het krijgen van overzicht.
 • Extra afgelost op onze hypotheek. Wij hebben een combinatiehypotheek, zoals dat zo mooi heet, met een spaargarantiedeel en een aflossingsvrij deel. En dat laatste deel proberen we binnen 10 jaar volledig af te lossen. We hebben nog niet besloten vanaf we die periode van 10 jaar laten starten. 🙂 We hebben de afgelopen 4 jaar vast 11% afgelost. Dus we zijn in ieder geval vast een stukje onderweg.
 • Mijn baan opgezegd. WAAAT? WAAROM? Nou, dat heeft te maken met het minder stress-deel van deze blog. Ik was het zat. Daar ga ik nog wel een uitgebreidere blog over schrijven, maar in het kort komt het erop neer dat ik per 1 januari 2017 niet meer in dienst ben van mijn zo vertrouwde werkgever. Vanaf dat moment ga ik de wijde wereld in als ZZP’er. Spannend!

 

Kleine disclaimer nog:

Ik ben geen financieel adviseur en geef ook geen financiële adviezen. Ik schrijf over mijn eigen zoektocht naar meer geld en minder stress. Tips en ideeën zijn dan ook van harte welkom!

This Article Has 4 Comments
 1. […] Het begin: over het waarom en het wat van mijn blog. Best interessant hoor… […]

 2. Luna schreef:

  Hoi! Ik had niet verwacht dat je nog maar zo kort zou bloggen gezien de mooie opmaak en goede artikelen. Ik heb al veel doorgeklikt op je blog en blijf maar hangen, terwijl ik echt moet slapen 😉 Ik denk dat ik eens rustig ga zitten voor jebudget ideeën. Want ik woon nu bijna een jaar op mezelf maar vond het nog steeds lastig dat ik niet alles altijd maar kan kopen. Niet dat ik veel kocht en koop, juist nket. Maar ik mis een beetje het gevoel van een leuke impuls aankoop zonder te denken dat het eigenlijk niet kan en/of handig is. Maar goed aan de andere kant, moet je wel gaan budgetteren als je 22 bent? Hoe denk jij daar over? Groetjes, Luna

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je voor dit mooie compliment! Ja, ik doe dit echt nog niet zo lang. Ik vind het heel leuk om te lezen dat je maar blijft hangen. Daar doe ik het voor.
   En ja, ik denk dat je op elke leeftijd zou moeten budgetteren, ik leer het mijn kinderen nu al. Als je concrete vragen hebt, mail me gerust.
   Welterusten 🙂

 3. […] En die zorgen voor stress. En dat… dat gingen we niet meer doen, tenminste, niet volgens het tweede thema van deze blog. Daarom vandaag een wat meer persoonlijke blog, als vervolg op mijn eerdere blog over […]

Geef een reactie