Help, mijn partner is een big spender

partner big spender

Een vraag die vaak voorbij komt als het over financiën gaat, is hoe je jouw partner te overtuigt om mee te doen met besparen. Als je niet dezelfde doelstellingen hebt op financieel gebied, of hetzelfde begrip van financiën, kan dit erg lastig zijn. De oorzaak kan zijn dat jij een andere financiële opvoeding hebt gehad. Maar de oorzaak van het verschil is in wezen niet belangrijk om vanaf nu beter te gaan samenwerken op financieel gebied.

Begin bij jezelf

Voordat je jouw minder-financieel-verstandige partner kan aanspreken op het probleem, is het verstandig om eerst goed naar jezelf te kijken. Waar zitten jouw financiële zwakke plekken? Kan je daar niet alvast aan werken? Zo bespaar je alvast wat en sta je sterker in je schoenen tegenover je partner. Daarnaast geef je zo het goede voorbeeld aan je partner, zonder dat je iets hoeft te zeggen.

Zorg dus als allereerste dat jij jouzelf onder controle hebt. Dit hoeft niet perfect, nooit meer iets onzinnigs kopen is ook ontzettend saai. Maar stel jezelf een budget voor bijvoorbeeld speelgoed (mijn grote zwakte), kinderkleding of jouw verzameling. Houd je daar ook aan. Breng je zwakke momenten in kaart en kijk hoe je die kan vermijden. Deze ervaringen zorgen ervoor dat je ook later beter samen kan werken met je partner in het aanpakken van de gezamenlijke financiën. Er ligt dan namelijk al een budget-basis om verder vanuit te werken.

Verandering

Vergeet het, je kan je partner niet veranderen. Dat moet je ook niet willen kunnen, je bent niet voor niets verliefd geworden op je partner. Het enige dat je kan veranderen is jouw eigen gedrag. Het meeste dat je hem (ik ga er even voor het gemak van schrijven vanuit dat het een man is, maar een vrouw kan net zo goed met geld smijten) kan vragen is om te luisteren. Als je partner niet wilt luisteren als jij rustig een probleem aankaart waar je heel erg mee zit, dan hebben jullie meer problemen dan alleen een verschil in financiële doelstellingen.

Hoe jij je gedraagt en met je partner praat over geld, dat kan je wel veranderen. Daarop zal ik mijn tips en adviezen dus richten.

Je financiën op orde - extra-hulp-pakket

Rust

Waarschijnlijk zijn er al genoeg signalen en dingen geweest en beseft je partner zelf ook wel dat het financieel niet echt lekker loopt. Of dat jullie in ieder geval verschillende doelstellingen hebben. Als je zegt dat je een rustig gesprek wilt hebben over de gezamenlijke geldzaken, zal dit hem niet verrassen. Kies een moment uit waarop hij niet moe of gestresst is. Tijdens de grote voetbalwedstrijd (of de finale van HNTM, whatever tickles your pickle) is ook geen handig moment. Schreeuwende kinderen, je begrijpt waar ik heen wil: zoek een moment waarop jullie je beiden kunnen concentreren.

Overzicht

Als voortrekker (want dat ben je nu eenmaal, jij bent degene die wat aan het probleem wilt gaan doen) is het belangrijk dat je het zo overzichtelijk mogelijk houdt. Zorg dus dat je een lijst met inkomsten en uitgaven hebt. Kijk de bankrekening na hoeveel je partner heeft gepind of uit heeft gegeven wat ‘overbodig’ is in jouw ogen, of waarvan je niet weet waar het naartoe is. Laat het verschil zien tussen de boodschappen als jij die koopt of als hij die haalt. Maar laat ook zien wat jouw eigen budget is voor overbodige of extra uitgaven.

Inzicht

Waar zitten jouw problemen? Wat wil je graag veranderen aan de huidige stand van zaken? Hebben jullie altijd maand over aan het einde van jullie geld? Hebben jullie schulden die je moet aflossen? Of wil je vooral extra op de hypotheek aflossen? Hebben jullie een buffer? Wil  je eindelijk eens op vakantie? Waarom wil jij met jouw partner het gesprek aan gaan?

Het kan zijn dat hij de helft van jullie inkomen verbrast maar dat er verder geen problemen zijn qua schulden en dergelijke. Dan kan het lastiger zijn om dit bespreekbaar te maken. Ik begrijp dat je dat niet leuk vind en bijvoorbeeld een buffer zou willen voor als een auto stuk gaat. Of om de kinderen te laten studeren. Of om jouw gedroomde wereldreis waar te maken. Ga het gesprek dus wel aan.

Blijf bij jezelf

Zorg dat jullie financiële plaatje op papier staat en zorg dat je jouw probleem met je partner en jouw doel ook duidelijk hebt. Ga dan het gesprek aan vanuit het ‘ik’. Ga niet je partner in een hoekje drijven, beschuldigen van zaken of zelfs schreeuwen. Dat is niet constructief en dan kom je geen stap verder.

Iemand die in de verdediging zit, zal niet zijn oren kunnen gebruiken om naar jouw probleem te luisteren. Maak duidelijk dat jijzelf een probleem hebt, waarbij je partner kan helpen om het op te lossen. Vanuit die insteek zal je partner veel toeschietelijker zijn dan wanneer je zegt dat je partner een probleem heeft waar hij iets aan moet doen.

Dus alles is op papier, je weet waar je problemen zitten, je gaat vanuit het ‘ik’ een gesprek aan en je maakt het jouw eigen probleem waarbij je partner kan helpen. Maar, hoe kan je partner eigenlijk helpen? Wat zijn jouw eigen verwachtingen van je partner en wat zijn realistische verwachtingen? Wat biedt je partner aan om zelf te willen bijdragen aan de oplossing?

Wees reëel

Het is niet realistisch te verwachten dat je partner het voortouw zal nemen met besparen. Het is wel te verwachten dat hij in ieder geval zijn best doet. Of door jou de financiën te laten regelen. Door zichzelf in te lezen. Of door een andere verdeling van beider inkomsten (bijvoorbeeld van 50/50 van de ware kosten naar percentueel bijdragen naar loon).

Bedenk vooraf al een aantal oplossingen maar geef je partner ook de ruimte om zelf ideeën bij te dragen. Idealiter stop je nu het gesprek en ga je over een paar dagen verder. Dan kan je partner zelf nadenken over oplossingen voor jouw (of eigenlijk jullie) probleem.

“Zakgeld”

Zorg in ieder geval dat jouw partner geld krijgt om mee te doen wat hij wilt. Als er ruimte is, zorg je ook voor zo’n budget voor jezelf, wat je uiteraard spaart voor je eigenlijke doelen. Het kan zijn dat je het pint en dat je partner cash geld heeft. Maar het kan ook zijn dat jullie allebei een eigen betaalrekening openen waarop je het ‘zakgeld’ (of ‘kleedgeld’) zet. Of geef het een andere naam als je dit niet vindt klinken en noem het lunchgeld, persoonlijk budget, of lopende uitgaven in jullie budget.

Lange termijn

Vanaf dit gesprek zal het niet perfect gaan opeens. Er zullen fouten worden gemaakt. Geef je eigen fouten toe, blijf praten vanuit ‘ik’ en vooral: blijf rustig praten. Misschien neem jij alle financiën over. Zorg dan dat je hem wel informeert bij veranderingen en dat er in het geval van problemen een boekwerk is met alle inlogcodes en dergelijke. Het kan ook zijn dat jullie wel een gezamenlijk team gaan vormen, maar verwacht niet dat je partner opeens het voortouw zal nemen met besparen. In ieder geval niet dit jaar al. Het meeste dat je van je partner kan vragen is dat hij jou de ruimte en vrijheid geeft om jouw ding te doen. Geef je partner ook die ruimte, maar dan misschien in iets meer afgebakende kaders.

En vooral: blijf praten!

Korte samenvatting

  • Maak de financiën inzichtelijk
  • Bepaal jouw probleem
  • Praat op een rustig moment
  • Neem de rol van voortrekker aan
  • Heb realistische verwachtingen
  • Blijf praten, dit is een proces van meerdere jaren

 

Dit is een gastblog van Eline van de leuke nieuwe bespaarblog Mergendise. Zij schrijft op regelmatige basis blogs voor Meer geld, minder stress. Ze heeft drie kinderen, een baby van een paar maanden en twee stoere knullen van 5 en 2 jaar.  

partner big spender

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.