Zandkasteel - minder stress op vakantie

Minder stress op vakantie – 10 tips om er het meeste uit te halen

Het is bijna zomervakantie! We zijn er echt aan toe, inmiddels. Na al die dagen met schoolreisjes, zomerfeestjes, sportdagen en kinderfeestjes die allemaal nog net voor de zomervakantie moesten, is het nu wel tijd voor even een paar weken lekker niks doen. Of juist heel veel actieve dingen doen, maar dan zelf gekozen. Geen stress van op tijd op school zijn, en rennen op om de eerste ochtendvergadering op tijd binnen te komen. Of van zo snel mogelijk naar huis, zodat we op tijd kunnen eten, en de kinderen nog op een normaal tijdstip op bed liggen, zodat ze genoeg energie overhouden voor al die eerder genoemde feestelijkheden.

Helaas levert vakantie soms alleen nog meer stress op dan het aan ontspanning oplevert. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste tips om de vakantie te laten doen wat hij moet doen: stress verminderen!

Tip 1: Slaap van te voren goed uit

Als je oververmoeid op vakantie gaat, is het extra moeilijk om je te ontspannen in een vreemde plaats. Laat staan om het op reis er naar toe al gezellig te hebben. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. We gaan ons er niet aan houden alleen šŸ™‚ Wij vliegen dit jaar ergens heen, en moeten op een onmogelijk tijdstip bij de douane paraat staan. Op naar tip 2.

Tip 2: Bereid je vakantie goed voor voor minder stress op vakantie

Maak lijstjes van wat je nog moet doen, en wat je mee wil nemen. Dat doen we dan weer wel. We hebben een aantal jaar geleden een lijst gemaakt op de iPad met alles wat er mee moest op vakantie. Die passen we elk jaar een beetje aan. Zo hoeven er al een tijdje geen luiers meer mee, maar vanaf dit jaar gaatĀ de snorkel wel mee.

Wat hier ook bij hoort, is uitzoeken wat je nodig hebt. Checken of je de juiste verzekeringen hebt afgesloten. En weten waar je kunt pinnen. Sinds dit jaar is het bijvoorbeeld ook handig om geboortecertificaten van je kinderen mee te nemen als je gaat vliegen en je kinderen hebben niet dezelfde achternaam als beide ouders. Dit soort dingen kunnen tot acute stress leiden, als je dat niet hebt voorbereid. (Ik ken een verhaal van een alleenstaande moeder die het vliegtuig niet in mocht omdat ze niet ter plekke kon bewijzen dat ze toestemming had van de niet-aanwezige vader…). Op de site van Defensie kun je hier meer over lezen. In ons geval gaan de papieren zeker mee (en mogen ze vast in de tas blijven). Je weet maar nooit…

Tip 3: Doe waar je zin in hebt!

Dat lijkt een beetje een gekke, maar blijkbaar leggen we onszelf altijd van alles op in de vakantie. En dat herken ik inderdaad wel. Ik wil altijd van alles zien, zeker als we naar een plek gaan waar we waarschijnlijk niet nog een keer komen. Dat kan trouwens twee kanten op werken: ten eerste ren je jezelfĀ voorbij op vakantie. En als jeĀ dat niet doet, kom je aan de andere kant en voel je je weer schuldig over wat je niet hebt gedaan.Ā Beter plan? Gewoon lekker doen waar je zin in hebt, en jezelf toestaan om dat te mogen. Ook als dat alleen maar wijntjes drinken in de tuin is.:-) Jammer dat die vlucht al geboekt is…

Tip 4: Breng focus aan

Dit is eigenlijk een uitbreiding van de vorigeĀ tip: zoek alleen de hoogtepunten uit, en laat de rest lekker zitten. Waarom jezelf naar 5 kerken, musea of architectonische hoogstandjes slepen, als je uit de foto’s misschien niet eens meer kunt halen wat nou welke was. Bekijk er gewoon eentje en geniet daar extra van. Dat combineert mooi met tip 2: goed voorbereiden. Ik heb al een reisboekje gekocht, we moeten maar eens gaan overleggen welke hoogtepunten we gaan kiezen.

Tip 5: maak goede afspraken

Als je met meerdere mensen op vakantie gaat, is het verstandig om goede afspraken te maken en alle verwachtingen te managen. Wij gaan dit jaar net als elk jaar gaan we met het ons gezin op vakantie. En in tegenstelling tot eerdere jaren, gaan we niet met de auto, maar vliegen. Het is wel handig dat de kinderen goed weten wat ze kunnen verwachten. En dat geldt natuurlijk ook als je in ander gezelschap reist. Als je met zijn tweeƫn op vakantie gaat, en de een wil vooral op het strand hangen, en de ander mooie dorpjes bekijken, dan wordt het vast niet de droomvakantie die je van te voren in gedachten had.

Tip 6: Gun jezelf rust

Als je eenmaal op vakantie bent, is het verstandig jezelf de tijd te geven om even te acclimatiseren. Dat is belangrijk als het er heel warm is, maar ook als het er veel drukker is dan thuis (bijvoorbeeld in een drukke stad of iets dergelijks). Daar is in ons programma gelukkig ook wel tijd voor. We gaan een rondreis maken, die pas op dag 3 begint. Geloof ik. Eerst nog maar even opzoeken dus šŸ™‚ In het kader van tip 2.

Tip 7: Laat sociale media met rust

Als je steeds op Facebook zit, is het lastig om je helemaal op je vakantie te focussen. Zolang je steeds blijft lezen over het wel en wee van je vrienden, buren en, nog erger, collega’s, ben je er niet echt tussenuit. Dit geldt natuurlijk niet voor blogs. Zeker niet als je net begonnen bent. Maar ik schrijf de stukjes wel vooruit. Dan weten jullie dat vast. (Misschien ben ik allang weg terwijl je dit leest. Of niet. You’ll never know.) šŸ™‚

Tip 8: houd rekening met tegenslagen

Niet alles gaat altijd goed. Zeker niet als je op onbekend terrein bent. Laat het maar gewoon gebeuren. Ik ga het in ieder geval proberen. Zolang er maar niemand in het water valt. Of weg loopt. Of ziek wordt. Wat hierbij wel helpt, is om je te realiseren dat thuis ook niet altijd alles goed gaat. We komen er vast wel overheen.

Tip 9: Blijf in beweging

Van alleen maar luieren word je chagrijnig, lees ik. Hm, die tip ga ik ook niet volgen. Ok, misschien wel dit jaar op onze rondreis, want daar zitten genoeg wandelingen bij. Maar ik kan prima een hele week alleen aan een zwembad boekjes lezen. Heerlijk.

Tip 10: geef niet teveel geld uit

Die is van mezelf. Hier schrijf ik ook een blog over, deel 2 in mijn korte vakantieserie. (Tot slot volgt nog deel 3, over hoe het gezellig blijft op de achterbank op weg naar vakantie). Bottomline: vakantie is een stuk minder leuk als je aan de ene kant heel veel geld uitgeeft, en aan de andere kant zo’n knagend gevoel hebt dat je dat eigenlijk niet hebt.

Minder stress op vakantie, dat gaat lukken!

Ik heb er steeds meer zin in, die vakantie. Jullie ook?

Nog meer tips voor een ontspannen vakantie? Deel ze gerust hieronder!

This Article Has 12 Comments
 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik vind het zo bizar dat er tips nodig zijn om geen stress te hebben op vakantie… Wat is dat toch een ontzettend rare paradox!

 2. Martijn van Denderen schreef:

  Kamperen en social media… Slechte combi! WiFi op campings is een uitstervend ras! ?
  Laat de rust maar weer komen deze vakantie! ???
  Leuke blog schoonzus!

  • meergeldminderstress schreef:

   šŸ™‚ Dank je! Uit die telefoon dus šŸ™‚ Maar wel erg leuk dat je je schaarse wifi gebruikt voor het lezen van mijn blog.

 3. In verband met tip 2: niet enkel alleenstaande moeders kunnen in de problemen raken, maar ook andere mensen die jouw kinderen mee op vakantie nemen (den aan ooms, tantes, opa’s en oma’s, maar ook ouders van vriendjes of vriendinnetjes).

  In Belgiƫ is het als volgt geregeld: voor je kinderen met iemand anders meegaan op reis naar het buitenland vraag je best in het gemeentehuis een attest aan, waaruit blijkt dat jij toestemming hebt gegeven voor deze reis. Gegevens die vermeld worden zijn o.a. de duur van de reis en met wie je kinderen meegaan.
  Voor zover ik me kan herinneren is dit document drietalig opgesteld (NL/EN/FR).
  Bij buitenlandse reizen met de jeugdbeweging, mutualiteit of andere organisaties wordt er soms expliciet naar gevraagd.

  Goed dat je me hieraan herinnert trouwens, ik moet ook nog zo’n attest aanvragen.

  Misschien dat er in Nederland een soortgelijke regeling bestaat?

  • meergeldminderstress schreef:

   Klopt! Goed dat je het erbij zegt. In Nederland kun je ook op het gemeentehuis terecht. En je kunt het formulier via de link invullen. Wij reizen nu standaard met de geboortecertificaten van de kinderen.

 4. Fleur schreef:

  Goede tips, onze vakantie van dit jaar zit er helaas al op, maar wij gaan lekker genieten van onze ‘nieuwe’ tuin šŸ™‚ Hopelijk kunnen jullie lekker tot rust komen deze vakantie.

 5. Nicole schreef:

  Wij zijn al op vakantie geweest in juni, maar zou zo weer willen haha. Weer een heel jaar uitkijken. Maar hier nooit echt stress hoor.. Altijd heel relaxed!

 6. […] Previous ArticleMinder stress op vakantie – 10 tips om er het meeste uit te halenNext ArticleZijn hand zit op mijn kant! ofwel 10 tips om het gezellig te houden onderweg […]

 7. […] Minder stress op vakantie: 10 tips om er het meeste uit te halen […]

Geef een reactie