Minder stress op vakantie – 10 tips om er het meeste uit te halen

vakantiestress

Het is bijna zomervakantie! We zijn er echt aan toe, inmiddels. Na al die dagen met schoolreisjes, zomerfeestjes, sportdagen en kinderfeestjes die allemaal nog net voor de zomervakantie moesten, is het nu wel tijd voor even een paar weken lekker niks doen. Of juist heel veel actieve dingen doen, maar dan zelf gekozen. Geen stress van op tijd op school zijn, en rennen op om de eerste ochtendvergadering op tijd binnen te komen. Of van zo snel mogelijk naar huis, zodat we op tijd kunnen eten, en de kinderen nog op een normaal tijdstip op bed liggen, zodat ze genoeg energie overhouden voor al die eerder genoemde feestelijkheden.

Helaas levert vakantie soms alleen nog meer stress op dan het aan ontspanning oplevert. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste tips om de vakantie te laten doen wat hij moet doen: stress verminderen!

Tip 1: Slaap van te voren goed uit

Als je oververmoeid op vakantie gaat, is het extra moeilijk om je te ontspannen in een vreemde plaats. Laat staan om het op reis er naar toe al gezellig te hebben. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. We gaan ons er niet aan houden alleen 🙂 Wij vliegen dit jaar ergens heen, en moeten op een onmogelijk tijdstip bij de douane paraat staan. Op naar tip 2.

Tip 2: Bereid je vakantie goed voor voor minder stress op vakantie

Maak lijstjes van wat je nog moet doen, en wat je mee wil nemen. Dat doen we dan weer wel. We hebben een aantal jaar geleden een lijst gemaakt op de iPad met alles wat er mee moest op vakantie. Die passen we elk jaar een beetje aan. Zo hoeven er al een tijdje geen luiers meer mee, maar vanaf dit jaar gaat de snorkel wel mee.

Wat hier ook bij hoort, is uitzoeken wat je nodig hebt. Checken of je de juiste verzekeringen hebt afgesloten. En weten waar je kunt pinnen. Sinds dit jaar is het bijvoorbeeld ook handig om geboortecertificaten van je kinderen mee te nemen als je gaat vliegen en je kinderen hebben niet dezelfde achternaam als beide ouders. Dit soort dingen kunnen tot acute stress leiden, als je dat niet hebt voorbereid. (Ik ken een verhaal van een alleenstaande moeder die het vliegtuig niet in mocht omdat ze niet ter plekke kon bewijzen dat ze toestemming had van de niet-aanwezige vader…). Op de site van Defensie kun je hier meer over lezen. In ons geval gaan de papieren zeker mee (en mogen ze vast in de tas blijven). Je weet maar nooit…

Tip 3: Doe waar je zin in hebt!

Dat lijkt een beetje een gekke, maar blijkbaar leggen we onszelf altijd van alles op in de vakantie. En dat herken ik inderdaad wel. Ik wil altijd van alles zien, zeker als we naar een plek gaan waar we waarschijnlijk niet nog een keer komen. Dat kan trouwens twee kanten op werken: ten eerste ren je jezelf voorbij op vakantie. En als je dat niet doet, kom je aan de andere kant en voel je je weer schuldig over wat je niet hebt gedaan. Beter plan? Gewoon lekker doen waar je zin in hebt, en jezelf toestaan om dat te mogen. Ook als dat alleen maar wijntjes drinken in de tuin is.:-) Jammer dat die vlucht al geboekt is…

Tip 4: Breng focus aan

Dit is eigenlijk een uitbreiding van de vorige tip: zoek alleen de hoogtepunten uit, en laat de rest lekker zitten. Waarom jezelf naar 5 kerken, musea of architectonische hoogstandjes slepen, als je uit de foto’s misschien niet eens meer kunt halen wat nou welke was. Bekijk er gewoon eentje en geniet daar extra van. Dat combineert mooi met tip 2: goed voorbereiden. Ik heb al een reisboekje gekocht, we moeten maar eens gaan overleggen welke hoogtepunten we gaan kiezen.

Tip 5: maak goede afspraken

Als je met meerdere mensen op vakantie gaat, is het verstandig om goede afspraken te maken en alle verwachtingen te managen. Wij gaan dit jaar net als elk jaar gaan we met het ons gezin op vakantie. En in tegenstelling tot eerdere jaren, gaan we niet met de auto, maar vliegen. Het is wel handig dat de kinderen goed weten wat ze kunnen verwachten. En dat geldt natuurlijk ook als je in ander gezelschap reist. Als je met zijn tweeën op vakantie gaat, en de een wil vooral op het strand hangen, en de ander mooie dorpjes bekijken, dan wordt het vast niet de droomvakantie die je van te voren in gedachten had.

Tip 6: Gun jezelf rust

Als je eenmaal op vakantie bent, is het verstandig jezelf de tijd te geven om even te acclimatiseren. Dat is belangrijk als het er heel warm is, maar ook als het er veel drukker is dan thuis (bijvoorbeeld in een drukke stad of iets dergelijks). Daar is in ons programma gelukkig ook wel tijd voor. We gaan een rondreis maken, die pas op dag 3 begint. Geloof ik. Eerst nog maar even opzoeken dus 🙂 In het kader van tip 2.

Tip 7: Laat sociale media met rust

Als je steeds op Facebook zit, is het lastig om je helemaal op je vakantie te focussen. Zolang je steeds blijft lezen over het wel en wee van je vrienden, buren en, nog erger, collega’s, ben je er niet echt tussenuit. Dit geldt natuurlijk niet voor blogs. Zeker niet als je net begonnen bent. Maar ik schrijf de stukjes wel vooruit. Dan weten jullie dat vast. (Misschien ben ik allang weg terwijl je dit leest. Of niet. You’ll never know.) 🙂

Tip 8: houd rekening met tegenslagen

Niet alles gaat altijd goed. Zeker niet als je op onbekend terrein bent. Laat het maar gewoon gebeuren. Ik ga het in ieder geval proberen. Zolang er maar niemand in het water valt. Of weg loopt. Of ziek wordt. Wat hierbij wel helpt, is om je te realiseren dat thuis ook niet altijd alles goed gaat. We komen er vast wel overheen.

Tip 9: Blijf in beweging

Van alleen maar luieren word je chagrijnig, lees ik. Hm, die tip ga ik ook niet volgen. Ok, misschien wel dit jaar op onze rondreis, want daar zitten genoeg wandelingen bij. Maar ik kan prima een hele week alleen aan een zwembad boekjes lezen. Heerlijk.

Tip 10: geef niet teveel geld uit

Die is van mezelf. Hier schrijf ik ook een blog over, deel 2 in mijn korte vakantieserie. (Tot slot volgt nog deel 3, over hoe het gezellig blijft op de achterbank op weg naar vakantie). Bottomline: vakantie is een stuk minder leuk als je aan de ene kant heel veel geld uitgeeft, en aan de andere kant zo’n knagend gevoel hebt dat je dat eigenlijk niet hebt.

Minder stress op vakantie, dat gaat lukken!

Ik heb er steeds meer zin in, die vakantie. Jullie ook?

Nog meer tips voor een ontspannen vakantie? Deel ze gerust hieronder!

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
vakantiestress
zonder stress op vakantie

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: