Een nieuwe zomerse no-spend-challenge! Doe je mee?

no-spend-challenge

Op mijn Facebook-groep post ik regelmatig motiverende quotes (vind ik dan hè) en leuke artikelen die ik online tegenkom (ok, waar ik naar speur voor dit doel) over besparen en goed omgaan met geld. Zo stuitte ik van de week op een al wat ouder artikel van de blog Bedrock.nl over een no-spend-challenge. De schrijfster van het artikel probeert een maand lang geen extra geld uit te geven, en constateert dat haar koopverslaving nog erger is dan ze al dacht. Ze vindt het behoorlijk confronterend hoe vaak het in haar op komt dat ze iets nieuws moet kopen.

Herkenbaar probleem

Toen ik dat op de groep plaatste, bleek dat een heel herkenbaar fenomeen. Al discussiërend kwamen we tot de conclusie dat zo'n no-spend-challenge wel weer een heel welkom idee was.

In november organiseerde ik een soortgelijke challenge. Toen deden er flink wat mensen mee, zo rond de 100. Met die groep ben ik destijds de Facebook-groep begonnen. Ook in januari organiseerde ik iets dergelijks om de discipline naar de feestdagen weer terug te krijgen. Toen deden er ook flink wat mensen mee.

Inmiddels heeft de Facebook-groep al dik 5000 leden, en heeft waarschijnlijk 95% nog nooit meegedaan. Dus... Tijd voor een nieuwe challenge!

Wat hebben we geleerd van de vorige keer?

Voor ik de regels lanceer, leek het me leuk om eerst nog even te bekijken waar we de vorige keren tegenaan liepen.  De reacties waren heel positief en er zijn prachtige resultaten behaald. In november spaarde ik zelfs bijna € 1000 extra! (Dat was in de tijd dat ik nog salaris had. Those were the days... Hahaha.)

Verbeterpunten...

Toch waren er ook wel wat verbeterpunten, zowel in de regels als in de communicatie.

  1. Sommige mensen meldden dat ze niet meededen omdat er dure weken aan kwamen en het dan toch niet zou lukken. Dat is naar mijn idee juist een reden om mee te doen. Dan houd je het nog een beetje binnen de perken.
  2. Anderen meldden halverwege dat ze niet verder gingen omdat het mislukt was. Een beetje in het kader van iemand die op dieet is en een koekje eet. En dan maar besluit de hele rol leeg te eten. Dat ene koekje is het probleem niet hè... Die rol daarentegen... Ook daar moeten we dus iets op vinden.
  3. Ik had een flinke stok achter de deur, doordat ik het open en bloot op mijn blog had gegooid. Maar voor anderen was dit veel moeilijker, zij moesten het helemaal zelf doen. Ze konden wel op mijn Facebook-groep melden wat ze van plan waren. Maar als ze daar niet op terug kwamen, sprak niemand ze erop aan. Logisch ook natuurlijk, maar dat maakte het wel moeilijker.
  4. Ik had een hoog doel gesteld, namelijk € 1000 extra sparen. Dat was voor mij een uitdagend doel, maar voor sommige anderen een onhaalbaar belachelijk doel. En dat demotiveert dan juist.
  5. Ik kondigde de challenge eind oktober aan, een paar dagen voor we begonnen. Daardoor hadden we nauwelijks voorbereidingstijd. Dat was ook onhandig, want zonder plan kom je een stuk minder ver dan met.

Dus... deze no-spend-challenge wordt anders. Makkelijker te halen, meer op jou zelf gericht. Met voorbereidingstijd, zodat je een plan kunt maken. En... met een buddy!

Wie doet er mee met de no-spend-challenge?

Op Facebook waren er  al flink wat mensen die onmiddellijk riepen dat ze mee wilden doen. Ook jij mag mee doen! Iedereen is welkom.

Onder de eerste aanmelders waren ook een aantal andere wat bloggers.

De eerste was Dana van Sander en Daantjes Mintgroene blog. Zij wordt mijn buddy. Daarover hieronder meer.

Ook Jacqueline van Nu Duurzamer Leven doet mee. Zij schreef er zelfs al een leuke blog over!

En Adrianne van Aad Actief doet eigenlijk al het hele jaar mee. Zij leeft met haar gezin van € 50 per week. Als je tijdens je challenge motivatie nodig hebt, dan is haar blog the place to be.

Willeke van Willeke blogt was ook direct enthousiast. Zij geeft ook leuke en duurzame bespaartips, dus dit past er mooi bij.

De regels van de challenge

Hierbij de regels van deze nieuwe zomer-no-spend-challenge!

Regel 1: no-spend is niet letterlijk no-spend

Echt volledig no-spend-challenge is naar mijn idee echt onmogelijk, tenzij je een vrieskist en voorraadkast vol met eten hebt. En die ook nog gekregen hebt. 🙂 Want anders heb je het natuurlijk alsnog gekocht. En dat is niet no-spend. Dat is vervroegd-spend.

Dus... we spreken een maximum af voor wat je aan eten en noodzakelijke verzorging mag uitgeven. En we tellen niet alles mee. Dit leidt tot regel 2.

Regel 2: Je mag alleen kopen wat je nu al kunt voorspellen.

Je weet al dat je moet eten, dus daar kun je een bedrag voor afspreken. Bijvoorbeeld € 50 per week. (Weten wat een goed en realistisch budget is? Lees dan eerst even mijn eerdere blog hierover.)

Als je nu al weet dat je een verjaardag hebt in die maand, waar je een cadeautje voor nodig hebt, dan kun je twee dingen doen: nu vast dat cadeautje kopen. Of... gewoon vast nadenken hoeveel je er maximaal aan uit wil geven. En dat bedrag bij je budget optellen.

Regel 3: Uitzondering: noodzakelijke onverwachte vervangingen

Stel dat je lekker in je no-spend-challenge zit, en ineens gaat de auto kapot. Nieuwe accu nodig... Dan kun je twee dingen doen: stoppen met de challenge en roepen dat het mislukt is. (Oftewel die rol koekjes leeg eten).

Of... en dat is het voorstel: blij zijn dat je de challenge doet, en daardoor genoeg geld hebt voor die accu. Want die was ook wel kapot gegaan als jij de challenge niet deed. Dus laten we het vooral bij dat ene koekje laten en lekker verder gaan. 🙂

Hoe strak je hiermee om gaat, moet je zelf weten natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat je een kapotte fietsband deze maand zelf plakt, in plaats van hem weg te brengen naar de fietsenmaker. Maar als je mijn linkerhanden hebt dan is dat gewoon geen goed idee. (Dan bel je mijn handige vader. Hahaha, vindt hij vast leuk.)

Regel 4: Maak een plan

We starten 1 juli met deze challenge, dus we hebben nog meer dan genoeg tijd om te plannen. Maak daar ook gebruik van dus! (Als je mee doet. Anders is dit natuurlijk een beetje onzin.)

Zoals de wijze Dave Ramsey altijd zegt: a goal without a plan is just a wish. Vrij vertaald: een challenge zonder plan lukt niet.

Om dit plan te maken, krijg je van mij een mooi overzichtje dat je in kunt vullen. (Houd mijn blog in de gaten hiervoor...).

Wat betekent een plan maken niet?

Nu hebben we dus tijd om een plan te maken, maar dat betekent natuurlijk niet dat je alvast al je kasten extra moet vullen! Je kunt wel vast wat extra dingen inslaan, maar alleen als je daarvoor andere dingen laat liggen.

Een no-spend-challenge heeft alleen zin als je de maand ervoor (en erna!) geen extra geld uitgeeft.

Regel 5: zoek een buddy!

Ik zei het hierboven al, zo'n no-spend-challenge is een stuk makkelijker als er iemand is aan wie je verantwoording aflegt. En daar ga ik je bij helpen.

Mijn challenge partner wordt Dana, van Sander en Daantjes Mintgroene blog. Wij laten elkaar weten hoe het gaat, en zullen er allebei ook regelmatig over bloggen.

Wie wordt jouw buddy?

Je kunt zelf een buddy zoeken. Dat kan iedereen zijn, die zelf ook mee wil doen.

Regel 6: stop je spaargeld in een potje

Het is pas echt leuk om een challenge te doen, als het resultaat goed zichtbaar is. Daarom doen we het uitgespaarde geld in een potje (of zetten we het op een speciale spaarrekening).

Dat werkt als volgt:

Stel dat je iets echt wil kopen. En normaal gesproken ook gekocht had. Dan pin je dat geld en stop je het in je challenge-spaarpot. Of maak je het direct over naar je challenge-spaarrekening. Aan het eind van de maand kun je dan precies zien hoeveel jouw "koopverslaving" waard is.

Je kunt het natuurlijk ook anders doen, door een no-spend-tracker te maken, zoals Jacqueline van Nu Duurzamer leven. Dat vind ik ook heel leuk om te zien.

Misschien doe ik het wel allebei. 🙂

Regel 7: de no-spend-challenge loopt van 1 juli tot en met 31 juli. Voor mij. Later beginnen mag ook. 🙂

We moeten een keer beginnen, dus Dana en ik hebben afgesproken dat we 1 juli beginnen. Dat komt natuurlijk lang niet voor iedereen uit. Als je net van 2 tot en met 25 juli op vakantie bent, ik noem maar een dwarsstraat, dan houd je wel weinig challenge-dagen over.

Je mag dus zelf kiezen wat je doet en wanneer je start. Het is natuurlijk wel leuker om het met zijn allen op hetzelfde moment te doen, dus vandaar dat ik de start ook op 1 juli zet. Als jij liever pas 22 juli begint, vind ik dat prima.

Vragen over de zomerse no-spend-challenge?

Hopelijk zijn de regels duidelijk en haalbaar voor iedereen. Zo niet, meld het hieronder.

Heb je nog andere vragen? Stel ze gerust.

Doe je ook mee? Vertel het me!

Jaaaaa, ik doe mee!

Doe je mee? Dan kun je je hier opgeven!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.