Waarom ik mijn boodschappen online bestel – en jij het ook zou moeten doen…

online boodschappen (2)

Toen ik nog studeerde had ik vrienden die hun boodschappen thuis lieten bezorgen, vooral als ze een feestje hadden (en dat was nogal eens het geval natuurlijk, studenten hè). Dat vond ik toen zo decadent! Dat er iemand langs kwam, die flessen en zo voor je tilde. Dat leek me fantastisch, maar met mijn zuinige aard tegelijkertijd ook niet iets dat ik ooit zelf zou gebruiken.

Fast forward naar flink wat jaren later… zit ik nu te wachten op het vrachtwagentje van onze persoonlijke boodschappenbezorger. Hij brengt pakken melk en yoghurt, vers fruit, groente en allerhande andere spullen om ons weekmenu mee te vullen. En niet te vergeten: zware zakken hondenvoer. 🙂 Ideaal! (En ok, ook bitterballen, want daarmee bezorgt onze grootgrutter vandaag gratis).

Online bestellen is niet alleen heel handig, je kunt er ook nog flink mee besparen. Dan kunnen zelfs die bitterballen er gewoon af. Daarom een lijstje met de 7 voordelen van online boodschappen doen.

Voordeel 1: Altijd een boodschappenlijstje, dus je koopt niet snel teveel

Een boodschappenlijstje maken is altijd een goed idee als je wil besparen. Door een weekmenu te maken (of zelfs een maandmenu) kun je de aanbiedingen met je voorraad combineren en de hele week lekker eten. Je koopt alleen wat nodig is, in plaats van wat je spontaan tegenkomt (en daar zijn supermarkten natuurlijk heel goed in, jou spontaan iets nodig laten hebben).

Als je online bestelt, maak je automatisch gebruik van een lijstje (want random dingen in je karretje doen… dat is best lastig in die apps).

Voordeel 2: Je ziet altijd het totaalbedrag en weet wat je besteedt

Als je een budget hebt gesteld voor jezelf, is het in de fysieke winkel vaak lastig om in te schatten of je er al op zit (tenzij je een zelfscanner gebruikt). In de app van de online winkels kun je altijd het totaalbedrag zien. Je weet dus precies of je nog wel of toch maar niet die luxe sapjes, broodjes of wat dan ook mee kunt bestellen.

Voordeel 3: Als vaste klant krijg je vaak korting

Wij bestellen thuis meestal om en om de boodschappen. En we wisselen ook regelmatig van supermarkt. Dat vindt met name Jumbo niet zo gezellig. Om ons terug te halen, krijgen we dan ook vaak een lieve mail met daarin een kortingscode voor maar liefst € 10. Dat scheelt dus nogal wat.

Ook krijg je korting als je zeker weet dat je alles bestelt hebt. Je hebt namelijk (vaak) de optie “tot 17.00u aanpassen” of “tot 23.59u aanpassen”. Als je de eerste kiest, krijg je een euro extra korting. Zo wordt het steeds goedkoper.

Voordeel 4: Je kunt online vergelijken voor de beste deals

Omdat je het toch vanuit je luie stoel doet, kost het je nauwelijks extra tijd om 3 supermarkten te bezoeken. Je kunt gewoon ter plekke vergelijken waar de beste aanbiedingen zijn en daar dan je lijstje bestellen. Handig!

Voordeel 5: het scheelt zovéél tijd!

Voor mensen voor wie boodschappen doen niet in de top 10 van favoriete tijdsbestedingen staat, (wie niet…) is dit natuurlijk het grootste voordeel. De tijd die je bespaart kan je dan weer aan dingen besteden die je wél leuk vindt. Zeker voor mensen met een fulltime baan is het niet fijn als je een deel van je weekend moet doorbrengen in de drukte tussen alle andere shoppers.

Voordeel 6: het scheelt stress

En die drukte… dat brengt voor veel mensen ook weer stress mee. Zeker voor degenen die slecht tegen drukte kunnen. Ooit wel eens op zaterdagmiddag 3 uur door de supermarkt gewandeld? You get my point.

Voordeel 7: Als je iets vergeten bent, voeg je het gewoon toe

Ken je dat, kom je thuis na het boodschappen doen, en ben je de tandpasta vergeten… Of iets anders heel cruciaals waarvoor je juist naar de winkel ging. Zo irritant!

Als je online bestelt, pas je gewoon je bestelling aan. Even inloggen, tandpasta toevoegen… En klaar!

Dit werkt natuurlijk niet als je voor die euro korting hebt gekozen en niet meer mag wijzigen. Elk voordeel… je kent het wel.

Voordeel 8: het scheelt benzinekosten

Zeker als je wat verder van de winkels vandaan woont, moet je vaak met de auto naar de supermarkt. Door te bestellen, bespaar je die benzinekosten.

Nu vallen die op zich in het niet bij de bestelkosten van de meeste supermarkten (die auto’s van de grootgrutter rijden per slot van rekening ook niet gratis). Picnic bezorgt echter gratis. En Jumbo ook bij aankoop van bepaalde producten, die per twee weken wisselen. Daar zit natuurlijk lang niet altijd iets tussen waar je iets aan hebt. Gelukkig kun je in dat geval ook nog overstappen naar de concurrent, als het totaalbedrag inclusief bestellen hoger uitvalt.

Bij Albert Heijn kun je de bestelkosten afkopen. Ook handig, als je daar altijd bestelt.

Voordeel 9: ze hebben (bijna) altijd alles

Alles wat er in het assortiment zit, is online verkrijgbaar. Er is dus veel meer variatie verkrijgbaar dan in de (kleinere) supermarkten hier in de buurt. En, het is bijna nooit op.

In de  buurtsuper zijn de aanbiedingen of juist de minder goed lopende producten nog wel eens uitverkocht. Online is dat eigenlijk bijna nooit zo, de producten komen per slot van rekening direct uit de voorraadmagazijnen.

Voordeel 10: Je krijgt vaak probeerverpakkingen cadeau

Elke keer als wij boodschappen besteld hebben, krijgen we er een cadeautje bij. De ene keer een reep, de andere keer iets anders lekkers. Het zijn nooit producten die we zelf kopen, maar een keertje erbij als verwennerijtje is natuurlijk altijd leuk.

Zijn er geen nadelen?

Natuurlijk wel. Je kunt niet zien wat je koopt, dus of je precies de lekkerste druiven of de mooiste avocado’s krijgt… Dat is altijd even afwachten. Vaak ziet het er echter wel goed uit als het bij ons binnenkomt (en ik zei het al, we bestellen bij verschillende supermarkten).

Heel soms gaat het wel eens mis, en krijgen we een kapotte banaan of zoiets. Dan is 1 telefoontje naar de klantenservice meestal voldoen voor een korting op de volgende bestelling. Dit hebben we bij alle drie de bezorgers wel eens mee gemaakt en het is altijd goed gegaan.

Ook kun je nog wel eens in de verleiding komen om dingen te bestellen bij het uitchecken. Dan komen er altijd nog wat “leuke” suggesties langs. Eigenlijk net als wanneer je bij de supermarkt bij de kassa staat te wachten. Dat is dan ook niet een exclusief nadeel van online boodschappen doen natuurlijk.

Online boodschappen doen, een heel goed idee dus

Decadent, dat online boodschappen bestellen? Zeker. Maar nu ik er geld (en zoveel tijd!) mee bespaar, ook gewoon een heel goed idee.

Bestel jij wel eens boodschappen online? Waar bestel jij ze? Bespaar jij er ook geld mee?

PS: wil jij met € 5 korting PicNic ook eens uitproberen? Klik hier voor een kortingscode Dan krijgen we allebei € 5 boodschappentegoed.

 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: