Opdracht 3: droom… én doe!

Na een paar hele feitelijke opdrachten, geef ik je nu wat minder zakelijke opdracht: breng je dromen in kaart. Alhoewel… eigenlijk is het juist heel zakelijk natuurlijk, om je dromen op te schrijven of anderszins in kaart te brengen.

Waarom zou ik dat doen?

Als je je droom hebt, kun je natuurlijk afwachten tot ze je vanzelf bereiken. Of gewoon elke dag uit het raam kijken en wachten tot het uit de lucht komt vallen. Of misschien kun je, als je droom is om meer geld te hebben, gewoon meedoen met de staatsloterij. Of… je pakt het aan. Je schrijft op wat je wil en waarom je dat wil. En dan ga je ervoor aan de slag.

Doelen en middelen

Het mooie is namelijk ook: pas als je een heel helder beeld hebt van wat je wil bereiken, gaat het je ook lukken om je financiën echt onder controle te krijgen. Want, dat moeten we niet vergeten, dat is slechts een middel natuurlijk. Het doel is nooit dat geld. Het doel is de vrijheid die dat geld brengt, zodat jij kunt bereiken wat je wil bereiken.

Het gaat je lukken!

En juist met dat doel voor ogen, gaat het je ook echt lukken. Of heel concreet: alleen als je heel goed weet waarom je je bankpas in je zak moet houden, doe je het ook echt. Ook als je oog in oog staat met die mooie schoenen, dat geweldige boek, die doos chocola, of waar jij ook maar een zwak voor hebt.

Stap 1

Nu je weet waarom we dit doen, is het ook handig om te weten wát we gaan doen. De opdracht is simpel: breng in kaart waar jij van droomt!

De vorm kun je zelf kiezen: een eenvoudig lijstje, een mooie excel met kleurtjes of een uitgewerkt vision board, wat jij wil. Het kan allemaal. Als het eindresultaat er maar zo uitziet, dat het jou motiveert.

Gerard Hormann had een huis getekend en kleurde tijdens het afbetalen van zijn hypotheek ieder keer een stukje verder in.Zelf heb ik een barometer gemaakt in excel, die precies aangeeft hoever we nog afzitten van ons einddoel.

Een familielid maakte ooit een prachtige collage met daarop quotes van zijn doelstellingen.

Stap 2: maak een stappenplan -> Hoe ga je je droom bereiken?

Om je dromen of doelen te bereiken, werk je vervolgens uit wat je daarvoor moet doen (en laten).

​Als jouw droom een vakantie is, waarvoor je volgend jaar augustus ​​​€ 5000 nodig hebt (ik roep maar iets), dan moet je dus in 14 maanden € 5000 bij elkaar sparen. De stappen zijn dan bijvoorbeeld als volgt:

  • uitrekenen hoeveel geld je maandelijks moet sparen om op 1 augustus € 5000 te hebben.
  • bekijken of dat past in je budget
  • zo ja: mooi zo!  en zo nee…:​​
  • beoordelen wat je e​r extra voor moet doen? Krantenwijk erbij nemen? Of minder geld uitgeven aan kleren? 

​En denk je nu… Pfff… ik ben al blij als ik genoeg geld overhoud om volgende week nog boodschappen te kunnen doen?​ Juist dan is het belangrijk om je dromen op te schrijven en concreet actie te ondernemen. Weet je zeker dat je alles doet wat je zou kunnen doen? De komende dagen gaan we actief aan de slag met het in kaart brengen van mogelijke besparingen.

Inspiratie nodig?

Op Google en Pinterest kun je allerhande mooie voorbeelden vinden van vision boards. En van dromenlijstjes. Gewoon een stukje papier met een pen werkt in ieder geval ook prima voor de wat meer praktisch ingestelden onder ons.

Veel succes!

 

 

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.