Opdracht 6: besparen op je vaste lasten

Nu alle cijfers keurig in kaart zijn gebracht, is het tijd om te gaan kijken of het mogelijk is om onze uitgaven te verminderen.

Stap 1: Maak een lijstje van alle automatische afschrijvingen en/of alle vaste overboekingen

Natuurlijk heb je al in kaart gebracht hoeveel geld je aan je vaste lasten uitgeeft. Om hier op te kunnen besparen, is het echter makkelijker om even in te loggen op je internetbankieren. Op basis daarvan kun je een lijstje maken van alle bedrijven en instellingen die je elke maand betaalt.

Die kun je invullen op de Checklist Besparen vaste lasten

Checklist besparen op vaste lasten

Stap 2: beoordeel welke  vaste lasten “vloeibaar” zijn

Ik schreef het al eens in mijn blog: sommige vaste lasten zijn vaster dan andere. Bijvoorbeeld je huur, als je een huurhuis hebt, is niet onderhandelbaar. En voor veel mensen zijn de belastingen ook niet te beïnvloeden. (Tenzij je in aanmerking komt voor kwijtschelding. In dat geval hoort ook deze post zeker op het lijstje thuis.)

Zo’n beetje alle andere vaste lasten zijn mogelijk wel te beïnvloeden. In deze opdracht is het de bedoeling dat je bekijkt bij welke van jouw vaste lasten dit geldt.

Dat verschilt namelijk van persoon tot persoon. Zo hebben wij in november ons contract met onze kabel- en internetmaatschappij weer voor 2 jaar vastgezet. Tot die tijd is dat contract dus vast. Die komt nu niet op mijn lijstje. Onze autoverzekering is echter maandelijks opzegbaar. Die kunnen we mogelijk wel weer eens naar beneden krijgen. Wel op mijn lijstje dus!

Vaste lasten op mijn lijstje

Deze vaste lasten staan op mijn aanpaslijstje:

 • de hypotheek – kunnen we binnenkort weer eens een extra aflossing doen zodat de maandelijkse rentebetaling naar beneden gaat?
 • mijn mobiele telefoonabonnement – ik bel veel minder dan de 300 minuten waarvoor ik nu betaal. Mogelijk is er een goedkopere optie?
 • Pechhulpservice – we betalen nu voor Europa. Mogelijk kunnen we er een Nederland-abonnement van maken.
 • De autoverzekering – die loopt bij mijn oude werkgever, maar ik heb nu geen personeelskorting meer. Mogelijk is er een goedkopere mogelijkheid?
 • De inboedelverzekering – zelfde verhaal als de autoverzekering.

Andere opties

Opties waar je ook aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld:

 • Tijdschriftenabonnementen
 • Gas en licht
 • andere verzekeringen – heb je ze echt nodig?
 • Abonnement op de sportschool
 • Alles wat je verder nog tegen komt aan automatische incasso’s 🙂

Stap 3: maak een actieplan!

Nu je een overzicht hebt van welke bedrijven en instellingen je moet benaderen en wat je zou kunnen doen… ga het ook doen!

 • Schrijf op welke acties je per bedrijf of instelling moet nemen:
  • kun je ze opzeggen? of mogelijk onderhandelen over de prijs?
 • Bepaal de volgorde van je acties. Dat kun je het best doen op basis van wat je het meest oplevert (dat doe je natuurlijk eerst).
 • Spreek met jezelf af wanneer je het uiterlijk klaar wil hebben. Ook dit kun je invullen op de checklist.
 • Ga aan de slag!

Stap 4: deel het met de rest

Laat ons hieronder weten waar je op hebt kunnen besparen, en hoe je het gedaan hebt! Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten.

Ooit bespaarde ik € 6500 in één jaar, onder andere door alle vaste lasten onder de loep te leggen. Wie verslaat me en bespaart nog meer?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.