Opdracht 7: besparen op je variabele lasten

En, hoeveel heb je bespaard met het doornemen van je vaste lasten? Hoewel je daar relatief makkelijk mee kunt besparen (als je het eenmaal in werking hebt gezet), levert besparen op je variabele lasten vaak nog meer op. Het is alleen wat moeilijker omdat het ingrijpt in je gedrag.

Ken je mijn blog over kleine stappen, groot resultaat? Die schreef ik naar aanleiding van het resultaat van bezuinigen door een van mijn cliënten toen ik voor het Rode Kruis mensen hielp met hun financiën. De dame in kwestie kon flink besparen op haar telefoonrekening. Wat echter nog veel meer opleverde was in haar geval het wisselen van supermarkt. Ze kocht alles bij de AH to go. Toen ze overstapte naar een gewone supermarkt voor haar dagelijkse boodschappen, kon ze ruim € 15 per week besparen. Dat zette veel meer zoden aan de dijk.

Iedereen heeft zijn eigen “zwakke” plek

Hoe zit dat bij jou? Waar geef jij relatief veel geld aan uit, wat eigenlijk niet nodig is? Bij de een is het schoenen of kleren (voor jezelf of voor de kinderen), bij de andere lekkere hapjes danwel afhaaleten en bij de derde gaat het om gadgets, een wekelijks stapavondje of een andere dure hobby. In de loop van mijn vrijwilligerswerk heb ik al veel uiteenlopende voorbeelden langs zien komen.

Stap 1: wat geef jij teveel geld aan uit?

Jij weet vast wel waar jij best op zou kunnen besparen. Wat jouw zwakke plek is. Waar laat jij geld uit je zak praten? Waar val jij toch altijd weer voor?

Is het eten onderweg? Of misschien mooie schoenen? Zijn het kleren voor je kinderen? Of voor jezelf? Of zijn het de boodschappen? Of toch die gadgets? Schrijf ze maar op.

Stap 2: stel een budget vast voor jouw “zwakke” plek

Het is niet het doel om dat helemaal te schrappen, zeker niet. Het moet per slot van rekening ook leuk blijven.

Wat wel de bedoeling is van de exercitie is om een maximaal budget vast te stellen voor deze categorie. Wat ga je er de komende maanden aan uit geven?

Nu denk je misschien: maar dat heb ik pas geleden toch ook al gedaan? Klopt. Waar het nu echter om gaat, is om juist voor jouw zwakke plek een bewuste beslissing te nemen.

Stap 3: wat kan je doen om je hieraan te houden?

De tweede opdracht is om een plan te bedenken. Hoe ga je je nu juist aan dit specifieke budget houden? Hoe ga je zorgen dat je niet in je normale valkuil valt? Als je een plan hebt, waarbij je vast na hebt gedacht over je zwakke momenten, is het veel makkelijker om je staande te houden.

Voorbeelden hiervan lees je in de artikelen Gat in je hand? Geen excuus! (Maar wel lastig…) en Welke vragen zou je jezelf altijd moeten stellen voor je iets koopt?

Stap 4: lees bespaartips en bepaal welke je toe kunt passen

Op mijn blog heb ik al vele bespaartips verzameld. Ken jij ze allemaal al? En pas je ze al toe? Neem ze eens door om te kijken waar jij nog winst op kunt behalen.

Link naar bespaartips

En, wat zijn jouw mogelijke bespaarpunten?

Deel het hieronder!

Checklist gebruiken?

Checklist besparen op variabele lasten

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.