De oplossingen voor je 5 grootste geldzorgen

geldzorgen en oplossingen - meer geld minder stress

Sinds een paar maanden vraag ik nieuwe leden van mijn wekelijkse bespaarmail waar ze mee worstelen. Al snel ontdekte ik dat de meeste mensen worstelen met dezelfde soort problemen. Hier zijn de oplossingen voor de belangrijkste vijf vragen zodat we er voor eens en voor altijd mee af kunnen rekenen!

Zorg 1: Als mijn geld op is, heb ik altijd nog een stukje maand over…

Herkenbaar? Niet genoeg geld hebben om de maand door te komen is vaak heel stressvol. Als je nooit weet of er wel genoeg geld op je rekening staat om te tanken, of om dat halfje bruin te pinnen, is het leven niet leuk.

Dit komt vaker voor dan je denkt, zeker bij mensen die niet zo nauw op hun geld letten, zoals ik vroeger. Toen ik eind 2012 in een winkel zomaar niet kon pinnen, kwam dat namelijk niet omdat er niet genoeg geld binnen kwam. Er kwam meer dan genoeg binnen. Maar… we gaven nog meer dan genoeg uit. 🙂 En als je dat maand na maand doet, zegt de bank op een gegeven moment STOP. We konden het wel betalen, de spaarrekening bood in ons geval direct uitkomst. Maar dat dat niet de bedoeling was, dat was duidelijk. We gooiden ons uitgavenpatroon compleet om. Sindsdien hebben we al zoveel bespaard!

Nu hadden wij natuurlijk het grote geluk dat we die spaarrekening hadden. En ons inkomen was meer dan voldoende, toen we al die overbodige uitgaven overboord hadden gegooid. Maar dat geldt natuurlijk lang niet altijd.

De oplossing

Toch is de oplossing hetzelfde. Schrijf op wat er binnen komt. En schrijf op wat eruit gaat (zie ook Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)). Pas als je het nauwkeurig bij houdt, weet je waar je extra op kunt besparen. En waar de lekken zitten.

En als die ruimte er nu helemaal niet blijkt te zijn? Dan is het tijd voor grotere stappen. Een goedkoper huis misschien? Toch maar de auto verkopen? Of mogelijk kun je dan op zoek naar een manier om wat extra bij te verdienen. Als het niet uit de lengte komt, moet het uit de breedte komen, zei mijn oma altijd. En zo is het.

Zorg 2: Hoe kan ik mijn boodschappenbudget op een realistische manier naar beneden krijgen?

Een paar euro maakt nooit het verschil, maar als je die paar euro elke week uitgeeft… Dan is dat wel degelijk veel geld natuurlijk. Veel mensen willen daarom ook graag besparen door minder geld aan boodschappen uit te geven, zonder in te boeten op de kwaliteit. En dat kan meestal ook best, is mijn ervaring. Wij halveerden ooit ons hele boodschappenbudget (en de uitgaven ook dus). 😉

Het is een kwestie van keuzes maken. Ga je voor gemak, of ga je voor goedkoop? Dat is vaak de keuze. Door vooral achteraf goed na te kijken wat je gekocht hebt, kun je grote stappen zetten in het naar beneden brengen van je budget.

Begin eens met het vaststellen van een realistisch weekbudget. Zodra je weet wat je uit wil geven, kun je aan de slag met het naar beneden brengen van het bedrag, door een weekmenu of maandmenu te maken, en altijd met een lijstje boodschappen te doen. Of nog handiger: online te bestellen.

 

Zorg 4: Het leven komt altijd onverwacht. Iedere keer als ik wat gespaard heb, gaat er wel iets kapot.

Deze kwam nog wel het meest voorbij in alle mails die ik ontving! Zo oneerlijk hè, dat leven soms. 🙂

Toch is ook dit probleem wel op te lossen. Er is namelijk wel een zekerheid in het leven: Alles gaat een keer kapot. Als je meer grip wilt krijgen op wanneer je iets moet vervangen, maak dan eens een realistische inschatting van je spullen. Zo kun je vaak wel online terugvinden wat het onderhoud van een auto kost. En hoe lang een koffiezetapparaat mee zou moeten gaan. Door eens een inventarisatie te maken van wat je bezit en wat het aan vervangingskosten met zich mee brengt, ben je al een eind onderweg.

Een buffer opbouwen is heel belangrijk om financieel sterker te worden en echt spaargeld op te gaan bouwen. Begin daar dus mee, voor je voor leuke dingen gaat sparen. Eerst die basis, dan pas de rest.

Als je een mooie buffer hebt, en er gaat iets kapot, is dat niet erg. Dan vervang je het van de buffer, en – dat is heel belangrijk – vul je eerst je buffer weer aan voordat je verder gaat met sparen voor leuke dingen. Als je dat consequent volhoudt, lukt het met de rest van je spaarrekening ook wel. Dan is het geld in ieder geval niet op aan vakantie als je distributieriem knapt.

Zorg 5: Het lukt me nooit om te sparen! Hoe kan ik beginnen?

In dat zelfde kader komt regelmatig de vraag voorbij: ik kan helemaal niet sparen. Ik weet gewoon niet hoe ik moet beginnen. De oplossing: door het te doen. De beste manier om te beginnen met sparen is door direct geld naar je spaarrekening over te maken, zodra het binnen komt. Mensen worden creatief van schaarste. Door zo min mogelijk geld op je betaalrekening te laten staan, houd je het meeste over.

Mocht je dat te spannend vinden, leg elke dag eens een paar euro opzij. Of rond elke dag je betaalrekening af naar een mooi rond bedrag (als er bijvoorbeeld € 23,54 op staat, dan maak je er € 20 van en stort je die € 3,54 naar je spaarrekening (of desnoods die 54 cent als je echt niet meer kunt missen). Zo gaat er ongemerkt vaak meer naar je spaarrekening dan je denkt.

Zorg 5: Ik heb schulden. Waar moet ik beginnen…

Als je je schulden op wil lossen, is er één belangrijkste eerste stap: in kaart brengen wat je aan schulden hebt, waar je ze hebt, en hoeveel rente je betaalt. Zodra je dat helder in beeld hebt, wordt het daarna makkelijker. Lees er meer over in de blog Schulden? De eerste stap om eruit te komen

Of je eerst aan de slag gaat met de kleinste schuld, of met die met de hoogte rente, kun je zelf kiezen. Als je eerst je kleinste schuld aflost, ben je daar maar vanaf. De aflossing kun je daarna gebruiken voor je volgende schuld. Als je eerst je schuld met de hoogste rente aflost, ben je relatief het goedkoopst uit.

Dave Ramsey, een Amerikaanse geldgoeroe, heeft hier al veel over geschreven. In zijn boek The total money makeover legt hij duidelijk uit waarom het zo belangrijk is dat je schulden aflost: alleen dan ben je vrij. Ook legt hij uit in welke volgorde je je geldzaken aan moet pakken. Hier heb ik een Nederlandse samenvatting van gemaakt in de blog Pak je schulden aan: wat we kunnen leren van Dave Ramsey

Heb je echt problematische schulden? Praat erover! En zoek hulp. Op de website Zelf je schulden regelen lees je waar je terecht kunt.

Geldzorgen zijn op te lossen

Geldzorgen zijn nooit leuk, ze geven zoveel stress! Als je echter een goed plan hebt, wordt het een stuk behapbaarder.

Wat in ieder geval niet helpt bij financiële zorgen? Je kop in het zand steken. Dan wordt het probleem meestal niet kleiner van namelijk. Als je nu je schouders eronder zet, is het veel sneller opgelost.

Wat is jouw grootste financiële zorg? Hoe ga jij daar mee om?

Geldzorgen en oplossingen - Meer geld, minder stress
Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: