energie overstappen energieleverancier

De beste tip om te besparen op je energiekosten: elk jaar overstappen!

Afgelopen week ontvingen wij onze afsluitende nota van onze vorige energiemaatschappij. Dat was even schrikken, we moesten bij betalen! Op zich niet zo gek, het ging om drie maanden, die allemaal in de winter vielen (en waarin het goed koud geweest is!). En ook nog eens net de maanden waarin ik voor het eerst thuis was. Zeker omdat ons maandbedrag stevig naar beneden was bijgesteld door de besparingen van afgelopen jaar, was het helemaal niet gek dus. (En heel veel was het ook niet trouwens). Toch leek het me goed om nog eens na te kijken of het nou echt verstandig is, om jaarlijks over te stappen. Spoiler… Ja!

Gelijke prijzen en gelijke producten

Bij onze vorige energieleverancier betaalden we hetzelfde bedrag als dat we nu betalen per kubieke meter gas en per kWh. Ook de leveringskosten zijn nagenoeg gelijk. En de belasting… ook natuurlijk. 🙂 Voor de prijzen hoeven we dus over te stappen.

Ook voor het product zelf maakt het niets uit waar we het afnemen. Energie wordt aan ons huis geleverd door de netbeheerder. Die blijft leveren, onafhankelijk van met welke energiemaatschappij wij een contract hebben. Of ik nou mijn telefoon oplaad met stroom van leverancier A of leverancier B, dat maakt echt niets uit. Hij gaat even snel leeg. (Had ik nou toch maar die Nokia gekocht…)

Waarom zou je dan overstappen?

Toch stappen we bijna elk jaar over omdat dat elke keer weer veel geld bespaart. De reden? De welkomstpremie van de nieuwe energiemaatschappij. Het is voor energiemaatschappijen namelijk heel wat waard om een nieuwe klant binnen te halen. Zeker omdat ze er vanuit gaan dat die klanten langer dan een jaar blijven. En daar betalen ze dus een welkomstpremie voor, als je een jaar klant bent.

De welkomstbonus was maar liefst € 150 toen wij overstapten. Die acties verschillen per maand, maar op www.gaslicht.com staat altijd precies welke leverancier welke welkomstbonus levert. De hoogste op dit moment is zelfs € 215. Dat levert je meer op dan de verwarming een graadje lager zetten… (Waarmee ik trouwens zeker niet wil zeggen dat je dat niet ook zou kunnen doen! Beter voor het milieu en het levert je een extra besparing op.)

Hoe stap je over?

Wij stappen altijd over via de site www.gaslicht.com. Daar kun je heel makkelijk aangeven wat je wil, en dan zien wat het je scheelt. Het is wel handig als je weet hoeveel energie je het afgelopen jaar verbruikt hebt. Dan kun je dat namelijk invullen in de vergelijkingstool.

Ook als je niet je eigen verbruik weet, kun je de prijzen vergelijken, door gebruik te maken van de standaardhoeveelheden die al op de site staan. Dat is wat minder accuraat natuurlijk, maar het geeft nog steeds wel een beeld van de prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders.

Groene stroom en gas?

Wij maken zelf altijd gebruik van een leverancier die Nederlandse groene stroom levert (dus van windmolens en zonnepanelen en dergelijke), omdat we dat belangrijk vinden. Ook willen we graag groen gas (dat toch gewoon blauw uit het gasfornuis komt) 🙂 hebben.  Dat kun je in de vergelijking gewoon aangeven. Zo kwamen we vorig jaar bij Qurrent terecht, en dit jaar bij Pure Energie.

1 jaar of 3 jaar vast?

Op mijn Facebook-groep komt regelmatig de vraag langs of je een contract van 1 of 3 jaar zou moeten afsluiten. Dat ligt er helemaal aan wat het je oplevert natuurlijk. Mijn ervaring is echter dat de tarieven bij een contract van 1 jaar niet heel veel duurder zijn dan van een contract van 3 jaar, maar dat je wel veel minder vaak een welkomstpremie kunt opstrijken. Wij gaan daarom altijd voor een jaarcontract. Reken het wel zelf even uit voor je dat definitief besluit!

Je oude contract wordt voor je opgezegd

Over je oude contract hoef je je geen zorgen te maken. Dit zegt www.gaslicht.com namelijk netjes voor je op. Je nieuwe contract gaat dan ook pas in, als je oude is opgezegd.

Kleine waarschuwing nog

Om de welkomstpremie te krijgen, moet je wel echt minimaal een jaar lid blijven. Daar moet je dus goed opletten en niet te vroeg overstappen. Wij stappen daarom elk jaar na 13 maanden over. Dan weten we zeker dat het goed gaat.

Overstappen loont altijd

De afgelopen keren dat we overstapten, scheelde het ons elke keer iets van € 100. Nu de welkomstpremies zo gestegen zijn, is het waarschijnlijk nog meer. Zeker omdat je alleen maar een paar gegevens hoeft in te voeren en te klikken, voor je over bent, is het geen enkele moeite om het te doen vind ik.Stap jij ook elk jaar over? Hoe doe je dat? En waar let je op? 

This Article Has 12 Comments
 1. Ineke schreef:

  Ik stap inderdaad ook ieder jaar over, het is zo ontzettend snel verdiend. Daarnaast let ik ook op mijn energieverbruik, dat is dan ook mooi meegenomen.

 2. Team CF schreef:

  Wij zijn gestopt met elke keer overstappen, simpelweg omdat de opbrengsten bij 100% duurzamen stroom zo weinig verschillen bij de schoonste 3 aanbeiders. Hoe het ieder jaar wel in de gaten natuurlijk. Kan er nu wel op gaan besparen door grijze stroom te kopen, maar dan krijgen we later gewoon de rekening gepresenteerd in de vorm van hogere belastingen en verzekeringen door klimaatveranderingen. Geen zin meer om mijn kop in het zand te steken voor die paar euro’s. Zorg wel dat ik die ergens ander terug verdien met beter investeren.
  Team CF onlangs geplaatst…February 2017 Dividend UpdateMy Profile

 3. hypotheekweg schreef:

  Bespaar je dan echt op energie of alleen op de kosten… 😉
  hypotheekweg onlangs geplaatst…Maartmaand = SpaarmaandMy Profile

 4. Oh echt op dit gebied ben ik best lui vrees ik. Ik stap denk ik eens per twee jaar over en dan ben ik heel trots op mijzelf :). Vind het altijd best wel een gedoe en vind die prijzen vergelijken altijd zo lastig (is het niet maar dat is gewoon mijn luiheid vrees ik . Zo praat ik het goed voor mijzelf…. )

 5. BespaarBalans schreef:

  Ook wij stappen elk jaar over. Het is slechts een administratieve handeling.
  Met name de welkomstbonus zorgt ee voor dat wij jaarlijks nog kunnen bezuinigen, bij voorkeur in combinatie met energiezuiniger leven.

 6. Wij stappen niet elk jaar over maar kijken het wel elk jaar na. Soms is er geen welkomstbonus of scheelt het niet zoveel.
  simpel,met een snufje liefde onlangs geplaatst…Frugal month challenge: Februari 2017My Profile

 7. […] Dan ga je nog een keer terug naar je budget en probeer je alles nog iets uitdagender te maken. Haal nog een paar procent af van je boodschappenbudget. En kijk waar je nog meer op kunt besparen. Misschien kan je kledingbudget iets naar beneden? Of kun je vaker de fiets pakken? Of verlaag je energierekening met deze tips. […]

 8. […] zoveel opleveren. Ok, ik moet eerlijk toegeven dat wij hier ook lang niet zo consequent in wisselen als bij onze energiemaatschappij. Daar krijg je per slot van rekening vaak letterlijk honderden euro’s aan bonus als je […]

 9. Marianne schreef:

  Let wel op dat je je welkomstpremie ook daadwerkelijk krijgt. Het afgelopen jaar klant geweest bij Eneco met 210 euro welkomstkorting die aan het eind van het jaarcontract op de jaarnota zou worden verrekend . Niet dus ! Na telefonisch contact en het sturen van een kopie hun eigen brief waarin stond dat de 210 euro zou worden verrekend , alsnog gestort gekregen. Ook moet je nakijken op je jaarnota of de tarieven voor stroom en gas kloppen met je contract en aanbieding via gaslicht.com . !!!

Geef een reactie