De beste tip om te besparen op je energiekosten: elk jaar overstappen!

energie overstappen energieleverancier

Afgelopen week ontvingen wij onze afsluitende nota van onze vorige energiemaatschappij. Dat was even schrikken, we moesten bij betalen! Op zich niet zo gek, het ging om drie maanden, die allemaal in de winter vielen (en waarin het goed koud geweest is!). En ook nog eens net de maanden waarin ik voor het eerst thuis was. Zeker omdat ons maandbedrag stevig naar beneden was bijgesteld door de besparingen van afgelopen jaar, was het helemaal niet gek dus. (En heel veel was het ook niet trouwens). Toch leek het me goed om nog eens na te kijken of het nou echt verstandig is, om jaarlijks over te stappen. Spoiler… Ja!

Gelijke prijzen en gelijke producten

Bij onze vorige energieleverancier betaalden we hetzelfde bedrag als dat we nu betalen per kubieke meter gas en per kWh. Ook de leveringskosten zijn nagenoeg gelijk. En de belasting… ook natuurlijk. 🙂 Voor de prijzen hoeven we dus over te stappen.

Ook voor het product zelf maakt het niets uit waar we het afnemen. Energie wordt aan ons huis geleverd door de netbeheerder. Die blijft leveren, onafhankelijk van met welke energiemaatschappij wij een contract hebben. Of ik nou mijn telefoon oplaad met stroom van leverancier A of leverancier B, dat maakt echt niets uit. Hij gaat even snel leeg. (Had ik nou toch maar die Nokia gekocht…)

Waarom zou je dan overstappen?

Toch stappen we bijna elk jaar over omdat dat elke keer weer veel geld bespaart. De reden? De welkomstpremie van de nieuwe energiemaatschappij. Het is voor energiemaatschappijen namelijk heel wat waard om een nieuwe klant binnen te halen. Zeker omdat ze er vanuit gaan dat die klanten langer dan een jaar blijven. En daar betalen ze dus een welkomstpremie voor, als je een jaar klant bent.

De welkomstbonus was maar liefst € 150 toen wij overstapten. Die acties verschillen per maand, maar op www.gaslicht.com staat altijd precies welke leverancier welke welkomstbonus levert. De hoogste op dit moment is zelfs € 215. Dat levert je meer op dan de verwarming een graadje lager zetten… (Waarmee ik trouwens zeker niet wil zeggen dat je dat niet ook zou kunnen doen! Beter voor het milieu en het levert je een extra besparing op.)

Hoe stap je over?

Wij stappen altijd over via de site www.gaslicht.com. Daar kun je heel makkelijk aangeven wat je wil, en dan zien wat het je scheelt. Het is wel handig als je weet hoeveel energie je het afgelopen jaar verbruikt hebt. Dan kun je dat namelijk invullen in de vergelijkingstool.

Ook als je niet je eigen verbruik weet, kun je de prijzen vergelijken, door gebruik te maken van de standaardhoeveelheden die al op de site staan. Dat is wat minder accuraat natuurlijk, maar het geeft nog steeds wel een beeld van de prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders.

Groene stroom en gas?

Wij maken zelf altijd gebruik van een leverancier die Nederlandse groene stroom levert (dus van windmolens en zonnepanelen en dergelijke), omdat we dat belangrijk vinden. Ook willen we graag groen gas (dat toch gewoon blauw uit het gasfornuis komt) 🙂 hebben.  Dat kun je in de vergelijking gewoon aangeven. Zo kwamen we vorig jaar bij Qurrent terecht, en dit jaar bij Pure Energie.

1 jaar of 3 jaar vast?

Op mijn Facebook-groep komt regelmatig de vraag langs of je een contract van 1 of 3 jaar zou moeten afsluiten. Dat ligt er helemaal aan wat het je oplevert natuurlijk. Mijn ervaring is echter dat de tarieven bij een contract van 1 jaar niet heel veel duurder zijn dan van een contract van 3 jaar, maar dat je wel veel minder vaak een welkomstpremie kunt opstrijken. Wij gaan daarom altijd voor een jaarcontract. Reken het wel zelf even uit voor je dat definitief besluit!

Je oude contract wordt voor je opgezegd

Over je oude contract hoef je je geen zorgen te maken. Dit zegt www.gaslicht.com namelijk netjes voor je op. Je nieuwe contract gaat dan ook pas in, als je oude is opgezegd.

Kleine waarschuwing nog

Om de welkomstpremie te krijgen, moet je wel echt minimaal een jaar lid blijven. Daar moet je dus goed opletten en niet te vroeg overstappen. Wij stappen daarom elk jaar na 13 maanden over. Dan weten we zeker dat het goed gaat.

Overstappen loont altijd

De afgelopen keren dat we overstapten, scheelde het ons elke keer iets van € 100. Nu de welkomstpremies zo gestegen zijn, is het waarschijnlijk nog meer. Zeker omdat je alleen maar een paar gegevens hoeft in te voeren en te klikken, voor je over bent, is het geen enkele moeite om het te doen vind ik.Stap jij ook elk jaar over? Hoe doe je dat? En waar let je op? 

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: