overstappen van bank knab

Hoe kun je snel en makkelijk overstappen van bank?

Rond deze tijd van het jaar staan er altijd van die actiepunten op mijn lijstje, waar ik een  tijdje tegenaan hik: checken of onze zorgverzekeraar nog aansluit en eventueel oversluiten, de energieleverancier checken en eventueel oversluiten, en meer van dat type klusjes. Al jaren staat daar ook: “overstappen van bank” bij. Zeg maar onder “kerstkaarten schrijven” en boven “kasten opruimen”. En dat vink ik dan uiteindelijk nooit af, omdat ik het teveel gedoe vind. Net als die kerstkaarten (lang leve internet) en die kasten trouwens, maar dat geheel terzijde. Nu ik toch wat meer tijd heb, leek het me een goed idee om dat een keer echt te doen. Mijn bankzaken regelen bedoel ik, dus, niet die kerstkaarten. Sorry familie 🙂

Waarom wil ik overstappen?

logo knab overstappen van bankVoor mijn bedrijf wilde ik graag een zakelijke rekening openen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het beste alternatief hiervoor (op de zoektocht hiernaar kom ik later nog eens terug). Ik belandde toen bij Knab. Ik vind het prettig om al mijn bankzaken bij elkaar te houden, dus ik heb toen direct gekeken of het voor mijn privérekeningen ook een handig alternatief zou zijn. Dat is het zeker, met het financieel plan dat erbij hoort.

Daarnaast is mijn huidige rekening nogal veranderd afgelopen jaar. Waar vroeger allerhande service inclusief was, moet je nu overal los voor betalen. Bijvoorbeeld pinnen in het buitenland. Dat was me eigenlijk niet zo opgevallen. De maandelijkse kosten van de rekening waren met 20 cent gedaald, dat was me dan wel weer opgevallen. 🙂

Toen wij echter terug kwamen van onze zomervakantie (buiten Europa), ben ik me kapot geschrokken. Ik moest maar liefst € 37 aan pinkosten betalen. Say what?? Leuk, die 20 cent korting… Tijd om echt over te stappen dus!

Hoe kun je overstappen van bank?

Zoals al gezegd was ik nooit aan het overstappen van bank begonnen, omdat het me zo’n gedoe leek. Het blijkt dus in de praktijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, het is eigenlijk heel makkelijk. Als je gebruik maakt van de overstapservice, regelt je nieuwe bank namelijk bijna alles voor je! Ze regelen in ieder geval dat al je incasso’s automatisch omgezet worden. En ook dat al het geld dat binnen komt op je oude rekening automatisch wordt overgemaakt naar je nieuwe rekening.

Hoe werkt de overstapservice?

Alle banken maken gebruik van dezelfde overstapservice. Het werkt als volgt:

 • Stap 1: je opent een rekening bij een bank naar keuze
 • Stap 2: je print het overstapformulier in en vult het in (of nog makkelijker, je vult het digitaal in en print het dan, wel zo netjes & snel)
 • Stap 3: je ondertekent het formulier
 • Stap 4: je stuurt het naar je nieuwe bank

Klaar!

Nu nog even de printer op mijn laptop aansluiten dus… Dat doet Knab dan weer niet voor me. Maar goed, de andere banken ook niet (zeker niet nu ik 20 cent minder betaal). 🙂

Wat moet je zelf nog doen?

De overstapservice zorgt er dus voor dat alle incasso’s automatisch van je nieuwe rekening worden afgeschreven. Je moet er wel zelf voor zorgen dat er geld op die nieuwe rekening komt:

 • Je werkgever, vrienden, familie, de belastingdienst en alle andere gulle gevers moet je zelf op de hoogte van je nieuwe rekeningnummer. Mocht je net als ik overstappen naar Knab, dan gaat dat op zich ook heel makkelijk. Ze hebben hier namelijk overstapkaarten voor gemaakt. Handig! Die vul je ook digitaal in, en kun je dan zelf printen en opsturen.
 • Periodieke betalingen moet je ook zelf opnieuw instellen. Kleedgeld naar je kinderen bijvoorbeeld. Of automatische spaarbedragen. Daar kan de bank je trouwens ook bij helpen, mocht je er niet uitkomen (ik denk dat dat wel los zal lopen, je hebt ze per slot van rekening al eens eerder ingesteld bij je oude rekening).

Meer uitleg over de overstapservice staat op de site van Knab. En ben je visueler ingesteld, dan kun je ook dit filmpje over overstappen van bankrekening bekijken.

En mijn oude rekening?

Je oude rekening moet je zelf opzeggen. Dat is dus anders dan wanneer je van energiemaatschappij of telefoonmaatschappij verandert! De reden daartoe is dat er nog geld op je rekening kan staan (en dat wil je natuurlijk houden…). Of dat er nog andere producten aan zo’n rekening gekoppeld zijn, zoals een creditcard.

Op zich is een rekening opzeggen ook zo gebeurd: even bellen met je oude bank en klaar. Dat kan zodra de overstapservice gestart is. (Ook als de bank zegt dat het niet zo is. Dat schijnt nog wel eens een issue te zijn, dat ze je willen houden. Laat je vooral niet met een kluitje in het riet sturen. Als je een nieuwe rekening hebt, en je hebt de overstapservice gestart, heb je de oude rekening niet meer nodig.)

En… ben ik overgestapt?

Ja! Ik heb nu een mooie zakelijke rekening bij Knab en een privérekening (inclusief rente op mijn betaalrekening en gratis creditcard! Handig!). Ik ga binnenkort het financieel plan eens uitproberen, en daar kom ik dan wel weer op terug in een volgende blog over een paar weken. Het overstapproces is in ieder geval een stuk makkelijker dan ik verwacht had. De rekeningen openen was ook zo gebeurd. En ik denk dat het me ook wel gaat bevallen om een aangesloten printer te hebben. 🙂

Ben jij wel eens van bank veranderd? Of hik je ook tegen het overstapproces aan? Of, ben je al eens over gestapt? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit is een gesponsord bericht. Ik heb het product zelf uitgeprobeerd, en de hierin beschreven bevindingen zijn hierop gebaseerd.

 

This Article Has 10 Comments
 1. Stoppenvoormijnvijftigste.nl schreef:

  Toen ik de titel van je blog las, was ik even bang dat we over hetzelfde gaan bloggen. Morgen verschijnt er op mijn blog namelijk een stukje over spaarrente. Gelukkig zijn onze blogs heel anders. Maar, ik ben dus wel eens ‘overgestapt’ van spaarrekening, voor een hogere spaarrente.

 2. financieelonafhankelijkblog.nl schreef:

  Grappig, ik beveel KNAB ook op mijn blog aan als optie omdat ze rente op hun betaalrekening hebben en een gratis creditcard. Vanwege airmiles/spaarpunten vind ik Flying Blue AMEX en Mastercard van Bijenkorf overigens ook aantrekkelijk

 3. Consuminderen schreef:

  Mijn zakelijke rekening is bij de goedkoopste bank, nl Sns bank. Het was een heel gedoe deze rekening te openen. Het kostte me weken. Zakelijke bank, ik ben blij dat ik vanaf het begin al op de kleintjes lette.

  Iemand maakte me attent op de geldvoorelkaar.nl projecten die lopen een waar maandelijks op wordt afgelost. Zakelijke transactiekosten tellen dan fors door, tja, ik zal eens rendement willen over mijn geld. Haat het gegraai van alle kanten op mijn zakelijke rekening.

 4. Harm Fris schreef:

  Dit is een echte commercial!

 5. Vlijtig Liesje schreef:

  Eigenlijk nog nooit, en vooral omdat ik opzie tegen mogelijke rompslomp. Daar heb ik zoooooo geen zin in!

 6. […] week schreef ik al dat ik van bank was veranderd. Wat er ook nog op het lijstje stond, was een verse zorgverzekering. We zaten al een paar jaar bij […]

Geef een reactie