Je persoonlijke jaarplan – dag 2

jaarplan dag 2

Met het opschrijven van je doelen zijn we al goed op weg. Dat is de eerste stap om je eraan te houden.

Vandaag gaan we aan de slag met hobbels en drempels. Het lastige is namelijk, altijd als je een plan maakt, gebeurt er wel iets waardoor het misloopt.

Het leven laat zich niet voorspellen

De wasmachine gaat kapot. De bank verandert de regels van je hypotheek waardoor je niet zomaar meer mag aflossen. Je parkeert de auto op een paaltje. Of je hebt een verjaardag waardoor je én niet kan gaan sporten, én niet genoeg geld hebt voor je weekboodschappen. Je hebt een lekke band. Of je gaat door je enkel tijdens je hardlooptraining. Je beleggingen zijn gedaald. Je favoriete collega neemt ontslag. De prijs van je favoriete brood wordt verhoogd. Net als je naar de sportschool wil gaan, gaat het regenen. De rentevasteperiode van je hypotheek loopt af.

Het zijn zo van die dingen die kunnen gebeuren, en vooral altijd op momenten dat ze jou helemaal niet uitkomen. En ze zorgen er in ieder geval voor dat het een stuk moeilijker is om je aan je voornemens te houden.

Wat nou als je al dat soort dingen vooraf zou weten, dan zou het toch een stuk makkelijker zijn om je aan je plan te houden?

Veel weet je eigenlijk wel al

Guess what… veel van dit soort dingen weet je eigenlijk best van te voren. Je weet nu al wanneer het Pasen is. En Sinterklaas… dat is ook best te voorspellen. Alhoewel je natuurlijk niet altijd weet of je kind uitgenodigd wordt voor een feestje, kun je vaak wel redelijk inschatten hoe vaak je een kindercadeautje nodig hebt. En die nieuwjaarsborrel, dat weet je sowieso nu al.

Dan wat de wat minder voorspelbare zaken in het leven betreft. Ook daar kun je – door er nu al over na te denken – al een hoop van opvangen. Als je een nieuwe auto hebt, is de kans een stuk kleiner dat je onderhoudskosten hebt, dan wanneer je – net als wij – een 8-jaar oude Prius hebt… Wij sparen al jaren een klein bedrag per maand voor onderhoudskosten, en dat komt de laatste tijd best vaak van pas.

En dat is precies waar we vandaag mee aan de slag gaan. Natuurlijk, je weet nooit wanneer je je auto op een paaltje parkeert (hopelijk nooit, we kloppen het even af). Maar je weet wel wanneer je broer jarig is. En dat van die hypotheek… dat weet je eigenlijk ook al jaren.

Invulbladen

Download weer eerst de invulbladen. Dan kun je daarna met de opdracht aan de slag.

Jaarplan – Opdracht 2

Opdracht 2: Drempels en voorspellingen

Vandaag gaan we aan de slag met mogelijke drempels en voorspellingen. Want als je er nu vast over nadenkt, kun je er in ieder geval vast een strategie voor bedenken. En als het dan gebeurt, dan hoeft het je niet van je plan af te helpen.

Met al deze gegevens gaan we vandaag aan de slag. Het doel: zorgen dat je ondanks de hobbels en drempels die je tegen gaat komen onderweg, gewoon door kunt gaan. En toch je mooie doelen kunt behalen.

Stap 1: maak een lijst van voorspelbare gebeurtenissen

Schrijf eens op in welke maanden je verjaardagen hebt, wanneer je feestdagen viert en wat je nog meer aan nu al bekende geld- (danwel calorieën)stromen weet. Je kunt ook meteen noteren wat je aan kosten verwacht per gebeurtenis.

Deze lijst neem je mee als we ons financiële plan maken, maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken als dit soort gebeurtenissen jouw andere doelen belemmeren.

Stap 2: maak een lijst van mogelijke onvoorspelbare gebeurtenissen

Welke apparaten heb je die kapot kunnen gaan (en waarvan het ook best realistisch is dat dat gebeurt)? Wat zou er nog meer geld kunnen kosten dit jaar, dat roet in het eten gooit op gebied van jouw mooie plannen?

Hulp nodig?

Vind je dit lastig? Kijk dan je bankafschriften van vorig jaar eens door. En schrijf op wat er toen aan onverwachte gebeurtenissen waren. Mogelijk kun je ook in je agenda nog terugvinden wat er aan lastige momenten en gebeurtenissen langs is gekomen.

Met het lijstje van vorig jaar erbij is het makkelijker te voorspellen wat er dit jaar kan gebeuren. Deze gebeurtenissen kun je noteren op het invulblad.

Stap 3: Wapen jezelf tegen de hobbels en drempels

Voor verjaardagen en feestdagen kun je een aparte spaarrekening openen. Of gewoon een envelopje maken. Net wat jij handig vindt. Als je hier elke week wat geld op stort, danwel in stopt, kun je het gebruiken als je een cadeau moet kopen.

Ook voor kapotte apparaten kun je nu vast een noodpotje aanleggen. Door een speciale rekening te openen voor dit soort uitgaven, kun je vast een buffertje opbouwen voor als het gebeurt. En als die auto of wasmachine nou niet kapot gaat, is het helemaal fijn. Dan hoef je er volgend jaar minder voor te sparen en kun je dat geld weer gebruiken voor een ander potje.

Zo kun je voor alle onverwachte gebeurtenissen nu vast een handige oplossing bedenken. Wat doe je als je bijvoorbeeld naar een borrel moet en er allemaal lekkere hapjes zijn? Laat je dat je doel verpesten? Of past dit mogelijk gewoon in je plan? Of eet je voldoende van te voren en zorg je dat je de verleiding weerstaat? Bedenk vast een strategie.

Morgen verder!

Heb je een mooie lijst gemaakt van al jouw drempels en voorspellingen? Ik ben benieuwd naar jouw belangrijkste doelen! Deel ze vooral hieronder.

Morgen gaan we aan de slag met je persoonlijke doelen. Ik heb er weer zin in!

Terugkijken naar dag 1?

Klik hier om de opdracht van dag 1 nog eens te bekijken.