Je persoonlijke jaarplan – dag 3

dag 3

Alle doelen zijn gesteld, de beren op de weg gevangen… Wat staat ons nu nog in de weg om aan de slag te gaan?

Niets! Tijd voor actie dus!

Vandaag gaan we aan de slag met je persoonlijke doelen.

Invulbladen

Download weer eerst de invulbladen. Het zijn deze keer maar 2 pagina’s. Het idee is dat je het eerste blad print per zelf gekozen doel (dus ergens tussen de 3 en 15 keer, afhankelijk van hoeveel doelen je gesteld hebt). Dan kun je daarna met de opdracht aan de slag.

Jaarplan – Opdracht 3

 

Opdracht 3: Je persoonlijke actieplan 

Om gemotiveerd te blijven om je doel te halen, kun je een hele lijst maken met wat je moet doen. En hoe je iets moet doen. Maar je behaalt je doelen pas echt als je heel goed weet waarom je iets wil doen. Daar gaan we vandaag mee aan de slag.

We kijken vandaag eerst naar al je “levensdoelen”.

Morgen en vrijdag kijken we naar je financiële doelen.

Stap 1: “start with the why”

Ooit las ik het boek Start with Why van Simon Sinek. Dat boek vertelt met veel aansprekende voorbeelden waarom mensen luisteren naar sommige mensen. En waarom juist niet naar anderen. Dat heeft altijd te maken met het “waarom” in hun verhaal. Veel marketeers maken daar handig gebruik van. Ze vertellen je niet wat hun product doet en hoe het werkt, maar waarom jij er blij van wordt (Apple is daar vooral meester in).

En wat voor marketeers werkt… Dat werkt ook voor jou en mij.

Als je een doel wil bereiken, is het daarom heel belangrijk dat je goed voor jezelf onder woorden brengt waarom je dit zo graag wil.

Een voorbeeld: je hypotheek aflossen

Stel dat jij als doel hebt dat je dit jaar flink op je hypotheek wil aflossen. Dan zou je kunnen zeggen dat je dat wil omdat je dan minder rente hoeft te betalen. Dat is een reden zijn. Maar dat is niet de echte reden. Want minder rente betalen is leuk, maar wat heb je daar precies aan?

Ga eens op zoek naar de dieperliggende reden. Als je minder rente hoeft te betalen, kun je mogelijk sneller aflossen. En hoe meer je aflost, hoe sneller je van je hypotheek af bent. En dat geeft een gevoel van vrijheid. Of mogelijk geeft het je vooral rust. Of misschien wel de ruimte om een mooie reis te gaan maken. Het zou ook kunnen dat je dit wil omdat je groter wil wonen en dat niet kan met je huidige lening.

Als je goed voor ogen hebt waarom je dit wil, is het een stuk makkelijker om straks in de supermarkt nee te zeggen tegen een impulsaankoop. Meer inspiratie vind je ook in het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Die rijdt zelfs een klein lelijk autootje om zijn hypotheek zo snel mogelijk te kunnen aflossen.

Nog een voorbeeld: gitaar leren spelen

Een heel ander doel dat je kunt hebben is het leren bespelen van een nieuw instrument. Hoewel het misschien een heel ander soort doel lijkt, werkt het proces op dezelfde manier. Waarom wil je dat graag leren? Wat bereik je hiermee? Wat verandert er voor jou als je dit kan? En waarom is dat zo belangrijk voor je?

Het helpt

Wat het onderliggende argument ook is, bij welk doel dan ook, ga er naar op zoek. Dit helpt je namelijk bij het volhouden.

Stap 2: De eerstvolgende stap

Nu zou je per doel een hele actielijst kunnen maken. Dat is vooral heel veel werk, en… je gaat het waarschijnlijk toch niet doen. In het leven gebeurt er namelijk teveel om je aan al je lijstjes te kunnen houden. Zeker als je er net als ik zo’n 15 hebt… Daarom doen we een verkorte versie.

Schrijf voor je top 3 per categorie op wat de volgende stap is om dichter bij je doel te komen. Alleen die ene volgende stap komt op je actielijst. Zodra je die stap gezet hebt, formuleer je pas de volgende. Dat werkt een stuk efficiënter, en dus ook motiverender.

In geval van je hypotheek aflossen zou het kunnen zijn dat je uitzoekt hoeveel je dit jaar mag aflossen. Of dat je berekent hoeveel geld je per maand moet sparen om extra te kunnen aflossen.

En in geval van je gitaardromen zou het kunnen zijn dat je een gitaar koopt. Of dat je op zoek gaat naar een gitaarleraar. Of misschien gewoon dat je een paar Youtube filmpjes kijkt met uitleg.

Stap 3: noteer je acties

Tot slot noteer je per doel je eerstvolgende actie op je actielijst. Zo heb je alles handig bij elkaar.

Morgen verder!

Wat zijn jouw belangrijkste acties? Deel ze hieronder!

Morgen gaan we aan de slag met je financiële doelen. Leuk! 🙂

Terugkijken naar de eerdere dagen?

Dag 1 vind je hier.

Dag 2 vind je hier.