Je persoonlijke jaarplan – dag 4

Vandaag gaan we aan de slag met je financiële doelen. Heb je er ook zo naar uit gekeken? Ok, misschien niet zo erg als ik, maar ik denk dat dit voor veel mensen wel een belangrijk onderdeel van hun jaarplan zal zijn.

Invulbladen

De invulbladen zijn vandaag iets anders dan de afgelopen dagen, ze zijn niet om te printen namelijk, maar ze zijn gemaakt in Google sheets. Dat is een gratis spreadsheet-programma dat je altijd en overal kunt gebruiken. Het lijkt op excel, maar dan makkelijker.

Let op: sla het bestand eerst op onder je eigen account. Dit doe je door te klikken op “bestand” (of “file” als je instellingen op Engels staan), en vervolgens op “kopie maken” (of “make a copy”). Je kunt deze vervolgens een eigen naam geven.

Daarna kun je het bewerken. Deze versie is dan alleen voor jou toegankelijk.

Klik hier om de spreadsheet te openen.

Opdracht 4: je financiële jaarplan

Nu je het bestand op je eigen account hebt staan, gaan we aan de slag.

Het bestand heeft de volgende tabbladen:

 • Uitleg
 • Inkomsten
 • Uitgaven en spaargeld
 • Bijzondere gebeurtenissen
 • Leuke cijfers

Stap 1: Je inkomsten

Als eerste vul je je inkomsten in.

Heb je meestal vaste inkomsten?

Als je een vast maandsalaris hebt, is dat zo gebeurd. Je vult overal je salaris in, en eventueel nog andere maandelijkse inkomsten, zoals toeslagen. Als je kinderbijslag ontvangt, vul je dit in januari, april, juli en oktober in. En vakantiegeld in mei (als je dat in mei krijgt natuurlijk).

Er staat ook een kolom voor Marktplaats-verkopen in. Dat is een voorbeeld. Het kan zijn dat jij nog andere wat bijzondere inkomsten hebt, die niet maandelijks komen. Deze laat je voorlopig nog even leeg. Zodra je dit jaar weet dat je dit soort inkomsten hebt, kun je die alsnog invullen, als je dat wil.

Heb je meestal variabele inkomsten?

Heb je net als ik een variabel inkomen, waarbij je geen idee hebt wat er de komende maanden gaat komen? Dan is het misschien wat lastiger om in te vullen. Maar… we gaan het toch gewoon doen. In eerste instantie ga je uit van het gemiddelde van vorig jaar.

Had je bijvoorbeeld vorig jaar de volgende inkomsten:

 • Januari: € 800
 • Februari: € 1400
 • Maart: € 1300
 • April: € 2000
 • Mei: € 1900
 • Juni: € 1000
 • etc.

Dan tel je alles op, en deel je het door 12. In dit geval gaan we voorlopig even uit van € 1400 per maand. Dat vul je in bij de maanden februari tot en met december.

Vervolgens… maak je een voorzichtige inschatting van wat je in januari verwacht. Dit vul je in bij januari. Stel dat je nu opnieuw € 800 verwacht, dan is dat het bedrag waarmee je in januari gaat rekenen. Elke maand maak je aan het begin een inschatting, en pas je het getal van € 1400 aan.

Meer leren over budgetteren met een variabel inkomen? Lees Hoe kun je budgetteren als je een variabel inkomen hebt? 4 slimme tips!

Stap 2: Je uitgaven en reserveringen

Nu je weet wat je uit kunt geven, kun je aan de slag met je verwachte uitgaven. Ook op dit tabblad heb ik een groot aantal mogelijke posten genoemd. Die kun je natuurlijk aanpassen naar eigen wens. Je kunt er ook posten bijmaken, of afhalen. Wat jij wil.

Je spaargeld

Er is een apart gedeelte waar je je spaargeld invult. Hier kun je ook de bedragen invullen die je reserveert voor speciale dagen, zoals opgeschreven op dag 2.

Zo kun je bijvoorbeeld elke maand € 50 apart zetten voor de feestdagen, waaronder bijvoorbeeld Sinterklaas. Als je dan in augustus al een leuk sinterklaascadeau ziet, betaal je dat uit dat potje.

Twee soorten spaarbedragen

Er zijn twee type spaarbedragen:

 • spaargeld met een vaste bestemming, waarvan je al weet dat het uitgegeven moet worden. Dit is bijvoorbeeld geld dat je reserveert voor het onderhoud van je auto en voor de aflossing van de hypotheek. Ook je buffer hoort hierbij, net als geld dat je spaart voor de kinderen. Je weet misschien nog niet wanneer je dit uit zal geven, maar wel dat je dit geld niet uit kan geven aan een spontane vakantie.
 • spaargeld met een losse bestemming. Dit geld geef je waarschijnlijk ook wel een keer uit, maar het is niet erg als het een andere bestemming krijgt.

Meer hierover lees je in de blog Sparen, afschrijven en voorzien: hoe je altijd genoeg geld hebt.

Zorg dat je, zeker als je variabele inkomsten hebt, in ieder geval altijd eerst spaart voor de vaste bestemmingen.

Elke euro moet een bestemming hebben

Elke euro die binnenkomt, moet een naam krijgen. Dat betekent dat het resultaat (rij 42 op tabblad 3) op € 0 moet komen te staan.

Dat is belangrijk als je je spaardoelen wil halen. Als je alles hebt ingevuld, en je hebt maandelijks nog € 30 “overig geld” over, noem dit dan spaargeld en zet het aan het begin van de maand op je spaarrekening. Als je dat niet doet, weet je nu al dat die € 30 maandelijks aan gekke dingen opgaat.

Maak speciale spaarpotjes aan

Om te zorgen dat je controle houdt over je verschillende spaardoelen is het handig om hier speciale spaarpotjes voor aan te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Knab, mijn favoriete bank. Hier heb ik zelf ook voor elk potje een aparte rekening. Handig, want je ziet direct hoeveel je voor een bepaald doel hebt. En als je het geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een cadeautje koopt, is het binnen een paar seconden overgemaakt naar je betaalrekening.

Meer over het maken van spaarpotjes lees je in de blog Alles over spaarpotjes: hoe, waarom, wat en hoeveel?

Stap 3: Controleer of alles erin zit

Als je alle maanden gevuld hebt, controleer dan nog even met tabblad 4, én met de lijsten van dag 2, of je alle posten wel echt hebt ingevuld. Heb je voldoende gereserveerd voor cadeautjes? Heb je ook genoeg om alle jaarlijkse rekeningen te kunnen betalen op het moment dat ze binnen komen? Of moet je hier de maanden daarvoor al voor sparen?

Speel net zo lang met alle posten totdat je jaarbegroting klopt met je inkomsten.

En je jaardoelen?

Nu je alles hebt ingevuld en alles klopt… klopt het ook nog met je jaardoelen? 🙂 Ga je hiermee je jaardoelen halen? Zo ja: go for it!

Zo nee: waar gaat het mis? Waar moet je misschien nog meer op besparen? Waar loop je op vast? Deel het gerust hieronder!

Stap 4: Check de leuke cijfertjes

Tot slot is er nog een tabblad met leuke cijfertjes. Hier kun je zien wat je gemiddeld aan inkomsten hebt, wat je totaal uit gaat geven, en wat je spaarpercentage is bijvoorbeeld. Weet je nog meer leuke cijfers? Ook die lees ik graag hieronder! Dan voeg ik ze toe in het algemene bestand.

Morgen verder!

Morgen gaan we ons jaarplan afmaken. En… maken we een paar leuke afspraken.

Terugkijken naar de eerdere dagen?

Dag 1 vind je hier.

Dag 2 vind je hier.

En dag 3 vind je hier.