Je persoonlijke jaarplan – dag 5

Je hebt je doelen in kaart gebracht, je hebt nagedacht over eventuele hobbels en voorspellingen. Je bent aan de slag gegaan met het waarom achter je doelen. En je hebt je financiën op een rijtje gezet. En nu? Wat is er nu nog te doen?

Zorgen dat je het ook echt allemaal vol gaat houden! Eigenlijk het belangrijkste deel dus! Daar heb ik een aantal handige trucs voor. We gaan echte afspraken maken. En natuurlijk krijg je ook weer mooie invulbladen.

Invulbladen

Download weer eerst de invulbladen. Dan kun je daarna met de opdracht aan de slag.

 

Jaarplan – Opdracht 5

Opdracht 5: afspraken en beloftes

Afgelopen jaar deed ik een cursus Effectief werken. Een van de belangrijkste dingen die ik daarvan meegenomen heb, is dat je je alleen aan je eigen afspraken houdt, als je het jezelf makkelijk maakt. Je kunt nog zulke mooie systemen inrichten… Als je het teveel gedoe vindt om het in te vullen of na te kijken, doe je het gewoonweg niet. Wel in het begin natuurlijk (denk aan die sportschool…) maar niet meer als het echt druk wordt.

Daarom is het belangrijk dat je nu nadenkt over hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken om je nu ook echt aan al je doelen te gaan houden. Wat vind jij leuk om te doen? En waarvan weet je nu al dat je het niet gaat doen?

Wat werkt wel, wat niet?

Ik vind het zelf bijvoorbeeld altijd heel erg leuk om overzichten en schema’s te maken. Maar terugkijken… Ho maar. Zeker als ik ze digitaal maak, heeft het voor mij eigenlijk weinig zin. Geen idee waarom, maar ik heb een flinke weerstand tegen online afvinken en terugkijken. Ik snap achteraf ook nooit meer wat de logica was. 🙂 Ik heb al talloze mooie apps gebruikt en online lijstjes gemaakt.

Wat voor mij wel werkt, is een lijstje op papier. Daarom heb ik altijd een handig notitieboekje bij de hand met mijn taken van de dag. En ik heb net de mooie Mascha-planner gekregen voor kerst. Nu nog even invullen… 🙂

Stap 1: Maak afspraken met jezelf

Wanneer ga je de eerstvolgende acties uitvoeren van je doelen? Wanneer ga je aan de slag met je plan? En, ook belangrijk, wanneer ga je je resultaten updaten en nieuwe afspraken maken? Ook hiervoor geldt dat er geen vaste manier bestaat. Voor de een werkt het goed om vaste momenten in te plannen om ergens aan te werken. Voor de ander werkt dat juist verlammend. Je weet zelf wel wat voor soort mens je bent waarschijnlijk.

Structuur? Of juist liever niet?

Als je houdt van structuur, pak dan je agenda erbij en plan de komende week vaste momenten voor het uitvoeren van je doelen.

En als je meer bent van de “ik kijk liever wanneer het me uitkomt”, schrijf dan voor al je eerstvolgende acties een deadline voor op. Wanneer je het doet, maakt dan niet zoveel uit, als het maar klaar is op het moment dat je deadline afloopt. Deze kun je mooi invullen op het eerste invulblad van vandaag.

Stap 2: Zoek een accountability partner (of meer!)

Bij mijn no-spend-challenge is het hebben van een buddy een belangrijk kenmerk voor het succes. Als je iemand hebt die weet waar jij mee bezig bent, en bij wie je steun kunt zoeken op moeilijke momenten, wordt het een stuk makkelijker. Dat geldt eigenlijk voor al je doelen.

Voorbeeldje

Toen ik een paar jaar geleden de 10-kilometer van de City Pier City wilde lopen, was het echt heel beroerd weer om te trainen. Het sneeuwde dat jaar echt wekenlang. En als het niet sneeuwde, was het glad, of regende het pijpenstelen. Die training had ik wel hard nodig, hardlopen is niet een van mijn talenten. Helaas (of gelukkig?) had ik een paar weken voor de grote dag uitgebreid op mijn werk aangekondigd dat het me echt wel ging lukken, die 10 kilometer. De vrijdag ervoor vroeg een belangstellende collega ineens of ik nog wel mee ging doen. Het werd stil om me heen, ineens keken alle mensen in de ruimte me belangstellend aan. Toen durfde ik niet meer terug te krabbelen, en zei vol bravoure “natuurlijk!”.

Ik was echt de langzaamste deelnemer ooit. Ik werd ingehaald door letterlijk duizenden andere deelnemers en deed er 1 uur, 19 minuten en nog flink wat seconden over (bij meer dan 1.20 word je gediskwalificeerd). Maar… ik liep hem wel uit. En de medaille, die heb ik nog steeds hier aan de kast hangen.

Als ik het tegen niemand had verteld, had ik me beslist afgemeld. Maar nu kan ik nog altijd terugkijken op een gehaalde prestatie.

Doen dus, dat vertellen!

Vertel dus aan mensen wat je doelen zijn, bij voorkeur met de deadlines erbij. Ze zullen je zeker helpen. Al was het alleen al om te voorkomen dat je toe moet geven dat het je toch niet gelukt is. 🙂

Stap 3: Maak het jezelf gemakkelijk

Ik schreef het hier boven al: zorg voor een controlesysteem dat zo makkelijk is, dat je het zeker bij zult houden. Maak voor je financiën bijvoorbeeld gebruik van het online huishoudboekje van Knab. Daarmee kun je snel al je uitgaven online indelen in de verschillende categorieën.

Of maak gebruik van mijn handige papieren kasboekje (dan kun je hierbij direct downloaden).

kasboek

En je andere doelen

Ook voor je andere doelen is het handig een snel en handzaam systeem te hebben. Hang het op je muur op een duidelijk zichtbare plaats. Maak gebruik van apps op je telefoon (zoals Trello, die je ook handig op je laptop kunt bijwerken). Of schrijf het in je agenda, als je net als ik liever op papier werkt.

Kies iets waar je blij van wordt

Wat je ook kiest, zorg er voor dat het iets is dat jij leuk en handig vindt. Dat hoeft dus niet iets te zijn dat bekend staat als leuk en handig, het gaat er echt om dat jij er blij van wordt. Alleen dan zul je het ook gebruiken.

 

Stap 4: Evalueer en stel regelmatig bij

De laatste stap van het jaarplan is dat je er regelmatig naar kijkt en het bijwerkt. Het is niet iets dat je eenmalig invult en daarna nooit meer naar kijkt. Dan is het zonde van je werk geweest.

Met hulp!

Hier help ik je natuurlijk ook bij. Als lid van mijn jaarplan krijg je elke maand een reminder met extra tips en als dat nodig blijkt te zijn, extra invulbladen.

Je kijkt dan opnieuw naar je doelen, en formuleert nieuwe eerstvolgende acties. Ook werk je je financiën bij op basis van wat je hebt bijgehouden.

Dit was de laatste opdracht

Met deze stap zijn we aan het laatste onderdeel van de jaarplan-5-daagse gekomen. Ik hoop dat je een mooi plan hebt op kunnen stellen en dat je het leuk vond!

Komende zondag laat ik zien hoe mijn jaardoelen eruit zien. En begin februari gaan we samen bijstellen. Ik kijk er naar uit!

Terugkijken naar de eerdere dagen?

Dag 1 vind je hier, dag 2 vind je hier.

Dag 3 vind je hier, en dag 4 vind je hier.

Verder aan de slag met je financiën?

Wil je, nu je zo lekker bezig bent, al je geldzaken op orde brengen? En… daarbij vele euro’s besparen?

Geef je dan op voor het speciale aanbod van Je financiën op orde, zoals je ook in de mail ontvangen hebt.