Een jaarplan voor 2018! Doe je mee?

UPDATE 23-12-2018: de data zijn aangepast naar de eerste 5 dagen van 2018.

Ooit kocht ik met kerst een boekje van Ben Tiggelaar, met de motiverende titel Dit wordt jouw jaar! Veelbelovend, vind je niet? Nou, dat jaar, dat werd hem niet. Ik kan me niet meer herinneren welk jaar het was, maar ik had destijds een baby die niet doorsliep, een veel te drukke baan en meer aan mijn hoofd dan ik wilde weten. (Het moet kerst 2012 geweest zijn, want toen kwam het uit.)

Een plan…

Dit jaar ging ik een stuk beter in. Toen had ik namelijk een plan. 🙂 En als je me een beetje kent, dan weet je: Sjoukje houdt van plannen. Want als je een plan hebt, dan heb je een route om bij je doel te komen. En dan weet je  waar je het voor doet.

Nu had ik sowieso een veel beter jaar natuurlijk, nu ik mijn hele leven heb omgegooid. Maar zonder plan was dat vast niet veel geworden. En nee, natuurlijk heb ik me voor geen meter aan mijn oorspronkelijke plan gehouden. Je kunt nu eenmaal niet voorspellen hoe het leven loopt. Sterker nog: ik maak bijna elke dag een plan waar ik me niet aan houd. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat er altijd wel iets onverwachts gebeurt. En dat kun je niet plannen.

Wat heeft dat nou voor zin?

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen: wat zonde van je energie. Dan kun je toch net zo goed niet plannen? Dat zou je kunnen denken inderdaad. Of… en daar ben ik meer van: je stelt je plan bij. Je merkt dat het niet gaat zoals je wil. Je kijkt er opnieuw naar, en stuurt bij om toch zo dicht mogelijk bij je doel te komen. Als het niet linksom gaat, dan maar rechtsom.

Een plan voor 2018!

Ook voor 2018 wil ik weer een nieuw jaarplan maken. Zo’n plan geeft antwoord op twee vragen:

  • Wat wil ik bereiken?
  • Hoe ga ik dat doen?

En het bestaat uit twee delen:

  • Een levensplan
  • Een financieel plan

Dat levensplan klinkt wat gewichtiger dan ik het bedoel. Het is meer een plan met wat ik wil bereiken dat jaar. Zo wilde ik vorig jaar graag mijn bedrijf van de grond krijgen. En aan de slag met een happiness project. Maar ook veel praktischer: ons huis weer eens volledig opruimen bijvoorbeeld (dat is één van die plannen die niet helemaal van de grond is gekomen, hahahaha). En eindelijk de zonnepanelen eens uitzoeken en op het dak krijgen (ook niet gelukt). Maar ook bijvoorbeeld minimaal eens per maand naar een museum toe (gemiddeld genomen wel gelukt!). En minimaal 10 boeken lezen (zeker gelukt!).

Het financiële plan was voor 2017 wat beperkt. Naast onze vaste begroting wilden we vooral proberen niet teveel in te teren op ons spaargeld. Dat is ook redelijk aardig gelukt. De reden dat we dat wat beperkt hadden gehouden, is juist omdat er zoveel ging veranderen.

Nu we een jaar ervaring hebben met mijn ondernemerschap, wordt dat weer een stuk leuker om te doen. Ik weet natuurlijk nog niet wat ik ga verdienen volgend jaar, maar ik weet nu in ieder geval stukken beter hoe het werkt.

Waarom vertel ik dit allemaal?

Nou, ik heb een leuk idee! Nu het jaar zijn einde nadert, leek het me leuk om gezamenlijk een jaarplan te maken, voor 2018. Want alles wat je samen doet, is makkelijker dan wanneer je het alleen doet. En bovendien, toen ik hier pas iets over riep op Facebook kreeg ik zoveel reacties, likes en mailtjes erover, dat ik direct zin kreeg om het helemaal in te richten.

Wat gaan we doen?

Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen plan. Maar net als bij mijn no-spend-challenge en mijn spaarchallenge kunnen we het wel gezamenlijk doen. Ik maak opdrachten en tools en verzamel tips en iedereen gaat lekker aan de slag!

Wanneer gaan we dit doen?

De eerste 5 dagen van het nieuwe jaar! Dan is iedereen enthousiast aan de slag met haar goede voornemens. De ideale tijd om lekker aan de slag te gaan met je jaarplannen van 2018 dus!

En ja, als je dan op vakantie bent, mag je natuurlijk iets later ook mee doen.

Hoe houden we het bij?

Als zo’n plan eenmaal is ingericht heb je pas 1 stap gezet, dat blijkt wel uit mijn verhaal hierboven. Daarom gaan we maandelijks hiermee aan de slag. Elke maand schrijf ik hier een blog over. En elke maand stuur ik ook alle deelnemers weer een reminder om alles bij te werken en opnieuw te plannen.

Klik hier om je in te schrijven voor je persoonlijke jaarplan!

Heb jij wel eens een jaarplan gemaakt? Wat viel je mee? En wat viel je tegen? Lukte het je om je eraan te houden? Of maak jij nooit een jaarplan? Waarom niet? Vertel het me in de reacties!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Wil jij mee doen aan het programma Financiële rust voor het hele jaar?

Geef je op voor de cursus Financiële rust voor het hele jaar! Dan leer ik je een jaarplan maken en je financiën op orde brengen. Je krijgt daarmee overzicht, en rust. En... je bespaart ook nog een hoop. 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.