Een jaarplan voor 2018! Doe je mee?

Ooit kocht ik met kerst een boekje van Ben Tiggelaar, met de motiverende titel Dit wordt jouw jaar! Veelbelovend, vind je niet? Nou, dat jaar, dat werd hem niet. Ik kan me niet meer herinneren welk jaar het was, maar ik had destijds een baby die niet doorsliep, een veel te drukke baan en meer aan mijn hoofd dan ik wilde weten. (Het moet kerst 2012 geweest zijn, want toen kwam het uit.)

Een plan…

Dit jaar ging ik een stuk beter in. Toen had ik namelijk een plan. 🙂 En als je me een beetje kent, dan weet je: Sjoukje houdt van plannen. Want als je een plan hebt, dan heb je een route om bij je doel te komen. En dan weet je  waar je het voor doet.

Nu had ik sowieso een veel beter jaar natuurlijk, nu ik mijn hele leven heb omgegooid. Maar zonder plan was dat vast niet veel geworden. En nee, natuurlijk heb ik me voor geen meter aan mijn oorspronkelijke plan gehouden. Je kunt nu eenmaal niet voorspellen hoe het leven loopt. Sterker nog: ik maak bijna elke dag een plan waar ik me niet aan houd. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat er altijd wel iets onverwachts gebeurt. En dat kun je niet plannen.

Wat heeft dat nou voor zin?

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen: wat zonde van je energie. Dan kun je toch net zo goed niet plannen? Dat zou je kunnen denken inderdaad. Of… en daar ben ik meer van: je stelt je plan bij. Je merkt dat het niet gaat zoals je wil. Je kijkt er opnieuw naar, en stuurt bij om toch zo dicht mogelijk bij je doel te komen. Als het niet linksom gaat, dan maar rechtsom.

Een plan voor 2018!

Ook voor 2018 wil ik weer een nieuw jaarplan maken. Zo’n plan geeft antwoord op twee vragen:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Hoe ga ik dat doen?

En het bestaat uit twee delen:

 • Een levensplan
 • Een financieel plan

Dat levensplan klinkt wat gewichtiger dan ik het bedoel. Het is meer een plan met wat ik wil bereiken dat jaar. Zo wilde ik vorig jaar graag mijn bedrijf van de grond krijgen. En aan de slag met een happiness project. Maar ook veel praktischer: ons huis weer eens volledig opruimen bijvoorbeeld (dat is één van die plannen die niet helemaal van de grond is gekomen, hahahaha). En eindelijk de zonnepanelen eens uitzoeken en op het dak krijgen (ook niet gelukt). Maar ook bijvoorbeeld minimaal eens per maand naar een museum toe (gemiddeld genomen wel gelukt!). En minimaal 10 boeken lezen (zeker gelukt!).

Het financiële plan was voor 2017 wat beperkt. Naast onze vaste begroting wilden we vooral proberen niet teveel in te teren op ons spaargeld. Dat is ook redelijk aardig gelukt. De reden dat we dat wat beperkt hadden gehouden, is juist omdat er zoveel ging veranderen.

Nu we een jaar ervaring hebben met mijn ondernemerschap, wordt dat weer een stuk leuker om te doen. Ik weet natuurlijk nog niet wat ik ga verdienen volgend jaar, maar ik weet nu in ieder geval stukken beter hoe het werkt.

Waarom vertel ik dit allemaal?

Nou, ik heb een leuk idee! Nu het jaar zijn einde nadert, leek het me leuk om gezamenlijk een jaarplan te maken, voor 2018. Want alles wat je samen doet, is makkelijker dan wanneer je het alleen doet. En bovendien, toen ik hier pas iets over riep op Facebook kreeg ik zoveel reacties, likes en mailtjes erover, dat ik direct zin kreeg om het helemaal in te richten.

Wat gaan we doen?

Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen plan. Maar net als bij mijn no-spend-challenge en mijn spaarchallenge kunnen we het wel gezamenlijk doen. Ik maak opdrachten en tools en verzamel tips en iedereen gaat lekker aan de slag!

Wanneer gaan we dit doen?

De laatste 5 dagen van het jaar! Dan is de kerst voorbij en gaat iedereen nadenken over goede voornemens. De ideale tijd om lekker aan de slag te gaan met je jaarplannen van 2018 dus!

En ja, als je dan op vakantie bent, mag je natuurlijk begin januari ook mee doen.

Hoe houden we het bij?

Als zo’n plan eenmaal is ingericht heb je pas 1 stap gezet, dat blijkt wel uit mijn verhaal hierboven. Daarom gaan we maandelijks hiermee aan de slag. Elke maand schrijf ik hier een blog over. En elke maand stuur ik ook alle deelnemers weer een reminder om alles bij te werken en opnieuw te plannen.

Gaaf, hoe geef ik me op?

Nog even geduld… Als je het heel leuk vindt, en het zeker niet wil missen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Dan krijg je op tijd een reminder om je echt te registreren. Ik heb er zin in, jij ook?

Heb jij wel eens een jaarplan gemaakt? Wat viel je mee? En wat viel je tegen? Lukte het je om je eraan te houden? Of maak jij nooit een jaarplan? Waarom niet? Vertel het me in de reacties!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com.
This Article Has 21 Comments
 1. Nicole Orriëns schreef:

  Nee, ik heb nog nooit een jaarplan gemaakt. Eigenlijk maak ik ook nooit goede voornemens. Ik vind het leven zo ook wel prima eigenlijk.

 2. Melanie schreef:

  Ik doe mee!

 3. Saskia schreef:

  ik doe mee

 4. Margreet schreef:

  Ik doe mee, ik was er toevallig nu over aan het nadenken. Ik kan de goede manier ( voor mij) nog niet zo vinden.

 5. Yvon schreef:

  Afgelopen jaar een financieel plan gemaakt, maar met alles bijhouden zijn we rond mei mee gestopt.
  Gaf voor die 5 maanden wel een goed idee!

  Na volgende week, dus voor de kerst, ga ik een nieuw budget opstellen. Hopelijk houden we het in 2018 langer vol!

 6. Jessica schreef:

  Ik doe ook mee!

 7. anneloes schreef:

  ik zou graag mee willen doen, 2017 was een verschrikkelijk jaar waarin niks door kon gaan. ik hoop dat 2018 op financieel gebied meer rust gaat geven maar ook in ontspanning..

 8. Trynke schreef:

  Ja, ik maak een jaarplan. Maar er valt vast nog wel wat te verbeteren.

 9. Willemijn schreef:

  Ik heb nog nooit een jaarplan gemaakt, maar het lijkt me goed om eens te kijken of dat werkt voor mij.

 10. […] Ik ga – net als de mensen die mijn financiële programma volgen – een doel opstellen. Een doel en een richtlijn. En een plan, een gezondheidsbudget zou je het kunnen noemen. Zodat ik, ondanks dat de beloning op korte termijn misschien niet zichtbaar is, hopelijk wel beloond word als ik me eraan houd. Hoe, daar kom ik nog wel een keer op terug. (Ik neem het in ieder geval mee in mijn jaarplan.) […]

 11. Jantine schreef:

  ik doe graag mee! Ben al een tijdje aan het nadenken over wat hoe ik 2018 zou willen vormgeven, maar kan nog niet echt een goede vorm vinden..

 12. Natje schreef:

  Ik ga het proberen je weet maar nooit

 13. Valerie schreef:

  Ik wil graag meedoen!
  Al eens een plan opgestart maar tips zijn zeker en vast welkom!

Geef een reactie