Wat wordt mijn plan voor de no-spend-maand?

plan no spend challenge - vandaag begint de no-spend-challenge

Op 1 juli begint hier mijn zomerse no-spend-challenge. Samen met inmiddels bijna 200 mensen gaan we de strijd aan. 🙂 Het idee: juist in de “dure” zomermaanden zo min mogelijk geld uitgeven aan dingen die niet nodig zijn. Het doel: geld besparen (duh!) 🙂 en ons bewust worden van waar we nu juist vaak onbewust teveel geld aan uitgeven.

Twee weken geleden legde ik uitgebreid uit wat ik nu precies onder die no-spend-challenge versta. Een van de regels is dat je een plan maakt. En dat plan… dat heb ik zelf nu ook ingevuld.

De regels zijn eenvoudig

Nog even kort de regels.

Regel 1: no-spend is niet letterlijk no-spend

Vooraf bepaal je een maximum voor eten en andere noodzakelijke uitgaven. Die tellen niet mee. Dit leidt tot regel 2.

Regel 2: Je mag alleen kopen wat je nu al kunt voorspellen.

Voor alles wat je nu al weet, stel je een budget op. Dat mag je wel uitgeven.

Regel 3: Uitzondering: noodzakelijke onverwachte vervangingen

Als je onverwachte, noodzakelijke uitgaven hebt, is de challenge niet mislukt. Die tellen namelijk NIET mee.

Voorbeeld plan no-spend-challenge plan voor de no-spend-maandRegel 4: Maak een plan

Gewapend met een plan voor de no-spend-maand, is de kans op succes veel groter.

Het plan helpt je bij het halen van het doel. Door vooraf goed na te denken over hoe je je wapent tegen je valkuilen, is het gewoon makkelijker om er niet in te stappen. Eigenlijk moet je het zien als een foto van jezelf in bikini op de koelkast als je wil afvallen. Een soort van extra stok achter de deur.

Ik heb voor alle deelnemers een basisplan gemaakt. Dat kun je invullen om zo je eigen succes vast te vergroten. Wil je dit plan ook ontvangen? Schrijf je hieronder in voor de no-spend-challenge. Dan komt het vanzelf jouw kant op.

Regel 5: zoek een buddy!

Een no-spend-challenge is een stuk makkelijker als er iemand is aan wie je verantwoording aflegt: een buddy.

Mijn plan voor de no-spend-maand

Dan is het nu tijd voor mijn eigen invulling van het plan. Wel zo leuk toch?

Mijn doelstelling

Eerst maar eens mijn doelstelling. Ik doe mee met de no-spend-challenge omdat ik het op mijn blog heb aangekondigd. Hahaha, nee hoor. Ok, dat ook wel, maar niet alleen. Ik doe vooral mee om dat ik merk dat ik de laatste tijd toch wel weer sneller impulsaankopen doe. Ook sparen we op het moment minder dan gewenst, omdat mijn inkomen nu onregelmatig is. Door extra te besparen wil ik onze buffer weer wat vergroten.

Mijn regels

Naast de algemene regels die voor iedereen gelden, kun je je eigen regels stellen, zodat het ook echt bij jouw situatie past. Aangezien ik de algemene regels al bedacht heb, heb ik zelf niet heel veel aanvullende regels. 🙂 Toch kon ik er nog wel een paar opstellen:

  • Voor vakantie en uitjes geldt ook een budget.
  • We gaan alleen uit eten op dagen dat we met zijn allen een uitstapje maken (om te voorkomen dat ik elke dag tot “toegestaan uitstapje” benoem – ik ken mezelf een beetje). 🙂
  • Ik koop geen extra vakantiecadeautjes. (Nee dat is ook nergens voor nodig, maar om de een of andere reden is dat er de laatste jaren wel ingeslopen).

Welke uitgaven kan ik voorspellen?

Alles wat je nu al kan voorspellen, mag wel. Dus ik heb even flink zitten brainstormen. 🙂

Verjaardag

Een van mijn kinderen is jarig. Dat gaan we natuurlijk gewoon vieren. Voor de cadeaus hebben we altijd al een vast budget, en eigenlijk voor het feest ook, dus dat scheelt. Omdat ze in de zomervakantie zelf jarig is, gaan we op haar verjaardag een dagje uit. Daar neem ik wat extra budget voor op.

Vakantie

We gaan ergens tussendoor een paar dagen weg. Ook daar stel ik een budget voor op. Reis en verblijf zijn al betaald, maar al het eten moeten we nog regelen. Dat gaat deels van ons boodschappenbudget, en deels van het vakantiebudget. /Voor zonnebrand en zo budgetteer ik geen extra geld. Dat moet ik sowieso kopen, en hoort dus al bij ons normale boodschappenbudget.

Kleren

Voor de vakantie heb ik nog wel wat zomerkleren nodig, ik heb niet ÊÊn t-shirt meer zonder van die mottengaatjes. Ook daar heb ik wat geld voor belegd. Ik streef er wel naar om hooguit â‚Ŧ 30 uit te geven. Dit jaar heb ik nog maar â‚Ŧ 6 uitgegeven aan kleren voor mezelf, dus ik denk dat dat wel gaat lukken.

De kinderen zijn ruim voorzien in zomerkleren, dus die hebben niets meer nodig.

Noodzakelijke onverwachte vervangingen

Het kenmerk van onverwachte noodzakelijke uitgaven is natuurlijk dat ze … onverwacht zijn. Toch vind ik dat we daar wel vast een beetje over na kunnen denken. Zo mag ik van mezelf geen nieuwe printer kopen als die kapot gaat bijvoorbeeld. Als we echter ineens een nieuwe accu nodig hebben, dan komt die er wel. Eigenlijk is mijn persoonlijke regel als volgt:

  • als het alternatief duurder is, vervangen we het. Anders niet.

Wat betekent dat?

Een auto huren zal waarschijnlijk altijd duurder zijn dan onze eigen auto herstellen, zelfs als het om een grote reparatie gaat, aangezien we die reparatie toch zullen moeten doen. Als mijn printer kapot gaat, vervang ik hem niet. Zo vaak print ik niet, dus in noodgevallen kan ik altijd een paar kwartjes uitgeven aan wat losse printjes bij de copyshop. (Wanneer komen er nou eens leuke namen voor die Euro-muntjes?!)

Kapotte broeken vervang ik ook niet, die zijn vaak nog wel te repareren. Maar als de schoenen van mijn dochter kapot gaan (iets met een hond en zo…), krijgt ze wel nieuwe. Een gezonde rug vind ik namelijk ook belangrijk, en ze kan moeilijk de hele zomervakantie op slippertjes lopen.

Menu en boodschappenlijst

Om de boodschappen zo goedkoop mogelijk in te kopen, heb ik nu vast een maandmenu gemaakt. Dat deel ik binnenkort ook even. Daarbij heb ik globaal uitgerekend wat het allemaal gaat kosten. Als we de meeste verse boodschappen op de markt halen, gaan we dit budget wel behalen.

Mijn valkuilen

Mijn belangrijkste valkuilen zijn:

  • Kinderkleding
  • Speeltjes voor de hond
  • Extra uitjes en hapjes buiten de deur

Hier heb ik vast een paar oplossingen voor bedacht.

De kinderkleding

Op dit moment liggen de zomer-en winterkleren van mijn kinderen nog door elkaar. Daardoor kunnen ze de helft niet vinden, en komen ze vaak te kort. Dat ga ik dus uitzoeken. Dat helpt ook als ik weer eens in zo’n leuk winkeltje sta. 🙂 Als ik weer eens gezien heb hoeveel ze wel niet hebben, laat ik het veel makkelijker liggen.

Ons lieve hondje

Wat de hond betreft: daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. Ik heb het pas allemaal eens verzameld. Ze heeft genoeg. Echt. 🙂 Ik mag dus de hele maand juli de dierenwinkel niet in. Als iemand me daar ziet lopen… Red me!

Uitstapjes en hapjes

Dan nog de leuke dagjes en hapjes… We mogen elke week 1 keer een ijsje halen, en we gaan in ieder geval op mijn dochter’s verjaardag een dagje uit. Dan mogen we ook buiten de deur eten. En verder is het idee van niet. Door een heel leuk en lekker menu in elkaar te zetten, wordt dit al makkelijker. En wat ook gaat helpen: dit staat nu zwart op wit. Iedereen die ik ken (en niet ken) kan dit nu lezen. 🙂

Het is echt mijn eer te na om die belofte te breken. Nodig me dus vooral bij je thuis uit, of kom lekker bij ons langs. Dat is waarschijnlijk nog beter voor de lijn ook.

Mijn buddy

Het laatste onderdeel van het plan is een buddy. In mijn geval is dat Dana van Sander en Daantjes Mintgroene blog. Haar plan is om maar liefst â‚Ŧ 1000 te besparen in die maand. Een hele uitdaging dus!

In de loop van de challenge wisselen we op onze blogs regelmatig brieven uit, om elkaar te vertellen hoe het gaat. Ik ben heel benieuwd hiernaar en kijk ernaar uit! Ze heeft in ieder geval ook alvast haar valkuilen in kaart gebracht, een hele mooie start.

Ik heb er zin in, jij ook?

Nu ik alles zo op heb geschreven, heb ik er nog veel meer zin in. Sterker nog, als het gaat om de boodschappen en het stoppen van impulsaankopen, ben ik eigenlijk al begonnen. Nog een paar dagen en we gaan echt officieel van start. Doe jij ook mee?

Je kunt je nog inschrijven!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.