Zo betaal je je rekeningen altijd op tijd: een handig actieplan

Inzicht in je geldzaken begint bij een goede administratie. En een goed opgeruimde administratie verkleint de kans op financiële problemen. Een onderdeel van een goede administratie is het op tijd betalen van je rekeningen, het goed archiveren en het bijhouden.

En als je alles eenmaal een keer hebt opgeruimd en een systeem hebt ingericht, hoeft het je daarna niet veel tijd meer te kosten. 

Speciaal voor Meer geld, minder stress heeft Helga Post van Firma Huishouden een mini-cursus geschreven over het opruimen van je administratie. 

Deze bestaat uit de volgende zes delen:

Vandaag lees je hier deel 5. Veel plezier!

Inzicht in je geldzaken maakt gelukkiger!

Mensen die inzicht hebben in hun geldzaken, zijn gelukkiger dan zij die dat niet hebben. Dat blijkt uit een Nibud-onderzoek. Maar dat inzicht, dat kun je pas krijgen als je overzicht hebt: alle rekeningen netjes bij elkaar en een handig betaalsysteem. Daar gaan we vandaag mee aan de slag. 

Stap 1: Zet alles klaar

Zet de volgende spullen klaar:

Stap 2: Verzamel je rekeningen

Als je de vorige afleveringen van deze mini-cursus gevolgd hebt, dan heb je alle rekeningen bij elkaar zitten in de map Lopende zaken.

Mocht je nog niet alles opgeruimd hebben, verzamel dan alle rekeningen en verwijder de enveloppen. Gooi de lege enveloppen direct bij het oud papier.

Stap 3: Markeer de betaalinformatie

Gebruik je markeerstift om de belangrijke betaalinformatie (bedrag, betaaldatum, rekeningnummer) te markeren. Dan kun je het als je gaat betalen direct terugvinden. 

Doe dat voor alle rekeningen die je moet betalen.

Stap 4: Plan alle betalingen in 

Log in op je bankrekening en plan alle betalingen in op de gewenste betaaldata. Je kunt dat drie dagen voor de uiterste betaaldatum doen als je de betalingen graag wil spreiden.

Of je betaalt ze gewoon nu allemaal. Net wat jij fijner vindt.

In beide gevallen betaal je de rekeningen dus keurig op tijd. Wel zo fijn.

Stap 5: schrijf "Betaald" op de betaalde rekening

Schrijf duidelijk "Betaald" op een rekening (of zet er een grote krul op). Daarachter schrijf je de datum van vandaag, of de datum waarop je de rekening hebt ingepland in je internetbankieren. 

Dan weet je zeker dat je een rekening niet dubbel betaalt. 

Stop de rekeningen vervolgens in je archiefmap bij de juiste categorie (verzekeringen bij "Verzekeringen", wegenbelasting bij "Belastingen" of bij "Auto", net hoe jij dat ingericht hebt, et cetera).

Stap 6: Plan een vaste betaaldag

Spreek vervolgens met jezelf af dat je elke week op een vaste dag je binnengekomen rekeningen betaalt. 

De rest van de week stop je alle binnengekomen rekeningen in je map met Lopende zaken, bij het tabblad Betalen. 

Extra tips van Helga

  • Maak dagelijks alle (digitale) post open. Bepaal meteen wat je ermee moet doen, laat het niet op tafel of ergens anders slingeren. Stop ze in de map Lopende zaken als je er nog iets mee moet. En anders direct weg.
  • Betaal rekeningen zoveel mogelijk automatisch.
  • Zorg dat gegevens over hetzelfde onderwerp op dezelfde manier bewaart. Dus niet de ene keer de telefoonrekening afdrukken en de anderen keer in een map op de computer en weer een andere keer in de 'mijn omgeving' laten staan.
  • Als je regelmatig met je financiële administratie aan de slag gaat, houd je vanzelf meer grip op je inkomsten en uitgaven. Aan de hand hiervan kun je ook zelf je budget opstellen.
  • Neem af en toe langer de tijd om de vaste lasten door te nemen. Kunt je ergens op besparen? Wanneer lopen contracten af? Wil je een abonnement opzeggen?


*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com Afbeelding: Close up van post op de deurmat gemaakt door sirtravelalot/Shutterstock

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: