Hoe Suzanne haar schulden liet oplopen (en uiteindelijk afloste!)

Suzanne had geen makkelijke start van haar volwassen leven. Op haar 17e ging ze met haar vriend samenwonen om samen voor hun dochtertje te kunnen zorgen.  Zonder spaargeld en met een klein inkomen was het leven zwaar. 

Om hun rekeningen te kunnen betalen, vroegen ze de bank of ze rood konden staan. En daar ging het mis... Die eerste kleine schuld konden ze niet oplossen, en de roodstand liep steeds verder op. 

Vandaag vertelt ze haar verhaal in En toen ging de knop om.

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

We hadden verschillende schulden:

  • Zowel op mijn eigen rekening als die van mijn man konden we € 1000 rood staan. Meestal stonden we aan het eind van de maand op beide rekeningen maximaal rood.
  • Ook hadden we een aantal betalingsregelingen bij verschillende bedrijven en instellingen, van totaal zo'n € 3000.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

De totale schuld was zo'n € 5000. 

Kun je kort uitleggen hoe je schulden ontstaan waren? Wat ging er mis?

Op mijn 17e ben ik samen gaan wonen met mijn man, nadat ik een jaar in een tienermoederhuis had gewoond met onze dochter. We hadden helemaal geen spaargeld en ook nauwelijks inkomen.  
Mijn man zat nog op school en werkte in het weekend. En ik bleef het eerste jaar thuis met onze dochter, voor ik ook aan een vervolgopleiding begon.

Hoe de roodstand begon 

Nu we beiden een studentenrekening hadden, mochten we beiden € 1000 rood staan. Dat was handig voor onverwachte rekeningen. Het kwam namelijk geregeld voor dat er rekeningen afgeschreven werden vóórdat we het inkomen hadden ontvangen.

De nieuwe standaard

Doordat we rood konden staan, werden de rekeningen niet teruggeboekt, en kregen we daar geen problemen mee. Langzaam aan werd de roodstand steeds hoger... Zo hoog zelfs dat we op een gegeven moment de maand startten met -/- € 1000 op beide betaalrekeningen.  Het was onze 0-stand geworden.

Meer lezen over de gevaren van rood staan? Lees hier mijn blog Waarom je nooit rood zou moeten staan...

Beiden een gat in de hand

We hebben allebei geen goede financiële opvoeding gekregen. Ook hadden we beiden een gat in de hand. We kochten veel te veel en gingen betalingsregelingen aan als we het niet gelijk konden betalen. Zo vulden we het ene gat met het andere.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

De knop ging heel geleidelijk om. Ik wist een paar maanden nadat we rood konden staan al dat we eruit moesten komen. Maar hoe? 

Het was toen nog maar iets van € 300 schuld die we hadden en daar wist ik geen uitweg voor te vinden. Ik besloot er geen aandacht aan te geven. En dat is achteraf héél dom geweest. 

Ik hield mijn uitgaven bij

Vanaf 2013 begon ik met onze inkomsten en uitgaven bij te houden in een zelfgemaakt Excel bestand. Alles maar dan ook echt álles wat er op de bankrekening gebeurde, schreef ik op. Ik kon je precies zeggen op welke dag welk exact bedrag waarnaartoe het ging. 

Maar... dat was helaas niet genoeg. Ik zag namelijk al snel dat we veel geld pinden bij de bank. Ik had alleen geen idee waar dat naartoe ging. Daarom probeerde ik meerdere keren om ook een huishoudboekje voor onze cash uitgaven bij te houden, maar dat lukte me maar niet.

Gratis een handig kasboekje ontvangen? Vraag hem hier aan!

Vele pogingen om het op te lossen

Ik probeerde vele verschillende dingen uit om grip op ons geld te krijgen. Weekgeld pinnen, eens per maand grote boodschappen en verder alleen naar de winkel voor verse dingen, maandgeld aan boodschappen pinnen en in enveloppen doen, met boodschappenlijstje naar de winkel...

Op een gegeven moment gaf ik zelfs mijn bankpas aan mijn moeder geven zodat zij geld voor me kon pinnen en het aan me kon geven. Elke keer meende ik hét goede voor mij gevonden te hebben. Maar elke keer faalde ik erin en ging weer op oude voet verder…

Ook las ik veel over budgetteren en probeerde ik mijn man hierin mee te krijgen. Hij snapte er niet veel van, maar probeerde het wel.

Tips lezen over besparen op je boodschappen? Klik hier

En toen ging het echt mis

Eind december 2017 kregen we een oproep van de bank om langs te komen. Het ging over het krediet van mijn man. Hij was al een aantal jaren geen student meer, maar had wel nog een studentenrekening mét krediet. We moesten een oplossing bedenken voor de € 100) die we rood stonden op zijn rekening. En dat moest binnen 1 week. 

De stress werd heel erg. Hoe moesten we dat oplossen zonder hulp?

Welke stappen heb je toen gezet?

Ik ben eerlijk geweest naar mijn omgeving. Ook hebben mijn man en ik samen nog eens kritische gekeken naar ons budget en waar alles naartoe gaat. Toen hebben we duidelijke afspraken gemaakt waar we ons aan houden.

We hebben een doelenlijst voor 2018 gemaakt waar we voor
sparen. De uitgaven die op de doelenlijst staan, zijn uitgaven die we wél mogen doen. Alle andere moeten wachten.

Kreeg je hulp? Zo ja, van wie? Waarom? Waarmee?

Ja, gelukkig wel. Mijn moeder heeft ons geholpen met de eerste € 1000, om het krediet op de rekening van mijn man af te lossen. Dat betalen we haar wel terug natuurlijk, maar dat mogen we doen in een tempo dat voor ons goed kan. We betalen haar nu maandelijks € 50, En als we meer kunnen missen, lossen we meer af.

Een onverwachte meevaller

Een week nadat we het krediet van mijn man's betaalrekening afgehandeld hadden, kregen we bericht van de belastingdienst. Ze hadden een vergissing gemaakt. We hadden al anderhalf jaar een betalingsregeling lopen die - zo was net ontdekt - helemaal niet nodig was. Dat was een grote meevaller!

We kregen +/- € 1400 euro. Dit hebben we direct gebruikt om de roodstand op mijn betaalrekening mee af te lossen. De rest hebben we verdeeld over een aantal potjes op onze spaarrekeningen. 

Waarom heb je dat niet gebruikt om je moeder af te betalen?

Dat hebben we eerst met haar overlegd. Samen besloten we dat het beter was om een kleine buffer te hebben dan haar al € 400 terug te betalen. 

Lees ook ​Wat is een verstandige buffer (ook als je schulden hebt)​​​

Lukte het jullie nu om je aan de nieuwe afspraken te houden? 

Ja. We zijn alle betalingsregelingen nu nagekomen. En we zijn geen nieuwe betalingsregelingen meer aan gegaan. Wel hebben we bij onverwachte rekeningen die we niet gelijk konden voldoen gelijk een uitstel aangevraagd voor die ene rekening, om die daarna zo snel mogelijk alsnog te betalen. Dat is vaak gelukkig geen probleem.

Hoe ging je om met tegenslagen?

Zelf zat ik behoorlijk in een depressie, dus elke tegenslag was er een te veel voor mij. Ik probeerde zo veel mogelijk alleen af te handelen, maar merkte dat ik er alleen niet zou komen. Daarom ventileerde ik het zoveel mogelijk bij mijn man en moeder. Samen kwamen we er wel uit.

Hoe is je situatie nu?

Ben je helemaal uit te schulden nu?

We hebben door flink doorzetten nu geen betalingsregelingen meer lopen van openstaande niet betaalde rekeningen.

Eigen risico vooruit betaald

En we hebben er ook voor gekozen om het eigen risico voor onze beide ziektekostenverzekeringen vooruit te betalen.  Dit scheelt weer stress als het eigen risico op gaat en we geen geld zouden hebben.

Dit hebben we vorig jaar ook al gedaan bij het eigen risico van mijn man. Het fijne was, hij bleek toen niets nodig te hebben. En we kregen alles terug. Superfijn!

De laatste lening heeft een extra voordeel

We hebben nu alleen nog de lening bij mijn moeder lopen. En die betalen we af met € 50 per maand zoals gezegd. Nog maar € 800 te gaan!!

Ik denk zonder extra aflossen, dat we nog zo’n 16 maanden aan het aflossen zijn. Ik bespreek het met mijn moeder als we extra inkomen hebben. Dan kijken we wat we er het beste mee kunnen doen (buffer, aflossen of iets kopen wat erg nodig is). Dit vinden we erg fijn. Hierdoor krijgen we ook een betere band lijkt het wel.

Ga je het vieren als je klaar bent? Zo ja: hoe?

Ja zeker! Als we helemaal klaar zijn dan gaan we dat vieren. Hoe, dat weet ik nog niet. Ik denk sowieso samen met mijn moeder om haar heel erg te bedanken!

Wat heb je aan je gedrag veranderd om te zorgen dat niet meer gebeurt? 

Ja. Ik heb de bankierenapp verwijderd van mijn telefoon. Dat was best wel een stap. Ik heb van te voren ingesteld dat er automatisch elke dinsdag mijn boodschappenbudget overgemaakt wordt naar mijn rekening.

Elke uitgave is een gezamenlijk besluit

Als ik ergens extra geld voor nodig heb, dan vraag ik mijn man om te kijken of dat kan en dat hij het overmaakt. Zo heb ik een extra controle dat ik niet te veel uitgeef. En als dat wel zo is, dan is het onze beider schuld. 

En een speciaal benzinebudget

Verder heb ik mijn benzinebudget naar onze creditcard geschoven. Dit omdat ik voor mijn werk altijd moet kunnen tanken. Ik heb daarvoor een budget van € 130. Dit zet ik apart op een rekening, zodat dat ik de creditcard altijd af kan lossen. We gebruiken hem alleen daarvoor. 

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

Wees open naar je omgeving. Hoeft niet met iedereen te zijn, maar met 1 of 2 mensen is al genoeg! Wees eerlijk naar jezelf en betrek je man of vriend erbij als je die hebt. Probeer hulp te zoeken als je merkt dat je er zelf niet uit komt.

Houd je inkomsten en uitgaven bij in een formulier dat voor jou werkt. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander juist niet. Blijf zoeken totdat je gevonden wat voor jou de oplossing is.

Heel hartelijk bedankt Suzanne!

Heel hartelijk bedankt voor je verhaal Suzanne. Ik vind het knap hoe jullie je schulden te lijf zijn gegaan en nu bijna schuldenvrij zijn. Dat jullie de eerste stap destijds toch gezet hebben. En bedankt voor je tips aan anderen die in jullie situatie zitten. 

Ik hoop dat jullie snel helemaal schuldenvrij zijn.

Heb jij ook moeite met het goed regelen van je geldzaken?  

Geef je op voor de cursus je geldzaken goed geregeld! Dan leer ik je op een andere manier naar je financiën te kijken. Je krijgt daarmee overzicht, en rust. En... je kunt er ook nog veel geld mee besparen.  

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com. Afbeelding van aan jong stel die bezig is met hun financiën gemaakt door David Pereiras / Shutterstock

Henla Vreeken

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.