Schulden? De eerste stap om eruit te komen

schulden

De afgelopen week schreef ik enthousiast over alle varianten van meer-geld-minder-stress op vakantie. Er zullen waarschijnlijk een aantal mensen zijn geweest die hier best een beetje chagrijnig van zijn geworden. Vakantie is leuk, als je er geld voor hebt. Als je daarentegen schulden hebt… not so much. Tijd voor een oplossing!

Goed, dat klinkt wel heel makkelijk. En dat is het natuurlijk niet. Net zoals er niet iets is als “een stappenplan om snel rijk te worden” of bijvoorbeeld “10 kilo blijvend eraf in 10 weken”  is er niet zoiets als “een snelle oplossing voor je schulden”. Als je echt iets wil veranderen, zul je er aan moeten werken. Helaas. Sorry. Het is niet anders. Net zoals je moet sporten en op je eten moet letten om gewicht te verliezen, zul je hard moeten werken om financiële vrijheid te kunnen bereiken. Of in ieder geval je schulden op te lossen.

Je bent niet de enige

Op de site Zelf je schulden regelen lees ik dat je je in goed gezelschap bevindt:

2,3 miljoen huishoudens hebben een betalingsachterstand, dat is 32,1 % van alle huishoudens in Nederland. Het gaat om achterstallige rekeningen om financiële redenen, krediet of lening, afbetalingsregeling, regelmatige roodstand en/of creditcardschulden.

Dat is dus elk derde gezin van Nederland. En dit zijn dus de mensen met problemen met geld. Het aantal mensen met schulden (die wel op tijd aflossen) is nog veel groter. Ook daarvoor is het geen slecht idee om hier nu iets aan te gaan doen.

De beloofde oplossing

Nu we hebben vastgesteld dat het niet vanzelf gaat en dat het altijd een goed idee om hier iets aan te doen, willen we natuurlijk weten: Wat? Waar moet ik beginnen?
GeldDe allereerste stap om uit de schulden te komen, is weten waar het precies om gaat. Hoe groot is je probleem? Gaat het om tientallen, honderden of misschien wel duizenden euro’s? (Of in het geval van onze hypotheek: tonnen…) Pas als je dat duidelijk hebt, kun je een plan maken om het op te lossen. Vaak werkt het optellen van je schulden ook als een aanjager om er wat aan te gaan doen.

Om even in dezelfde vergelijking als hierboven te blijven: het is net als op de weegschaal staan. Als je te zwaar bent, weet je dat vaak wel. Ieder keer als je in de spiegel kijkt, zie je wel dat je gewicht te hoog is. Als de broek die altijd zo lekker zag, niet meer dicht wil, weet je dat je er iets aan moet doen. Maar het moment dat je op de weegschaal staat, zie je hoeveel de schade echt is. Natuurlijk komt het voor dat je erop gaat staan en zomaar een kilo minder weegt dan dat je dacht. De kans is echter groot dat het tegen valt…

Overzicht maken

Om een goed overzicht van je schulden te krijgen, kun je ze netjes onder elkaar zetten. Op de hierboven genoemde website, heb je daar een mooi tooltje voor. Zelf werk ik dit soort dingen altijd graag uit in Excel (was dat al opgevallen?), omdat je daar nog veel meer dingen bij kunt zetten en berekenen. En wat ik eigenlijk ook altijd wel prettig vind: gewoon op papier. Je hoeft niet allerhande ingewikkelde tools of zelfs maar een computer te hebben om uit te rekenen hoeveel het is. Wat schrijf je op?

  1. Naam van de schuld: bv bedrijf waarvan je geld hebt geleend of gewoon “creditcard”, “hypotheek” of “die eikels met die hoge rente”. Verzin maar iets leuks.
  2. Schuld: het bedrag dat je moet betalen.
  3. Rentepercentage: hoeveel procent hiervan moet je betalen op jaarbasis. Sommige slimme bedrijven vragen een percentage per maand, zodat het minder lijkt. Om het goed te kunnen vergelijken, moet je het altijd per jaar uitrekenen (in dit soort gevallen dus het maandpercentage maal 12 doen – dat is schrikken he).
  4. Rentebedrag per maand: hoeveel rente je per maand betaalt (rentepercentage maal de openstaande schuld)
  5. Minimum aflosbedrag: het bedrag dat je elke maand minimaal terug moet betalen voor de aflossing.

Nu heb je een eenvoudig overzicht van wat het allemaal kost. Je kunt nu de totale schuld, het totale rentebedrag en het totaal van de aflosbedragen uitrekenen.

En? Klopt het met wat je in gedachten had? Of valt het tegen?

Lezen hoe andere mensen met hun schulden omgaan? Kijk hier eens.

Verder rekenen met schulden

Op Sixfiguresunder.com las ik de tip om eens uit te rekenen wat je schulden je per dag kosten. Ik heb dat met onze hypotheek ook eens gedaan. Het kost ons (bruto) ruim 65 euro per dag… Toen ik nog backpacker was, sliep ik bij voorkeur niet in plaatsen die me meer dan 10 euro per nacht kosten. Nu betaal ik meer dan dat, zelfs als ik er niet slaap.

Sterker nog, dan hebben we het alleen nog maar over de kosten van het gebouw, exclusief onderhoud en verdere kosten. Zonde van het geld dus! Wat zouden we wel niet kunnen doen van (bruto) 65 euro per dag? Of zelfs van het nettobedrag? We zouden elke week drie keer uitgebreid uit eten kunnen. Of elke week een paar nieuwe broeken kunnen kopen. Of elke maand heen en weer naar New York kunnen vliegen. Of… en daar gaat mij natuurlijk om: veel minder of korter kunnen werken.

Wat nu?

Wat je dromen op dit moment ook zijn, het is een stuk makkelijker ze uit te voeren, als je een plan hebt. Ik ga in een volgende blog dieper in het maken van een plan. Ga eerst maar eens opschrijven wat je wil gaan doen met het geld als je het eenmaal mag houden, in plaats van aan je schuldeisers geven. Dat wordt een geweldige motivatielijst om nog lang naar te kijken. (Eigenlijk hetzelfde idee als wanneer je een foto van een model in bikini op de koelkast hangt, als je wil afvallen.) Veel plezier daarmee!

Wat komt er op jouw lijst?

Meer lezen over het aflossen van je schulden? Bekijk het boek Total Money Makeover van Dave Ramsey eens. Echt een aanrader!

*Disclaimer: Dit artikel bevat een affiliate link. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via deze link iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 
uitdeschulden
uitdeschulden2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: