Tien handige tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

Meer geld verdienen? Altijd fijn! In mijn artikel Snel geld verdienen? Graag! schreef ik dat salarisverhoging daar één van de beste middelen voor is. Maar dat is niet zo makkelijk te krijgen, een salarisonderhandeling is pittig. Dat geldt zowel bij een nieuwe baan als bij je huidige baan. Bij het sollicitatie-adviesbureau Sollicitego zijn gespecialiseerd in dit soort vragen. Daarom heb ik Sander van Sollicitego gevraagd om een artikel over dit onderwerp te schrijven voor mijn blog.
Het blijft een lastig onderwerp om aan te snijden, het salaris. Toch is het erg belangrijk om dit gesprek op een goede manier te voeren. Het bepaalt immers jouw inkomsten voor de komende tijd, wat invloed heeft op jouw manier van leven. Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk verdienen maar het moet wel realistisch blijven. Hoe krijg je nu het salaris waar je recht op hebt? Ik heb tien tips verzameld die je hierbij gaan helpen.
Tip 1: Durf te vragen
Brutale mensen hebben de halve wereld zeggen ze wel eens. Zolang je het niet vraagt, zal je het ook niet krijgen. Durf te vragen en je zult verstelt staan van de mogelijkheden. Krijg je toch een nee? Dan heb je het in ieder geval gevraagd. En dan heb je in ieder geval een startpunt gemaakt voor je volgende salarisonderhandeling.
Tip 2: Begin er niet over tijdens het eerste sollicitatiegesprek
Begin niet tijdens het eerste gesprek meteen over je salaris. Je kunt er natuurlijk naar informeren maar het is niet verstandig om er direct over te onderhandelen. Wacht eerst af of ze jou als werknemer willen. Zodra dit is bevestigd kun je in gesprek gaan over het salaris.
Tip 3: Zorg voor een heldere Curriculum Vitae
Laat in je cv al duidelijk zien wat jouw vaardigheden zijn. Na een aantal gesprekken weten ze natuurlijk wel het een en ander van je af. Echter zal jouw cv er nog meerdere malen bij worden gepakt om dingen te verifiëren. Zorg er daarom voor dat je cv compleet is en een goed beeld laat zien van jouw competenties.
Tip 4: Laat werkgever bieden
Laat tijdens het eerste gesprek de werkgever als eerste een bod uitbrengen. Verwerp deze altijd en kom met goede argumenten. Kom nooit zelf eerst met een bod, je loopt dan het risico dat je een lager salaris noemt dan de werkgever bereid is te betalen. Daarnaast kan het ook de andere kant op gaan. Wanneer je een te hoog bod noemt, kan het zijn dat de werkgever het veel meer dan redelijk vindt.
Tip 5: Zet je argumenten op een rij
Om welke redenen heb jij recht op een bepaald salaris? Denk hierbij aan welke competenties jouw uniek maken, welke verantwoordelijkheden je krijgt en hoe het salaris in de markt is. Door de argumenten van tevoren op een rijtje te zetten, kun je jouw werkgever beter overtuigen.
Tip 6: Creëer ruimte bij de salarisonderhandeling
Door tijdens de salarisonderhandeling net iets hoger te gaan zitten dan je graag zou willen, creëer je onderhandelingsruimte. Maak het niet te gek want dan neemt de werkgever je niet meer serieus. Probeer een beetje aan te voelen hoe ver je kunt gaan, dit verschilt natuurlijk ook per functie. In een overheidsfunctie ligt het salaris vaak al vast maar in verkoopfuncties verwachten ze wel dat je met een goed bod komt.
Tip 7: Lieg nooit over een eerder salaris
Lieg nooit over salarissen die je in het verleden hebt gehad. Het is voor de werkgever een kleine moeite om oudere salarisstroken op te vragen om dit te checken. Wanneer je hier over gelogen hebt, kun je dat hoge salaris natuurlijk wel vergeten. Eerlijkheid boven alles.
Tip 8: Kijk ook naar secundaire arbeidsvoorwaarden bij je salarisonderhandeling
Jouw salaris is meer dan alleen elke maand geld op de rekening. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet, hier kun je ook over onderhandelen. Denk hierbij aan bonussen, een leaseauto, werktijden en een pensioenregeling. Allemaal zaken die ook geld kosten en belangrijk zijn voor jouw werkende leven.
Tip 9: Vraag bedenktijd
Je hoeft niet in één onderhandelingsgesprek het eens te worden. Het is normaal om er even over na te moeten denken. Neem deze tijd dan ook en vraag om bedenktijd als je deze nodig hebt. Je werkgever zal dit begrijpen, je bent er immers bewust mee bezig en roept niet zomaar wat.
Tip 10: Wees niet teleurgesteld
Lukt het niet om het salaris te krijgen wat je voor ogen had? Wees dan niet teleurgesteld. Je hebt het aangekaart en dat is weer een les voor de volgende keer. Dan zal het je weer een stukje makkelijker af gaan.
Hartelijk bedankt Sander voor je handige tips! Hiermee wordt het onderhandelen vast iets minder spannend.