Summerschool Fier zoekt vrijwilligers. Doe jij ook mee?

summerschool fier

Vorig jaar kreeg ik de vraag of ik misschien een workshop wilde verzorgen voor de Summerschool Fier. Fier is een stichting die meisjes opvangt die te maken hebben gehad met ernstige vormen van misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Het onderwerp voor de workshop mocht ik zelf kiezen, zolang ik het maar enthousiast kon brengen. Nu zal jullie bekend zijn dat ik graag over geld praat, dus ik dacht, dat wordt het. Twee uur lang sprak ik met 10 leuke lieve meiden over hun financiële toekomst. Ze waren heel geïnteresseerd in mijn (toch niet zo sprankelende) budgetverhaal. En ik leerde elke minuut meer over hoe het is om in zo’n opvanghuis te wonen.

Een bijzondere ervaring

Het was een bijzondere ervaring. Vooraf was ik wat zenuwachtig. Ik ben niet zo goed met pubers, zo dacht ik. In de praktijk viel het alles mee. In ieder geval met deze pubers. De leeftijden liepen uiteen van 13 tot 19, en het niveauverschil was ook groot. Maar ze lieten elkaar in hun waarde. De oudsten, die bezig waren met het zoeken naar een eigen huis, schreven ijverig mee. En de jongste verklaarde enthousiast dat ze liever nagellak kocht dan eten. Daar moet ik over een paar jaar nog maar eens mee praten. 🙂

Omdat ik het zo’n goed initiatief vind, leek het me goed om hier eens een blog over te schrijven. Aan Annemarie van Rijn, teamleider bij Fier, stelde ik een aantal vragen om meer over de Summerschool en de stichting te weten te komen.

 

Wat is Fier?

Fier biedt opvang, bescherming en behandeling aan meisjes en vrouwen die recent of in het verleden te maken hebben gehad met ernstige vormen van misbruik, mishandeling of verwaarlozing; zij worden bedreigd door hun familie, loverboys, mensenhandelaren, partners of vriendjes, door criminele circuits. Bij Fier wordt alles op alles gezet om deze beschadigde levens te herstellen. Dit betekent naast opvang en behandeling ook onderwijs, werkervaring, sport en een maatje.

Waarom werk jij bij Fier?

Ik werk bij Fier omdat ik zie wat de gevolgen zijn als je slachtoffer bent geworden van geweld in een afhankelijkheidsrelatie. Door het trauma loop je op veel fronten achterstand op. Als teamleider van de afdeling maatschappelijke participatie wil ik met mijn team alles uit de kast halen om de meiden weer een positieve toekomst te geven. Dit betekent inzetten op onderwijs, weer succeservaringen opdoen, weer ontdekken waar je goed in bent, et cetera.

Wat is het idee achter Summerschool Fier?

De Summerschool is ontstaan om vooral de continuïteit in het leren te waarborgen. Daarnaast biedt de Summerschool een diversiteit aan thema’s en onderwerpen zodat er vanuit ontwikkelingsperspectief meerdere gebieden worden aangesproken. De meiden kunnen op deze manier ontdekken wat bij hen past, waar ze energie van krijgen. Veel van onze meiden hebben van huis uit weinig meegekregen over cultuur, kunst, politiek, et cetera. Je hoopt dat waakvlammetje wordt aangewakkerd.

Wie kan er workshop geven?

Iedereen die met passie iets kan vertellen, kan meedoen. We vragen aan de deelnemers: Wat is jouw talent en wil je dit met onze meiden delen? Dit betekent dat er een diversiteit aan deelnemers is. De deelnemers komen uit het bedrijfsleven: Aegon, Rabobank, UWV, Yogacentrum Leeuwarden, het Fries Museum, Omrin, USG People, het Natuurmuseum, leden van de Theatergroep Als de beren komen, In2Media, het Fries Verzetsmuseum, en nog veel meer.

En er zijn bijvoorbeeld ook docenten die in hun vakantie graag nog iets extra voor onze meiden willen doen. En ook wethouders, kunstenaars, creatievelingen, ondernemers, een dominee, sportievelingen. Allemaal mensen die willen bijdragen aan de talentontwikkeling van onze meiden.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Komen de meiden er nog wel eens op terug?

Ja, de meiden komen er zeker op terug. Zo hebben we afgelopen jaar een workshop Abstract schilderen aangeboden van 5 avonden. Tijdens de Summerschool was er een workshop abstract schilderen. De meiden wilden hier graag mee verder na de Summerschool. Onderwerpen die ook veel indruk hebben gemaakt zijn: yoga, abstract schilderen, presenteren, improvisatietheater, debatteren, het Verzetsmuseum, reanimeren, spinnenlezing en een talentenworkshop.

Mag het echt overal over gaan?

Ja! Als het maar geen therapeutische dingen zijn; dat krijgen ze al bij Fier op andere momenten.

Bedankt!

Bedankt voor je antwoorden Annemarie! Dit geeft een mooi beeld van wat jullie doen en waarom jullie de Summerschool organiseren.

Wil jij ook een workshop verzorgen voor de Fier Summerschool?

Fier is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die deze zomer een workshop willen verzorgen tijdens de Summerschool. Nog even alle gegevens op een rijtje.

Wat zoeken ze?

Iemand die enthousiast over een bepaald onderwerp kan vertellen. Het onderwerp van de workshop bepaal je dus helemaal zelf. Als je het maar met passie en energie kan overbrengen op de meiden van Fier.

Wanneer?

De workshops zijn maandag 31 juli tot en met vrijdag 18 augustus. Je kunt aangeven wanneer je beschikbaar bent voor een workshop van 2 uur.

Waar?

De workshops worden gegeven bij Fier in Leeuwarden en in Rotterdam.

Hoe kun je je opgeven?

Klik hier voor meer informatie en om je op te geven.

Vragen?

Wil je eerst meer weten? Zet je vragen hieronder! Dan ga ik op zoek naar het antwoord.

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.