ZZP’er Zaterdag met Tanja Taal van IJsprinses

ijsprinses

Elke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Vandaag een speciale aflevering: Tanja Taal, de IJsprinses!

Achtergrond

Hoe heet je bedrijf?

ijsprinsesMijn bedrijfje heet IJsprinses en is op 1 juni 2015 opgericht. Ik zocht een leuke naam die paste bij mijn ijskar. Ik vind dat als je een ijskar hebt, je in de naam terug moet zien wat je verkoopt. En toch ook wel dat mensen nieuwsgierig worden als ze je naam ergens zien staan bijvoorbeeld.

Ik kwam er pas later achter dat de ‘echte’ijsprinses Elsa van Frozen is. Dat heb je als moeder van twee jongens. Dat ik op een gegeven moment dus ook als Elsa verkleed ging op Kinderfeestjes en evenementen had ik van te voren nooit gedacht.

Wat voor bedrijf heb je?

Mijn bedrijf is begonnen met een ijskarretje. Het idee was in eerste instantie om mijn karretje te laten boeken op allerlei feestjes, verjaardagen, bruiloften en noem maar op. Het gewoon op straat verkopen, ijs venten, doe ik ook wel. Voorbeelden daarvan zijn speeltuinrondes, foodtruckfestivals en in het Zuiderpark-theater in Den Haag. In de zomer help ik mijn vader bij het verkopen van ijs bij de Molens in  Kinderdijk.

ijsprinsesNaast mijn ijskarretje heb ik inmiddels ook een bakfiets omgetoverd tot ijskar. Ook schmink ik, zet ik glittertattoos, bak ik poffertjes, en maak ik suikerspinnen. En sinds een tijdje organiseer ik echte Meet & Greets met de prinsessen Elsa, Anna en Rapunzel. Ook ben ik aan het eind van het jaar ook druk bezig geweest met bezoeken van echte glitterpieten. Al deze activiteiten doe ik op verjaardagen, kinderfeestjes, bedrijfsfeestjes, evenementen, bruiloften en noem maar op. Altijd feest dus!

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

ijsprinsesNa mijn middelbare school ben ik vrijetijdsmanagement gaan studeren. Ik had altijd wel het idee om dus iets in te vrijetijdsbranche te doen. Tijdens mijn studie had ik ook altijd wel bijbaantjes in die branche. Ik studeerde af bij De Uithof in Den Haag, een indoor ski- en ijsbaan. Sneeuw is een hele grote passie en omdat we helaas geen bergen hebben in Nederland was een indoorbaan de ideale plek. Ik heb daar echt jaren na mijn studie met heel veel plezier gewerkt. Alleen ik had niet het idee dat ik hogerop zou kunnen komen.

Stiekem droomde ik er wel eens van om iets voor mij zelf te beginnen. Maar wat? En hoe doe je dat met twee kleine kinderen? Mijn vader had op een gegeven moment een bedrijfje opgezet met een aantal ijskarren. Ik heb hem gevraagd of hij een karretje voor mij wilde maken. Door mijn vader’s enthousiasme heb ik op een gegeven moment bedacht: “nu ga ik ervoor!”

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Ik ben het gewoon gaan doen. Ik heb wel veel hulp van mijn vader gehad. En ik ben pas meer gaan bedenken en opzetten door te kijken naar de vraag van mijn klanten.

Wanneer ben je van start gegaan? Waarom toen?

suikerspin ijsprinsesOp 1 juni 2015. Je weet niet van te voren wanneer het de goede tijd is. Soms moet je een risico nemen en dat heb ik op een gegeven moment dus gedaan.

Ik heb niet gelijk mijn baan opgezegd. Toen het laagseizoen werd op de Uithof heb ik 3 maanden onbetaald verlof opgenomen. Dat was top natuurlijk: in de winter werken op een sneeuwbaan en in de zomermaanden bezig zijn met de ijskar.

Die drie maanden onbetaald verlof bevielen mij heel goed. Op een gegeven moment brak in oktober de tijd weer aan om bij de Uithof aan de slag te gaan. Omdat het een drukke baan was, waarbij ik ook vaak in de weekenden moest werken, moest ik vaak nee zeggen tegen kinderfeestjes. Toen dacht ik: “Oké nu moet ik eigenlijk een baantje hebben naast de IJsprinses, die niet zoveel tijd opslokt en waarbij ik niet in het weekend hoef te werken.”

Ik had het idee dat ik als ik bij de Uithof bleef ik de IJsprinses niet kon laten groeien. Ik ben toen van oktober tot en met maart bij Duijvestein Wintersport gaan werken. Dat was een simpele baan die mij rust gaf. Daardoor had ik meer tijd had om verder te gaan met de IJsprinses. Vanaf april dit jaar heb ik geen andere baan naar mijn bedrijf. Ik werk alleen nog zo nu en dan een dagje bij de Uithof.

Hoeveel uur per week werk je aan/in je eigen bedrijf?

Met een eigen bedrijf ben je eigenlijk altijd wel aan het werk. Over het algemeen heb ik boekingen op woensdag en in het weekend. De maandag en vrijdag zijn voor mij kantoordagen. In de zomerperiode heb ik weer veel meer boekingen doordeweeks.

Heb je veel contacten met andere ondernemers?

Je krijgt steeds meer contact met bedrijfjes/ondernemers die soortgelijke dingen doen. Je helpt elkaar ook. Ik ben er van overtuigt dat je het een ander ook moet gunnen anders kom je niet verder.

ijsprinsesFinanciën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Mijn bedrijfsrekening heb ik bij de ING. Privé zit ik bij een andere bank. Ik wil dat van elkaar gescheiden houden.

Wat keer je jezelf als maandsalaris uit?

Tussen de € 1000 en € 2000 per maand.

Hoe regel je je financiën?

Ik heb nog geen boekhouder. Ik doet dit nu zelf maar ik denk dat ik in 2017 op zoek ga naar een boekhouder. Dat geeft mij veel meer rust.

Is jouw bedrijf afhankelijk van de seizoenen?

In de zomerperiode heb ik het drukker met ijs, maar ook dan heb ik veel kinderfeestjes. Ik bied dan een pakket aan en daar zit ijs ook bij.

In de winter heb ik heel veel kinderfeestjes en evenementen waar ik bijvoorbeeld schmink. Of denk aan Sinterklaas en de kerstperiode. Dit jaar was dat echt een drukke periode met pietenbezoeken, schminken, ijs en poffertjes. Het hoeft natuurlijk niet altijd een gelegenheid te zijn voor ijs. IJs is altijd leuk als snack of toetje. In plaats van taart op een verjaardagsfeest boeken mensen dan de ijsprinses.

Spaar je voor je pensioen?

Ja, ik spaar zelf voor mijn pensioen.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Nee dat is helaas een hele dure verzekering.

ijsprinsesAandacht voor je bedrijf IJsprinses

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Facebook en mond-tot-mond-reclame zijn voor mij voor de beste manier.

Heb je een website?

Bijna, ik hoop in het nieuwe jaar.

Hoe werf je klanten?

Ik maak heel veel gebruik van Facebook. Ik probeer elke dag wel 1 tot 3 keer te posten.

Hoe gaat de verkoop?

Hoeveel klanten heb je?

In 2016 had ik rond de 200 klanten.

Wat voor soort klanten heb je?

Zowel particulieren als kleine en ook grote bedrijven. Van alles wat en dat maakt het zo leuk!

Komen jouw klanten meestal terug?

Er zijn er wel een aantal die terugkomen. Ik denk dat ze erg enthousiast zijn over wat ik doe. En ik bied natuurlijk verschillende activiteiten/diensten. Als men bij een eerste boeking tevreden was, zien ze het bekende gezicht graag weer terug.

Plannen en verder

ijsprinsesWat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Dat ik straks ook echt personeel kan aannemen en deze kan uitzetten naar kinderfeestjes, evenementen etc. Ik zou zeker zelf ook dingen blijven doen zoals schminken en foodverkoop/boekingen maar ik kan niet eeuwig in de prinsessenjurken blijven lopen. 🙂

Wat wil je nog meer over je bedrijf vertellen?

Ik ben enorm dankbaar dat ik dit doe. Het leven is nog een stuk drukker geworden en het is passen en meten met een gezin. Maar heb je de ambitie om iets op te zetten omdat je niet gelukkig bent in het werk wat je nu doet? Zet de stap en maak je wensen waar!

Heb je een gezin? Communiceer goed met elkaar en neem de tijd voor elkaar al is daar in het begin weinig tijd voor.

Er zijn altijd mensen die zich afvragen waarom je dit doet en je soms voor gek verklaren. Maar geloof de IJsprinses de aanhouder wint!

Meer weten?

Bedankt voor je inspirerende antwoorden en leuke foto’s Tanja! Wat een enthousiasme! Wil je ook een prinses op je feestje? Bezoek dan haar Facebook-site!

Volgende week weer een heel ander interview, dan vertelt Jobine Pancras van Dierosteopathie Jobine haar verhaal.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.