Je tijd of je leven – de beste time management tips van de kenners

Time management is een populair onderwerp. Onder trainers, onder schrijvers en onder bloggers. Het is ook een dankbaar onderwerp: bijna iedereen zou er wel profijt van kunnen hebben. En het is ook typisch zo’n onderwerp dat zou kunnen leiden tot minder stress. Dus echt een onderwerp om me in deze drukke tijd nog eens goed in te verdiepen.
Twee helden
Twee boeken die ik de afgelopen maanden met veel belangstelling heb gelezen (ok, geluisterd) en heb herlezen (echt op papier. Ok, e-book.) zijn het boek 168 hours van Laura Vanderkam en Time Power van Brian Tracy. Die boeken vond ik zo interessant dat ik vervolgens alle boeken die ik van deze schrijvers kon vinden heb gelezen (geluisterd, same difference). Ik noemde al eerder het boek What the most succesful people do before breakfast van Laura Vanderkam. En Eat that frog van Brian Tracy is ook echt een aanrader.
Vandaag ga ik dieper in op de ideeën van Brian Tracy. Volgende week schrijf ik over de ideeën van Laura Vanderkam, en ga ik in op de overeenkomsten verschillen tussen de twee. En wat ik er uiteindelijk van mee neem.
Wie is Brian Tracy?
Brian Tracy is sowieso een inspirerende man vind ik. Hij schrijft ook allerhande boeken over hoe je succesvol kunt worden in sales, en over geld. Zo kwam ik natuurlijk ook bij hem terecht. 🙂 Hij is zelf multi-multi-miljonair. En dat terwijl hij uit een arm en gebroken gezin kwam, zijn middelbare school niet af heeft gemaakt, en tot zijn dertigste letterlijk van dag tot dag leefde.
Op een dag besloot hij dat hij er genoeg van had. Hij wilde succesvol worden en ook wel eens geld hebben. Hij besloot daarom in de leer te gaan bij de meest succesvolle mensen die hij kende. Hij paste hun tips toe, en ging verder, elke keer op basis van de adviezen die hij kreeg. Hij las allerhande boeken en verkocht ook echt van alles. Hij werd echt succesvol toen hij besloot zijn eigen lessen te gaan delen. Wat hem naar eigen zeggen echter het meest op heeft opgeleverd, was het beter managen van zijn tijd.
Trucs en tips werken niet
In onze bibliotheek vind je stapels boeken over het onderwerp Time management. Vandaag zag ik bijvoorbeeld Time management voor dummies, De kleine time management voor dummies en Efficiënt time management zusterlijk naast elkaar op de plank staan. In mijn carrière heb ik ook diverse trainingen gevolgd die op dezelfde principes als deze boeken zijn gebaseerd. Ze komen met allerhande praktische tips. Hoe kun je je tijd zo goed mogelijk in blokjes hakken en je taken zoveel mogelijk op elkaar stapelen en achter elkaar doen? Hoe kun je sneller werken met Outlook (in allerhande versies)? Hoe houd je je mailbox zo leeg mogelijk, hoe geef je prioriteit aan de juiste mails, hoe richt je je agenda zo in dat je meer tijd overhoudt om nog meer werk te kunnen verrichten. Op zich allemaal hele handige dingen om te weten (wist jij dat je mails naar je agenda kunt slepen om als afspraak in te plannen? Scheelt weer een afspraak intypen…), maar uiteindelijk lost dit het probleem niet op. Als je teveel werk hebt, of jezelf teveel werk oplegt (want het komt lang niet altijd van buiten), kun je nog zoveel handige trucjes in je mouw hebben, uiteindelijk loop je toch tegen een muur.
Wat werkt dan wel?
Brian Tracy heeft als uitgangspunt dat je alle trucs links moet laten liggen, en dat je moet beginnen bij het vaststellen van je eigen waarden. Hij geeft daar hele duidelijke richtlijnen voor. Wat vind je belangrijker in het leven: je gezin of je werk? Geld of tijd? Dat soort dingen. Als je daar goed over na hebt gedacht, en daar een soort van kader van gemaakt hebt, is het daarna veel makkelijker om prioriteiten te bepalen.
Mijn lijstje
Mijn kader is globaal als volgt:
- mijn gezin
- mijn geluk
- mijn gezondheid*.
En daarna komt pas al het andere. Dit is heel kort door de bocht, maar het is hoe het is. En dat geeft inderdaad wel helderheid. Als ik moet kiezen tussen een ’s nachts een huilend kind troosten of mijn oren dichtstoppen en doorslapen (wat mijn gezondheid vast ten goede komt), klim ik toch uit bed. En als ik moet kiezen tussen chocola eten (waar ik altijd heel blij van word) of hardlopen (waar ik niet zo blij van word), vrees ik dat ik weer voor het eerste ga, hoe ongezond ook. Soms, op een helder moment, realiseer ik me wel eens dat ik niet gelukkiger word van ongezond zijn. En dat je soms, om lange termijn doelen te kunnen bereiken, de keuze op korte termijn wel eens om zou moeten draaien. Toch maar hardlopen om ook later nog chocola te kunnen eten dus. En toch maar Nee zeggen tegen het allerschattigste koppie van mijn dochter als ze om het zoveelste ijsje zeurt. Geeft wel even wat ongezelligheid, maar op lange termijn is ze me vast dankbaar.
En je werk dan?
En hoe komt werk terug in dit plaatje? Tja. Lastig. Ik heb het dan ook nog niet perfect uitgewerkt. Ik denk dat het op 4 komt. Of misschien zou het moeten zijn “geld verdienen om financiële vrijheid te bereiken”, waarmee ik dan vooral nummer 2 nastreef. Ik weet wel dat carrière maken lager in het rijtje staat dan vroeger. En status ook. Maar ik ben er nog niet helemaal uit hoeveel lager. Op zich is dat ook niet erg. Je kunt namelijk ook wel een waardenlijstje maken specifiek voor je werk. Heel kort samengevat: Mijn einddoel is financiële vrijheid. Alles wat ik doe, zou dus in dienst moeten staan van dat doel. Dat betekent dat mijn opdrachtgevers (managers) tevreden zijn over wat ik oplever, zodat ze me opnieuw in willen huren en steeds meer verantwoordelijkheid willen geven. En daardoor kan ik straks mijn uurtarief verhogen, en komt die financiële vrijheid weer dichterbij. Nog korter: als ik goed luister naar mijn opdrachtgever en alle werkzaamheden die ik uitvoer in dienst staan van het bereiken van zijn/haar doelstellingen, kom ik het snelst bij mijn eigen doel. Nou, dat is duidelijk. 🙂 Aan het werk maar!
Toch nog praktische time management tips
Brian Tracy geeft vervolgens nog flink wat tips over hoe je vervolgens zo hard mogelijk kunt werken.
Maak een planning
Als eerste moet je elke dag een gedegen planning maken. Niet zomaar als een kip zonder kop aan de slag, maar eerst kijken wat je moet doen. Je geeft elke taak een bepaalde prioriteit mee, en dan werk je die af in volgorde van prioriteit.
Eet de kikker
En daar komt die kikker van Eat that frog om de hoek kijken: begin met hetgene dat je het meest oplevert en waar je het meest tegenop kijkt. Als je ’s morgens een kikker hebt gegeten, valt alles daarna mee, is het idee. Kan ik inkomen. Ik zoek sindsdien in mijn takenlijstje dan ook dagelijks de kikker: welk actiepunt geeft me het meeste stress? Waar ben ik het meest opgelucht over als ik klaar ben? Dat doe ik eerst. Dan is dat maar achter de rug en heb ik veel meer rust in mijn hoofd voor alle andere taken. Als je het namelijk andersom doet: eerst alle makkelijke dingen en dan pas de stresstaak, dan ben je in je achterhoofd constant met die laatste bezig. En dan gaat de rest een stuk langzamer.
Werk!
Brian’s derde tip: werk als je aan het werk bent. Klinkt als een open deur, maar dat is het toch niet helemaal. Het is ook nog strenger dan je zou verwachten misschien: niet praten, niet koffiedrinken, niet lunchen, maar werken. Nu vind ik het idee van werken als je op je werk bent wel een hele goede (dat zouden meer mensen moeten doen, zullen we maar zeggen…). Toch zit ik er niet zo rigide in als hij. (En als je mij persoonlijk kent, kun je nu je open gevallen mond weer dichtklappen). Juist in mijn werk (en zeker met mijn persoonlijkheid) 🙂 is het heel belangrijk dat je genoeg aandacht besteedt aan luisteren naar mensen en praten. En dat werkt vaak juist het best in informele setting.
Toch heeft hij wel een goed punt natuurlijk. Koffie drinken en lunchen is op zich prima om de band te versterken. Urenlang tips uitwisselen over huiswerkbegeleiding, of nog basaler, doorslapen en zindelijk worden… iets minder zinvol misschien (hoe gezellig ook). Hm, nu denkt vast de helft van jullie, wat een vrouwenonderwerp. Nee hoor. Ik werkte voorheen bij de afdeling Financiën, tussen voornamelijk mannen. En ook daar waren dit soort onderwerpen dagelijkse kost. Het is de leeftijd hè. Groeien we vanzelf wel weer overheen, wij dertigers/veertigers. Maar goed, zoals Brian zou zeggen: Back to work!
Veel succes!
Als je deze basistips toepast, prioriteren, plannen en werken op je werk, dan bereik je inderdaad een stuk meer. Werkt trouwens ook heel goed met bloggen. Volgende week verder met de tips van Laura Vanderkam. Ondertussen: veel succes!
Lees je ook wel eens boeken over time management? Wat is het belangrijkste time management advies dat jij ooit ter harte hebt genomen?