Van planning tot actie! Oftewel hoe ik mijn focus gevonden heb…

van planning tot actie

Als je een eigen bedrijf op zet, daar een paar opdrachten tegelijk voor uitvoert, een blog in de lucht houdt en ook nog een gezin blij wil houden… Dan heb je best een uitdaging. 🙂 Een leuke uitdaging natuurlijk, maar wel een lastige. Toen ik begon met mijn happiness project, leek het me daarom goed om te starten met mijn grootste probleem: gebrek aan focus. Als ik nou eens zou leren om één ding tegelijk te doen, zou ik al een heel eind doen, zo had ik bedacht. Nu leer je dat niet in twee weken, maar ik heb een paar veranderingen doorgevoerd, waar ik wel blijer van ben geworden. Die deel ik vandaag graag met jullie.

Een overall planning

Mijn eerste stap was om mijn focusgebieden te vinden en daar een overkoepelende planning voor te bedenken. Hierboven noem ik ze al natuurlijk:

 • Mijn gezin
 • Mijn bedrijf (met alle uitdagingen die daarbij horen)
 • En natuurlijk mijn blog

Hoewel ik ze nu in de juiste volgorde heb gezet, was ik toch wel heel vaak met mijn blog bezig (nu ook weer 🙂 ). En dat terwijl ik ook met mijn bedrijf bezig zou kunnen zijn. Ook sneuvelden er regelmatig avonden waarin ik eigenlijk gezellig samen film wilde kijken, aan het schrijven van alweer die blog.

Nieuwe regels

van planning tot actieOm deze irritaties te voorkomen, heb ik wat nieuwe regels afgesproken met mezelf:

 • Vaste dagen waarin ik me met name richt op een van mijn focusgebieden. Dat betekent dat ik maandag, dinsdag en donderdag overdag volledig gefocust aan mijn bedrijf werk, en dat ik die avonden en vrijdag de hele dag ongebreideld aan mijn blog mag werken.
 • Ik houd minimaal 3 avonden per week vrij om iets anders te doen:
  • datenight
  • afspraken met vriendinnen
  • me-time (al is blogtime misschien ook wel me-time, daarover verschil ik met mijn huisgenoten nog wel eens van mening) 🙂

En werkt dat nou? Ja en nee…

Waarom werkt het niet?

Ik heb mezelf natuurlijk nogal wat opgelegd, door te bedenken dat ik vier dagen per week een stukje wil laten verschijnen hier. Zeker omdat ik op Facebook tegenwoordig twee groepen beheer (bespaartips en happiness project), ben ik vaak ook meer met mijn blog op Facebook bezig dan met het schrijven van stukjes. Hier moet ik dus nog wel een middenweg in vinden.

Omdat ik mijn tijd wat heb ingeperkt, merk ik dat ik nogal eens in de verdrukking kom. Dan zit ik tot diep in de nacht te schrijven bijvoorbeeld. Of ik ga toch maandagmiddag aan de slag met het stuk van dinsdag, terwijl ik dan eigenlijk ook mijn bedrijfswebsite zou kunnen opleuken. En nu ik erover nadenk… mijn visitekaartjes zijn op. Help!

Waarom werkt het wel?

Wat echter een groot winstpunt is, dat ik mijn tijd met mijn gezin veel meer quality time is geworden. Als ik met mijn gezin iets doe, is het echt gezinstijd. Dan werk ik niet aan mijn blog (ook niet in mijn achterhoofd). (Of eerlijker, niet de hele tijd, zoals voorheen.) Omdat ik weet dat ik de hele vrijdag aan mijn blog kan werken, hoef ik er woensdagmiddag ook echt niet mee bezig te zijn. En dat is echt een grote verbetering. Of ze het al gemerkt hebben, dat weet ik niet. 🙂 Maar dat het scheelt, daar ben ik van overtuigd!

Doordat ik nu ook weer een uitgebreide blogplanning heb, kan ik (in theorie) ook sneller schrijven. In de praktijk blijkt ik tijdens blogtijd ook nog wel vaak mijn Facebook-pagina’s bijwerk… Maar dat is ook belangrijk natuurlijk. (Al gok ik dat het ook wel ok is als ik daar niet op elke reactie reageer…). Ach ja, ik ben ook nog nog maar net begonnen hè, met letten op focus. Ik heb de hoop dat als ik er scherp op blijf, dit wel gaat verbeteren.

Focuspunten combineren

Wat ik in ieder geval niet meer wil, is constant met twee dingen tegelijk bezig zijn. Ik wil niet op mijn telefoon kijken en blogreacties schrijven als ik in de speeltuin tegen een schommel duw. Ik wil ook niet in mijn werkkamer mogelijke klanten bellen en mijn kinderen voor de tv moeten zetten om te zorgen dat ze niet steeds binnen komen. En tegelijkertijd wil ik ook niet constant door kleine paniekdingen (zoals een leeg doosje waarin voorheen de visitekaartjes zaten) worden afgeleid als ik eigenlijk lekker een stukje wil schrijven. Als ik nu mijn focusgebieden kan combineren, is dat wel prettig natuurlijk. Dat leek me een mooie uitdaging ook, om meer synergie te zoeken de komende weken.

Wat past er bij mijn blog dat aansluit op mijn bedrijf? Wat kan ik leren voor mijn werk dat ik ook met anderen kan delen op mijn blog? En wat kan ik samen met mijn gezin doen, dat mijn blog of mijn bedrijf ook ten goede komt, zonder dat het ten koste gaat van mijn quality time? En hoe kan ik zorgen dat ik niet steeds afgeleid word door kleine irritaties die me van mijn focusgebieden afhouden?

Een helder doel: van planning tot actie

Afgelopen week inspireerde business coach Anne Neijnens me om een nieuwe roadmap te maken voor mijn bedrijf. Waar wil ik zijn over 8 weken en hoe wil ik daar komen? Een mooi idee om ook in mijn bedrijf meer focus aan te brengen. En… om die combinatie van focuspunten eens te testen ging ik samen met mijn zoontje van 7 aan de slag. En dat was echt een briljant idee. Nu inspireren mijn kinderen me wel vaker om actie te ondernemen, met name tot het doen van de was en het smeren van brood… Maar deze keer leverde het een hoop inzichten op, die ik daarvoor nog niet zo scherp had.

Het was mijn zoon in ieder geval duidelijk wat ik moest doen:

 • Mensen zoeken om iets aan te verkopen
 • Iets bedenken om te verkopen
 • Daadwerkelijk iets verkopen

Randzaken

Terwijl mijn zoon dat zei, realiseerde ik me dat ik wel heel vaak bezig ben met alle randzaken, maar niet zo vaak met echte business. Ik benader wel mensen die mogelijk een opdracht weten, maar ik praat weinig met mensen die daadwerkelijk opdrachten verstrekken… Ik heb mooie ideeën over wat ik misschien wel zou kunnen doen, maar ik heb geen ijzersterke pitch over wat mijn toegevoegde waarde is. Dat leek me de eerste stap: een concreet product formuleren.

Oplossingen

de weg naar succesWe praatten nog eens verder over wat ik nu verkoop. Ik legde hem uit wat ik nu bij een van mijn klanten doe en wat ik het liefst zou doen voor werk. “Eigenlijk verkoop je oplossingen”, constateerde hij ernstig. “Oplossingen voor bedrijven die problemen hebben met hoe ze werken.” “Ja!” riep ik, dat is precies waar ik me op wil focussen. Hij dacht nog eens na en citeerde Mees Kees: “Problemen zijn opscheppers. Ze doen zich vaak groter voor dan ze zijn.” Ik keek hem aan en knikte. Een hoop wijsheid zit er soms toch in zo’n klein koppie verstopt.

Op een groot vel papier tekenden en schreven we alles wat we bedacht hadden. Hij tekende “de weg naar succes” voor me. Ik vulde zijn vakjes in en dacht na over actiepunten. Hij vond het tijd voor koekjes. En ik ook. Hij trok zijn voetbalschoenen aan en ging naar buiten. En ik was helemaal blij.

Doe wat je leuk vindt

In de dagen erna zijn we er nog een paar keer op terug gekomen. Hij had bijvoorbeeld nog eens nagedacht over welke bedrijven er bij mij zouden passen. “Je schrijft toch graag? Misschien kan je wel voor Paagman werken.” (De lokale boekhandel). Omdat ik ook graag met cijfertjes aan de slag ga, leek een plekje bij het CBS hem ook wel logisch (daar werkt mijn partner). Nu lijkt me dat dan weer niet zo optimaal voor de quality time in ons gezin, maar de denkrichting vond ik wel heel goed. Als je werk wil doen dat je leuk vindt, moet je op zoek naar klanten in de richting die je leuk vindt. Soms kan het zo simpel zijn.

Actielijst

Op basis van ons plan heb ik nu weer een nieuwe concrete actielijst die ik gefocust kan afwerken. Om uiteenlopende redenen was het dus een hele zinvolle exercitie die heeft geleid tot meer focus en meer quality time. Over win-win gesproken!

Leer, werk en blog!

Een tweede synergiepunt waar ik al vaker van geprofiteerd heb, is dat ik voor mijn bedrijf heel veel uit zoek, waar ik op mijn blog ook aandacht aan kan besteden. Zo heb ik bijvoorbeeld afgelopen week het enorm motiverende boek Maak ze gek! van Aartjan van Erkel gelezen. Daar heb ik voor mijn werk heel veel aan, zowel voor mijn eigen bedrijf als voor het bedrijf dat ik momenteel adviseer. En… ik moet nog even nadenken hoe ik het ga verpakken, maar het is ook echt een geweldig boek om uitgebreid over te bloggen.  Wordt vervolgd!

Just do it!

De laatste stap tot meer focus waar ik me deze week meer op wil richten, is om dingen gewoon te doen. Ken je dat, dat je weet dat je iets moet doen, en het niet direct oppakt, omdat er wel iets belangrijkers te doen is? Wat je dan vervolgens ook niet doet, omdat je ook nog 30 andere dingen wil doen. En dat je dan maar gewoon lekker Pandapop op je telefoon gaat spelen? Ok, dat laatste doe ik waarschijnlijk alleen (volgens de app is er maar één van mijn Facebook-vrienden ook zo gek om dat spel te blijven spelen – you know who you are). 🙂

Bufferen

Ik liep er bijvoorbeeld al weken tegenaan dat een van mijn blog-apps (Buffer) het nog wel op mijn laptop doet, maar niet op mijn telefoon. Heel irritant. En in plaats van uit te zoeken waar het aan ligt, ergerde ik me er vreselijk aan, en liet ik het verder maar zitten. Toen ik net eindelijk toch maar eens mailde om te vragen wat er nu aan de hand is, had ik binnen 3 (!) minuten antwoord. Van iemand die als functietitel “Twitter happiness hero” heeft. Nu word ik alleen al vrolijk van die titel. En trouwens ook van de oplossing. Twee keer klikken en klaar… Wekenlang energie verspild om niks.

Goed voornemen

Dat leidt tot het volgende goede voornemen: just do it! Alles wat me irriteert en wat ik binnen 10 minuten op kan lossen, moet ik gelijk doen of opschrijven als actiepunt voor een bureaudag. Klinkt als een plan hè. Misschien nog wel met de grondregel dat dat alleen mag als ik niet iets anders aan het doen ben. Anders gok ik dat ik wel een hoop kleine irritaties op los de komende tijd, maar weinig concreets voor elkaar krijg.

Mijn visitekaartjes heb ik opgeschreven als actie voor woensdagochtend. En dan ga ik nu de papieren op mijn bureau sorteren en weggooien. Zo!

Wat helpt jou om meer focus te krijgen? Ik ben benieuwd!

 

Ook het hierboven genoemde boek lezen? Just do it! 🙂

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: